Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης του διοικητή του ΟΓΑ κ. Ξενοφώντα Βεργίνη στο Στάθη Φουρλάνο και την εφημερίδα “Αγώνας”

– Να ξεκινήσουμε με κάτι ευχάριστο για αρκετούς ασφαλισμένους. Στις 8 Απριλίου πιστώθηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των δικαιούχων των πολυτεκνικών επιδομάτων και έχετε ανακοινώνει ότι, εντάσσονται στη ρύθμιση των 100 δόσεων και οι οφειλέτες των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ.

– Να ξεκινήσουμε με κάτι ευχάριστο για αρκετούς ασφαλισμένους. Στις 8 Απριλίου πιστώθηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των δικαιούχων των πολυτεκνικών επιδομάτων και έχετε ανακοινώνει ότι, εντάσσονται στη ρύθμιση των 100 δόσεων και οι οφειλέτες των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ.

Στις 8 Απριλίου πληρώθηκε η πρώτη δόση των πολυτεκνικών επιδομάτων του 2015, δηλαδή το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και το ειδικό επίδομα τρίτεκνων και πολύτεκνων δίνεται ως προκαταβολή γιατί δεν έχει υποβληθεί το Ε1, δηλαδή η φορολογική δήλωση, βάσει της οποίας πληρώνεται το Α21, ανάλογα με το ύψος του δηλωθέντος εισοδήματος.

Το ύψος του εισοδήματος καθορίζει αν θα είναι δικαιούχος του επιδόματος κατά 100%, κατά το 1/3 ή κατά 2/3.

Να συμπληρώσω για τα πολυτεκνικά επιδόματα, ότι, υπάρχουν κάποιοι που έχουν κάνει τροποποιητικές δηλώσεις. Αυτοί θα πληρωθούν με την προϋπόθεση, ότι, έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος.

Γι’ αυτούς που δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος η ημερομηνία πληρωμής θα καθοριστεί αργότερα.

Οποιος επιθυμεί να μάθει οτιδήποτε για τα πολυτεκνικά επιδόματα, μπορεί να μπαίνει στην ιστοσελίδα www.oga.gr για να έχει όλες τις πληροφορίες για τη χορήγηση των επιδομάτων.

 

–           Για τη ρύθμιση των 100 δόσεων;

Η συγκεκριμένη ρύθμιση ελπίζουμε να είναι η τελευταία με την έννοια, ότι, η ρύθμιση αυτή έχει αρκετές βελτιώσεις σε σχέση με τις προηγούμενες, θα μπορούν να ενταχθούν οι ασφαλισμένοι αγρότες που για οποιονδήποτε λόγο δεν έχουν πληρώσει τις υποχρεώσεις τους, δηλαδή τις εισφορές τους.

Σήμερα, πάνω από 250.000 αγρότες δεν έχουν τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις τους και καλούνται να κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων.

Αναφέρω σχετικά ότι, μπορούν να ρυθμιστούν οι οφειλές μέχρι 31-12-2014 και σε 100 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Για να ενταχθούν πρέπει μέχρι 30-4-2015 να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση ρύθμισης. Μπορούν να υπαχθούν και όσοι σήμερα είναι σε υφιστάμενες ρυθμίσεις. Αποτελεί προϋπόθεση χωρίς διακοπή η πληρωμή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών.

Τονίζω ότι, αν δεν καταβληθούν οι τρέχουσες εισφορές δεν μπορεί να είσαι ενεργός στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων. Οσοι έχουν οφειλές πάνω από 5000 ευρώ ο ΟΓΑ τους έχει στείλει στο ΚΕΑΟ  για είσπραξη, εκτός και αν κάποιοι για διάφορους λόγους παρέμειναν στον ΟΓΑ.

Αν είναι μέχρι 5000 ευρώ ρυθμίζονται μέσω του ΟΓΑ χωρίς καμία επιβάρυνση, αν είναι πάνω από 5000 ευρώ επιβαρύνονται με ένα επιτόκιο 0,25%. Τονίζω, ότι, ως ελάχιστη μηνιαία καταβολή ορίζεται το ποσό των 50 ευρώ. Αν η οφειλή είναι 5.000 ευρώ ρυθμιζόμενη σε 100 δόσεις πληρώνει 50 ευρώ το μήνα. Αν είναι 4.000 ευρώ επειδή η ελάχιστη δόση είναι τα 50 ευρώ, η ρύθμιση θα γίνει για 80 δόσεις και ούτω καθεξής.

