Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014 συνάντηση εργασίας στο Γραφείο του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Γεώργιου Παυλίδη στην Κομοτηνή, με αφορμή την υποβολή μέχρι τις 30-9-2014 των στοιχείων του προκαταρκτικού φακέλου από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για να ανακηρυχθεί ο Αρχαιολογικός Χώρος των Φιλίππων Καβάλας της Περιφέρειάς μας ως τόπος ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Μιχάλης Αμοιρίδης, η κ.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014 συνάντηση εργασίας στο Γραφείο του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Γεώργιου Παυλίδη στην Κομοτηνή, με αφορμή την υποβολή μέχρι τις 30-9-2014 των στοιχείων του προκαταρκτικού φακέλου από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για να ανακηρυχθεί ο Αρχαιολογικός Χώρος των Φιλίππων Καβάλας της Περιφέρειάς μας ως τόπος ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Μιχάλης Αμοιρίδης, η κ. Μαρία Νικολαΐδου – Πατέρα και η κ. Δήμητρα Μαλαμίδου από την ΙΗ’ Εφορία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων. Σκοπός της συνάντησης ήταν η υποστήριξη της υποψηφιότητας στα όργανα της UNESCO.

Σχετικά ο Περιφερειάρχης δήλωσε: «Θα υποστηρίξουμε την υποψηφιότητα των Φιλίππων να ενταχθούν στη ΜΟΝΙΜΗ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ  ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ  ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ UNESCO. Το αξίζει και το δικαιούται. Παρά την οποιαδήποτε ανταγωνιστική διαδικασία είναι φανερό ότι ο χώρος αυτός πληρεί όλες τις προϋποθέσεις γιατί:

α) συνδέεται βαθιά με την ελληνική ιστορία και κυρίως της Μακεδονικής εποχής

β)  είναι ο τόπος που συνδέεται με την καθοριστική μάχη των Φιλίππων που έκρινε το μέλλον και την πορεία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το έτος 42 π.Χ.

γ)   είναι ο τόπος όπου ιδρύθηκε η πρώτη χριστιανική εκκλησία στην Ευρώπη και έγινε η βάφτιση της  πρώτης χριστιανής από τον Απόστολο Παύλο, όπου επίσης υπάρχει και η φυλακή του.

Η συνδρομή μας θα είναι η μέγιστη δυνατή και σε επίπεδο ενεργοποίησης των φορέων και σε επίπεδο όποιας τεχνικής υποστήριξης απαιτηθεί γιατί αυτή είναι  η θέση του συνόλου της κοινωνίας της Περιφέρειάς μας».

 

Από το Γραφείο Τύπου

της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης