Τσαυτάρης:79.650 τα αιγοπρόβατα που θανατώθηκαν λόγω ευλογιάς!!!.

  • Τα πράγματα σήμερα είναι δύσκολα. Κινούμεθα στο επίπεδο του εφικτού.
  • Τα πράγματα σήμερα είναι δύσκολα. Κινούμεθα στο επίπεδο του εφικτού.

  • Τα πράγματα σήμερα είναι δύσκολα. Κινούμεθα στο επίπεδο του εφικτού.
  • Τα πράγματα σήμερα είναι δύσκολα. Κινούμεθα στο επίπεδο του εφικτού. Θέλουμε η κάθε δεκάρα που θα καταφέρουμε να εξοικονομήσουμε για να βοηθήσουμε τον κτηνοτρόφο, να πιάσει τόπο.
  • Όταν το πρόβλημα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον Έβρο εμείς δράσαμε άμεσα.
  • Μόλις προχθές έγινε η οριστική καταγραφή της ζημιάς που ανήλθε στα 79.650 ζώα, ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις ανέφεραν 45.000 ζώα.
  • Δώσαμε μέρος της αποζημίωσης που υποσχεθήκαμε αφού είχαμε εξασφαλίσει τα χρήματα, μέχρις ότου να βρούμε και τα υπόλοιπα.

Αναλυτικά η ομιλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη, έχει ως εξής:

«Έχω μιλήσει αρκετές φορές σε αυτό το Βήμα για τα προβλήματα που έχουμε με τους γείτονές μας. Επειδή δεν έχουν επισταμένη κτηνιατρική προστασία στην Τουρκία και στις άλλες χώρες, στο παρελθόν είχαμε από τον Έβρο είσοδο τέτοιων προβλημάτων. Τώρα, δυστυχώς με την Εγνατία Οδό και τους κάθετους άξονες, καθώς και τα ανοίγματα προς τη νότια πλευρά της Βουλγαρίας, έχουμε πολύ μεγαλύτερες εκτάσεις αντιμετώπισης του συγκεκριμένου προβλήματος, ιδιαίτερα από τις περιοχές αυτές, γιατί μέχρι τώρα όλος ο μηχανισμός ήταν προσανατολισμένος προς την πλευρά του Έβρου, εφόσον από εκεί προερχόταν το πρόβλημα.
Τι έγινε, λοιπόν; Δε θα συμφωνήσω μ’ αυτά που είπατε. Όταν το πρόβλημα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον Έβρο εμείς δράσαμε άμεσα. Σας θυμίζω όμως ότι μιλούμε για ένα πρόβλημα που έχει μια δυναμική. Όλα αυτά που λέτε είναι σωστά. Κανένας όμως από την πρώτη μέρα δεν μπορούσε να προβλέψει ποια θα είναι η έκταση του προβλήματος, γιατί δίνει κανείς μια μάχη να την μπλοκάρει. Γι’ αυτό κάνουμε τις σφαγές των ζώων μέσα στα κοπάδια. Γι’ αυτό κλείνουμε τα κοπάδια των άλλων κτηνοτρόφων, να μην βγουν έξω έτσι ώστε να μην εκτεθούν στο μόλυσμα, επειδή το μόλυσμα κινείται από την ατμόσφαιρα. 
Αν αναλογιστείτε αυτές τις δυο δράσεις θα δείτε τι προβλήματα έχουμε. Πρώτον, αυτοί που έσφαξαν για λόγους πρόληψης, για να μην επεκταθεί, θα πρέπει να αποζημιωθούν για το ζωικό τους κεφάλαιο. Και αυτό κάναμε. 
Δεύτερον, αυτοί που έκλεισαν τα κοπάδια τους και δεν μπορούσαν να πάνε να τα βοσκήσουν στα βοσκοτόπια θα πρέπει να αποζημιωθούν για την έξτρα ζωοτροφή. Από το σημείο εκείνο και μετά δεν μιλούμε για εκτατική, βοσκήσιμη, κοπαδιάρικη κτηνοτροφία αλλά για ενσταβλισμένη. Άρα, πρέπει να βρούμε χρήματα για τις τρεις αυτές δραστηριότητες. 
Την εκτίμηση την έκαναν οι ντόπιοι άνθρωποι. Είπαν «υπολογίζουμε ότι στις περιοχές, στις οποίες βλέπουμε το μέγεθος της κτηνοτροφίας της περιοχής, το μέγεθος των κοπαδιών, θα έχουμε μια ζημιά της τάξεως των 45.000 αιγοπροβάτων». Ξέρετε πόσο ήρθε προχθές ο λογαριασμός σε ό,τι αφορά στους αριθμούς; Ανήλθε στα 79.650 ζώα. Δεν μπορούσε να το προβλέψει κανείς από την πρώτη μέρα ότι τόσα θα ήταν τα ζώα. Δεν παύει να είναι ένα φαινόμενο το οποίο εξελισσόταν. Εμείς φροντίσαμε να βρούμε τα χρήματα για τα 45.000 ζώα. Και αρχίσαμε να τα δίνουμε. Όταν εμφανίστηκαν αυτά τα νούμερα είχαμε αυτό το δίλημμα. 
Θα σας εξηγήσω τι κάναμε στη λεπτομέρεια. Είμαι σίγουρος ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου. Τι κάνει κανείς όταν έχει στα χέρια του αυτά τα χρήματα και μπορεί να βοηθήσει δίνοντας ένα μέρος της αποζημίωσης που υποσχεθήκαμε, μέχρις ότου να βρούμε και τα υπόλοιπα για να δώσουμε και τα υπόλοιπα χρήματα; 
Στη δευτερολογία μου θα σας εξηγήσω με ακρίβεια τι κάνουμε για την κάθε μία απ’ αυτές τις περιπτώσεις. Πρόθεσή μας είναι να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα επειδή αφορά στην κτηνοτροφία και επειδή αφορά ολικές ζημιές σε κάποιους κτηνοτρόφους. Μάλιστα θα κληθούν να αντικαταστήσουν το ζωικό κεφάλαιο και θα σας πω γι’ αυτό».