Οσοι ενταχθούν στη ρύθμιση θα μπορεί να τους χορηγηθεί πιστοποιητικό οφειλής, βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας, με την προϋπόθεση ότι, τηρούνται οι όροι της ρύθμισης, ώστε ν’ ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους έναντι άλλων οργανισμών.

Ειπλέον δικαιούνται ανανέωση του βιβλιαρίου υγείας για ένα τρίμηνο. Αν η ρύθμιση πληρώνεται κανονικά συνεχίζεται και η ασφάλισή τους.

Ο οφειλέτης μπορεί να πληρώσει και εφάπαξ όλο το οφειλόμενο ποσό και να έχει απαλλαγές από τις επιβαρύνσεις κατά 100% και ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων έχει αντίστοιχες απαλλαγές των επιβαρύνσεων.

 

– Ο ΟΓΑ που προϊσταστε ιδρύθηκε το 1961 με το Ν. 4169 και με το Ν. 2458/97 μετατράπηκε σε ταμείο κύριας προστασίας του γεωργικού τομέα και μέχρι το 2026 θα συνυπάρχουν και ο παλιός και ο νέος ΟΓΑ.

Πως ξεκίνησε κ. διοικητά, ποια ήταν η φιλοσοφία του και ποια είναι σήμερα η γκάμα εργασιών και παροχή υπηρεσιών στον έλληνα αγρότη και την ελληνίδα αγρότισσα;

Η δημιουργία του ΟΓΑ ήταν αποτέλεσμα παρατηρήσεων και αναγκών που επέβαλε η εποχή. Ας μην ξεχνάμε ότι ο οργανισμός είναι γέννημα – θρέμμα των ανθρώπων που δουλεύουν στον αγροτικό τομέα. Οι αγρότες ζουν και εργάζονται κάτω από δύσκολες συνθήκες, κάποιοι εξαρτώνται από την ψυχική και σωματική αντοχή τους και από τα διαθέσιμα μέσα που έχουν. Όμως η αγροτική παραγωγή όπως και εσείς γνωρίζετε καθορίζεται πολλές φορές και από απροσδιόριστους παράγοντες και ανύποπτους, όπως είναι οι καιρικές συνθήκες.

Ενώ έχει σπείρει, έχει καλλιεργήσει, δεν είναι βέβαιο αν η συγκομιδή θα μαζευτεί, αν το σιτάρι θα μπει στην αποθήκη κάτω από το κεραμίδι.

Οι ανάγκες αυτές επέβαλαν την ίδρυση του ΟΓΑ και υπήρχαν και οι υπηρεσίες αποζημίωσης που σήμερα γίνονται μέσω του ΕΛΓΑ. Σας γνωρίζω ότι ο ΟΓΑ, ο ΕΛΓΑ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι αδελφοί οργανισμοί που έχουν έναν κοινό στόχο, τη φροντίδα και προστασία του αγρότη και την εξοικονόμηση βασικού, οικογενειακού και εθνικού εισοδήματος. Ο αγροτικός τομέας φέρνει προστιθέμενη αξία.

 

-Αρκετοί δημόσιοι οργανισμοί κ. Βεργίνη παρουσιάζουν οικονομικά προβλήματα. Με δεδομένο το γεγονός ότι, άμεσα δε θα εκταμιευτούν χρήματα από την Ε.Ε., θα είναι ο ΟΓΑ σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του σε ασφαλισμένους και τρίτους και αν έχει γίνει το νοικοκύρεμα του οργανισμού;

Σε ότι αφορά την καταβολή των συντάξεων, των επιδομάτων και ότι άλλο διαχειρίζεται ο ΟΓΑ, με τα σημερινά δεδομένα δε θα έχουμε πρόβλημα.

Σας γνωρίζω ότι και το 2013 και το 2014 είχαμε στον ΟΓΑ πλεόνασμα, είτε λόγω μείωσης κόστους, είτε λόγω αύξησης των διαθέσιμων λόγω χρηστής διαχείρισης.

Δεν παραλείπω να σας αναφέρω ότι όλα αυτά, ιδιαίτερα στον ΟΓΑ εξαρτώνται και από την κρατική επιχορήγηση. Αν η κρατική επιχορήγηση δεν είναι διασφαλισμένη τότε ίσως, να προκύψει θέμα. Θεωρώ ότι η κοινωνική πολιτική και η διαχείριση και το αίσθημα της δικαιοσύνης επιβάλει αυτός ο τομέας να έχει προτεραιότητα.

