ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΗΣ ΞΑΝΘΙΠΠΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΣΥΝΘΟΥ

Τίτλος λογοτεχνικός του πλέον πρόσφατου πονήματος του Θανάση Μουσόπουλου, με αναφορά στην μεταπολεμική λογοτεχνική Ξάνθη.Το σύγγραμμα αποτελεί  λογοτεχνική – λαογραφική ΄΄ ένδυση ΄΄ των φετεινών λαογραφικών εορτών.

Τίτλος λογοτεχνικός του πλέον πρόσφατου πονήματος του Θανάση Μουσόπουλου, με αναφορά στην μεταπολεμική λογοτεχνική Ξάνθη.Το σύγγραμμα αποτελεί  λογοτεχνική – λαογραφική ΄΄ ένδυση ΄΄ των φετεινών λαογραφικών εορτών.

Συνυπογράφεται από το Δήμαρχο Ξάνθης Μιχάλη Στυλιανίδη, τον πρόεδρο  του ΚέντρουΠολιτισμού του Δήμου Μανώλη Φανουράκη.Αναφέρεται στους πυλώνες της λογοτεχνίας της Ξάνθης Κατίνα Βέϊκου Σεραμέτη – Στέφανου Ιωαννίδη, με διεύρυνση στην μεταπολεμική λογοτεχνική Ξάνθη.Μετά από 40 συναπτά έτη έρευνας, καταγραφής των μαϊστόρων του λόγου – πεζού ή έμμετρου – της εκπεφρασμένης διατυπωμένης βούλησης στη Θράκη, κατά μείζονα όμως λόγο στην Ξάνθη, ο Θανάσης Μουσόπουλος, ο πιό ολοκληρωμένος – καταξιωμένος σύγχρονος ερευνητής, συγγραφέας, ποιητής του τόπου, γίνεται συνείδηση του κάθε θρακιώτη – ξανθιώτη.

ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΑ ΑΜΜΕΣΑ.

Ο α – λεκτικός άνθρωπος δεν μπορεί να είναι σκεπτόμενος άνθρωπος.Την α – λεξία μας αυτή, πήρε τον πλάστη και την έπλασε με ανεξάντλητη επιμονή – υπομονή σε λόγο ο συγγραφέας, βαδίζοντας στο δρόμο που χάραξαν κορυφαίοι εκφραστές όπως ο Γεώργιος Βιζυηνός, ο Κώστας Βάρναλης, ο Στέφανος Ιωαννίδης, η Κατίνα Βέϊκου Σεραμέτη και στο κατόπι πολλοί, ολοένα περισσότεροι, εραστές μιας πλούσιας παράδοσης, ανεξάντλητης παρακαταθήκης, με την ξεχωριστή παρουσία ενός – μιας, εκάστου -ης.

Οι εκδόσεις του χαλκέντερου Μιχάλη Σπανίδη έδωσαν το βήμα για την ευρύτερη  διάδοσή τους.Θα πρέπει να εξαρθεί εδώ και η συμβολή του τοπικού τύπου.

Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΕΡΟ ΕΦΕΥΡΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ μας υπενθυμίζει ο συγγραφέας. Φρόντισε να μας το πει αναρίθμητες φορές, όλα αυτά τα 40 χρόνια.Το έκανε σταθμό στην Ιστορία μας, με την σύσταση του Δικτύου Λόγου και Πράξης.

Φτάσαμε έτσι, να έχουμε σήμερα ένα γαλαξία από λογής – λογής εκφραστές.Δεν είναι υπερβολή να λεχθεί πως η Ξάνθη ζει τις καλύτερες στιγμές της μακραίωνης Ιστορίας της, με έμψυχο υλικό υψηλότατων προδιαγραφών.Δεν υπάρχει λόγος να αποτανθεί ο οποιοσδήποτε εκφραστής, κάθε μορφής έκφρασης, εκτός Ξάνθης.

Μέσα  στον εκφραστικό αυτό ωκεανό, ο Θανάσης Μουσόπουλος έχει την προσωπική του σφραγίδα.Θανάση ευχαριστούμε θερμότατα.

Στέλιος  Αρσενίου

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button