Αντίδοτο στην οικονομική κρίση η διασυνοριακή συνεργασία

Σε μια καίρια για τη χώρα χρονική στιγμή, μόλις μια μέρα μετά την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης, πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη η σημαντική ημερίδα για τη Διασυνοριακή Συνεργασία, που διοργανώθηκε από τα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία και από την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Ξάνθης.

Σε μια καίρια για τη χώρα χρονική στιγμή, μόλις μια μέρα μετά την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης, πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη η σημαντική ημερίδα  για τη Διασυνοριακή Συνεργασία, που διοργανώθηκε από τα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία και από την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Ξάνθης.


Στην ημερίδα συμμετείχαν κυρίως στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και ενώσεων και στελέχη επιχειρήσεων. Σημαντική ήταν και η παρουσία εκπροσώπων από τη Βουλγαρία με επικεφαλής την πρόεδρο της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων της περιοχής Ροδόπης και Δήμαρχο Σμόλιαν Dora Yankova.


Τα θέματα  της ημερίδας είχαν να κάνουν με την αγορά εργασίας, αλλά και την ασφάλεια στο πλαίσιο της χάραξης ενός στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης με σαφείς προτεραιότητες, στόχους και μετρήσιμα αποτελέσματα.


Παρόντες στο Φόρουμ των Πολιτών και οι Έλληνες ευρωβουλευτές Συλβάνα Ράπτη, Θεόδωρος Σκυλακάκης , καθώς και οι Βούλγαροι συνάδελφοί τους Βλαντιμίρ Ουρούτσεβ και Ιβάιλο Κάλφιν, οι οποίοι και επεσήμαναν την ανάγκη υλοποίησης έργων που θα συνδέουν τις δύο περιοχές και θα ενισχύουν και προωθούν τη διασυνοριακή συνεργασία, η οποία και θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης και για τις δυο πλευρές.


Μάλιστα όπως επεσήμανε και η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Συλβάνα Ράπτη, η οποία αναφέρθηκε και στα νέα δεδομένα με την προσφυγή στο ΔΝΤ « η διασυνοριακή συνεργασία μπορεί να γίνει μοχλός ανάπτυξης και η ανάπτυξη είναι κάτι που χρειάζεται η χώρα μας και ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη περιοχή. Όσο για την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης, ζούμε ιστορικές στιγμές, ο πρωθυπουργός έκανε όλα όσα έπρεπε και με το παραπάνω προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από τη μεγάλη αυτή κρίση. Έχουμε πολύ μεγάλο δρόμο μπροστά μας και νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά με τις εργασίες που πρόκειται να γίνουν από εδώ και πέρα».


Από την πλευρά του και ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Θεόδωρος Σκυλακάκης τόνισε ότι η διασυνοριακή συνεργασία είναι εξαιρετικά σημαντική για μια περιοχή, όπως την Ξάνθη και παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα. «Η Ε.Ε. αυτό είναι να μπορέσεις να αξιοποιήσεις καταστάσεις αμοιβαίου οφέλους που προκύπτουν από το τη γειτνίαση, αυτό είναι το κλειδί».


Ερωτηθείς ωστόσο να απαντήσει στους ενδεχόμενους κινδύνους που εγκυμονεί μια τέτοια συνεργασία π.χ στο κεφάλαιο εργασία-ανεργία, μετά τα νέα δεδομένα που διαγράφονται με την προσφυγή της χώρας μας στο μηχανισμό στήριξης, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι από τη μία υπάρχει το κεφάλαιο τουρισμός, αλλά και από την άλλη ότι θα πρέπει να ζούμε και με τα προβλήματα και με τα οφέλη.


«Το πρόβλημα το οποίο έχουμε και πρέπει να το βλέπουμε στη διασυνοριακή συνεργασία είναι στο ότι αφορά τη διαφορά μεταξύ φορολογικών και ασφαλιστικών καθεστώτων μεταξύ των δύο χωρών και καταλαβαίνεται ότι αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα. Είναι θέματα που δεν είναι εύκολο να λυθούν, γιατί  εμείς μόλις τώρα κάναμε μια μεγάλη αύξηση φορολογίας, έχουμε ανάγκη χρημάτων για το κράτος. Αυτό είναι πρόβλημα, όπου έχουμε τέτοια σύνορα ανοιχτά. Από εκεί και πέρα όμως υπάρχουν και θετικές πτυχές, όπως είναι ο τουρισμός, όπου στην πραγματικότητα είναι μια εξαγωγική δραστηριότητα για την Ελλάδα και μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη. Θα πρέπει λοιπόν να ζήσουμε και με τα προβλήματα και με τα οφέλη».


