“Πρέπει η επίσημη πολιτεία να “τραβήξει” το αυτί κάποιων και να μπει ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του”

Με αφορμή την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν των Πομάκων, φιλοξενήθηκε στον ΑΓΩΝΑ, το μέλος του ΔΣ Ταχήρ Κόντε σε μία συζήτηση εφ όλης της ύλης. Ο κ. Κόντε αναφέρεται στην γωνία που έχει παραχωρηθεί από την κ. Βιργινία Τσουδερού, πρόεδρος του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης όπου ετοιμάζεται ένα μουσείο με τμήμα πληροφορικής, ραπτικής και μία πλήρη βιβλιοθήκη σε ότι έχει σχέση με τους Πομάκους.

Με αφορμή την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν των Πομάκων, φιλοξενήθηκε στον ΑΓΩΝΑ, το μέλος του ΔΣ Ταχήρ Κόντε σε μία συζήτηση εφ όλης της ύλης.


Ο κ. Κόντε αναφέρεται στην γωνία που έχει παραχωρηθεί από την κ. Βιργινία Τσουδερού, πρόεδρος του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης όπου ετοιμάζεται ένα μουσείο με τμήμα πληροφορικής, ραπτικής και μία πλήρη βιβλιοθήκη σε ότι έχει σχέση με τους Πομάκους.


Σύμφωνα με τον κ. Ταχήρ Κόντε αυτή τη γωνία την επισκέπτονται συμπολίτες μας απ όλες τις γωνιές της Ελλάδος και αυτό συνέβη το Σάββατο το απόγευμα όπου ο σύλλογος Πομάκων έκανε μία προβολή του ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Πιτσικούδη και αναφέρεται αποκλειστικά στους Πομάκους της Θράκης και της Βουλγαρίας.


Ο κ. Κόντε αναφέρει ότι η έδρα του συλλόγου βρίσκεται επί της Μιχαήλ Καραολή 93 -95 και έχει 4 χρόνια που λειτουργεί.


“Ο αγώνας της ίδρυσης τα πρώτα χρόνια ξέρετε όλοι σας πόσο δύσκολος ήταν. Τώρα είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο. Εκδώσαμε ένα παραμύθι στα Πομακικά και Ελληνικά, επίσης εκδώσαμε ένα βιβλίο με τον Πέτρο Θεοχαρίδη, και ετοιμάζουμε ένα cd με Πομακικά τραγούδια.”


Στο ερώτημα της ανάγκης ίδρυσης ενός Πομακικού συλλόγου απαντά ευθέως: “Δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι επειδή είμαι μουσουλμάνος είμαι και Τούρκος. Είμαι μουσουλμάνος, είμαι γηγενής Θρακιώτης αλλά είμαι Πομάκος. Πρέπει να διατηρήσω τη γλώσσα μου, τα ήθη τα έθιμά μου και τις παραδόσεις μου. Δεν έχουμε καμία σχέση με τους Τουρκογενείς. Δεν έχω απολύτως τίποτε με τους τουρκογενείς και απεναντίας μάλιστα έχω πολλούς φίλους. Το πρόβλημα όλων είναι με τους εκτουρκισμένους Πομάκους”.


Αναφερόμενος στις εκλογές είπε ότι όλοι γνωρίζουν πώς στη Θράκη εν πολλοίς οι εκλογές επηρεάζονται από τη μειονότητα και συντελεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, αυτό είναι γνωστό, το Τουρκικό Προξενείο. “Υπάρχουν και διάφοροι μεγαλοπαράγοντες της περιοχής οι οποίοι όπως τουλάχιστον ακούγεται πήγαιναν και έδιναν πενηντάρικα προκειμένου να αγοραστεί η ψήφος”


ο κ. Κόντε αναφέρθηκε στις πιέσεις που δέχονται από όλες τις πλευρές ζητώντας επί τέλους ο κάθε ένας να αυτοπροσδιορίζεται όπως αυτός θέλει και πιστεύει στα πλαίσια της Ελληνικής νομιμότητας και όχι να αυτοπροσδιορίζεται επειδή π.χ. παίρνει ένα μηνιάτικο από οποιοδήποτε φορέα ή οργανισμό και ενώ δεν είναι Τούρκος να το παίζει. “Όταν ξεκινήσαμε το σύλλογο μας είμασταν 36 ιδρυτικά μέλη. Δεν κάναμε κανένα κακό. Είμασταν μία ομάδα ανθρώπων που συζητούσαμε και αποφασίσαμε να κάνουμε έναν σύλλογο για να διατηρήσουμε τα ήθη και έθιμα και ακόμη τα τοπικά μας προϊόντα που βγάζουμε στην περιοχή μας, όπως πατάτα, καπνό, και να μπορούμε να τα πουλάμε οι ίδιοι. Επί 2,5 χρόνια δυστυχώς κάποιοι δεν μας άφησαν στην ησυχία μας και έπρεπε να περάσουμε από δικαστήρια για να ησυχάσουμε”


Αναφερόμενος στην υποχρέωση της επίσημης πολιτείας να προστατεύσει αυτό το δικαίωμα τους, είπε ότι τα πρώτα χρόνια δεν βοήθησαν τον σύλλογο να εκφραστεί όπως ο νόμος ορίζει.


Έπρεπε να ζητήσει τη συνδρομή των δικαστικών αρχών και αφού μεταφράστηκαν δημοσιεύματα από τουρκόφωνες εφημερίδες οι οποίες “πολεμούσαν” την ίδρυση του συλλόγου και το θέμα πήρε διαστάσεις και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Αμερικής όπου φαινόταν ξεκάθαρα ότι οι Πομάκοι δεν καταπιέζονται από την Ελληνική Πολιτεία αλλά από τους Τουρκογενείς και το Τουρκικό Προξενείο, τότε παρενέβη η δικαιοσύνη με αυτεπάγγελτη δίωξη κατά συγκεκριμένης τουρκόφωνης εφημερίδας και αυτό πλέον στάθηκε η αιτία εδώ και 1,5 χρόνο ο σύλλογος να επιδίδεται στα του καταστατικού του ήρεμα και χωρίς πολλές πιέσεις και απειλητικά τηλεφωνήματα όπως στο παρελθόν.


Χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά στο Γαλλικό κανάλι μερίδας συμπολιτών του στις Θέρμες ντροπή.


Για να επέλθει τελική ηρεμία και να σβήσουν οι ακραίες φωνές υπάρχει η λύσει λέει. “Πρέπει η επίσημη πολιτεία να “τραβήξει” το αυτί κάποιων και να μπει ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του”.


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ



Σχετικά Άρθρα

Back to top button