ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΚΟΣΜΙΔΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ

Η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης έβγαλε στις 8/2/14 ανακοίνωση που ενισχύθηκε με την εμφάνιση του Γραμματέα της σε κανάλι, ότι με “ομόφωνη” απόφαση ο υποφαινόμενος “θέτει τον εαυτό του εκτός κόμματος”.

Η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης έβγαλε στις 8/2/14 ανακοίνωση που ενισχύθηκε με την εμφάνιση του Γραμματέα της σε κανάλι, ότι με “ομόφωνη” απόφαση ο υποφαινόμενος “θέτει τον εαυτό του εκτός κόμματος”.

Η κοινή γνώμη της Ξάνθης, έχει πιθανότατα κουραστεί να ασχολείται με τα εσωκομματικά οποιουδήποτε κόμματος. Παρόλα αυτά, επειδή η ενέργεια αυτή αφορά την υπόληψή μου ως μέλος ενός κόμματος που με κύριο κορμό τις δυνάμεις του πρώην ΣΥΝ έχει συνθέσει 3-4 συνιστώσες και καμιά 10ριά παρακλάδια της ριζοσπαστικής και κοινωνικής αριστεράς, αποκτώντας απαράμιλλη δυναμική, ας μου επιτραπεί να τοποθετήσω τα πράγματα στη σειρά τους. Με κίνδυνο να επαναληφθούν απόψεις και συμβάντα.

Η πλειοψηφία της νέας ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελείται από ενδιάμεσα κομματικά στελέχη με σημαντική δράση και ιστορία, ορισμένα εξ αυτών από την ίδρυση όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ. Κυρίως στον τομέα της παιδείας και της υγείας, με δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα, αλλά και εργαζόμενοι στο ελεύθερο επάγγελμα. Ψηφίστηκαν και νεόφερτα στο κόμμα ή και νέα άτομα με αγωνιστική συμπεριφορά και κοινωνική δράση. Δε νομίζω ότι πρέπει να αναφερθούν σήμερα ονόματα, αλλά ας σημειωθεί ότι στη ΝΕ ψηφίστηκε και ο μεγάλος γιος μου που ανήκει στη Θεματική Επιτροπή Θρησκευμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

Τόσο τα μέλη της ΝΕ με ηλικία και ιστορία στην αριστερά, ο καθένας με τις δυνατότητες που του παρείχε ο επαγγελματικός και κοινωνικός του χώρος, όσο και τα νεαρά μέλη, δεν ανέλαβαν αυτή την ευθύνη για βιοποριστικούς λόγους. Φαντάζομαι ότι ο καθένας έχει βάλει στόχους σύνδεσης της ανάπτυξης της προσωπικότητάς του με την ανοδική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ (για πρώτη φορά η ΝΕ δεν προέκυψε από συναινετικές διαδικασίες, αλλά με κανονική ψηφοφορία). Προσωπικά, επειδή συμμετείχα επί πολλά χρόνια στη ΝΕ του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησα την απάλειψη του ονόματός μου από τη λίστα των υποψηφίων, όταν είδα το μεγάλο ενδιαφέρον από νέα άτομα, όπως ο γιος μου.

Η πολυσύνθετη λοιπόν αυτή ΝΕ, με γραπτές και τηλεοπτικές εμφανίσεις και μάλιστα του Γραμματέα της, θεώρησε ότι θα ωφελήσει το κόμμα η με συνοπτικές διαδικασίες και μεθόδους παλαιοκομματικούς διαγραφή μου από τις γραμμές του και μάλιστα εμφανιζόμενη σε πλήρη ομοφωνία. Χρησιμοποιώντας την παροιμιώδη φράση του Ανδρέα Παπανδρέου «έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος». Πράγμα κάπως ξένο, αλαζονικό και τραγελαφικό ταυτόχρονα για το χώρο.

Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα; Για όσους παρακολουθούνε λίγο τις εξελίξεις, γνωρίζουν ότι η ταπεινότητά μου δεν απασχόλησε για πρώτη φορά το κόμμα, αφού εδώ και χρόνια είμαι από εκείνα τα ιδρυτικά μέλη που υποστηρίζω ότι η σύνθεση ενός νέου αριστερού κόμματος με επιδιώξεις άσκησης εξουσίας σε άλλη, αντιμνημονιακή και αντινεοφιλελεύθερη πολιτικο-κοινωνικο-οικονομική κατεύθυνση, είναι σκόπιμο να πατά γερά στην εφαρμογή δημοκρατικών κανόνων και διαδικασιών.Σε κάποιο βαθμό επιτεύχθηκε αυτό, αλλά υπήρχαν και παρατράγουδα, όταν με τη δυναμική που εμφάνισε ο ΣΥΡΙΖΑ και την ταυτόχρονη αποχώρηση της «ανανεωτικής πτέρυγας» που σχημάτισε τη ΔΗΜΑΡ προκλήθηκε ανάγκη ανάληψης ευθυνών και αρμοδιοτήτων.

Θυμίζω τις αντιδεοντολογικές διαδικασίες για τη συμπλήρωση του ψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ κατά τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, όπου ενώ προσφέρθηκα να βοηθήσω στη συμπλήρωσή του, ζητώντας να μη αναφερθεί το όνομά μου, εκτέθηκα άγαρμπα στα ΜΜΕ και στον κοινωνικό χώρο των ΕΒΕ από τη ΝΕ. Η οποία δεν προχώρησε σε κανονικές εκλογικές διαδικασίες από την ολομέλεια της οργάνωσης. Πράγμα που ανάγκασε τον τότε Γραμματέα της να μου ζητήσει επίσημα συγνώμη. Ήταν ο ίδιος που, χωρίς και πάλι να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες καταστατικές διαδικασίες, αλλά και χωρίς καμία επίσημη ανακοίνωση, με είχε διαγράψει ντε φάκτο από τον τότε ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, διότι αντιστάθηκα σθεναρά, «απολίτιστα», όπως είπε, κατά της προσπάθειας της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» να διαλύσει το κόμμα. Δε θα αναφερθώ εδώ σε περισσότερες λεπτομέρειες. Θα σημειώσω μόνο ότι, κατά πώς το κατάλαβα, θεώρησε πως φεύγοντας η «δεξιά» πτέρυγα, στην οποία και ίδιος κατά δήλωσή του ανήκε, από το κόμμα, θα έπρεπε να μείνω κι εγώ, ως extreme αριστερό βαρίδιο, εκτός των γραμμών του. Για να συνεχίσει η ΝΕ τη συνεργασία της με τη ΔΗΜΑΡ σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πράγμα που έγινε στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση για το Δήμο Ξάνθης (4,51%).    

 

Νομίζω ότι και τώρα δε νομιμοποιείται κανένας Γραμματέας ΝΕ να ανακοινώνει με τέτοιο τρόπο διαγραφές και να προσπαθεί να προκαταβάλει την απόφαση της Οργάνωσης Μελών (ΟΜ) που είναι το θεμέλιο του κόμματος μέσα στην κοινωνία.

Κατ’ αρχήν είναι απαράδεκτο αυτό που υπονοείται από την ανακοίνωση ότι όλοι, ακόμη και ο γιός μου που συμμετέχει στη ΝΕ και τοποθετήθηκε επανειλημμένα τόσο στη ΝΕ όσο και στη συνέλευση της ΟΜ κατά των κατηγοριών σε βάρος μου, συμφώνησαν να αποκλειστώ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτές οι αλαζονικές αντιγραφές συμπεριφορών πολιτικών ηγετών δεν τιμούν τον κόμμα και υποδηλώνουν απλώς ότι κάποιοι ενδιαφέρονται όχι τόσο για την επέκταση της επιρροής του στην κοινωνία, αλλά για τις θέσεις εξουσίας.

