Περιφέρεια

Πολλαπλές δράσεις και εκδηλώσεις του Δημοκριτείου Πανεπιστήμιου Θράκης για την έρευνα

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023 η διαδικτυακή εκδήλωση για την Επίσημη Έναρξη του Κόμβου Καινοτομίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, την οποία παρακολούθησαν συμμετέχοντες από την  ακαδημαϊκή, ερευνητική και φοιτητική κοινότητα του Ιδρύματος ενώ έντονο ενδιαφέρον υπήρξε και από παράγοντες του επιχειρείν.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ο κ. Χρίστος Δήμας ο οποίος υπογράμμισε την αξία της νέας αυτής πρωτοβουλίας για την αποτελεσματική διασύνδεση της έρευνας και της επιχειρηματικότητας και την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.

Ο Πρύτανης του ΔΠΘ Καθηγητής  Φώτιος Μάρης στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη νέα προσπάθεια του Ιδρύματος που στόχο έχει την αξιοποίηση της ερευνητικής δραστηριότητας, η οποία θα δημιουργήσει μια νέα κουλτούρα στο πανεπιστήμιο, στην τοπική κοινωνία αλλά και στη χώρα.

Η Καθηγήτρια του ΔΠΘ κα Μαρία Μιχαλοπούλου παρουσίασε τους στόχους και το όραμα του Κόμβου Καινοτομίας. Υπογράμμισε ότι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης είναι ένας από τους κορυφαίους ερευνητικούς φορείς της Βορείου Ελλάδος με βασικό προορισμό την παραγωγή και μεταφορά της γνώσης. Στο πλαίσιο καλλιέργειας κλίματος επιχειρηματικότητας και κουλτούρας καινοτομίας, δημιουργείται το DUTH Innovation Hub, μια νέα ενιαία δομή που θα ενοποιήσει υφιστάμενες πρωτοβουλίεςκαι δομές (ΕΛΚΕ, Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας και ThincThrace Incubator) του πανεπιστημίου αλλά και νέα προγράμματα και εργαλεία που αναπτύσσονται και θα υποστηρίξουν τον τελικό του σκοπό.

Η Ομάδα Εργασίας του Κόμβου Καινοτομίας του ΔΠΘ παρουσίασε  δράσεις και εργαλεία του Κόμβου. Ο Α. Καθηγητής Φίλλιπος Φαρμάκης  παρουσίασε το DUTH DigitalI nnovation Hub, την  ψηφιακή πύλη για την προώθηση των δράσεων του Κόμβου ενώ οΘεράπων Φάκας μίλησε για τις Ημέρες Καριέρας που σχεδιάζονται για όλα τα τμήματα και σχολές του πανεπιστημίου, ως μια επιπλέον ευκαιρία επαγγελματικής ωρίμανσης για τους φοιτητές. Ο Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών  Περικλής Γκόγκας αναφέρθηκε  στα Σεμινάρια Επιχειρηματικότητας τα οποία απευθύνονται στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου, προκειμένου να ενταχθούν και οι ίδιοι στη νέα δομή του Πανεπιστημίου και να συνδράμουν στο έργο του.

Ο κ. Χρήστος Νικολούδης, CEO &Founder της Mantis Beyond Innovation και Επικεφαλής Έρευνας της Μονάδας Οικονομικής Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ανέλυσε τα προγράμματα ανοιχτής καινοτομίας, τις προγραμματισμένες δράσεις του DUTH Innovation, και επεσήμανε την πρώτη δράση του Κόμβου, το DUTH Idea Accelerator, ένα δίμηνο πρόγραμμα καινοτομίας-επιχειρηματικής επώασης που δίνει τη δυνατότητα στα μέλη του πανεπιστημίου να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην επιχειρηματικότητα. Μέσα από το πρόγραμμα οι συμμετέχοντες θα ενταχθούν σε βασικές έννοιες επιχειρηματικότητας και μεθοδολογικά εργαλεία, για να οδηγηθούν από τη γέννηση των ιδεών και τη διαμόρφωση επιχειρηματικών ομάδων έως την ανάπτυξη βιώσιμων επιχειρηματικών σχεδίων.

Ενημερωτικές εκδηλώσεις  για το DUTH Idea Accelerator  προγραμματίστηκαν και θα πραγματοποιηθούν :

στην Κομοτηνή την Τρίτη 28/02 στις 11:00 στο Κεντρικό Αμφιθέατρο Πανεπιστημιούπολη, στην Αλεξανδρούπολη την Τετάρτη 01/03 στις 11:00  Αμφιθέατρο Ιατρικής – Δραγάνα, στην Ορεστιάδα την Πέμπτη 2/03 στις 11:00 στην Αίθουσα Ζ. Άμπας και στην  Ξάνθη την Παρασκευή 03/03 στις 11:00 στο αμφιθέατρο 3 του Τμήματος των ΗΜΜΥ.

Για περισσότερες πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής στις εκδηλώσεις: http://bit.ly/3XUWfNk

 Το DUTH Innovation Hub ξεκινάει φέτος τη λειτουργία του με πληθώρα δράσεων, με πρώτη το DUTH Idea Accelerator, και έχει ως τελικό προορισμό την αδιάλειπτη και συνεχή λειτουργία του ανάπτυξη του οικοσυστήματος καινοτομίας του πανεπιστημίου και την αξιοποίηση της έρευνας και της γνώσης που παράγεται στους κόλπους του. Για την εξυπηρέτηση του σκοπού αυτού, η συντονίστρια της εκδήλωσης, κα. Μαρία Μιχαλοπούλου, προσκάλεσε τους παρευρισκόμενους να λάβουν ενεργό ρόλο σε αυτή τη νέα πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου.

Από την Πρυτανεία

                24/2/2023

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button