ΑΠΌ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΓΚΟΥΜΑ

Πολλοί λένε πως η διαπροσωπική επικοινωνία τείνει να εκλείψει… Μάλιστα τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα ανάμεσα στη νεολαία…. Η επικοινωνία δια ζώσης έχει εξελιχθεί σε επικοινωνία μέσω του διαδικτύου…. Η κουβεντούλα πρόσωπο με πρόσωπο έχει μετατραπεί σε chat μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή….

Πολλοί λένε πως η διαπροσωπική επικοινωνία τείνει να εκλείψει…


Μάλιστα τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα ανάμεσα στη νεολαία….


Η επικοινωνία δια ζώσης έχει εξελιχθεί σε επικοινωνία μέσω του διαδικτύου….


Η κουβεντούλα πρόσωπο με πρόσωπο έχει μετατραπεί σε chat μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή….


Ένα τερματικό έχει αντικαταστήσει την ανθρώπινη επαφή….


Σερφάρεις στο διαδίκτυο και ξεχνάς πόσες ώρες βρίσκεσαι μπροστά  στην οθόνη του Η/Υ….


Και όμως μπορούμε να ζούμε στην εποχή της Πληροφορικής, ωστόσο η πραγματικότητα μας διαψεύδει ….


Και αυτή βέβαια η πραγματικότητα αφορά τη χώρα μας, η οποία και καταγράφει ένα πανευρωπαϊκό ρεκόρ….


 



Έξι στους δέκα Έλληνες δεν έχουν χρησιμοποιήσει υπολογιστή….


Στην Ελλάδα το 65% του πληθυσμού δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ ηλεκτρονικό υπολογιστή, ενώ το 82% δε χρησιμοποιεί τακτικά το Διαδίκτυο….


Τα ποσοστά αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να φέρνουν τη χώρα μας σε πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. στους ηλεκτρονικά αναλφάβητους ….


Τα παραπάνω στοιχεία δίνει η σχετική έρευνα της Eurostat για τη χρήση των τεχνολογιών πληροφορίας- επικοινωνιών που διενεργήθηκε για την προηγούμενη χρονιά…


Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα ποσοστά ηλεκτρονικού αναλφαβητισμού είναι χαμηλότερα στις ηλικίες μεταξύ 16-14 ετών, όπου το 32% δεν έχει χρησιμοποιήσει Διαδίκτυο και το 9% δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ υπολογιστή….


Και υψηλότερα είναι τα ποσοστά στις ηλικίες μεταξύ 55 και 74 ετών, με ποσοστό 81% και 61 % αντίστοιχα…. 


 


Το 31% των Ευρωπαίων έχουν αποκτήσει δεξιότητες τεχνολογιών πληροφορίας- επικοινωνιών από τους επίσημους φορείς εκπαίδευσης, δηλαδή σχολείο, κολέγιο, πανεπιστήμιο….


Το 15% των Ευρωπαίων από επιμορφωτικά σεμινάρια για ενήλικους σε εκπαιδευτικά κέντρα κατ’ απαίτηση του εργοδότη τους, το 58% μόνοι τους, το 60% με τη βοήθεια συναδέλφων, συγγενών και φίλων και το 3% με κάποιον άλλον τρόπο…..


Όπως και να έχουν τα πράγματα, γεγονός είναι πως σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ε.Ε., η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη πολύ πίσω σε ότι αφορά τη χρήση Η/Υ…..


Αρκεί κανείς να αναλογιστεί τι συμβαίνει στα Δημοτικά Σχολεία, όπου το μάθημα Πληροφορικής βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα….


Όσο για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια ένας υπολογιστής ποιος ξέρει σε πόσους μαθητές αντιστοιχεί…. Ότι και αν ισχυρίζεται τα τελευταία χρόνια η όποια ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, η είσοδος της Πληροφορικής στα ελληνικά δημόσια σχολεία βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο….


 



Και αφού οι νέοι τα πάνε μια χαρά με τη χρήση Η/Υ και του Διαδικτύου καιρός να βοηθήσουμε και τους μεγαλύτερους….για παράδειγμα τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης….


Μια βοήθεια που προσφέρεται μέσα από την Κοινωνία της Πληροφορίας….


Συγκεκριμένα πρόγραμμα 7,3 εκατομμυρίων ευρώ για κατάρτιση αιρετών της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών εγκρίθηκε στο πλαίσιο της Ψηφιακής Στρατηγικής 2006-20013 που υλοποιεί η κυβέρνηση…


Η δράση χρηματοδοτείται από την Ειδική Γραμματεία για την Κοινωνία της Πληροφορίας και υλοποιείται από την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων και το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης …


Όσο για το στόχο του  προγράμματος είναι να εξοικειωθούν με το ευρωζωνικό Διαδίκτυο 17.616 αιρετοί της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης …..


 



914 Δήμαρχοι, 120 πρόεδροι Κοινοτήτων και 16.582 δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι θα μάθουν τη χρήση Η/Υ κα να ….σερφάρουν ….στα …κύματα …του Διαδικτύου….


Μεταξύ άλλων, οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης θα εξοικειωθούν στη λήψη, αποστολή και διαχείριση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, την πρόσβαση και περιήγηση στο Διαδίκτυο, τη χρήση μηχανών αναζήτησης, την ψηφιακή παρακολούθηση της ροής διοικητικών διαδικασιών, τη δυνατότητα πραγματοποίησης ψηφιακών ψηφοφοριών από άλλους φορείς και υπηρεσίες μέσω Internet κλπ…..


Καλά όλα αυτά, αλλά δεν είναι λίγο υπερβολικό να διατίθενται 7,3 εκατομμύρια ευρώ για την κατάρτιση των αιρετών της Τοπικής μας Αυτοδιοίκησης στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών….


Οι περισσότεροι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης λίγο-πολύ θέλω να πιστεύω πως γνωρίζουν τη σπουδαιότητα της Πληροφορικής και των τεχνολογιών που συνεπάγονται αυτής….


Σίγουρα θα γνωρίζουν να χρησιμοποιούν οι περισσότεροι  τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, καθώς αποτελεί πλέον απαραίτητο εργαλείο για κάθε επαγγελματική δραστηριότητα…..               


Σχετικά Άρθρα

Back to top button