Ειδήσεις

Όλοι στην Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση! Κυριακή 1 Μαΐου, 10:30 π.μ. στην Κεντρική Πλατεία
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ & ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΞΑΝΘΗΣ

Τιμούμε τους αγώνες της εργατικής τάξης, τις αιματηρές θυσίες χιλιάδων εργατών στον δρόμο της απελευθέρωσης από τα δεσμά της εκμετάλλευσης! Κρατάμε γερά το νήμα που διαπερνά και συνδέει την Πρωτομαγιά του Σικάγο το 1886, της Θεσσαλονίκης το 1936, της Καισαριανής το 1944 και κάθε Πρωτομαγιά έως σήμερα, μέρα-σύμβολο για το δίκιο της τάξης μας.

Η σημερινή εργατική Πρωτομαγιά δείχνει πως τα συνθήματα των εργαζόμενων του τότε είναι ακόμη επίκαιρα. Καθώς ακόμη πληρώνουμε το τίμημα της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων με μείωση του εισοδήματος από τις αυξήσεις στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στην ενέργεια, τα ωράρια «λάστιχο» και την εντατικοποίηση της εργασίας.

Οι αυξήσεις – ψίχουλα που νομοθετεί η κυβέρνηση της ΝΔ, δεν μπορούν να καλύψουν την τραγική μείωση του εισοδήματος μέσα από τα τιμολόγια ρεύματος, τις αυξήσεις στα καύσιμα και στα τρόφιμα. Πάνω από 400.000 εργαζόμενοι έχουν μηνιαίο μισθό κάτω των 500 ευρώ, ενώ οι συμβάσεις ελαστικών μορφών εργασίας θερίζουν.

Η κατάσταση στο Νομό μας είναι τραγική. Ακόμη και οι σχεδιασμοί για τις επερχόμενες επενδύσεις, επιφυλάσσουν ένα «χορό» εκατομμυρίων στις πλάτες μας. Ήδη άλλωστε η εντατικοποίηση στους εργασιακούς χώρους, η μείωση του κόστους από τους εργοδότες στα μέτρα προστασίας, είναι και ο λόγος που μετράμε δεκάδες εργατικά ατυχήματα τα τελευταία χρόνια. Η αθώωση της εργοδοσίας της ΕΛΒΙΖ στο ποινικό δικαστήριο του θανατηφόρου εργατικού ατυχήματος του 2017, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι επιδιώκει η εργοδοσία: Απαλλαγή από οποιαδήποτε ευθύνη εργατικού ατυχήματος, αλλά και απολύσεις εργαζόμενων όταν αντιδρούν για τις εργασιακές συνθήκες (βλ. Sunlight), εξοντωτικά ωράρια για να βγει η παραγωγή.

Με τον κατώτατο μισθό καθηλωμένο κάτω από τα όρια της φτώχειας και με ανύπαρκτες κλαδικές συλλογικές συμβάσεις κανείς εργαζόμενος δεν ξέρει από πού να πιαστεί, τί να πληρώσει, ποια ανάγκη να πρωτοκαλύψει. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δυναμώνει την κρατική καταστολή βγάζοντας παράνομη τη μία απεργία μετά την άλλην, όπως στην COSCO, στα Πετρέλαια Καβάλας κ.α. για να κάμψει τις εργατικές – λαϊκές αντιδράσεις και να περάσει σιωπητήριο στους αγώνες, και την ίδια στιγμή δίνει δώρα στους επιχειρηματικούς ομίλους, νέες ευκαιρίες για αμύθητα κέρδη.

Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε να έρχεται σε εμάς ο λογαριασμός των ανατιμήσεων στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο, στη βενζίνη, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο ψωμί, στο σούπερ μάρκετ  για να μη θιχτεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Δεν δεχόμαστε να δουλεύουμε χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις, με μισθούς και μεροκάματα, που δε φτάνουν να καλύψουν τις βασικές και αυξυμένες ανάγκες. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε πως ο κατώτατος μισθός βρίσκεται παγωμένος στα επίπεδα του 2007, δηλαδή στα 663 €.

Την ίδια ώρα οι σχεδιασμοί για την περιοχή δείχνουν πως η Θράκη θα παίξει σημαντικό ρόλο στην εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία με την αξιοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, την μεταφορά ΝΑΤΟϊκού πολεμικού υλικού μέσω του οδικού – σιδηροδρομικού δικτύου της περιοχής, τις πολεμικές ασκήσεις ΝΑΤΟϊκών στο Πετροχώρι Ξάνθης, ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου μετατρέποντας τη Θράκη σε στόχο.

Η σκιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, που ξέσπασε στην Ουκρανία μετά τη δολοφονική εισβολή της Ρωσίας στο έδαφος της, δεν μπορεί να κρύψει ότι οι ιμπεριαλιστές, παρά τις  όποιες προφάσεις, σκορπούν τη δυστυχία και δολοφονούν για μια ακόμη φορά τους λαούς, για τα κέρδη τους, τον  έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους, τον αδυσώπητο ανταγωνισμό, σήμερα, των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ με      την     Ρωσία          και     την          Κίνα.

Οι εργαζόμενοι της χώρας μας δεν έχουν κανένα συμφέρον να διαλέξουν στρατόπεδο ληστών για τα συμφέροντα των πετρελαιάδων, των βιομηχάνων και των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων όπλων.                                                                                                Εδώ και τώρα να δυναμώσει ο αγώνας για:

  • Καμιά συμμετοχή στον πόλεμο με οποιοδήποτε πρόσχημα και με οποιοδήποτε τρόπο, με πολεμικό υλικό, με στρατιωτικά μέσα, με εκστρατευτικό σώμα.
  • Να μην χρησιμοποιηθεί το ελληνικό έδαφος για τα σχέδια των μακελάρηδων.
  • Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα.
  • Δε δεχόμαστε νέες αιματηρές θυσίες για τα κέρδη των εκμεταλλευτών μας!

Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχουν σωτήρες για τον εργαζόμενο λαό!  Για να απαλλαγούμε από τους άδικους πολέμους, πρέπει να σταθούμε στη σωστή πλευρά της ιστορίας, με τους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Για να ανασάνουμε από την ακρίβεια, θα πρέπει να πάρουμε εμείς την υπόθεση στα χέρια μας, διεκδικώντας συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις και μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης, κατάργηση φόρων και χαρατσιών.

 

Δεν χωράνε περιθώρια για αυταπάτες! Δύναμή μας ο οργανωμένος συλλογικός αγώνας!

Διεκδικούμε: 

Την επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτερου μισθού, διεκδικώντας 825 ευρώ κατώτερο μεικτό μισθό.

Την επαναφορά κατακτήσεων όπως τις τριετίες, την αρχή ευνοϊκότερης σύμβασης, την κυριακάτικη αργία, την πληρωμή υπερωριών, του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, της 13ης και 14ης σύνταξης. Τη γενική μείωση του χρόνου εργασίας, με 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης καθώς και του ΕΝΦΙΑ. Μείωση της τιμής του ρεύματος και του φυσικού αερίου κατά 50% και κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην Ενέργεια.

Να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος στα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά. Άμεση επανασύνδεση όλων των κομμένων ρευμάτων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Διαγραφή όλων των χρεών και να σταματήσουν οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.

Εδώ και τώρα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα στην Υγεία, στην Πρόνοια, στην Εκπαίδευση, στην Τοπική Διοίκηση και στους τομείς Πολιτικής Προστασίας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button