Ελλάδα

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΒΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Πληθαίνουν δυστυχώς οι καταγγελίες για περιστατικά βίας στους χώρους εργασίας.

Η υπόθεση εκβίασης, επίθεσης και απειλών σε βάρος  54χρονου εργαζόμενου που ήρθε σήμερα στο φως της δημοσιότητας, φανερώνει το μέγεθος του προβλήματος αλλά παράλληλα αναδεικνύει την αναγκαιότητα τέτοια φαινόμενα να καταγγέλλονται και να τιμωρούνται.

Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί κατά πέντε ατόμων, εργαζόμενος που δούλευε σε εταιρεία παροχής υπηρεσιών καλλωπισμού στη Θεσσαλονίκη, απολύθηκε και όταν διεκδίκησε οικονομικούς όρους της σύμβασής του, δέχθηκε επίθεση και απειλές από συγγενικά πρόσωπα της ιδιοκτήτριας.  Στη συνέχεια με τη χρήση σωματικής βίας, του αφαιρέθηκε χρηματικό ποσό και διάφορα αντικείμενα που είχε στην κατοχή του.

Η Συνομοσπονδία, έχει κρούσει και στο παρελθόν τον κώδωνα του κινδύνου για τέτοιου είδους φαινόμενα, εκφράζοντας την επιφύλαξή της για τις συνέπειες απόσχισης της Επιθεώρησης Εργασίας από το Υπουργείο Εργασίας. Οι έλεγχοι από το ΣΕΠΕ πρέπει να εντατικοποιηθούν και να  είναι ουσιαστικοί και όποτε προκύπτουν περιστατικά βίας και παρενόχλησης, να προσκαλείται και ο Συνήγορος του Πολίτη, ο θεσμικός ρόλος του οποίου νομοθετικά είναι καθοριστικός και προαπαιτούμενος για τέτοιου είδους περιστατικά. Γι’ αυτό η ΓΣΕΕ έχει ζητήσει και την προώθηση διάταξης νόμου για την κατάλληλη επανασυγκρότηση του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας με την κατά προτεραιότητα παρουσίαση και συζήτηση του σχεδίου  κανονισμού λειτουργίας της, παράλληλα με τα στοιχεία προγραμματισμού και ελέγχου στα οποία προβαίνει.

Δεν είναι όμως μόνο το θέμα των περιστατικών βίας στους χώρους εργασίας αλλά και τα εργατικά δυστυχήματα, τα οποία βρίσκονται πλέον στην ημερήσια διάταξη. Σήμερα ακόμη ένας εργαζόμενος έχασε τη ζωή του, αυτή τη φορά σε εργοτάξιο ασφαλτομίγματος στην περιοχή της Λαμίας. Ο 62χρονος εργάτης βρήκε τραγικό θάνατο όταν εγκλωβίστηκε σε κατασκευαστικό μηχάνημα.

Ζητάμε να διερευνηθούν διεξοδικά τα αίτια του δυστυχήματος, να ελεγχθεί η επιχείρηση αν είχε λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα που ορίζει ο νόμος και φυσικά να αποδοθούν ευθύνες όπου αυτές αναλογούν.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button