Ειδήσεις

Η επιτάχυνση υλοποίησης του ΕΣΠΑ στο επίκεντρο της 5ης συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανατολική Μακεδονία και Θράκη” 2014-2020

«Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ανατολική Μακεδονία και Θράκη” 2014-2020, με πόρους 522 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, είναι το πιο σημαντικό εργαλείο που διαθέτουμε για την ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας.
Το πρόγραμμά μας έχει ενεργοποιηθεί με την έκδοση 78 προσκλήσεων προϋπολογισμού 593 εκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχεί στο 113,6%. Παράλληλα, οριστικοποιούνται άμεσα και άλλες 7 προσκλήσεις ανεβάζοντας το ποσοστό ενεργοποίησης του προγράμματος σε 125% ή 652 εκατομμύρια ευρώ περίπου.
Μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί 367 έργα, προϋπολογισμού 387,4 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή ποσοστό 74,2%. Επόμενος στόχος μας είναι η σημαντική αύξηση των συμβάσεων προκειμένου να πετύχουμε τον στόχο των δαπανών για το τέλος του έτους».
Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την εισήγησή του ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος κατά την 5η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανατολική Μακεδονία και Θράκη” 2014-2020, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του, την Τρίτη 9 Ιουλίου στην Αλεξανδρούπολη.
Στην εισήγησή του ο κ. Μέτιος αναφέρθηκε στις τελευταίες δράσεις και πρωτοβουλίες της Διοίκησής του για την επιτάχυνση υλοποίησης του προγράμματος, όπως η αύξηση των διαθέσιμων πόρων για την στήριξη της επιχειρηματικότητας, για την αξιοποίηση της γεωθερμίας, για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, την υγεία, την εκπαίδευση και την στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ένταξη στο επιχειρησιακό πρόγραμμα σημαντικών έργων όπως η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε έξι πόλεις της Περιφέρειας και η κατασκευή του τμήματος Άγιος Αθανάσιος – Σταυρός του αυτοκινητόδρομου Ε61.
Ο κ. Μέτιος έκανε επίσης αναφορά σε ζητήματα που καθυστερούν την υλοποίηση έργων τονίζοντας την ανάγκη οι εμπλεκόμενοι φορείς να επιλύουν τα προβλήματα που προκύπτουν όσο το δυνατόν ταχύτερα και έκλεισε την εισήγησή του επισημαίνοντας πως στοίχημα της Διοίκησής του είναι η επιλογή εκείνων των έργων και δράσεων που έχουν πραγματικό αντίκρισμα για τον τόπο και τους πολίτες.
Κατά τη συνεδρίαση, τα μέλη της επιτροπής εξέτασαν την εξειδίκευση του επιχειρησιακού προγράμματος της Περιφέρειας και ενέκριναν την αύξηση πόρων για έργα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, αναβάθμισης υποδομών υγείας και παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας και φιλοξενίας παιδιών, ενώ ενέκριναν επίσης νέες παρεμβάσεις φροντίδας ηλικιωμένων και αγωγής υγείας στην εκπαίδευση και σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.
Παράλληλα, η επιτροπή ενημερώθηκε για την πορεία υλοποίησης του επιχειρησιακού προγράμματος, για την επίτευξη των ετήσιων στόχων του και για την Ετήσια Έκθεση Υλοποίησης του έτους 2018, ενώ έγιναν ειδικές παρουσιάσεις για την Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης, που αφορά στην στήριξη της επιχειρηματικότητας, για την Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Αλεξανδρούπολης καθώς και για τα έργα του Υπουργείου Πολιτισμού που υλοποιούνται στο πλαίσιο της ΟΧΕ της Πολιτιστικής Διαδρομής Εγνατίας Οδού.
Τέλος, υπήρξε ενημέρωση για την προετοιμασία της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2021-2027 και ιδιαίτερα για τις βασικές διαφορές από την τρέχουσα περίοδο 2014-2020.
Στην 5η συνεδρίαση της επιτροπής συμμετείχαν εκπρόσωποι των αρχών διαχείρισης, συντονισμού και πιστοποίησης του ΕΣΠΑ, εκπρόσωποι δημοσίων αρχών, ειδικών υπηρεσιών και επιτελικών δομών Υπουργείων και της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ), εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ), εκπρόσωποι οικονομικών και κοινωνικών εταίρων και μη κυβερνητικών οργανώσεων καθώς και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από το Γραφείο Ενημέρωσης Περιφερειάρχη
Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button