Με βάση αυτά τα στοιχεία και τις υποθέσεις που κάνω δε βλέπω να υπάρχει θέμα για το 2015 και για τα επόμενα. Αλλωστε το θέμα είναι σε μια μεταβατική περίοδο και λίαν συντόμως οι προβλέψεις να είναι και ακριβείς και βέβαιες.

 

-Κύριε διοικητά συντάξεις μαϊμού, μια μεγάλη αιμορραγική πληγή του όλου συστήματος. Εχετε κλείσει τις πόρες και τα παράθυρα; Παραμένουν κάποιες ρωγμές;

Από την πρώτη μέρα που βρέθηκα στον οργανισμό, οι πρώτες μου προσπάθειες ήταν να εκσυγχρονιστεί ο οργανισμός γιατί αν δεν το πετυχαίναμε, τίποτε από όσα αναφέρατε δε θα μπορούσαν να γίνουν.

Να το πω κομψά, μέσα στους συνταξιούχους που θα πληρωνόντουσαν ,θα υπήρχαν και κάποιοι που δεν είχαν τις προϋποθέσεις και κάποιοι άλλοι που θα είχαν όλα τα αναγκαία και ικανά στοιχεία για σύνταξη, ή για σύνταξη αναπηρίας θα ταλαιπωρούνταν.

Εγινε μηχανογραφικό εκσυγχρονισμός του οργανισμού και σήμερα οι περισσότερες εργασίες γίνονται ηλεκτρονικά και γλιτώνουμε και χρόνο και χρήμα και με τους ελέγχους “τσιμπάμε” όσους παραβαίνουν τους κανόνες.

Οι έλεγχοι έχουν αποδώσει και έχουν κοπεί κυριολεκτικά και μεταφορικά πάνω από 200.000 συντάξεις μαϊμού.

Σήμερα βρισκόμαστε στο τέλος των διαδικασιών ελέγχων, οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι συνεχίζονται και σας αναφέρω χαρακτηριστικά ότι, έχουμε πειρορίσει στο ελάχιστο μαϊμού συντάξεις, επιδόματα, έξοδα και δαπάνες.

Σήμερα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι κάνουμε και πιο αποτέλεσμα θα έχουμε. Ο μάνατζερ βάζει στόχους, παρακολουθεί το αποτέλεσμα και διαπιστώνει εκ του αποτελέσματος, αν οι στόχοι σε καθημερινή μηνιαία και σε ετήσια βάση έχουν επιτευχθεί. Σήμερα έχουμε δώσει τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους να παίρνουν άμεσα αριθμό μητρώου, ενώ πριν χρειαζόταν από 6 έως 15 περίπου μήνες για να πάρει κάποιος τον αριθμό μητρώου του.

Όλα αυτά επιτυγχάνονται βεβαίως και με τις νέες τεχνολογίες, όμως ο παράγων άνθρωπος, ο χειριστής των νέων τεχνολογιών παίζει τον αποφασιστικό του καθοριστικό ρόλο.

 

– Κύριε διοικητή έχει έρθει σε γνώση μας ότι, παλιοί ασφαλισμένοι του ΟΓΑ δεν μπόρεσαν να συνταξιοδοτηθούν, διότι το σύνολο των αγροτικών τους καλλιεργειών και η μορφή της καλλιέργειας δεν ξεπερνούσε το πλαφόν. Τι θα ισχύει για τους παλιούς ασφαλισμένους και τι για τους νέους;

Στα πλαίσια των νόμων που προβλέπει τους όρους ασφάλισης, λόγω συγκρητικών  πλεονεκτημάτων του ΟΓΑ, είχαν ασφαλιστεί και άτομα ξένα προς τον αγροτικό τομέα. Απαραίτητα έπρεπε να γίνουν όλοι οι προβλεπόμενοι έλεγχοι.

Πρέπει να ομολογήσω ότι, ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ που για πάνω από 10 χρόνια πληρώνουν με συνέπεια τις ασφαλιστικές τους εισφορές, καλούνται τώρα να μην είναι ασφαλισμένοι, γιατί, ο εκ των υστέρων έλεγχος μετά από μία δεκαετία και πλέον, δείχνει ότι κακώς είχαν ασφαλιστεί.

