4.530 δωρεάν ιατρικές εξετάσεις στη Θράκη το 2013

Πιστή στο ραντεβού με τους ακρίτες είκοσι χρόνια τώρα,  η  Οργάνωση

των  Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής  και Ιατρικής  «Ανοιχτή  Αγκαλιά», πραγματοποίησε και το 2013 εννέα εκστρατείες  ιατρικής πρόληψης 

 και προσέφερε  στους κατοίκους, δωρεάν, ιατρικές εξετάσεις

 

Πιστή στο ραντεβού με τους ακρίτες είκοσι χρόνια τώρα,  η  Οργάνωση

των  Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής  και Ιατρικής  «Ανοιχτή  Αγκαλιά», πραγματοποίησε και το 2013 εννέα εκστρατείες  ιατρικής πρόληψης 

 και προσέφερε  στους κατοίκους, δωρεάν, ιατρικές εξετάσεις

 

Παρά τις μεγάλες δυσκολίες λόγω της οικονομικής κρίσης, η υποστήριξη των χορηγών και η σύμπραξη του ΓΕΝ/ΓΕΕΘΑ, έδωσε τη δυνατότητα στους εθελοντές γιατρούς και νοσηλευτές  να βρεθούν και πάλι κοντά στους ακρίτες και να προσφέρουν ΔΩΡΕΑΝ τις υπηρεσίες τους, υποστηρίζοντας την ψυχική και σωματική τους υγεία, ιδιαίτερα σε μια εποχή που οι ανάγκες αυξάνονται καθημερινά.

Το 2013 πραγματοποιήθηκαν εννέα (9) Εκστρατείες Προληπτικής Ιατρικής και Ενημέρωσης σε Ανατολική Μάνη, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Ήπειρο και στους ορεινούς όγκους των νομών Ροδόπης και Ξάνθης. Έλαβαν μέρος συνολικά 225 εθελοντές Ιατροί, Νοσηλευτές, Παιδοψυχίατροι και Oμάδα Ψυχαγωγίας.

 

Εξετάσεις στη Θράκη

 

Στη Θράκη και συγκεκριμένα στους Νομούς Ροδόπης και Ξάνθης, στο χρονικό διάστημα 24-31 Μαρτίου 2013 πραγματοποιήθηκαν συνολικά  4.533 ιατρικές πράξεις, 4.390 σε παιδικό πληθυσμό και 140 σε ενήλικες (ακολουθούν αναλυτικοί πίνακες). 

Παράλληλα με τις ιατρικές εξετάσεις, στη Θράκη πραγματοποιήθηκε και ειδικό στοχευμένο πρόγραμμα για τη Στοματική Υγιεινή, με πολύ καλά αποτελέσματα για τον παιδικό πληθυσμό, αλλά και τους ενήλικες.

 

Αποτυπώθηκαν οι ανάγκες που έχει ο ακριτικός πληθυσμός της Θράκης από το έλλειμμα που υπάρχει σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και η δυσχέρεια πρόσβασης στα περιφερειακά Νοσοκομεία. Οι άνθρωποι δηλώνουν την αδυναμία κάλυψης ακόμη και των εισιτηρίων τους.

 

 

 

 

 

Εκτός από τις δωρεάν ιατρικές και βιοχημικές εξετάσεις, εμβολιάστηκε δωρεάν και ένα μεγάλο μέρος του παιδικού πληθυσμού. Παράλληλα, προσφέρθηκε και δωρεάν  ιατροφαρμακευτικό υλικόπροκειμένου να διατεθεί

στους άνεργους και ανασφάλιστους συμπολίτες μας, που βιώνουν την βαθιά οικονομική κρίση.

 

Η ευθύνη και η αγάπη προσφοράς όλων αποδεικνύεται από το αποτέλεσμα, αφού το 2013 πραγματοποιήθηκαν 14.978 ιατρικές εξετάσεις. Σίγουρα οι κάτοικοι των ακριτικών περιοχών έχουν ακόμη περισσότερη ανάγκη ανάλογων παρεμβάσεων.       Το πρόγραμμα τελεί υπό αιγίδα του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, ενώ έχει συνεργασία με τα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ.  και με τους  Δήμους.

 

 

Άλλες δράσεις του 2013

 • Πιλοτικό Πρόγραμμα για την Παχυσαρκίαστους Φούρνους και Λειψούς.
  • Ανίχνευση Μαθησιακών Δυσκολιών στα Σχολεία σε όλους τους προορισμούς και στα Σχολεία της Ανατολικής Αττικής.
  • Διενέργεια Ανοικτού Σεμιναρίου Βασικής Υποστήριξης της Ζωής (BLS)στην Κάσο, Χάλκη, Σύμη, Λειψούς και Αστυπάλαια.
  • Ενημέρωση για Πρόληψη Καρκίνου του Τραχήλου και την Αξία του              Εμβολίου, σε μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου  στις ακριτικές περιοχές που επισκεφθήκαμε, από ομάδα Ειδικών.
  • Ενημερωτικές ομιλίες από ειδικούς σε θέματα Πρόληψηςσε όλους τους          προορισμούς.
   • Πραγματοποίηση του 11ου Συμποσίου στο Δήμο Λειψών με θέμα: «Προσαρμογή και Διαχείριση της Κρίσης στο Σχολείο και την Οικογένεια.

     Ένα χρόνο μετά, ενισχύοντας την Ανθεκτικότητα και την Ελπίδα».

