“Το αρχαίο θέατρο στα Αβδηρα υπάρχει”

Με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ Σταύρου Μπένου η Άσπα Γαργάλα ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνη για τις εργασίες ανασκαφής του Αρχαίου θεάτρου στα Άβδηρα παραχώρησε συνέντευξη στον ΑΓΩΝΑ
Τι είναι το ΔΙΑΖΩΜΑ;

Με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ Σταύρου Μπένου η Άσπα Γαργάλα ιδρυτικό μέλος  και υπεύθυνη για τις εργασίες ανασκαφής του Αρχαίου θεάτρου στα Άβδηρα παραχώρησε συνέντευξη στον ΑΓΩΝΑ


 



Τι είναι το ΔΙΑΖΩΜΑ;


ΑΣΠΑΣΙΑ ΓΑΡΓΑΛΑ: Είναι μία κίνηση πολιτών πανελλήνιας εμβέλειας με στόχο τη μελέτη, ανάδειξη, προστασία και χρήση των αρχαίων θεάτρων και χώρων θέασης και προεξέχων ιδρυτικό μέλος ο Σταύρος Μπένος πρώην δήμαρχος Καλαμάτας και πρώην Υπουργός Εσωτερικών, Αιγαίου, ο οποίος έχει εγκαταλείψει την πολιτική και προσπαθεί να κάνει κάτι στον χώρο των Αρχαίων θεάτρων και με μεγάλη δυναμική με τους ενεργούς πολίτες.


Τα ιδρυτικά μέλη πρέπει να αναφέρω ότι είναι από όλη την Ελλάδα. Όσοι συμμετέχουμε στο ΔΙΑΖΩΜΑ θέλουμε να κάνουμε πράξη την αγάπη μας για τα μνημεία και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Στο επίκεντρο των προσπαθειών μας είναι η ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων και η εξεύρεση πόρων για την ανάδειξη και την ανασκαφή τους καθώς και η ένταξη στην καθημερινότητα.


Υπάρχει ενδιαφέρον από τους πολίτες;


Α. ΓΑΡΓΑΛΑ. Ναι υπάρχει κυρίως από τις μεγαλύτερες ηλικίες. Πολλοί είναι αυτοί που επικροτούν την προσπάθεια ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου των Αβδήρων και είναι πολλοί αυτοί που μου λένε ότι έχουν κουραστεί να πηγαίνουν στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων για να δούν αρχαίες παραστάσεις και να γίνει κάτι εδώ.


Όλοι ελπίζουμε και σαφως ακόμη δεν μπορούμε να το υποσχεθούμε άμεσα, όμως αν δεν γίνει το πρώτο βήμα, δεν θα φτάσουμε ποτέ εκεί.


Πόροι.


 


Πώς “πορεύεστε”;


Α. ΓΑΡΓΑΛΑ. Η μορφή του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ είναι Σωματείο και όχι ΜΚΟ και οτιδήποτε άλλο. Αυτό σημαίνει καμία σχέση με κρατικό χρήμα. Χωρίς καμία κρατική επιχορήγηση. Ήταν βασική αρχή του κ. Μπένου όταν το ξεκίνησε αυτό. Η διαφάνεια του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ είναι πρωταρχικού ενδιαφέροντος. Θα ήθελα να πω ότι οι πόροι είναι οι συνδρομές μας, οι δωρεές και χορηγίες. Υπάρχουν όλα εκτενώς καταγεγραμμένα στην ιστοσελίδα του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ, όπου και θα επιμείνω να την επισκέπτονται όλοι όσοι μας γνωρίζουν, εκεί αναφέρονται όλες οι χορηγίες μας.


Το ΔΙΑΖΩΜΑ είναι ο καταλύτης μεταξύ των φορέων που θέλουν να συνδράμουν στην προσπάθεια μας. Δηλαδή γίνονται προγραμματικές δηλώσεις μεταξύ του φορέα που επιθυμεί να χρηματοδοτήσει και του Υπουργείου πολιτισμού. Δεν μπαίνουν χρήματα στο ταμείο του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ.


 


Αρχαίο θέατρο Αβδήρων.


 Που βρισκόμαστε;


Α. ΓΑΡΓΑΛΑ. Θα μιλήσω για το αρχαίο θέατρο των Αβδήρων. Γραπτη αναφορά υπάρχει από ένα τιμητικό ψήφισμα του 2ου π.Χ. αιώνα που λέει ότι τιμήσανε κάποιον στο θέατρο των Αβδήρων.


Η πρώτη ανασκαφή έγινε το 1965 από τους αρχαιολόγους Λαζαρίδη και Κουκούλη. Εντοπίστηκε αλλά λόγω έλλειψης χρηματοδότησης δεν έγινε τίποτε πάνω σε αυτό, ευτυχώς όμως απαλλοτριώθηκε η περιοχή και είχε μία αρκετά καλή περίφραξη για να σωθεί.