Δευτερολογία

«Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Πόσο εύκολα μπορεί να παραποιήσει κανείς πράγματα, αντικειμενικά! Και δεύτερον, πόσο εύκολα μπορεί να επεκτείνει κανείς μια συζήτηση που αφορά τα αιγοπρόβατα και την ευλογιά σε μια συζήτηση για τις λακκούβες της Εγνατίας και τους διευθυντές και με τη συζήτηση για τα τόσα εκατομμύρια.
Μαρίνος Ουζουνίδης: Μα, έχουν σχέση τα αιγοπρόβατα με την Εγνατία. Μεταφέρονται τα πρόβατα. Δεν υπάρχουν σφαγεία!
Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Δεν έχουν με τις λακούβες όμως, κύριε Ουζουνίδη,…θέλετε να μη μιλήσω; Να μη μιλήσω. Είπατε την άποψή σας. Παραποιείτε την αλήθεια. Για τα ζώα έχει σημασία το άνοιγμα των συνόρων με τους κάθετους άξονες προς τη Βουλγαρία. Δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τις λακκούβες της Εγνατίας. Επειδή έχει λακκούβες η Εγνατία, ήρθε η ευλογιά; Αυτό διατείνεστε; Σας παρακαλώ!
Ας απαντήσουμε όμως στην ουσία. Τα πράγματα είναι έτσι όπως τα λέτε και χαίρομαι που συμφωνείτε. Δεν πρέπει το Υπουργείο να κάνει έναν δειγματοληπτικό έλεγχο, να δει, να κάνει διασταυρώσεις των στοιχείων, για να δει πραγματικά αν αυτός που δήλωσε ότι του ψόφησαν χίλια πρόβατα, πραγματικά έχει χίλια δηλωμένα στη δήλωση του ΟΣΔΕ; Δεν θα πρέπει να γίνει αυτός ο έλεγχος; Και στο παρελθόν έριξαν εκατοντάδες εκατομμύρια με τα ελικόπτερα στη Θράκη, όπως και κι εσείς λέτε. Άρα, και να ρίξουμε και διακόσια, αν δεν πιάσουν τόπο, δεν θα φάνε οι άνθρωποι με χρυσά κουτάλια. 
Τα πράγματα σήμερα είναι δύσκολα, κινούμεθα στο επίπεδο του εφικτού, θέλουμε η κάθε δεκάρα που θα καταφέρουμε να εξοικονομήσουμε για να βοηθήσουμε τον κτηνοτρόφο, να πιάσει τόπο.
Δεύτερον, πού ήταν η διαφορά; Δεν διακρίνουμε εμείς τα καλά και τα άχρηστα πρόβατα. Οι κτηνοτρόφοι μας έχουν παλιές, αβελτίωτες φυλές αυτού του μεγέθους και αυτής της αξίας πρόβατα. Όταν πας να το αγοράσεις αυτό, κάνει 80 ή 90 ευρώ. Έχουν όμως και βελτιωμένες φυλές, ιδιαίτερα στις περιοχές που επεκτάθηκε η αρρώστια, που είναι πολύ ακριβά, βελτιωμένα χιώτικα πρόβατα, που η αξία τους ξεπερνάει τα 100 και τα 120 ευρώ και φτάνει και μέχρι τα 150 και 200 ευρώ.
Επομένως, θα πρέπει να αποτιμηθεί. Εμείς κάναμε μια εκτίμηση για 40.000 ή για 50.000 ζώα, για αυτά τα ποσά. Τώρα θα έρθει η λεπτομέρεια και θα πουν: Δεν θα πάρει ο Ουζουνίδης, που έχει αυτά τα πρόβατα, την ίδια τιμή που θα πάρει ο Τσαυτάρης, που έχει τα βελτιωμένα. Αυτή η διαφοροποίηση θα γίνει και θα πάρει χρόνο. 