Επί της ουσίας τώρα: Η δημοσιοποίηση των απόψεων ενός μέλους για οποιοδήποτε θέμα τακτικής του κόμματος στις Δημοτικές Εκλογές, καθώς και για τα τεκταινόμενα στο κόμμα, δεν αποτελεί καταστατικό παράπτωμα. Μόνο η ενεργή συμμετοχή του στη σύσταση ενός συνδυασμού που έχει αποφασιστεί προηγουμένως από την ΟΜ, επιβάλλει της σύγκλιση της γενικής συνέλευσής της ΟΜ, όπου και ψηφίζεται με πλειοψηφία ¾ των παρόντων μελών που πρέπει να αθροίζουν πάνω από τα μισά εγγεγραμμένα μέλη, η αναστολή της κομματικής ιδιότητας για τουλάχιστον ένα χρόνο. Αυτή έπρεπε να είναι η διαδικασία. Και όχι η διαπόμπευση του ονόματός ενός αγωνιστή της Αριστεράς που δεν επιζήτησα ποτέ να καταλάβω κάποια ιεραρχική θέση και εργάστηκα σκληρά και μεθοδικά πάνω σε επεξεργασίες θεμάτων που ενδιαφέρουν πρωτίστως τους πολίτες αυτού του τόπου. Πολύ περισσότερο, διότι τη διαγραφή μου ζήτησε με τελείως αντιδεοντολογικό τρόπο, ως «κεφαλή επί πίνακι», η σύζυγος του Γραμματέα στην προηγούμενη συνέλευση της ΟΜ. Με ανυπόστατες κατηγορίες σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο πράγμα που συνεπάγονταν την κατηγορηματική άρνηση πολλών μελών να συναινέσουν σε τέτοιου είδους κατασταλτικά μέτρα, απέναντι σε ιδρυτικά μέλη από την εποχή του ΣΥΝ. Δεν θα αναφερθώ ακόμη με λεπτομέρειες δημοσίως επί αυτής της ενέργειας. Είχα δώσει τόπο στην οργή, απαντώντας με συντριπτικά επιχειρήματα και μαρτυρικά στοιχεία. Όπως επί παραδείγματι στην κατηγορία ότι ως μέτοχος σε βιοτεχνία πλαστικών, αρνήθηκα να ενισχύσω με δωρεάν σακούλες την Ομάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην πόλη μας, ώστε να συσκευάζονται τα τρόφιμα για τους άπορους συμπολίτες μας. Όταν είναι γνωστό τοις πάση ότι το οξύτατο πρόβλημα των βιοτεχνιών σήμερα είναι ότι δεν δανειοδοτούνται πλέον από τις τράπεζες για να αγοράσουν την πρώτη ύλη και δεν μπορούν να παράγουν ούτε ένα κιλό, εάν προηγουμένως δεν βρεθεί ρευστό. Η συγκεκριμένη κυρία που είναι συντρόφισα του νυν Γραμματέα της, θεώρησε ότι η διεύθυνση του εργοστασίου την ενέπαιξε. Απάντησα όμως ότι τη στάση μου σε ζητήματα φιλανθρωπίας υποδηλώνει η πρωτοβουλία που ανέλαβα να ενισχύσουμε με σημαντικό τρόπο (και όχι μόνο με λίγα κιλά σακούλες), ως επιχειρήσεις που ανήκουν σε συλλογικό συνδικαλιστικό όργανο, ένα κέντρο αποθεραπείας και αποκατάστασης παιδιών με αναπηρία, ευαισθητοποιώντας επαγγελματίες, προσωπικό και γονείς σε επίπεδο όχι μόνο πόλης, αλλά ολόκληρης της Περιφέρειας. Συντρόφισσα εκπαιδευτικός, συνάδελφος της κυρίας συζύγου του Γραμματέα, θα μπορούσε επίσης να πιστοποιήσει την ευαισθησία της οικογένειάς μου και σε παλαιότερη χειρονομία διάθεσης διαφόρων ειδών εξοπλισμού σχολικής αίθουσας για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Ας μη μιλήσω για άλλες ενέργειες ενίσχυσης συλλόγων μέσω καταθέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Τι συνέβη, λοιπόν, και ο Γραμματέας της ΝΕ οδηγήθηκε σε μια τέτοια ανακοίνωση; Προφανώς άλλα είναι τα αίτια και όχι η επιχειρηματική «απληστία», το κακό «ήθος» ή τα «ελαττώματα» της ιδιοσυγκρασίας μου. Η ανακοίνωση αυτή βγήκε, αφού προηγήθηκε τηλεφώνημα από μέλος της ΝΕ ότι δεν έχω κανένα δικαίωμα να προβαίνω σε δηλώσεις για οποιοδήποτε θέμα αποφασίσθηκε ήδη.