Μέχρι το 2008-2009 που το ΔΙΑΖΩΜΑ άρχισε να δραστηριοποιείται και άρχισε με την καταγραφή των 125 θεάτρων ανά την Ελλάδα και φυσικά είναι καταγεγραμμένα στην ιστοσελίδα μας. Πρέπει να σας αναφέρω ότι με δαπάνες του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ έγινε η καταγραφή και σημειωτέον ότι η καταγραφή δεν υπήρχε στο Υπουργείο Πολιτισμού και εθελοντική εργασία των μελών και η αναφορά γίνεται μόνο στα αρχαία θέατρα του Ελλαδικού χώρου. Δεν μιλάμε για την Ιωνία, κάτω Ιταλία και όπουδήποτε αλλού.


 


Πάμε στη συνέχεια.


Α. ΓΑΡΓΑΛΑ. Με την παρακίνηση του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ έρχεται η ΙΘ εφορία αρχαιοτήτων προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων και τώρα ΛΑ που εδρεύει στα Άβδηρα με προϊστάμενο τον κ. Μπόνια και τις εξαίρετες αρχαιολόγους Μαρία Χρυσάφη και Κική Χατζηπροκοπίου, οι οποίες έχουν και την ευθύνη των ανασκαφών. Θέλω να προσθέσω για τις δύο κυρίες οι οποίες πέρα από την επιστημονική τους κατάρτιση είναι ανοιχτές στην κοινωνία και κακώς υπάρχει μία αντίληψη ότι είναι κλειστοί και έχουνε μία κακώς ιδιοκτησιακή αντίληψη για τα μνημεία υπό τον μανδύα της προστασίας τους και ευτυχώς που τα μέλη της εφορίας είναι πάρα μα πάρα πολύ συνεργάσιμα με το ΔΙΑΖΩΜΑ και τους φορείς.


 


Φτάσαμε στις πρώτες ενέργειες πότε;


Α. ΓΑΡΓΑΛΑ. Το 2009 μετά από τις δράσεις του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ γύρω από το αρχαίο θέατρο των Αβδήρων παρακινήθηκε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και ο καθηγητης κ. Τσόκας με την ομάδα του έκανε την πρώτη γεωσκοπική διασκόπιση του αρχαίου θεάτρου δωρεάν, εθελοντικά αλλά δυστυχώς λόγω έλλειψης πόρων έμεινε στη μέση και αυτή η προσπάθεια μέχρι τον Ιανουάριο του 2010 όταν ο πρώην Νομάρχης Γ. Παυλίδης οργάνωσε το αναπτυξιακό συνέδριο.


Μετά από απόφαση του ΔΣ του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ έγινε παρουσία μας εκεί και ζητήσαμε την χρηματοδότηση από τη Νομαρχία και πραγματικά σε χρόνο ρεκόρ η υπεύθυνη αντινομάρχης τότε κ. Πέπη Στάντζιου ήρθε σε επαφή μαζί μου για λογαριασμό του κ. Νομάρχη όπου και την ενημέρωσα για το ΔΙΑΖΩΜΑ και το σκοπό του καθως και τον τρόπο αξιοποίησης μίας χορηγίας από την πλευρά του.


Έτσι οργανώθηκε στις 7 Μαίου του 2010 μία ημερίδα για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου των Αβδήρων, όπου οι αρχαιολόγοι ανέφεραν τι γνωρίζουν για την περιοχή και τότε σε εκείνο το συνέδριο ο τότε νομάρχης εξήγγειλε τη χορηγία 30.000 ευρώ για την έναρξη των ανασκαφικών ερευνών.


Η προγραμματική σύμβαση έγινε στις 7 Σεπτεμβρίου του 2010 για τις 30.000 ευρώ της Ν.Α. Ξάνθης με το Υπουργείο Πολιτισμού και είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ και με αυτά τα χρήματα έγιναν τέσσερες τομές από τις οποίες αξιόλογες ήταν οι δύο.


Εδώ πρέπει να πούμε ότι το αρχαίο θέατρο έχει συληθεί από τα πολύ παλιά μέχρι και τα πολύ νεότερα χρόνια και με δεδομένο ότι στο χώρο του αρχαίου θεάτρου στρατοπέδευσαν εκεί τα κατοχικά γερμανικά στρατεύματα, οπότε αντιλαμβάνεσθε ότι η καταστροφή ήταν μεγάλη.


 


Τελικά τι συμπεράσματα βγαίνουν από τις τομές;


Α. ΓΑΡΓΑΛΑ. Πρώτον ότι εκεί ήταν το αρχαίο θέατρο. Με τις κατάλληλες οδηγίες των αρχαιολόγων μπορεί κανείς να καταλάβει που ήταν το κοίλο, που ήταν η σκηνή και βρέθηκαν ελάχιστα μέλη τα είδαμε όλοι και τα καταγράψαμε.


