Ενεργοποίηση όλων για την ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας

Ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση της Διοίκησης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ξάνθης, ο Βουλευτής Ξάνθης της Ν.Δ., κ. Αλέξανδρος Κοντός προσήλθε το πρωί του Σαββάτου στα γραφεία του φορέα και συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΕΚΞ, κ. Άγγελο Μπεμπεκίδη. Παρόντα στη συνάντηση και όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, προκειμένου να συζητήσουν για τις αρνητικές εξελίξεις στον εργασιακό χώρο στο νομό Ξάνθης.

Ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση της Διοίκησης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ξάνθης, ο Βουλευτής Ξάνθης της Ν.Δ., κ. Αλέξανδρος Κοντός προσήλθε το πρωί του Σαββάτου στα γραφεία του φορέα και συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΕΚΞ, κ. Άγγελο Μπεμπεκίδη. Παρόντα στη συνάντηση και όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, προκειμένου να συζητήσουν για τις αρνητικές εξελίξεις στον εργασιακό χώρο στο νομό Ξάνθης.


Η ανεργία έχει ξεπεράσει το 25% και μόλις το πρώτο τρίμηνο του 2010, όπως μας επεσήμανε ο κ. Μπεμπεκίδης πάνω από 500 Ξανθιώτες και Ξανθιώτισσες, έχασαν την εργασία τους σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα στοιχεία των οργανωμένων Σωματείων Εργαζομένων στις επιχειρήσεις όπου υπάρχουν, και αν προστεθούν, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τα άτομα που έχασαν τη δουλειά και δεν έχουν καταγραφεί –είτε γιατί δεν υπάρχουν Σωματεία, είτε γιατί είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις-τότε ο αριθμός ανεβαίνει κατά πολύ.


Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΕΚΞ ανέλαβε πρωτοβουλία να φέρει στο τραπέζι των συζητήσεων όλες τις αρχές και φορείς του νομού προκειμένου να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης για την ανάκαμψη της οικονομίας στο νομό, την ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας, το οποίο και θα προωθήσουν στα κεντρικά και στα συναρμόδια υπουργεία.


Από την πλευρά του έχει ετοιμάσει τις δικές του επισημάνσεις και προτάσεις τις οποίες και εμπλουτίζει κάθε φορά από τις συναντήσεις που έχει με πολιτικούς, αυτοδιοικητικούς και παραγωγικούς φορείς.


Η αρχή των συναντήσεων έγινε το πρωί του περασμένου Σαββάτου με τον Αλέξανδρο Κοντό, ο οποίος ενημερώθηκε από  τον πρόεδρο και τα μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου για την κατάσταση που επικρατεί στο νομό Ξάνθης, καθώς και για την όλη προσπάθεια που ξεκίνησαν.


Για τη συνάντηση αυτή ο Βουλευτής Ξάνθης της Ν.Δ. μίλησε στον «Α».


«Αναμφίβολα η πρωτοβουλία κινείται σε πολύ θετική κατεύθυνση. Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση. Ο πρόεδρος ανέλυσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην περιοχή μας. Μίλησε για την ανεργία που αυξάνεται διότι η κρίση έχει χτυπήσει και το νομό και τις επιχειρήσεις του νομού. Και συμφωνήσαμε να γίνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης από όλους τους φορείς κα να πάμε στην Αθήνα να διεκδικήσουμε ότι μπορούμε για το νομό Ξάνθης και τους εργαζόμενους της Ξάνθης. Μπαίνουν προτεραιότητες, είναι πράγματα τα οποία μπορούν να γίνουν άμεσα και μπορούμε να τα διεκδικήσουμε άμεσα και πράγματα τα οποία χρειάζονται βάθος χρόνου για να γίνουν. Πάντως εκείνο που συμφωνήσαμε είναι ότι ξεκινούμε δουλειά όλοι, δράση για να μπορέσουμε να πετύχουμε την ανάπτυξη, αλλά και η ανεργία να μειωθεί».


Ανάμεσα στις άμεσες διεκδικήσεις είναι η μείωση του αριθμού ενσήμων ή υλοποίηση προγράμματος για οικοδόμους και καπνεργάτες ώστε να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και η ανέγερση εργατικών κατοικιών, καθώς και να ασκηθεί πίεση ώστε να δοθούν κάποιες παραγγελίες από το κράτος σε εργοστάσια της Ξάνθης.


Όσο για τις προτάσεις που κατέθεσε ο Αλέκος Κοντός  στην διοίκηση του ΕΚΞ, μας δήλωσε χαρακτηριστικά «εγώ πρότεινα ότι θα πρέπει γρήγορα να προχωρήσει η εκκαθάριση στα οικόπεδα της ΣΕΒΑΘ και της ΣΕΠΕΚ για να μπορέσουν να αξιοποιηθούν και να γίνουν επενδύσεις. Επίσης αποκατάσταση μέσω προγραμμάτων των απολυμένων της GRUPAL και των εργαζομένων της πρώην Φωνής της Αμερικής. Από εκεί και πέρα τα γενικότερα θέματα ανάπτυξης, όπως η υλοποίηση του μεγάλου αρδευτικού έργου, ο νέος αναπτυξιακός νόμος, το ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, τα οποία μεν βάζουμε στη συζήτηση, όμως θέλει δε και λίγο χρόνο για να ξεκινήσει η υλοποίησή τους».