Αυτό εγώ προσωπικά δεν μπορώ να το δεχθώ, το θεωρώ απαράδεκτο, διότι, οι άνθρωποι έχουν φθάσει σε μια προχωρημένη ηλικία, που χρειάζονται και ασφάλιση και σύνταξη. Ενώ λοιπόν ο νόμος προέβλεπε έλεγχο εντός πενταετίας, ο έλεγχος δεν έγινε ποτέ, ίσως λόγω μικρής ελεγκτικής δυνατότητας από πλευράς οργανισμού, χωρίς την ευθύνη του ασφαλισμένου. Τώρα τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα και να ελέγχουμε, αν όποιος υποβάλει αίτηση έχει τις προϋποθέσεις ένταξης. Προτείνω για τους παλιούς ασφαλισμένους μεταβατική διάταξη, δεν μπορώ να τους αφήσω ξεκρέμαστους.

Εχω ήδη εισηγηθεί στην πολιτική ηγεσία στο υπουργείο εργασίας και πιστεύω ότι για τους παλιούς ασφαλισμένους το θέμα θα τακτοποιηθεί. Θα είναι οδυνηρό γι’ αυτούς τους ασφαλισμένους, διότι, δεν έχουν το περιθώριο, το χρόνο να ξεκινήσουν κάποιοι ασφάλιση σε άλλον οργανισμό.

Καλώς ή κακώς πληρώναμε τις ασφαλιστικές τους εισφορές και δεν είναι υπαίτιοι οι ίδιοι για τον μη έλεγχο από τις υπηρεσίες του ΟΓΑ, έστω και αν πονηρά ασφαλίστηκαν, το σύστημα τότε θα έπρεπε να τους είχε αποβάλει. Πιστεύω ότι, θα λυθεί το θέμα θετικά για τους παλιούς ασφαλισμένους, όπως και το θέμα των υπερήλικων ανασφάλιστων που πρέπει να τους χορηγηθούν αυτές οι μικρές συντάξεις και να μην είναι κανείς ανασφάλιστος.

Στη δική μου ευαισθησία και λογική δεν μπορεί σήμερα να υπάρχουν ανασφάλιστοι συμπολίτες μας. Ανασφάλιστος σημαίνει και κινούμενος δημόσιος κίνδυνος. Δε θα έχει την απαιτούμενη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που πρέπει να υπάρχει σε μια οργανωμένη κοινωνία με όλα τα επακόλουθα.

 

–         Διαβάζοντας το βιογραφικό σας βλέπω ότι είναι βαρύ και ασήκωτο, με σπουδές, διακρίσεις και καίριες θέσεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Με βάση την εμπειρία σας πως βλέπετε τη σημερνή οικονομική κατάσταση της χώρας και πείτε μου αν το τραπεζικό σύστημα μπορεί ν’ ανταποκριθεί στις δυσκολίες των καιρών.

Το ότι η χώρα βρίσκεται σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία αυτό δεν αμφισβητείται από κανέναν.

Το ερώτημα είναι πως μπορεί να βγει κανείς απ’ αυτή την κατάσταση και ν’ αρχίσει να δημιουργεί τις προϋποθέσεις εκείνες τις ανοδικής οικονομικής πορείας, ώστε τελικά να επανέλθουμε σε μια πτήση προς τα άνω και όχι με πτήσεις προς τα κάτω με τον κίνδυνο της κατάρρευσης και της σύγκρουσης με τα βράχια.

Προσωπικά πιστεύω, ότι, η χώρα διαθέτει όλες εκείνες τις δυνάμεις και εννοώ φυσικούς και μη φυσικούς πόρους, που όταν κανείς τους εκμεταλλευτεί το μόνο που απομένει είναι να υπάρξει το σύστημα παραγωγικής δυνατότητας και παράλληλα το ανθρώπινο σύστημα με βάση την κοινωνική δικαιοσύνη της κατανομής του πλούτου, έτσι ώστε να υπάρξει μια άλλη διάρθρωση της κοινωνίας που θα μπορεί να απολαμβάνει, όχι απόλυτα ανταποδοτικά οφέλη, εκτός κάποιων ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων που πρέπει να βοηθηθούν από τους υπολοίπους.

Αρνούμαι όμως να δεχθώ, ότι, όσοι φοροδιαφεύγουν, όσοι αρνούνται να εργαστούν, θα πρέπει ν’ απολαμβάνουν όλες τις παροχές της πολιτείας, στη λογική ότι η μηδενική συμμετοχή κάποιων στον κρατικό κορβανά είναι πανάκεια για όλους.

