ΑΠΌ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΓΚΟΥΜΑ

Ένα από τα μότο στη ζωή μου, που φροντίζω να ακολουθώ όσο μπορώ είναι το εξής…. Το νόημα βρίσκεται στα απλά πράγματα, όπως και η αλήθεια, όποια και αν είναι αυτή, μέσα από την κοινή λογική ….

Ένα από τα μότο στη ζωή μου, που φροντίζω να ακολουθώ όσο μπορώ είναι το εξής….


Το νόημα βρίσκεται στα απλά πράγματα, όπως και η αλήθεια, όποια και αν είναι αυτή, μέσα από την κοινή λογική ….


Δε χρειάζονται ειδικές αναλύσεις και έρευνες για να καταλάβεις που βαδίζει ο διπλανός σου ή πιο σωστά η πλειοψηφία, αρκεί να έχεις το θάρρος της αυτοκριτικής και βέβαια το προτέρημα της αυτογνωσίας….


Το υπέρ-εγώ, ο εγωκεντρισμός και η υπερεκτίμηση δεν έχουν χώρο εδώ…


Εύκολο με να το λες και να το γράφεις, δύσκολο δε να το πράττεις….


Αναζητούμε την ποιότητα στη ζωή μας κα όμως με τις συμπεριφορές μας, ακούσιες και εκούσιες, την απομακρύνουμε ολοένα και περισσότερο από τη ζωή μας….



όΚαι επειδή ως έννοια η ποιότητα είναι πολύ γενική και αόριστη, σήμερα την προσδιορίζω και την εξειδικεύω με την ποιότητα της ζωής μας και συγκεκριμένα με την έκφραση της πολιτιστικής μας συμπεριφοράς…


Πόσοι από εμάς είμαστε συχνοί επισκέπτες εικαστικών εκθέσεων κα εκδηλώσεων που γίνονται κατά καιρούς στους χώρους του Λαογραφικού Μουσείου της πόλης μας, της Δημοτικής Πινακοθήκης ή του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης; Αν κρίνω από τον εαυτό μου όχι και πολύ συχνά….


Και ξέρετε ποια είναι η εύκολη δικαιολογία, αυτή της έλλειψης ελεύθερου χρόνου…. Και όχι στο ότι δεν έχουμε καλλιεργήσει στον εαυτό μας στο να απολαμβάνει μια διαφορετική καλλιτεχνική εκδήλωση πέρα από αυτές του συρμού και που αποτελούν τα must των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών ή των νυχτερινών κέντρων…



όΗ αλήθεια είναι πως η ζωή μας έχει γίνε fust food και κάπως ανάλογη είναι και η πολιτιστική μας συμπεριφορά…..


Ζούμε σε μια πολιτεία “ανοργάνωτη” σε θέματα πολιτισμού, που δεν επενδύει σε αυτόν, γιατί δεν αποδίδει άμεσα , ενώ τα όποια οράματα διαμορφώνουν τις σχέσεις πολιτείας και πολιτισμού εκφράζονται μόνο στα πολιτικά προγράμματα…


Έτσι η ελίτ των λεγόμενων “κουλτουριάριδων” …παραμένει ισχνή μειοψηφία, παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες να μεταλαμπαδεύσει και στους λοιπούς κοινούς θνητούς τη φλόγα της αγάπης σε θέματα πολιτισμού….  



όΔιαβάζοντας μια σχετικά πρόσφατη έρευνα διαπίστωσα πόσο κοντά ήταν η εκτίμηση που είχα για το πώς βλέπουμε η πλειοψηφία των Ελλήνων τα ζητήματα των τεχνών.


Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα της έρευνας έδειχναν πως ενώ οι Έλληνες στην πλειοψηφία τους δηλώνουν ότι ο πολιτισμός είναι τα πάντα και οι τέχνες το βασικό όχημα της πολιτιστικής έκφρασης, έχουν ελλιπή γνώση των σύγχρονων Ελλήνων και ξένων δημιουργών, αλλά και τάσεων, αντιδρούν σε όποιο καλλιτεχνικό έργο θεωρούν ότι προσβάλλει τις παραδοσιακές τους αξίες, δεν επισκέπτονται γκαλερί, χώρους τέχνης, βιβλιοθήκες και προτιμούν το DVD και το βίντεο στο σπίτι, τις εξόδους σε ταβέρνες και εστιατόρια….



όΕντάξει, παραδέχομαι ότι η σχέση των Ελλήνων με τον πολιτισμό αποτελεί συνάρτηση του μορφωτικού επιπέδου και της κοινωνικής τους τάξης, τα οποία και μεταφράζονται και στο πόσο γεμάτο είναι το πορτοφόλι τους…. Από την άλλη όμως ποιος φέρει την ουσιαστική ευθύνη της υποβάθμισης της πολιτιστικής μας συμπεριφοράς, αν όχι η ίδια η πολιτεία και η εκάστοτε κυβέρνηση…;


Χρέος της πολιτείας δεν είναι να φροντίζει και για την πνευματική μας τροφή…; Να μας δίδει χώρο, χρόνο και χρήμα για να την αναζητήσουμε…;


Να εκπαιδεύσει τις νεότερες γενιές στους τρόπους με τους οποίους θα αναζητούν αυτή την πνευματική τροφή, η οποία θα τους προάγει σε πιο ολοκληρωμένους και ενεργούς αυριανούς πολίτες….



όΤώρα τι κάνουμε….;


Οι πιο τυχεροί τρέχουν και αγοράζουν home cinema και κλείνονται στα σπίτια τους, αφού πρώτα αγοράσουν και τις κυριακάτικες εφημερίδες με τα DVD για όλες τις ορέξεις…από τις ροζ ταινίες μέχρι τις πιο κουλτουριάρικες…..


Ενώ οι λιγότερο τυχεροί, τρέχουν για να τους φτάσουν, καθώς ο χρόνος τους μεταφράζεται σε χρήμα….           

Σχετικά Άρθρα

Back to top button