Σχετικά με την σήμανση μονοπατιού “Ξάνθη – Λειβαδίτη” από την Ο.Λ. Ξάνθης

 

 

            Τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας πολλοί φορείς αλλά και ιδιώτες αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για το καθάρισμα και τη σήμανση μονοπατιών. Οι προσπάθειες αυτές είναι μεν αξιέπαινες, αφού βοηθούν όσους θέλουν να περπατήσουν τα μονοπάτια αυτά, δημιουργούν όμως και κάποια προβλήματα, μια και δεν υπάρχει ο απαραίτητος συντονισμός. Έτσι σε κάποια σημεία το βουνό έχει γεμίσει κόκκινα και άλλων χρωμάτων σημάδια τα οποία οδηγούν… προς όλες τις κατευθύνσεις και αντί να βοηθήσουν, μπερδεύουν τους πεζοπόρους.

            Ο Σύλλογός μας έχει γίνει αποδέκτης παραπόνων από μέλη συλλόγων  άλλων περιοχών για την κακή και χαοτική σήμανση σε διάφορα σημεία της ορεινής περιοχής που είχε σαν αποτέλεσμα να μη μπορέσουν να φτάσουν ποτέ στον προορισμό τους. Πρέπει να επισημάνουμε ότι οι αυτοδιοικητικές  αρχές του τόπου μας ποτέ δεν ασχολήθηκαν σοβαρά με το θέμα, παρά τις πιεστικές και συνεχείς ενοχλήσεις από τον Ε.Ο.Σ. Ξάνθης.

            Σε όλη τη χώρα οι τοπικοί Ορειβατικοί Σύλλογοι, μέλη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης, σε συνεργασία με τις κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες, παίζουν κυρίαρχο αλλά και συντονιστικό ρόλο στην επιλογή, τον σχεδιασμό και την σήμανση ορειβατικών και πεζοπορικών μονοπατιών στα όρια των Νομών τους.           Ο “Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ξάνθης” εδώ και πολλά χρόνια είναι αυτός που συντηρεί τα βασικά μονοπάτια στο Νομό Ξάνθης (Γυφτόκαστρου, Καταρράκτη Λειβαδίτη, Κούλας κλπ). Έχει ξεκινήσει επίσης,  με αργά μεν αλλά μεθοδικά βήματα τον καθαρισμό και σήμανση και άλλων μικρότερων μονοπατιών. Στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητάς του, ο Ε.Ο.Σ. Ξάνθης έχει καταθέσει πρόταση στο Δήμο Ξάνθης και στο Δασαρχείο Ξάνθης για σήμανση δικτύου μονοπατιών μήκους42 χλμ.στην περιοχή της Ποταμιάς (Πίλημα, Γέρακας, Μ. Εύμοιρο, Κριός, Ισαία, Ορεστινή). Για το σκοπό αυτό έχει γίνει η απαραίτητη προεργασία και έχει κατατεθεί χάρτης με τα μονοπάτια που θα σημανθούν, με διαφορετικό χρώμα το καθένα, ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα.

            Ακόμη, ο Ε.Ο.Σ.  Ξάνθης έχει ενεργό και συντονιστικό ρόλο σε ανάλογη προσπάθεια που γίνεται από σχολεία της Δευτεροβάθμιας αλλά και της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για τον καθαρισμό και σήμανση μονοπατιών γύρω από την Ξάνθη στην περιοχή των μοναστηριών και στην περιοχή “Σταύρος Τσακίρης” (πρώην Αυγό) – Μακαρίου. Ήδη έχουν σηματοδοτηθεί  3 μονοπάτια, ενώ για τη φετινή σχολική χρονιά στο πρόγραμμα – που πήρε το όνομα «Δίκτυο Μονοπατιών Ξάνθης» – συμμετέχουν περισσότερα σχολεία και στόχος είναι η σήμανση 5 τουλάχιστον νέων μονοπατιών.

            Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, η πρόταση φορέα με την επωνυμία  “Ορειβατική Λέσχη Ξάνθης” για “χάραξη”  μονοπατιού από την Ξάνθη μέχρι το Λειβαδίτη μας εκπλήσσει  μια και η προτεινόμενη διαδρομή σε αρκετά τμήματά της χρησιμοποιεί μονοπάτια που έχουν ήδη σημανθεί από σχολεία του παραπάνω προγράμματος ή πρόκειται να σημανθούν στα πλαίσια της πρότασης για την Ποταμιά με συγκεκριμένα χρώματα πινακίδων. Αναρωτιόμαστε δε, πως τα μέλη της, μέσα σε ένα τρίμηνο κατάφεραν «να αναδείξουν και να προβάλλουν μονοπάτια της περιοχής» όταν πολλά από αυτά χρησιμοποιούνται, εδώ και χρόνια, τακτικά κατά τη διάρκεια των δράσεων του Ε.Ο.Σ. Ξάνθης, με τη συμμετοχή 30 – 40 μελών του, και είναι καθαρά (χρειάζονται δηλαδή μόνο σήμανση). Επιπλέον, ο εν λόγω φορέας (Ορειβατική Λέσχη Ξάνθης) καλεί σχολεία να συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή, χωρίς όμως να έρθει σε επαφή με ένα δίκτυο σχολείων που ασχολούνται ήδη με αντίστοιχα προγράμματα και έχουν κάνει τον προγραμματισμό για το τρέχον σχολικό έτος.

            Μετά από όλα αυτά θεωρούμε ότι η “Ορειβατική Λέσχη Ξάνθης”, έστω και ως μη αναγνωρισμένος φορέας ασχολούμενος με την ορειβασία, θα έπρεπε να έρθει αρχικά σε επαφή τόσο  με τον ΕΟΣ Ξάνθης όσο και με το σχολικό «Δίκτυο Μονοπατιών Ξάνθης» γιατί προχωρώντας στη δράση που σχεδιάζει, χωρίς συντονισμό και πραγματική διάθεση συνεργασίας μάλλον θα προκαλέσει πρόβλημα παρά θα βοηθήσει τους πεζοπόρους της περιοχής μας. Ας μη ξεχνάμε ότι το βουνό δεν είναι κτήμα κανενός !!

 

 

 

Από τον Ε.Ο.Σ. Ξάνθης

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button