Να πληρώνουμε όλοι αναλογικά και όχι εξοντωτικά για κάποιους που μέσα από τη δουλειά τους απόκτησαν κάποια περιουσιακά στοιχεία. Το κράτος πάντως, ως ενότητα κοινωνικής αντίληψης, θα πρέπει να εξασφαλίζει μέσα από τις εισφορές του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, την ευημερία των πολιτών του.

Από πλευράς θεσμικής αλλαγής θέλουμε κανόνες απλούς και εφαρμόσιμους. Εδώ έχουμε μια πολυνομία άνευ προηγουμένου προς όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στο ασφαλιστικό. Πρέπει να καταργηθεί η πολυνομία, πρέπει να υπάρξουν απλοί, κατανοητοί και εφαρμόσιμοι νόμοι και κανόνες δικαίου. Να πάψουν οι πολλές περιπτωσιολογίες που χάνεται ο κανόνας μέσα στις εξαιρέσεις.

Χρειάζεται και μια πραγματική αναδόμηση, η όλη δομή του ασφαλιστικού με τον επανέλεγχο των ασφαλιστικών εισφορών με βάσει την εισοδηματική ικανότητα και τις διάφορες κλίμακες ασφάλισης που απέχουν πολύ από το να ταιριάζουν, να κουμπώνουν και με την εισοδηματική ικανότητα, αλλά και στην ανταποδοτικότητα. Αυτά είναι θέματα που μπορούν να βρουν τη λύση τους και να γίνει μια εξυγίανση αρχίζοντας από τη βάση.

Αν η σημερινή οικονομία στοχεύσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανάπτυξη, που σημαίνει νέες επενδύσεις με προστιθέμενη αξία και χρησιμοποιούν πρώτες ύλες παραγόμενες στη χώρα μας και όχι εισαγόμενες, όλοι οι δείκτες θα βελτιωθούν. Αυτές οι επενδύσεις προσθέτουν θέσεις εργασίας και όχι θέσεις απασχόλησης. Μιλάμε για παραγωγικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

Το τραπεζικό σύστημα δεν υποφέρει από οργανωτική υποδομή ή διαχειριστική ικανότητα. Παλαιότερα ναι. Εχω την εμπειρία της Αγροτικής Τράπεζας. Φώναζα από τότε για το πρόβλημα που έβλεπα να έρχεται και δυστυχώς δεν εισακούστηκα.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες και έχουν εξυγιανθεί και έχουν θωρακιστεί. Οι τράπεζες κινδυνεύουν από τη μείωση των διαθεσίμων τους. Δε νοείται ο πολίτης να αισθάνεται ασφαλής και το κράτος ασφαλές όταν από τα 240 – 250 δις ευρώ καταθέσεων έχουν απομείνει στις τράπεζες 120 – 130 δεις ευρώ.

Αυτό δεν είναι σημείο των καιρών και θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα. Σήμερα οι οικονομίες και οι κοινωνίες δε στηρίζονται μόνο σε πραγματικές οικονομίες. Στηρίζονται σε χρηματοπιστωτικές οικονομίες που σημαίνει, όταν το σύστημα δεν είναι σωστά δομημένο και δε λειτουργούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, η διακίνηση κεφαλαίων και χρήσης του χρήματος εμπλέκονται. Οι αποφάσεις παίρνονται από μακριά, τα κεφάλαια δημιουργούνται αλλού, μεταφέρονται μέσω συστημάτων και μέσω πλασματικών συστημάτων υποβάλουν και επιβάλουν τις αποφάσεις τους.

 

–         Είστε επτανήσιος και συγκεκριμένα από τη Λευκάδα και μάλιστα το 2004 είχατε εκλεγεί και βουλευτής. Με αφορμή την τουριστική προβολή των νησιών του Αιγαίου σε βάρος των νησιών του Ιονίου, ποιοι είναι η άποψή σας;

Γεννήθηκα στη Λευκάδα, στο χωριό Τσουκαλάδες και είμαι ένα από τα 8 παιδιά αγροτικής οικογένειας και χαίρομαι που είμαι από τα επτάνησα και τη Λευκάδα. Είναι μια αναβαθμισμένη περιοχή και πολιτιστικά και τουριστικά και έχουν οι κάτοικοι των επτανήσων πολλές ευκαιρίες μέσα από την υγιή ανταγωνισμό ν’ αποκτήσουν εισοδήματα.

