Επιτέλους ο κεντρικος τραπεζίτης Ν. Ντράγκι ανακοίνωσε μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ

Επιτέλους ο κεντρικος τραπεζίτης Ν. Ντράγκι ανακοίνωσε μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ στο 0,05% και “τυπώνει” χρήμα.

Αυτά χρειάζονται οι οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών, αν θέλουμε να βγούμε από το σημερινό οικονομικό τέλμα.

Η κα Μέρκελ, λόγω Σόϊμπλε, διεφώνησε χλιαρά με τη “αιφνιδιαστική” μείωση των επιτοκίων στο ιστορικό χαμηλό 0,05%.

Αυτή η μείωση τι μπορεί να σημαίνει για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας μας και οι μειώσεις αυτές δε θα μετακυληθούν άμεσα στην πραγματική οικονομία… και στους δανειολήπτες.

Επιτέλους ο κεντρικος τραπεζίτης Ν. Ντράγκι ανακοίνωσε μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ στο 0,05% και “τυπώνει” χρήμα.

Αυτά χρειάζονται οι οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών, αν θέλουμε να βγούμε από το σημερινό οικονομικό τέλμα.

Η κα Μέρκελ, λόγω Σόϊμπλε, διεφώνησε χλιαρά με τη “αιφνιδιαστική” μείωση των επιτοκίων στο ιστορικό χαμηλό 0,05%.

Αυτή η μείωση τι μπορεί να σημαίνει για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας μας και οι μειώσεις αυτές δε θα μετακυληθούν άμεσα στην πραγματική οικονομία… και στους δανειολήπτες.

Σήμερα, εν όψει των κραστ τεστ του Νοεμβρίου, οι τράπεζες προσπαθούν να μαζέψουν και να κρατήσουν τις καταθέσεις τους, να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και ελάχιστα τους ενδιαφέρει η δανειοδοτηση ιδιωτών και επιχειρήσεων.

Ισως επειδή τα κόκκικα δάνεια δεσμεύουν κολοσσιαία ίδια κεφάλαια των τραπεζών και φοβούνται ότι αν ρίξουν χρήματα στην πραγματική οικονομία θα χρειαστούν και νέα ανακεφαλαίωση.

 

Οι θέσεις των κομμάτων, όταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση, για την έξοδο της χώρας από την κρίση έχει άμεση σχέση με τη φοροδιαφυγή και τη δίκαιη φορολόγηση των πολιτών.

Μέχρι σήμερα η φοροδιαφυγή δεν έχει μειωθεί, ίσως επειδή οι κυβερνήσεις δεν είχαν την πολιτική βούληση… να βάλουν το μαχαίρι μέχρι το κόκκαλο.

Το ότι οι προηγούμενοι απέτυχαν, αυτό δε σημαίνει, δεν είναι εκ των προτέρων βέβαιο ότι και αν ο ΣΥΡΙΖΑ έλθει στην εξουσία δε θα το πετύχει.

Σήμερα οι φοροδιαφεύγοντες έχουν μια “περίεργη ασυλία” και ενώ οδηγούνται με χειροπέδες προφυλακιστέοι στις φυλακές, για κάποιους αόρατους λόγους αποφυλακίζονται με κάποιους περιοριστικούς όρους.

Βέβαια, η δημοκρατία έχει διαχωρίσει τις εξουσίες και η κάθε μία πρέπει να λειτουργεί και να αποφασίζει σύμφωνα με το σύνταγμα και τους νόμους του κράτους και είναι απολύτως αποδεκτό, ότι κανείς κατηγορούμενος δεν είναι ένοχος, έχει το τεκμήριο της αθωότητας, πριν δικαστεί.

“Μηδενία δικην δικάσεις πριν αμφί λόγου ακούσεις”.

 

Το δημόσιο χρέος της χώρας μας και η συζήτηση που θα γίνει για τη βιωσιμότητά του, είναι η νάρκη που εμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και απομακρύνει τις επενδύσεις.

