ΟΜΙΛΙΑ ΘΑΝΑΣΗ ΜΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗΣ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ “ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ ΤΗΣ ΖΩΗΣ”

Η σημερινή ημέρα είναι σημαντική για όλους εμάς και – θέλω να πιστεύω – για την πόλη μας. Όχι τόσο ο συμβολισμός όσο η ουσία αυτού του έργου και αυτού του χώρου είναι ξεχωριστά και ιδιαίτερα. Και, επιπλέον, πραγματοποιείται μέσα από το Μονοπάτι της Ζωής η δημόσια εμφάνιση του Δικτύου Λόγου και Πράξης.

Σπάσαμε δεσμά, ή τουλάχιστον, προσπαθούμε να σπάσουμε δεσμά. Το Δίκτυο ενώνει, κόβοντας το περιττό, το ασήμαντο και το άχρηστο.

Η σημερινή ημέρα είναι σημαντική για όλους εμάς και – θέλω να πιστεύω – για την πόλη μας. Όχι τόσο ο συμβολισμός όσο η ουσία αυτού του έργου και αυτού του χώρου είναι ξεχωριστά και ιδιαίτερα. Και, επιπλέον, πραγματοποιείται μέσα από το Μονοπάτι της Ζωής η δημόσια εμφάνιση του Δικτύου Λόγου και Πράξης.

Σπάσαμε δεσμά, ή τουλάχιστον, προσπαθούμε να σπάσουμε δεσμά. Το Δίκτυο ενώνει, κόβοντας το περιττό, το ασήμαντο και το άχρηστο.

Πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε με τα παλιά υλικά ούτε να λύσουμε τα προβλήματα ούτε να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο. Γι’ αυτό ξεκινούμε από τον ίδιο μας τον εαυτό, συνεχίζουμε με τους γύρω μας ανθρώπους φροντίζοντας τις σχέσεις μας και επιδιώκουμε το ατομικό μαζί με το κοινωνικό καλό. Σε όλα τα ζητήματα ατομικής και κοινωνικής ζωής τον πρώτο και τελευταίο λόγο τον έχουμε εμείς οι ίδιοι.

Η συνύπαρξη με τον άλλο και η συνεργασία με το διαφορετικό σε συνθήκες ισότητας και ισοτιμίας αποτελεί τη βασική μας επιδίωξη. Έτσι από τους ανθρώπους του Δικτύου θα δείτε και θα ακούσετε διαφορετικό ύφος και έκφραση, όλοι μας όμως βαδίζουμε την ίδια ατραπό.

Πιστεύουμε, μ’ άλλα λόγια πως ο άνθρωπος είναι καλός και αξίζει μια δίκαιη και ωραία ζωή. Φρονούμε πως μέσα από την άμεση, συμμετοχική, δημιουργική δημοκρατία τα πράγματα για το άτομο και το σύνολο θα είναι καλύτερα. Ο καθένας και η καθεμιά να εργάζεται και να συνεργάζεται με αξιοπρέπεια και αλληλοσεβασμό.

Όλες αυτές οι αρχές και αξίες έχουν νόημα μόνο όταν δοκιμάζονται στη ζωή και εφαρμόζονται στην πράξη.

Το Μονοπάτι της Ζωής που παραδίδουμε σήμερα στην Πόλη μας, στο Δήμο, στο πρόσωπο του πρώτου Δημότη της Ξάνθης, το Μονοπάτι της Ζωής είναι ένα πείραμα και μια τρανή απόδειξη του τι μπορεί να κάνει ο εργαζόμενος και συνεργαζόμενος άνθρωπος. Καθαρές σχέσεις, καθαρά λόγια, καθαρές πράξεις.

Το Μονοπάτι της Ζωής αποτελεί μια ευτυχή συγκυρία. Την ίδια χρονική στιγμή ξεκινήσαμε από διαφορετικούς δρόμους και συναντηθήκαμε κάπου στην πορεία, πριν από ένα περίπου χρόνο.

Ο Μιχάλης ο Δερμετζόπουλος είχε το όνειρο να ζωντανέψει αυτή την περιοχή.