Στο μεταξύ παρούσα στην ημερίδα του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της ΤΕΔΚ Ν. Ξάνθης ήταν και η Γενικής Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης , κ. Θεοδώρα Κόκλα, η οποία μιλώντας στους δημοσιογράφους σημείωσε ότι πρόκειται για μια σημαντική συνάντηση  για τη διασυνοριακή συνεργασία, που ευελπιστεί ότι θα είναι γόνιμη και παραγωγική που θα δώσει λύσεις που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη των περιοχών.


«Σε αυτή την οικονομική συγκυρία θεωρώ ότι κάθε οικονομικό εργαλείο που διαθέτουμε στα χέρια μας είναι πολύ χρήσιμο και πολύ σπουδαίο να το αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο. Έτσι λοιπόν ευελπιστώ το αποτέλεσμα αυτής της   συνάντησης θα είναι να προσδιοριστούν έργα, παρεμβάσεις, συνεργασίες οι οποίες θα φέρουν το μεγαλύτερο αποτέλεσμα προς όφελος των περιοχών».


Ικανοποιημένος που επελέγη η πόλη της Ξάνθης για την πραγματοποίηση της ημερίδας για τη διασυνοριακή συνεργασία εμφανίστηκε ο Δήμαρχος Ξάνθης και πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ν. Ξάνθης, κ. Μιχάλης Στυλιανίδης,  «θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου που επελέγη η Ξάνθη. Είναι κάτι που μας ικανοποιεί και γιατί όχι μας κολακεύει. Πιστεύω ότι τα αποτελέσματα της ημερίδας θα είναι σημαντικά και αυτά που όλοι περιμένουμε  και από την επόμενη μέρα θα πρέπει όλοι να συνεργαστούμε προς την κατεύθυνση αυτή, ώστε να σταματήσει, ας μου επιτραπεί να πω τη λέξη,  ο κατήφορος, ιδιαίτερα όσον αφορά θέματα απασχόλησης και ασφάλειας».Ενώ για τη σπουδαιότητα της συνάντησης αυτής σημείωσε «το θέμα είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και νομίζω πως για να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη πραγματικά κατάσταση που βιώνουμε όχι μόνο εμείς σαν Ελλάδα, αλλά και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και όλος ο πλανήτης, θα πρέπει να υπάρξουν διασυνοριακές συνεργασίες, ώστε να πάρει μπρος και πάλι η ατμομηχανή της ανάπτυξης, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Διότι στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια  τέτοιες συνεργασίες είναι απαραίτητες και νομίζω ότι ενθαρρύνονται και από την Ε.Ε. και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».


Την ανάγκη ενίσχυσης των διασυνοριακών συνεργασιών επεσήμανε και ο Νομάρχης Ξάνθης, κ. Γιώργος Παυλίδης, ο οποίος σε δηλώσεις του στους εκπροσώπους των τοπικών μέσων ενημέρωσης υπογράμμισε χαρακτηριστικά «η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να δημιουργήσει μηχανισμούς που να ενώνουν γύρω από τα σύνορα. Δεν μπορεί να αρκείται μόνο στην οικονομική ενοποίηση. Ο ίδιος στο Συμβούλιο της Ευρώπης των 47 πριν από κάποιους μήνες κατέθεσα μια πρόταση για πρώτη φορά, να μπορούν να ιδρύονται στα σύνορα νομικά πρόσωπα διεθνούς δικαίου, που να υπακούν αντίστοιχα στους κανόνες των χωρών, αλλά να μπορούν να λειτουργούν οι διασυνοριακές συνεργασίες μεταξύ των τοπικών και των περιφερειακών αρχών, είναι απαραίτητο. Είναι ένα εργαλείο ανάπτυξης που υιοθετήθηκε ομόφωνα από τις 47 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης και προς την κατεύθυνση αυτή να προχωρήσει ακόμη περισσότερο».


 


                                                                                  Δέσποινα Γκούμα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button