Πρόκειται για εκπληκτική παρερμηνεία του καταστατικού ενός κόμματος με τις πιο δημοκρατικές και φιλελεύθερες σήμερα διαδικασίες . Ο υποφαινόμενος ήμουν συνεχώς παρόν στην επεξεργασία και στην ψήφιση άρθρο-άρθρο του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ στο ιδρυτικό του συνέδριο και γνωρίζω πολύ καλά ποιά είναι τα δικαιώματα και ποιές οι υποχρεώσεις μου ως μέλος του κόμματος. Έτσι, πληροφορώ τους συμπολίτες και συνδημότες μας, ότι είμαστε το μόνο κόμμα που το μέλος έχει τη δυνατότητα «Να εκφράζει δημόσια την προσωπική του άποψη σε περιπτώσεις που διαφωνεί, λέγοντας ταυτόχρονα τη συλλογική απόφαση.» Μπορεί μάλιστα «να μη συμμετέχει στην εφαρμογή της απόφασης με την οποία διαφώνησε», ενώ αντιθέτως έχει το δικαίωμα να συμμετέχει μαζί και με άλλα μέλη του κόμματος σε ανοιχτές ομάδες προβληματισμού και σε τάσεις…(άρθρο 5, παράγρ. 5, 6 & 7). Αυτό φυσικά δεν αφορά την καταστρατήγηση αποφάσεων που έχει λάβει ήδη με δημοκρατικές και καταστατικές διαδικασίες η ΟΜ του κόμματος.

Ας πάρουμε , όμως, τα πράγματα από την αρχή, διότι το θέμα της διαγραφής ενός ιδρυτικού μέλους του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, δεν περνάει στο ντούκου από τον κόσμο:

Όπως είναι γνωστό, ως δραστήριο μέλος των ΕΒΕ (αντιπρόσωπος της Ομοσπονδίας στη ΓΣΕΒΕΕ καθώς και μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου) είχα υποχρέωση να τοποθετηθώ δημοσίως αναφορικά με το χειρισμό της ΝΕ στο θέμα της υποστήριξης του συνδυασμού «Πολίτες για την Ξάνθη», με επικεφαλής τον σύντροφο πλέον Νίκο Ανταμπούφη. Θα ήταν πλεονασμός να αναφερθώ στο γνωστό έλλειμμα που εμφάνισε ο συγκεκριμένος συνδυασμός, που περιβάλλονταν κατά την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση και από τα πλέον γνωστά στελέχη της ΔΗΜΑΡ στην Ξάνθη, στη διαβούλευση με τους ΕΒΕ και στην προώθηση των αιτημάτων τους.  Ο επικεφαλής του συνδυασμού και δημοτικός σύμβουλος έχει αποκτήσει πλέον την εμπειρία του χειρισμού τέτοιων θεμάτων και ορθά ανέκρουσε πρίμα.