Ο Γιώργος ο Κωτούλας, ο Μιχάλης ο Σπανίδης, ο Αντώνης ο Μουσαδές είχαν αποδεχθεί τις ιδέες και απόψεις μου για το Δίκτυο Λόγου και Πράξης για να ζωντανέψει η δική μας ζωή και η ζωή γύρω μας. Τι κάνουμε ; Το κλασικό ερώτημα. Μια παρέα με όρους και όρια, με σκοπούς. Όχι λόγια πια. Πράξεις.

Το όνειρο του Δερμετζόπουλου συναντήθηκε με τις δικές μας αναζητήσεις, και ιδού το αποτέλεσμα.

Με αρχιμάστορα το Γιώργο Κωτούλα εργάστηκαν και συνεργάστηκαν δεκάδες άνθρωποι ποικίλοι. Άλλοι έδωσαν υλικά και μέσα.

Αργότερα, μερικοί έδωσαν χρήματα, όταν φτάσαμε στο τέλος του έργου, δεν το πιστεύαμε ούτε εμείς τι έγινε, τι καταφέραμε, το Μονοπάτι της Ζωής μας παρέσυρε στη δική του μαγεία, στη Μαγεία του Ξάνθου και της Ξανθίππης.

Ο Θάνος ο Μαυροδής έδωσε με τις εικαστικές του παρεμβάσεις που βλέπετε όλο τον εαυτό του και ο Τριαντάφυλλος ο Βαΐτσης με την επιστημονική του κατάρτιση στο Περιβάλλον και την οικολογική του ευαισθησία, έβαλε τη δική του πινελιά, με την επιστράτευση εθελοντών και σήμερα με την έκθεση εικαστικών.

Ο Αντώνης Μουσαδές πάντοτε στο Δίκτυο πρόσφερε και σήμερα προσφέρει τη μουσική του αρμονία και συμπαρουσία με άλλους συμπολίτες μουσικούς και δημιουργούς. Ο Μιχάλης ο Σπανίδης πρωτοπόρος εκδότης, άνθρωπος της ‘αγοράς’, αυτός που στο χώρο του βιβλίου και στις συναλλαγές είναι ό,τι χρειάζεται στο Δίκτυο.

Το Μονοπάτι της ζωής θα έχει πλέον τη δική του ζωή, τη δική του πορεία. Ο χώρος του Ανοιχτού Θεάτρου μπορεί να γίνει η μήτρα πολιτιστικής ζωής.

Το ίδιο το Μονοπάτι είναι ένας περίπατος θαυμάσιος, όλες τις εποχές του χρόνου με τα δικά του ξέχωρα ηχοχρώματα. Φιλοδοξούμε να γίνει τόπος τουριστικής περιήγησης.

Να έρχονται τουρίστες στην πόλη μας και να έχουν πού να πάνε και τι να δούνε. Και αυτό και τα άλλα έργα που το Δίκτυο προγραμματίζει έχουν πολλαπλούς σκοπούς, την ολόπλευρη ανάπτυξη, να διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την ανάδειξη του φυσικού μας πλούτου.

Το Δίκτυο λόγου και πράξης θέλει να απλωθεί στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και προγραμματίζουμε εδώ στο Ανοιχτό Θέατρο της Ζωής να οργανώνουμε εκδηλώσεις περιφερειακού χαρακτήρα.

Προσωπικά, πέρα από την ευγνωμοσύνη μου σε όλους τους συνεργάτες του Δικτύου, θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους μας βοήθησαν να πραγματοποιήσουμε τη σημερινή εκδήλωση, από τη μεριά του Δήμου και των άλλων φορέων.

Η αγάπη που εισέπραξα όλο αυτό το διάστημα είναι κάτι ανεπανάληπτο. Καθώς γιορτάζω τα σαράντα χρόνια παρουσίας μου στα πολιτιστικά και πνευματικά πράγματα της πόλης θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, να ευχαριστήσω τα μέσα ενημέρωσης που με στήριξαν και την οικογένειά μου που δέχτηκαν και έκαναν πολλές θυσίες για να ικανοποιώ εγώ τα όνειρά μου.

Κύριε Δήμαρχε, εύχομαι να είμαστε όλοι και όλες γεροί για να συνεχίσουμε να παράγουμε έργα απαραίτητα για τη ζωή στην όμορφη πόλη μας.

 Κύριε Δήμαρχε, σας παρακαλώ να παραλάβετε το Μονοπάτι της Ζωής, ως εκπρόσωπος της Ξάνθης.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button