Σας επισημαίνω και το τρίτο που είπατε και που κι αυτό είναι σωστό. Κάποιος δήλωσε ότι τα δικά του πρόβατα εγκυμονούσαν, άρα έχασε και τα αρνιά. Θα πρέπει να δώσουμε στον καθένα, όπως υποσχεθήκαμε, 10 ευρώ. Τα χρήματα που είχαμε υπολογίσει για τόσες χιλιάδες ζώα, έφταναν. Μόλις, όμως, εμφανίστηκαν τα πολύ περισσότερα τους δώσαμε 6,5 ευρώ και θα τους δώσουμε και τα υπόλοιπα. Και αυτά θα πρέπει να πιστοποιηθούν.
Άρα, όπως και η δική σας πρόθεση είναι -και σέβομαι την αγωνία σας- να βοηθήσετε ως Βουλευτής της περιοχής, τους ντόπιους κτηνοτρόφους, η ίδια αγωνία διέπει και εμάς. Εμείς, δηλαδή, δεν θέλουμε να τους βοηθήσουμε; Δεν έχει παρουσία το κράτος εκεί; Εκεί υπάρχουν ντόπιοι κτηνίατροι, οι υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.
Δηλαδή, πρέπει ο Υπουργός να πάει να πάρει τα δείγματα του αίματος ή του ζώου για να κάνει τους ελέγχους; Όχι. 
Το προγραμματισμένο μου ταξίδι στην Ξάνθη ήταν για άλλο λόγο. Ξεκινήσαμε μια μεγάλη προσπάθεια στην περιοχή σας με τη γεωθερμία. Ανοίξαμε αυτά τα γεωθερμικά πεδία. Είναι δωρεάν ενέργεια για τη γεωργία μας. Όλοι φωνάζετε ότι η ενέργεια είναι πολύ ακριβή στον τόπο μας. Να, ένας τρόπος να την αξιοποιήσουμε για να μπορούμε να έχουμε θερμοκηπιακές καλλιέργειες και άλλες παραγωγές χωρίς πετρέλαιο και καύση αερίου, κλπ.
Επομένως, ορθώς πήγα και πολύ καλά γίνεται και σύντομα θα ξαναπάμε για να δούμε ότι άρχισαν να παράγουν αυτά τα θερμοκήπια. 
Θέλω να πιστεύω ότι οι υπηρεσίες μας κάνουν σωστά τη δουλειά τους και ο ΟΠΕΚΕΠΕ κάνει σωστά τη δουλειά του και θέλω να πιστεύω ότι και αυτά τα θέματα θα τα λύσουμε γρήγορα. 
Το έχω πει και από αυτό το Βήμα, ότι η μόνη κράτηση που επιτρέπεται να γίνεται από τις επιδοτήσεις, μετά την κατάθεση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στο λογαριασμό του δικαιούχου γεωργού, είναι μόνον αυτή για την οποία ο ίδιος έκανε υπεύθυνη δήλωση για τα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ. Ο ίδιος την ώρα που ασφάλιζε την παραγωγή του τον Απρίλιο, Μάιο είπε «δεν έχω τώρα να βάλω 200 ευρώ, θα πάρω τον Οκτώβριο προκαταβολές και τον Δεκέμβριο θα κάνω την εξόφληση», όπως και γίνεται. Δηλώνει υπεύθυνα με την υπογραφή του ότι αντί να τα πληρώσει τώρα να τον βοηθήσουμε να τα πάρει ο ΕΛΓΑ τον Οκτώβριο. Και αυτό γίνεται.
Ευχαριστώ πολύ».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button