 • Πρόγραμμα Clown Doctors στα νοσηλευόμενα παιδιά του Νοσοκομείου Παίδων          Π. & Α. Κυριακού , Αγία Σοφία και Παίδων Πεντέλης.
 • Πρόγραμμα Μουσικοθεραπείας στα παιδιά του Νοσοκομείου Παίδων Π. & Α. Κυριακού και Αγία Σοφία.
 • Πλαισίωση Προγράμματος Παιγνιοθεραπείαςγια τα νοσηλευόμενα παιδιά του             Νοσοκομείου Π. & Α. Κυριακού από εθελόντριες της Ανοικτής Αγκαλιάς.
  • Λειτουργία του Κέντρου Ημέρας για παιδιά με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές. Λόγω των δυσμενών συνθηκών, ο αριθμός των παιδιών αυξάνεται συνεχώς.

 

 

 Το έργο της «Ανοιχτής Αγκαλιάς»

 

 • Προσφορά αυτοκινήτου στην Γ΄ Παιδιατρική Κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, όπου λειτουργεί το Παράρτημά μας, για Νοσηλεία στο σπίτι των παιδιών με κυστική ίνωση

 

 • Δημιουργία Κέντρου Πολλαπλών Χρήσεων στην δημοτική ενότητα Καλπακίου της Ηπείρου.

 

 • Παροχή υλικοτεχνικού εξοπλισμού στο Νοσοκομείο Παίδων Π. & Α. Κυριακού, όπως στρώματα, μαξιλάρια, πιάτα κ.λ.π.

 

 

 • Προσφορά Αναλώσιμου Ιατρικού Υλικού στο Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης και στα περιφερειακά ιατρεία  Κάσου και Αστυπάλαιας.

 

 • Συντήρηση και βαφή του ασθενοφόρου(Δωρεά των ΦΚΠ/Ι-«Ανοιχτή Αγκαλιά») στο Νοσοκομείο Παίδων Π. & Α. Κυριακού.

 

 •  Αγορά ιατρικών μηχανημάτων απαραίτητων για τις Εκστρατείες Προληπτικής Ιατρικής, όπως τυμπανογράφου, υπερηχοτομογράφου κ.λ.π.

 

 • Προσφορά λαπαροσκοπικών εργαλείων στο Νοσοκομείο Παίδων Π. & Α. Κυριακού.

 

 • Προσφορά φορητού υπερηχοτομογράφου στην Ογκολογική Κλινική του Γ.ΝΝ. «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης για παιδιά με νεοπλασματικές νόσους.

 

 • Υποστήριξη της Δημόσια Τράπεζας Βλαστοκυττάρων του Νοσοκομείου Παπανικολάου Θεσσαλονίκης.

 

 • Υποστήριξη οικογενειών εν’ όψει της οικονομικής κρίσης στην περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής.

 

 • Έκδοση βιβλίου με τίτλο «785: ΕΝΑ ΔΕΚΑΕΤΕΣ ΠΕΙΡΑΜΑ Σ’ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΝΗΣΙ. Χτίζοντας πολιτικές και πρακτικές ψυχικής υγείας σε ακριτικές περιοχές», με τις ολοκληρωμένες δράσεις των Προγραμμάτων Πρωτογενούς Πρόληψης, τα Βιωματικά Εργαστήρια και τις Σχολές Γονέων που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας.

 

Η πρόεδρος της «Ανοιχτής Αγκαλιάς» κυρία Γιολάντα Βλάχου και τα μέλη του Δ.Σ. της Οργάνωσης ευχαριστούν από καρδιάς τους εθελοντές της ιατρικής κοινότητας, τους χορηγούς, τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας, καθώς και τους Δήμους, για την συμβολή τους στο έργο τους.

Η κυρία Βλάχου τονίζει χαρακτηριστικά: «κάνονταςμια αναδρομή στα πρώτα μας πιλοτικά ταξίδια με το πρόγραμμα «Υποστηρίζουμε τη Ζωή», που βασικός μας στόχος ήταν  να εφαρμόσουμε το Μήνυμα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας «ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» και να ενστερνιστούν οι κάτοικοι των  ακριτικών και παραμεθόριων περιοχών της χώρας μας, ΤΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ σε όλα τα  επίπεδα, ΥΓΕΙΑ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ, διαπιστώνουμε ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό το έχουμε κατορθώσει με τη Συνέπεια, τη Συνέχεια, την Αγάπη και τη Βελτίωση των παροχών.Όλοι εμείς που συμμετέχουμε εθελοντικά στο πρόγραμμα γίναμε καλύτεροι, εμπλουτίζοντας ο καθένας από εμάςτις προσωπικές αξίες  μας».

 

(Ακολουθούν ενημερωτικοί πίνακες)

 

 

Συνοπτικοί πίνακες Ιατρικών Πράξεων

 

 

 

Θράκη 24/03 – 31/03

 

ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΣΥΝΟΛΟ

ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΕΣ

853

ΠΑΙΔΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ

853

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΕΣ

761

ΦΘΟΡΙΩΣΕΙΣ ΔΟΝΤΙΩΝ

761

ΠΑΙΔΟΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΕΣ

367

ΠΑΙΔΟ/ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΕΣ

291

ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΕΣ

412

ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

42

ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

50

 

ΣΥΝΟΛΟ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ: 4.390

 

 

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΣΥΝΟΛΟ ΕΞΕΤΑΣΘΕΝΤΩΝ

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΕΣ

70

ΜΕΤΡΗΣΗ ΟΣΤΙΚΗΣ ΜΑΖΑΣ

70

 

ΣΥΝΟΛΟ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ: 140

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button