ΑΠΌ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΓΚΟΥΜΑ

Γιατί αγαπητέ κ. Καραμανλή προεξοφλείς κάποια πράγματα…..; Γιατί λίγο πριν στηθεί η κάλπη θέτεις εκβιαστικά διλήμματα στο λαό….; Πώς να εκφραστεί ελεύθερα ο ψηφοφόρος, όταν του λες ότι αν δε σου δώσει αυτοδυναμία και μάλιστα ισχυρή τότε θα πάμε πάλι σε εκλογές….;

*Γιατί αγαπητέ κ. Καραμανλή προεξοφλείς κάποια πράγματα…..;


Γιατί λίγο πριν στηθεί η κάλπη θέτεις εκβιαστικά διλήμματα στο λαό….;


Πώς να εκφραστεί ελεύθερα ο ψηφοφόρος, όταν του λες ότι αν δε σου δώσει αυτοδυναμία και μάλιστα ισχυρή τότε θα πάμε πάλι σε εκλογές….;


Ως ευσυνείδητος πολίτης θα σκεφτεί πως πάλι αυτός θα πληρώσει τη νύφη, καθότι το κόστος θα είναι και πάλι μεγάλο για μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση και μάλιστα τόσο σύντομα….οπότε το δίλημμα θα είναι πολύ βαρύ….


Και ύστερα σου λένε πως ο πολίτης ασκεί ελεύθερα και ανεπηρέαστα το αναφαίρετο δημοκρατικό του δικαίωμα, αυτό του εκλέγειν….


Και ότι στέλνει το δικό του μήνυμα μέσα από την κάλπη, τη βούληση και επιθυμία του για την πολιτική εξέλιξη και διακυβέρνηση της χώρας του….


*Κανένας αρχηγός δεν ακούει τη φωνή του λαού και ούτε αξιοποιεί το μήνυμα που του στέλνει…


Αν πάρουμε για παράδειγμα και τη δήλωση του απερχόμενου πρωθυπουργού στο προχθεσινό ντιμπέιτ που απέκλεισε συνεργασίες και έκανε γνωστή την πρόθεσή του να προσφύγει στην κάλπη αν δεν πετύχει αυτοδυναμία, ούτε καν έκανε την υπομονή, να λάβει πρώτα το μήνυμα των πολιτών μέσω της κάλπης που οσονούπω στήνεται….


Δεν τήρησε τα προσχήματα, δε σεβάστηκε την ελεύθερη έκφραση των ψηφοφόρων…. Αντίθετα προέβη σε μια αντιδημοκρατική συμπεριφορά με το να θέσει εκβιαστικό δίλημμα, μόλις λίγες ημέρες πριν από την κάλπη….ή μου δίνεται ισχυρή πλειοψηφία ή πάμε και πάλι σε εκλογές…. Και αν ο λαός θέλει να δει και ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας μας….;


Αν θέλει να δει τους πολιτικούς αρχηγούς της χώρας του να προσπαθούν κάποιοι από αυτούς να βρίσκουν κοινές συνιστώσες για να συνεργαστούν για το καλό των πολιτών και της Ελλάδας….; Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ασυμφωνία σε όλα….. Αλλά εδώ που τα λέμε η εξουσία είναι γλυκιά, η δύναμη μεγάλη και φυσικά ουδείς θα ήθελε να τη μοιραστεί, αν μπορούσε να έχει την αποκλειστικότητά της ….


*Όμως επιτέλους ας σταματήσουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί να θεωρούν τους οπαδούς τους, τους ψηφοφόρους τους, ως πρόβατα που θέλουν να τα κρατήσουν όλα στο μαντρί, βάζοντας τους διλήμματα και ηθικούς εκβιασμούς…..


Ο πολιτικός πολιτισμός προϋποθέτει μια υγιή δημοκρατία με τη βούληση του λαού να γίνεται σεβαστή, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από την κάλπη …. Και αν η βούληση είναι ελεύθερη, μεταφορικά και ουσιαστικά, και η κάλπη δείξει πως ο λαός θέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση, σεβαστό απόλυτα….


Αν πάλι δείξει πως το πλήρωμα του χρόνου έφτασε και ωρίμασαν οι συνθήκες για κυβερνήσεις συνεργασίες, τότε μήπως θα πρέπει να προβληματίσει εποικοδομητικά τους πολιτικούς αρχηγούς …..;


Αν λένε πως σέβονται την θέληση του λαού, έτσι όπως εκφράζεται αυτή μέσα από μια εκλογική διαδικασία, τότε ίσως θα πρέπει ρισκάρουν να δοκιμάσουν σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, αν χρειαστεί…. Μια δοκιμή μπορεί να πείσει για το ποιοι τελικά έχουν δίκαιο και ποιοι όχι …. Αυτοί που επιμένουν σε αυτοδύναμες και ισχυρές κυβερνήσεις ή οι εκείνοι που βλέπουν θετικά μια κυβέρνηση συνεργασίας….;


 


*Όσο για την περιβόητη τηλεμαχία των έξι γιγάντων, το πολυθρύλητο ντιμπέιτ, κάθε σχολιασμός περιττεύει….


Εκείνοι που είναι δεξιοί και Καραμανλικοί, δηλώνουν πως ο αρχηγός τους κέρδισε τις εντυπώσεις……


 Οι σοσιαλιστές και Παπανδρεϊκοί βγάζουν νικητή στη μάχη των εντυπώσεων αλλά και επί της ουσίας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ…. Από την πλευρά τους οι οπαδοί των μικρών κομμάτων μένουν έξω από αυτό το παιχνίδι, για το οποίο γνώριζαν εκ των προτέρων πως το αποτέλεσμα θα ήταν άνευ ουσίας και σημασίας…


Τώρα γιατί οι αρχηγοί τους δέχτηκαν να παίξουν σε αυτό είναι ένα ερώτημα….


Πάντως αντικειμενικά αν κρίνει κανείς το ντιμπέιτ, θα επισημάνει πως οι ψηφοφόροι δεν έγιναν πιο σοφοί, ούτε έλυσαν κάποιες από τις απορίες τους …. Όπως επίσης, από τους αρχηγούς των κομμάτων, εκείνοι που κέρδισαν τις εντυπώσεις ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου…-απέδωσαν τα φροντιστήρια που έκανε πριν την “ιερά εξέταση” από τους αστέρες της τηλεοπτικής δημοσιογραφίας-….και ο Αλέκος Αλαβάνος με τις εύστοχες επιθέσεις του …. Όσο για μένα τη μάχη των εντυπώσεων κέρδισε η καρφίτσα της Στάη…..


*Σήμερα να δούμε ποιος ή ποιοι θα κερδίσουν την μάχη την πολιτική και όχι των εντυπώσεων στη 72 ΔΕΘ….


Η προσοχή όλων στρέφεται στο τι θα γίνει στη Θεσσαλονίκη … Με τόσο “συνωστισμό” λίγες μέρες πριν την προσφυγή στην κάλπη, η ατμόσφαιρα προβλέπεται εκρηκτική….


Και πώς να μην είναι όταν τα συμφέροντα αυτών -των εργαζομένων δηλαδή- που διεκδικούν τα δίκαιά τους, είναι άκρως αντικρουόμενα με εκείνων που κρατούν τα ηνία της διακυβέρνησης ή θα τα κρατήσουν, μιας χώρας…..


Για όσους βρεθείτε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ή σε κάποιο συλλαλητήριο εργαζομένων, μακριά από κάμερες και αστυνομικούς….

Σχετικά Άρθρα

Back to top button