Ειδήσεις

ΘΑ ΟΡΘΟΠΟΔΗΣΟΥΜΕ
Γράφει ο Στέλιος Αρσενίου

Σήμερα, παραμονές των επετειακών εκδηλώσεων της 28ης Οκτωβρίου του 1940, όταν η πατρίδα μας με τις ξιφολόγχες μονάχα όρθωσε ανάστημα στις δυνάμεις του Άξονα με πρωτόγνωρο ηρωισμό του συνόλου του λαού μας, ζούμε μια κατάσταση που μας κάνει να διερωτόμαστε αν ήμασταν εμείς δυο γενιές πρωτύτερα που έκαναν φίλους και εχθρούς να υποκλίνονται.
Οι ιατρικές γνωματεύσεις συγκλίνουν σε ένα οργανισμό πολύ περισσότερο από ημιθανή.
Τρεκλίζουμε κυριολεκτικά έτοιμοι να σωριαστούμε.
Με το επιστημονικό μας δυναμικό φευγάτο για να μπορέσει να επιζήσει, με πρωτογενή τομέα ανύπαρκτο, με παραγωγικές δυνάμεις εκμηδενισμένες από την συστηματικά επιβληθείσα φορολογική αιμορραγία, με τα ατέλειωτα καραβάνια των προσφύγων, λαθρομεταναστών και με κάποιες ΜΚΟ σαν τις Άρπυιες της μυθολογίας να αρπάζουν τα παιδιά και τις ψυχές των συμπατριωτών μας.
Αν συνυπολογίσουμε στα ατέλειωτα δεινά τον πολιτικό αμοραλισμό ( ποταπή συμπεριφορά, απόρριψη ηθικών κανόνων ) ολοκληρώνεται η συνολική εικόνα.
Ελάχιστα πριν εκδηλωθεί έμπρακτα ο γείτονας που προαλείφεται σαν αναβιωτής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Σε καλό δρόμο είμαστε, κατ΄ευφημισμό.
Η λέξη ευφημισμός σαν σχήμα λόγου είναι χρήση λέξεων ή φράσεων με καλή σημασία για την ονομασία κακού ή δυσάρεστου πράγματος.
Πάραυτα, πολλαπλασιάζονται οι περιπτώσεις μεγαλείου της ψυχής του λαού μας, η παρήγορη ένδειξη πως παρά τα δεινά, θα ΟΡΘΟΠΟΔΗΣΟΥΜΕ.
Σας καλώ να συνιστάτε την έκφραση σαν άρθρο πίστης σε γνωστούς, φίλους, γείτονες που τάχουν δώσει όλα, πάραυτα μέσα από τερτίπια, άλλες διαδικασίες τάχουν χάσει όλα λόγω ανεργίας, κακουχίας και προ πάντων φορολογίας, ΄΄ υπέρτερης ΄΄ των δυνάμεων του Άξονα.
– ΄΄ Γίνε ο ήρωας του Παναγιώτη Ραφαήλ ΄΄ ήταν το σύνθημα για να συγκεντρωθούν χρήματα να μεταβεί για πρωτοποριακή θεραπεία στη Βοστώνη ο μόλις 18 μηνών Παναγιώτης Ραφαήλ που πάσχει από Νωτιαία Μυική Ατροφία.
Από την ίδια ασθένεια έπασχε ο Σημαιοφόρος από το Κορωπί Στέλιος Κυμπουρόπουλος, γιατρός, Ευρωβουλευτής σήμερα.
Ο στερημένος Έλληνας, ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις της οικογένειας του μικρού που βρίσκεται πλέον στις ΗΠΑ για θεραπεία.
– Στα 45 του το Πανεπιστήμιό μας, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, αφού θυμήθηκε τη φιλοσοφία του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ, έβαλε μπροστά να την αναδείξει μέσα από την πρωτοβουλία ΤΕDxDUTH. Θα βλέπετε και δε θα πιστεύετε σε λίγο. Τι θα γίνεται στο CERN, στους Παγκόσμιους Οργανισμούς Φυσικών Επιστημών. Οι φοιτητές και κάποιοι καθηγητές με όρεξη για δουλειά μας αφήνουν άναυδους συχνά – πυκνά, παρά την ανυπαρξία πόρων.
Το μονοθέσιο αγωνιστικό αυτοκίνητο ΄΄ ΑΡΓΩ ΄΄, η ΄΄ ΑΚΙΔΑ ΄΄ καινοτόμο λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, ο μικροδορυφόρος DUTH SAT 1 με ανακυκλώσιμα υλικά και εξ ολοκλήρου κατασκευή στις εγκαταστάσεις των ηλεκτρολόγων, ορισμένες ακόμα πρωτοβουλίες πολύ σύντομα θα φέρουν το ΔΠΘ πολύ μπροστά στην παγκόσμια κατάταξη.
– Οι επιδόσεις Παγκόσμιου Επίπεδου στον αθλητισμό με τα ρεκόρ να αλληλοδιαδέχονται το ενα τάλλο, υπενθυμίζουν σε όλους πως η χώρα που γέννησε τα Ολυμπιακά Ιδεώδη τα υπηρετεί και μέσα στην παρακμή της, κάθε στιγμή, κάθε μέρα.
– Η παρουσία των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς για τα 100 χρόνια των ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ ΞΑΝΘΗΣ, η πρωτοβουλία του Δ΄ΣΣ να μας θυμίσει το ρουχισμό, τη φωτογραφική απεικόνιση του έπους του 40, οι ενέργειες των Απόστρατων Αξιωματικών για τα εκκλησάκια στα Πομακοχώρια, τους άταφους ήρωες του 40 με ανάλογες από κοντά πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις των Σωμάτων Ασφάλειας ακονίζουν την εθνική μνήμη, εμψυχώνουν το λαό.
– Να πάμε τώρα στις προσπάθειες των ανθρώπων του μόχθου, της βιοπάλης. Αφού έγινε αντιληπτό σε όλους πως χωρίς πρωτογενή τομέα, μόνο με τις επιδοτήσεις της ΕΕ ο θάνατος είναι βέβαιος, ανασκουμπώνονται καθημερινά ολοένα περισσότεροι.
Να τους συμπαραστεκόμαστε όσο και όπως μπορούμε. Στις γιορτές των μανιταριών. Στις γιορτές τσίπουρου. Στις γιορτές για τα καρπούζια. Στις γιορτές για τα κάστανα. Στις γιορτές για τα κεράσια. Στις γιορτές για τα ρόδια, κ.α.
Υπάρχουν σε κάθε χωριό μικρό ή μεγάλο οι άγρυπνοι φρουροί. Οι θεματοφύλακες στα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις.
– Είναι ακόμα, κοντά σ΄αυτά μια δεξαμενή αστείρευτων δυνάμεων. Όλοι και όλες που πλαισιώνουν τους Πολιτιστικούς Συλλόγους. Εδώ ίσως να είμαστε κάτι ανάλογο με τους Πόντιους, πυξίδα για όλη τη χώρα. Το έμψυχο υλικό, οι ιματιοθήκες των Συλλόγων είναι ανεκτίμητης αξίας. Οι πρωτοβουλίες απαράμιλλες.
Είναι κι άλλα πολλά ακόμα.
Δε χωράνε σε ένα κείμενο.
Δε χωράνε σε ένα βιβλίο.
Δε χωράνε σε μια βιβλιοθήκη.
Συνιστώσες της συνισταμένης που εκφράζεται με τον υπέρτιτλο. ΘΑ ΟΡΘΟΠΟΔΗΣΟΥΜΕ.

Στέλιος Αρσενίου

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button