Μέσα στο γενικό κανόνα της υποβάθμισης και της υποχώρησης της αναπτυξιακής δομής και τα επντάνησα αρχίζουν να υφίστανται τις ανάλογες συνέπειες. Σε σύγκριση των νησιών του Ιονίου με τα νησιά του Αιγαίου υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Υπάρχουν νησιά του Αιγαίου πιο «πλούσια» από τα Ιόνια νησιά.

Υπάρχουν όμως στο Αιγαίο νησιά με άγονες γραμμές που πρέπει να προχεσθούν ιδιαίτερα. Επιπλέον τα επτάνησα έχουν καλούς γείτονες και δε βρίσκονται μέσα στην αγωνία, στο φόβο και στη αβεβαιότητα των νησιών του Αιγαίου. Εκεί, το Αιγαίο είναι μια ζώνη που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, διότι περιβάλονται και ζουν μέσα σε κάποιους κανόνες που δημιουργούν και αβεβαιότητα  και ανησυχία. Αν υπάρχει κάποιοι διαφοροποίηση φορολογικού συντελεστή ήταν και είναι στη βάση αυτών των παραμέτρων. Θεωρώ ότι κάποια στιγμή όλα θα βρουν το σωστό δρόμο.

Προς Θεού όμως, μην εμφανίσουμε αντιπαλότητα, άνευ λόγου, των νησιών του Αιγαίου με τα νησιά του Ιονίου. Θα πρέπει τα νησιά του Αιγαίου να συνεργάζονται αρμονικά με τα νησιά του Ιονίου κάτι που δεν το βλέπω. Θέλω και επιθυμώ η νησιωτική πολιτική της χωρίς να είναι η ίδια με τις όποιες απαραίτητες διαφοροποιήσεις, άγονες γραμμές κλπ σε όλη τη νησιωτική ζώνη και θα ενισχυθεί μια συνεργασία.

 

Πόσο ευχάριστο και θετικό θα είναι να γνωρίζει ένας τουρίστας σε κάποιο νησί του Αιγαίου ότι στο Ιόνιο κάποιο καταπράσινο νησί δε θα έχει τόσο δυνατούς αέρηδες, θα βρει εκπληκτικές ακρογιαλιές και θα βρίσκεται και κοντά στη στεριά.

Το ίδιο θα πρέπει να γίνεται και από τα νησιά του Ιονίου να στέλνουν, ν’ ανταλλάσσουν επισκέπτες, προς όφελος και της τοπικής και της εθνικής οικονομίας. Και μην παραγνωρίζεται ότι, άλλη είναι η κουζίνα των νησιών του Αιγαίου και άλλη των νησιών του Ιονίου.

 

–         Τι μηνύματα θα θέλατε να στείλετε μέσω της εφημερίδας μας στην Ξάνθη και στη Θράκη κ. Βεργίνη;

Εχω ιδιαίτερη αγάπη στη βόρεια Ελλάδα και στη Θράκη. Αισθάνομαι ότι οι περιοχές αυτές είναι ο προμαχώνας του ελληνισμού. Σήμερα επί πλέον είναι οι πηγές δημιουργίας πλούτου με την αξιοποίηση και των πλουτοπαραγωγικών περιοχών, τις δυνατότητες που διαθέτουν και κυρίως του ευχάριστου ανθρώπινου γεωργικού δυναμικού της περιοχής της Ξάνθης.

Τονίζω ότι, σαν διοικητής του ΟΓΑ έχω άριστη συνεργασία με τις τοπικές αρχές όλων των νομών της βόρειας Ελλάδας και χαίρομαι ιδιαίτερα κάθε φορά που βρίσκομαι στις περιοχές σας.

Σε όλους εσάς θέλω να διαβεβαιώσω ότι ο ΟΓΑ ανταποκρίνεται πλήρως στις υποχρεώσεις του και κάνει κάθε προσπάθεια να βρίσκεται κοντά, δίπλα στους αγρότες και στην αγρότισσα.

Θέλω να ευχηθώ σε σας προσωπικά, στο δ/ντή της εφημερίδας «Αγώνας», σε όλους τους αναγνώστες και σε όλους τους κατοίκους της Θράκης και της Ξάνθης Χρόνια Πολλά και ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button