Τέλος από την πλευρά του ο Βουλευτής Ξάνθης της Ν.Δ. σημείωσε ότι οι πολιτικοί παράγοντες ποτέ δεν ήταν απόντες από τα προβλήματα του νομού.


«Πάντοτε ήμασταν δίπλα στους εργαζόμενους και δίναμε τη μάχη για την ανάπτυξη . Τώρα ένας λόγος παραπάνω με την ενεργοποίηση που γίνεται από το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης , να ενεργοποιηθούν όλοι περισσότερο, αλλά απόντες δεν ήμασταν. Τώρα εκείνο που πιστεύω να πετύχουμε, είναι να κινηθούμε όλοι μαζί ενωμένοι».


Οι επαφές συνεχίζονται την εβδομάδα που διανύουμε….


Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΚΞ Άγγελος Μπεμπεκίδης αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης με τον κ. Κοντό, δήλωσε «εμείς ξεκινήσαμε μια προσπάθεια με τους παράγοντες του νομού μας και τους φορείς όλους καταρχήν να τους ενημερώσουμε για την εργασιακή κατάσταση που υπάρχει στο νομό μας. Καταθέτουμε τα προτάσεις μας για την ανάπτυξη του νομού, για τη μείωση των απολύσεων, για νέες θέσεις εργασίας και επενδύσεις. Ήδη σήμερα ξεκινήσαμε την πρώτη συνάντηση με τον κ. Κοντό. Για την Τρίτη μας ειδοποίησε ο κ. Νομάρχης για να πάμε να του εκθέσουμε τα προβλήματα , να ζητήσουμε και τη συνδρομή και τις δικές του προτάσεις και έπεται συνέχεια».


Παράλληλα η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης ξεκίνησε και μια πρώτη επαφή με τους εργοδότες , οι οποίοι έχουν προβλήματα στις επιχειρήσεις τους, έτσι ώστε αν άπτονται κρατικής παρέμβασης να πιέσει ως φορέας την κυβέρνηση για να λάβει μέτρα.


Χαρακτηριστική επίσης ήταν η επισήμανση του Άγγελου Μπεμπεκίδη για τα όσα λέγονται για τη σχέση του ΕΚΞ με την εργοδοσία.


«Εύκολο είναι να βγαίνει οποιοσδήποτε και να λέει εμείς σαν εργατικό κίνημα καταγγέλλουμε τους εργοδότες, είναι αντίπαλοί μας και όλα αυτά. Αντίπαλοί μας είναι οι κακοί εργοδότες και οι οποίοι και κάνουν απολύσεις. Όμως με τους εργοδότες του νομού μας δεν έχουμε να αντιπαρατεθούμε. Θέλουμε συνεργασία και βέβαια θα είναι και χαρά μας να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας».


Επαφές το ΕΚΞ προγραμματίζει και με την Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ξάνθης, καθώς και με τον Εμπορικό Σύλλογο Ξάνθης, ενώ σχεδιάζει να καλέσει και τη δύναμη του Εργατικού Κέντρου μέσα στο προσεχές διάστημα για ενημέρωση και συζήτηση γύρω από το Ασφαλιστικό, το Εργασιακό , την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας .


Άμεσα μέτρα ενίσχυσης για ανάπτυξη και εργασία….


Ανάμεσα στις προτάσεις που καταθέτει το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και τις επιπτώσεις στην απασχόληση και την ανάπτυξη, είναι η σύσταση Ένωσης Καταναλωτών Εργαζομένων Ν. Ξάνθης, έτσι ώστε σε συνεργασία με ΟΕΒΕ και Εμπορικό Σύλλογο, να εκδοθεί εκπτωτική κάρτα για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως άνεργοι, ΑΜΕΑ, φοιτητές, ευκαιριακά εργαζόμενοι, για αγορά  ειδών πρώτης ανάγκης.


Παράλληλα ζητά την επέκταση της αστικής συγκοινωνίας και στη ΒΙΠΕ, να φθάνει μέχρι τη ΣΕΚΑΠ και πιο κάτω. Τώρα μάλιστα και με την αύξηση της τιμής της βενζίνης , δεν είναι λίγοι οι εργαζόμενοι που προβληματίζονται να κινήσουν τα αυτοκίνητά τους.


Άλλα μέτρα που προτείνονται από το ΕΚΞ, είναι η επαναφορά της επιδότησης επιτοκίου κατά 2% στις βιομηχανικές μονάδες και κατά 3% στις εμπορικές και επαγγελματικές επιχειρήσεις, άμεση καταβολή της επιδότησης του κόστους εργασίας (12%) που δεν έχει ακόμα ουσιαστικά καταβληθεί για τα έτη 2008 και 2009, πάγωμα των αυξήσεων των δημοτικών τελών και των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του Τειρεσία για τον απεγκλωβισμό χιλιάδων επιχειρήσεων και δανειοληπτών, μέτρα ενίσχυσης της απασχόλησης, του εισοδήματος και της αγοραστικής δύναμης στην περιοχή, καθώς και μεταξύ άλλων ειδικό πρόγραμμα στήριξης των απολυμένων από τις επιχειρήσεις του νομού, αλλά και νέο Αναπτυξιακό Νόμο με ισχυρά κίνητρα για επενδύσεις στη Θράκη σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας με έμφαση στη στήριξη των υφιστάμενων θέσεων εργασίας και στη δημιουργία νέων.


 


                                                              Γκούμα Δέσποινα


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button