Το παράδοξο είναι ότι με την τελευταία ανακοίνωσή μου στις 3/2/14, δεν έκανα τίποτε άλλο από το να δηλώσω ότι, παρά την αντίθετη αρχική άποψή μου για τον τρόπο επανασύστασης του συνδυασμού και τις προσπάθειες επανασύνδεσής του με τη ΔΗΜΑΡ, είμαι διαθέσιμος να συμβάλω στην υλοποίηση της απόφασης της ΟΜ να στηρίξει το συνδυασμό Νίκου Ανταμπούφη.

Η αντίθετη αυτή άποψη στηρίζεται στο γεγονός της προαναφερόμενης κακής εμπειρίας από αποφάσεις που δε λαμβάνονται από τη συνέλευση, όπως ορίζει το καταστατικό, αλλά από τα πιο πάνω όργανα. Το τόνισα πολλές φορές, ότι ενώ υπήρξε από τον Ιούλιο προφορικό και γραπτό αίτημά μου προς τη ΝΕ για τη δημιουργία νέου συνδυασμού με προοπτικές ανατροπής του κατεστημένου στο Δήμο Ξάνθης-Σταυρούπολης, δεν ήρθε η σοβαρή αυτή πρόταση ποτέ στη συνέλευση της ΟΜ προς επεξεργασία και ψήφιση. Παρά μόνο αφού προαποφασίστηκε από τη ΝΕ η προαναφαιρόμενη ανασύσταση του συνδυασμού, έγιναν οι επαφές με τη ΔΗΜΑΡ, δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην κομματική εφημερίδα ΑΥΓΗ (19/1/14)το όνομα του υποψήφιου δήμαρχου που θα στηριχθεί στην Ξάνθη και πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνέλευσή του στο ΕΛΙΣΣΩ.

 Σύμφωνα με το άρθρο 6, παράγ. 5 του καταστατικού, το μέλος έχει υποχρέωση -προφανώς και δικαίωμα- να συμβάλει «στη διαμόρφωση της πολιτικής του χώρου αναφοράς του, της ΟΜ που μετέχει…». Θεωρώ ότι το δημοκρατικό και καταστατικό αυτό δικαίωμα μου το στέρησαν τα ίδια άτομα και πάλι βάναυσα. Τα ονόματα όσων μεθοδεύουν αντιδημοκρατικές και αυταρχικές διαδικασίες λειτουργίας εντός του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, θα τεθούν υπόψη της ΚΕ. Ήδη έχω απευθυνθεί στο Γραμματέα του κόμματος σ. Δ. Βίτσα και στον Πρόεδρο του κόμματος σ. Α. Τσίπρα με προσωπική επιστολή που θα δημοσιευτεί εν καιρώ.

Ποιος ο λόγος λοιπόν που τίθεται θέμα άμεσης διαγραφής μου; Είναι σαφές ότι υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης της ΝΕ προς τα μέλη του κόμματος. Συνειδητοποιώντας αρκετά μέλη της ΝΕ ότι δε λειτούργησαν βάσει του καταστατικού και ότι βιάστηκαν να χαράξουν τη γραμμή του κόμματος για τα δημοτικά, χωρίς να προκαλέσουν διαβούλευση πρώτα στην ΟΜ, αλλά υποκινώντας -έστω και ανεπίσημα- την ανασύσταση του συνδυασμού «ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ» με ανεπιτυχείς επαφές συμφωνίας με τη ΔΗΜΑΡ που διαφαίνονταν ότι θα προσκολληθεί και πάλι στο ΠΑΣΟΚ (παράταξη Πούλιου), προσπαθούν τώρα με τη διαγραφή μου να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα.