Θα συζητηθεί το θέμα του χρέους, το οποίο βρίσκεται στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια και όχι στα χέρια των ιδιωτών.

Θα συζητήσουν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους… όμως δε γνωρίζουμε τι αποφάσεις θα παρθούν.

Θα είναι επιμήκυνση για 50 χρόνια;

Θα είναι κούρεμα χρέους και κούρεμα καταθέσεων;

Αγνωσται οι βουλαί της κ. Μέρκελ και του Σόϊμπλε… που θ’ αποφασίσουν χωρίς εμάς, για  εμάς… γιατί η συγκυβέρνηση είναι απλώς θεατής και όχι ρυθμιστής των εξελίξεων.

Πάντως ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει στη ΔΕΘ κάτι περισσότερο από το τίποτα.

 

Το Σάββατο το πρωί η Θεσσαλονίκη θα θυμίζει φρούριο με οδοφράγματα και χιλιάδες αστυνομικούς να περιφρουρούν τον πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του και τα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει κατά τα εγκαίνια της ΔΕΘ θα κάνει (;) κάποιες εξαγγελίες με άρωμα μείωσης του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, αύξηση των δόσεων σε 100 (;) των ληξιπρόθεσμών οφειλών στο δημόσιο και μείωση του φόρου αλληλεγγύης.

Στη συνέχεια, δεν υπάρχει συνέχεια παραμονής του στη Θεσσαλονίκη, θα επιστρέψει στην Αθήνα και η όλη πρωθυπουργική φιέστα θα λήξει πρόωρα.

Για λίγες στιγμές “δημοσιότητας” θα κληθεί ένας ολόκληρος μηχανισμός να μετακινηθεί στη συμπρωτεύουσα και να ληφθούν δρακόντια μέτρα ασφαλείας, με τεράστιο κόστος για την ελληνική οικονομία που βρίσκεται από το 2010 σε κρίση και σε φάση συνεχούς ύφεσης…

 

Η ανεργία παραμένει “στάσιμη” στο 27,2% και η συγκυβέρνηση πανηγυρίζει, διότι δεν αυξάνεται και σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ζούμε σε εποχή ράλι ανάπτυξη της οικονομίας.

Είναι ένα επικοινωνιακό παιχνίδι που έχει μέσα προεκλογικό άρωμα, άρωμα εκλογών.

Ξεχνούν εσκεμμένα να υπολογίσουν πόσοι έλληνες άνεργοι έχουν ζήσει τη νέα εποχή μετανάστευσης σε χώρες όλου του κόσμου.

Ας τους υπολογίσουν και ας λάβουν υπόψη τους οι συγκυβερνώντες, ότι πολλοί, πάρα πολλοί μακροχρόνιοι άνεργοι, έχουν αποδεχθεί ότι δουλειά δε θα βρουν και το χειρότερο, έχουν παραιτηθεί έχουν πεισθεί ότι η εργασία γι’ αυτούς ΟΝΕΙΡΟ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΑΕΙ… αν τα υπολογίσουν όλα αυτά, τότε θα δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος, όπως λέει και ο λαός μας.

 

Λίστα Λαγκάρντ: από τις 2,362 υποθέσεις έχουν ελεγχθεί μόνο 25 και 35 υπάλληλοι θα πρέπει να ελέγξουν όλες τις υπόλοιπες υποθέσεις, όταν σύμφωνα με την εφημερίδα “Παρών” στις 31/12/14 θα παραγραφούν όλα τα αδικήματα της λίστας Λαγκάρντ.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε με δηλώσεις του και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας.

Αν συμβεί τελικά η παραγραφή των εμπλεκομένων στη λίστα Λαγκάρντ και παραγραφούν και τα αδικήματα που βαρύνουν τον πρώην υπουργό και τσάρο της οικονομίας κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου… τότε δε μας μένει τίποτε άλλο από το να πάμε στο ταμ τουμ για μαϊμούδες.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button