ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ

 Με την υπουργική απόφαση για την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας στα   εμπορικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης καθώς και σε ορισμένες τουριστικές  περιοχές, αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η  συγκυβέρνηση της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ λειτουργεί και νομοθετεί σαν  πιστός  υπάλληλος των ντόπιων και ξένων εμπορικών αλυσίδων, των super markets και συνολικά του μεγάλου κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής  Ένωσης.

Προβλέπεται άλλωστε από τη συμφωνία της συγκυβέρνησης με την τρόικα και την Ε.Ε.  να γενικευθεί σε όλη τη χώρα από την άνοιξη του 2015!

 Με την υπουργική απόφαση για την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας στα   εμπορικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης καθώς και σε ορισμένες τουριστικές  περιοχές, αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η  συγκυβέρνηση της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ λειτουργεί και νομοθετεί σαν  πιστός  υπάλληλος των ντόπιων και ξένων εμπορικών αλυσίδων, των super markets και συνολικά του μεγάλου κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής  Ένωσης.

Προβλέπεται άλλωστε από τη συμφωνία της συγκυβέρνησης με την τρόικα και την Ε.Ε.  να γενικευθεί σε όλη τη χώρα από την άνοιξη του 2015!

Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας είναι τμήμα της συνολικής πολιτικής της λεγόμενης απελευθέρωσης των επαγγελμάτων που μόνο στόχο έχει να διευκολύνει και να προωθήσει την κυριαρχία των μονοπωλιακών επιχειρήσεων σε κάθε κλάδο με την αστεία πρόφαση περί «εξυπηρέτησης του τουρισμού και των καταναλωτών». 

Μέσα και από την κατάργηση της ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ προωθείται:

ü    η προγραμματισμένη, μεθοδευμένη και προ πολλού καιρού αποφασισμένη  οικονομική  εξαθλίωση  και εξόντωσης των μικρών εμπόρων – αυτοαπασχολουμένων σε συνδυασμό με τη φορολογική και ασφαλιστική πολιτική.

ü    η μεγαλύτερη ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων με την ελαστική εργασία και την απλήρωτη δουλειά.

Είναι σκέτη κοροϊδία το επιχείρημα ότι θα τονωθεί η αγορά από την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Με τσακισμένους μισθούς, μεροκάματα και συντάξεις, με 1,5 εκατομμύριο ανέργους, που έχει δημιουργήσει η πολιτική τους, έχουν το θράσος και μιλάνε για τόνωση της αγοράς. ΛΕΝΕ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΨΕΜΑΤΑ. Το μόνο που θα συμβεί, είναι να μεταφερθεί ο τζίρος από τα δεκάδες χιλιάδες μικρά και μεσαία μαγαζιά σε ελάχιστες μεγάλες εμπορικές αλυσίδες.

Σε αυτή την προσπάθεια εφαρμογής  της αντιλαϊκής πολιτικής,  η κυβέρνηση βρίσκει  αρκετούς «πρόθυμους» να συνεργαστούν και να την διευκολύνουν στην υλοποίησή της με διάφορους τρόπους.      

Όλο το προηγούμενο διάστημα «πρόθυμοι» και χρήσιμοι για την κυβέρνηση και τους μεγαλέμπορους αναδείχτηκαν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, των περισσότερων εμπορικών συλλόγων , αλλά και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας που έχει υπογράψει απόφαση που απελευθερώνει το ωράριο από το 1997!!!

  • Αφού πρώτα συμφώνησαν με τις 7 Κυριακές.
  • Αφού έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να αλλάξουν αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων.
  • Αφού αρνήθηκαν κατηγορηματικά να κινητοποιήσουν τους συναδέλφους.
  • Αφού στήριζαν και υποστήριζαν τους στημένους διαλόγους, ΤΩΡΑ διαπιστώνουν ότι η κυβέρνηση κάνει λάθος!!! 

 

 

Η παραίτηση του προέδρου της ΕΣΕΕ κου Βασίλη Κορκίδη από την Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ είναι έναν ακόμη πυροτέχνημα  που εξυπηρετεί και με αυτό το τρόπο την πολιτική κυβέρνησης και Ε.Ε.  Αφού λειτούργησε σαν «λαγός»  για την κατάργηση της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ ενάντια στη θέση της πλειοψηφίας των μικρών εμπόρων που λένε ΟΧΙ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΝΟΙΚΤΑ, συνεχίζει μαζί με τους συμβιβασμένους της ΓΣΕΒΕΕ και της ΟΙΥΕ να σπέρνει συγχύσεις και αυταπάτες, ότι με προσφυγές και νομικές διαδικασίες θα μπει φρένο στις ορέξεις των μεγαλεμπόρων.

 

Η Π.Α.Σ.ΕΒΕ και η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων, σύμμαχοι στο κοινό αγώνα ενάντια στα μονοπώλια και τις πολιτικές που τα υπηρετούν, από τη πρώτη στιγμή, πρόβαλαν την ανάγκη μετώπου πάλης εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Ενημέρωσαν ότι:

  • η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας θα χειροτερέψει την κατάσταση για τους μικρούς επαγγελματίες και τους εργαζόμενους στο χώρο με απλήρωτη δουλειά και μειώσεις μισθών που ξεπερνούν το 40%.
  • δε θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας ούτε μεγαλύτερους τζίρους στα μικρομάγαζα.
  • Θα επεκταθεί και θα επηρεάσει αρνητικά κλάδους των αυτοαπασχολούμενων και των εργαζόμενων που με πρώτη ματιά φαίνονται άσχετοι με την εξέλιξη.

Η Π.Α.Σ.ΕΒΕ και η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων καλούν όλους τους εργαζόμενους στο εμπόριο να συνεχίσουν με μεγαλύτερη ένταση τον αγώνα ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Καλούν τους αυτοαπασχολούμενους, να συσπειρωθούν στη ΠΑΣΕΒΕ και στο σωματείο τους αντίστοιχα, ώστε να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας και να δώσουμε από κοινού απάντηση στα αντιλαϊκά σχέδια κυβέρνησης και μονοπωλίων.  

Καλούν τα επαγγελματικά και εργατικά σωματείανα πάρουν θέση και να συμβάλουν στον αγώνα που μας αφορά όλους αφήνοντας στην άκρη όσους με χίλιες προφάσεις και μορφές στηρίζουν συνειδητά την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και την απελευθέρωση του ωραρίου.

Η κοινή δράση εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων και η οικοδόμηση της συμμαχίας τους είναι η μόνη λύση για την αντιμετώπιση της επίθεσης, για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλειά με δικαιώματα.

 

Παλεύουμε για:

  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας,ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα, για όλο τον χρόνο.
  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν τα ωράρια.Εθνικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων έως 48 ώρες την εβδομάδα με 3 απογεύματα κλειστά.
  • Υπογραφή Συλλογικών συμβάσεων για τους εργαζόμενους στο εμπόριο με 8ωρο, 5ημερο, 40ωρο, με μόνιμη και σταθερή εργασία.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ.

 

Ξάνθη, Ιούλης 2014

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button