 


Τα χρήματα της πρώην Νομαρχίας τελείωσαν, τι έγινε μετά;


Α. ΓΑΡΓΑΛΑ. Βρέθηκα με τον Αντιπεριφερειάρχη Φ. Καραλίδη και του ζήτησα τη συνέχιση της χρηματοδότησης και είναι προς τιμήν του που ανταποκρίθηκε άμεσα και το έθεσε το θέμα υπ όψη του Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη, ο οποίος ανακοίνωσε τη διάθεση των 50.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ για το αρχαίο θέατρο των Αβδήρων, προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες και αν θέλετε και την προσωπική μου άποψη είναι διπλός ο σκοπός της διάθεσης αυτού του κονδυλίου και θα αναδειχθεί το αρχαίο θέατρο αλλά παράλληλα κάποιοι άνθρωποι θα εργαστούν εκεί με τις ανασκαφές και θα δοθούν κάποια μεροκάματα στην περιοχή.


 


Τι είναι ο κουμπαράς του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ;


Α. ΓΑΡΓΑΛΑ. Όπως σας είχα πει οι χρηματοδοτήσεις για την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων είναι από φορείς, από επιχειρήσεις όπου υπάρχουν και φορολογικά κίνητρα για αυτό και από τους πολίτες. Από το υστέρημά τους και από την αγάπη τους για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και για αυτό στήθηκαν για κάθε θέατρο ξεχωριστα ηλεκτρονικοί κουμπαράδες, δηλαδή λογαριασμοί σε κάποιες τράπεζες όπου μπορεί να καταθέτει ο καθένας το ποσό που αυτός νομίζει αποκλειστικά για το αρχαίο θέατρο που επιθυμεί.


Είναι μία φάση που λόγω της οικονομικής κρίσης την αφήσαμε λίγο πιο πίσω.


 


Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που θέλει να στηρίξει τις εργασίες του αρχαίου θεάτρου των Αβδήρων δεν μπορεί να βοηθήσει;


Α. ΓΑΡΓΑΛΑ. Σαφώς και μπορεί. Όλα τα χρήματα είναι αξιοποιήσιμα.


 


Επιτρέψτε μου να πω ότι εσείς και ο σύζυγος σας Δημήτρης Βορίδης συνδράματε με το ποσό των 300 ευρώ στον κουμπαρά του αρχαίου θεάτρου των Αβδήρων, αποδεικνύοντας έμπρακτα την αγάπη σας για αυτό το εγχείρημα είναι έτσι;


Α. ΓΑΡΓΑΛΑ. Λόγω της ανάμειξης μου ως μέλους του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ και της δράσης μου για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου των Αβδήρων σκεφθήκαμε με το σύζυγο μου τον Δημήτρη Βορίδη και αποφασίσαμε να προβούμε στην κατάθεση ενός ποσού, αυτού των 300 ευρώ για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου.


 


Πιστεύετε κυρία Γαργάλα, την προσωπική σας εκτίμηση, όλες αυτές οι προσπάθειες που κάνετε μπορούν να συνδυαστούν με το πνεύμα και την οικονομική ανάπτυξη;


Α. ΓΑΡΓΑΛΑ. Δεν είναι μέσα στους στόχους του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ αλλά οπωσδήποτε είναι μέσα στα δευτερογενή ωφέλη που όλοι αναμένουμε και είναι κάτι στο οποίο στηρίζονται και οι φορείς για να κάνουνε αυτές τις χορηγίες και για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και για τον αναπτυξιακό τους ρόλο.


Μία εστία πολιτισμού θα φέρει και αξιόλογες παραστάσεις και το κοινό που θα θελήσει να τις παρακολουθήσει. Το όφελος διπλό, πρωτίστως το πνευματικό όφελος αλλά νομίζω αν θα συρρεύσει κάποιος κόσμος θα ακολουθήσει αναπόφευκτα και το οικονομικό. Ο αναπτυξιακός ρόλος νομίζω ότι είναι προφανής.


 


Μία κουβέντα πριν κλείσουμε τη συζήτηση μας.


Α. ΓΑΡΓΑΛΑ. Καλώ λοιπόν τους φίλους και τις φίλες να επισκεφτούν την ιστοσελίδα μας που είναι diazoma.gr και εκεί θα ανακαλύψουν έναν πλούτο θεάτρων της ιστορικής τους ταυτότητας, φιλοξενούμε ακόμη και αντίθετες απόψεις για το έργο μας και επίσης καλώ να γίνουν όσοι μας επισκεφθούν μέλη του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ.


 


Κυρία Γαργάλα σας ευχαριστούμε πολύ.


Α. ΓΑΡΓΑΛΑ. Εγώ σας ευχαριστώ για το βήμα που μας δώσατε.


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button