Πηγή των προβλημάτων η οικονομική κρίση

Για την οικονομική κρίση, τις Ευρωεκλογές και το ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. μίλησε το βράδυ της Δευτέρας το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, Γιάννης Μπαλάφας, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου της Ξάνθης, ο οποίος μάλιστα σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας σημείωσε πως βλέπει απίθανο το ενδεχόμενο να γίνουν οι βουλευτικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές.

   Για την οικονομική κρίση, τις Ευρωεκλογές και το ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. μίλησε το βράδυ της Δευτέρας  το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, Γιάννης Μπαλάφας, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου της Ξάνθης, ο οποίος μάλιστα σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας σημείωσε πως βλέπει απίθανο το ενδεχόμενο να γίνουν οι βουλευτικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές.


   Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Ξάνθη, κηρύσσοντας έτσι την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, καθώς πρόκειται  για την πρώτη από τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί ενόψει της επικείμενης εκλογικής μάχης των Ευρωεκλογών. Μιας μάχης για την οποία από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία καθώς τόσο πανελλαδικά, όσο και τοπικά η συμμετοχή στις εκδηλώσεις υπήρξε μαζική τον τελευταίο χρόνο.


   Μιλώντας στην εκδήλωση το μέλος του ΣΥΝ, Γιάννης Μπαλάφας αναφέρθηκε στις θέσεις του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας,  στο πως αυτή διαμορφώνεται από τη διεθνή οικονομική κρίση, καθώς και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί  η οικονομική ύφεση.


   Σύμφωνα με τον κ. Μπαλάφα η οικονομική κρίση αποτελεί την βασική αιτία των προβλημάτων  των πολιτών, καθώς οι συνέπειές της αντανακλώνται στην πολιτική κατάσταση της χώρας, στις κοινωνικές δομές και κοινωνικές κατακτήσεις, την παιδεία, την εργασία κλπ. Μάλιστα όχι μόνο επιδεινώνει την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά οδηγεί και στην καταστρατήγηση κεκτημένων τους.


   Στο μεταξύ μέχρι την κάλπη των Ευρωεκλογών στις 7 Ιουνίου, στόχος του ΣΥΝ, σύμφωνα πάντα με  τον κ. Μπαλάφα είναι η ανάδειξη της μεγάλης οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Ευρώπη και τη χώρα και η υπόδειξη και η αναζήτηση λύσεων, καθώς και ενός δρόμου διεξόδου από την κρίση.


   Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ επανέλαβε και αυτό με τη σειρά του  τη θέση ότι οι εργαζόμενοι, οι πολίτες και η νέα γενιά δε θα πρέπει να πληρώσουν τις αρνητικές συνέπειες της κρίσης με τη ζωή τους, όπως απολύσεις, ανεργία κλπ.


   Μάλιστα ο κ. Μπαλάφας σημείωσε ότι οι προτάσεις για τι διέξοδο από την κρίση θα είναι αυτό που θα χαρακτηρίσει τις ευρωεκλογές.


   “Πιστεύουμε ότι αυτό που θα χαρακτηρίσει την πορεία προς τις ευρωεκλογές είναι οι προτάσεις που το κάθε κόμμα, ο κάθε πολιτικός φορέας έχει για την απόκρουση των αρνητικών συνεπειών της κρίσης, καθώς και το τι μέλλει γενέσθαι μετά. Για αυτό θα κριθούμε και εμείς”.


   Όσο για τις προτάσεις και τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, επικεντρώνονται  σε δύο στόχους, στο να δημιουργήσουν μια ανάσχεση  στην κρίση βάζοντας φρένο στις απολύσεις και ενισχύοντας τον άνεργο, αντίσταση δηλαδή στη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και ο δεύτερος στόχος έχει να κάνει με τη διαφυγή από την κρίση.


  “Οι δυο βασικές μας προτάσεις είναι από τη μια το δημόσιο να προωθήσει ένα γενναίο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων σε τομείς παραγωγικούς και ουσιαστικούς, για να μπορεί να κινηθεί η παραγωγική μηχανή. Και από την άλλη πλευρά χρειάζεται στο χρηματοπιστωτικό τομέα να υπάρξει ένας πόλος κάτω από δημόσιο κοινωνικό έλεγχο με την Εθνική, το Ταμιευτήριο και την ΑΤΕ για να μπορεί το κράτος να κάνει το κουμάντο του και τα λεφτά που διατίθενται να μην πηγαίνουν στο βρόντο και στις τσέπες των επιτίδιων, αλλά να πιάνουν τόπο είτε για να ανακουφίζουν τα πιο ευάλωτα κοινωνικά και οικονομικά τμήματα του πληθυσμού, είτε να βοηθάνε στην κίνηση της παραγωγικής μηχανής”, δήλωσε στον “Α”. 


   Τέλος κληθείς να απαντήσει εάν βλέπει διπλές κάλπες, με αφορμή και τη συζήτηση στη Βουλή της υπόθεσης Παυλίδη και της σχετικής ψηφοφορίας για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, ο Γιάννης Μπαλάφας  επεσήμανε χαρακτηριστικά “εκλογές βουλευτικές δε νομίζω καταρχήν ότι θα γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές. Και θα έλεγα ότι από το τέλος των διακοπών κα μετά, από το Σεπτέμβριο και μετά κάθε μέρα θα είναι μέρα που θα μπορούν να προκηρυχθούν εκλογές”.


Δέσποινα Γκούμα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button