Να δεχτώ, ότι αυτό έγινε για λόγους κεκτημένης ταχύτητας στην εφαρμογή της Πολιτικής Απόφασης του κόμματος για τις εκλογές.  Ήταν ανάγκη να εξεταστεί πρώτα η ενίσχυση των ήδη υφιστάμενων παρατάξεών μας με δυνατότητα δημιουργίας συνδυασμών με καθαρά πολιτικά χαρακτηριστικά, ακόμη και στα αυτοδιοικητικά. Θεωρώ ότι για την Ξάνθη έγινε υπερεκτίμηση της δυνατότητας αναβάθμισης της παρέμβασής μας στο τοπικά πράγματα με τον υφιστάμενο συνδυασμό. Πράγμα που ομολογήθηκε και στη συγκέντρωση του συνδυασμού στο ΕΛΙΣΣΩ, αφού ως στόχος τέθηκε «η εκλογή μερικών ακόμη συμβούλων» και όχι η επίτευξη πρωτιάς για την ανατροπή στο Δήμο. Προσωπικά είμαι πεπεισμένος ότι θα έπρεπε το κόμμα, μετά από διαβούλευση της ΟΜ και όχι των υποστηρικτών του συγκεκριμένου συνδυασμού, να επιλέξει το δεύτερο πλάνο της πολιτικής απόφασης. Όπου προβλέπεται ότι, εάν οι τοπικές συνθήκες δεν είναι πρόσφορες, το κόμμα προχωρά στην «αναζήτηση συγκλίσεων και συνεργασιών με τοπικές κοινωνικές δυνάμεις, συλλογικότητες, κινήματα κλπ στην κατεύθυνση δημιουργίας ευρύτερων συσπειρώσεων με άξονα την απόρριψη των μνημονίων και του “Καλλικράτη” και την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους, των δημόσιων αγαθών και της δημοκρατίας».

Έχω ήδη τονίσει στα πλαίσια των κομματικών διεργασιών, ότι ο μονοδιάστατος, απόλυτος, στενά κομματικός χειρισμός, που αποφάσισε η ΝΕ, αν και δεν είναι καταστροφικός, δεν είναι ο πιο ενδεδειγμένος για το μακροπρόθεσμο όφελος των κατοίκων του Δήμου μας και συνεπώς και ο πιο ωφέλιμος για ένα κόμμα που ετοιμάζεται να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Ότι «Είναι πλέον ανάγκη οι αποφάσεις να μη λαμβάνονται από τα κομματικά επιτελεία, αλλά οι προτάσεις τους να συζητούνται και να διαβουλεύονται στις ΟΜ και κατά δυνατόν σε πλατειές συνελεύσεις με όλα τα μέλη και τους υποστηρικτές – ψηφοφόρους του κόμματος.  Έτσι θα είναι πιο αποτελεσματικές και θα κινητοποιούν και θα συσπειρώνουν περισσότερους πολίτες. Αυτό αποφασίστηκε στο ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, για τις αποφάσεις ακόμη και της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά πολύ περισσότερο για τις αποφάσεις των Νομαρχιακών Επιτροπών. Σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 25 του καταστατικού μας, «Η στήριξη και δραστηριοποίηση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτοδιοικητικά σχήματα της περιοχής τους αποφασίζεται: -για τις δημοτικές κινήσεις, από τη συνέλευση των ΟΜ του οικείου δήμου, στην οποία επιπλέον μετέχουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκουν σε κλαδικές ή θεματικές οργανώσεις και κατοικούν στον οικείο δήμο, καθώς και τα μέλη της Νεολαίας του οικείου δήμου».Και λίγο πιο κάτω, στην παρ. 3 του ίδιου άρθρου αναφέρεται «…οι ΟΜ και τα ενδιάμεσα όργανα έχουν την ευθύνη να συγκεκριμενοποιήσουν τις κεντρικές κατευθύνσεις στο χώρο τους, να παρακολουθούν και να κατευθύνουν τη δράση των κομματικών δυνάμεων στην αυτοδιοίκηση και λαμβάνουν τις σχετικές αποφάσεις με επιδίωξη να συγκεντρώσουν την ευρύτερη δυνατή υποστήριξη. Σε περίπτωση αδυναμίας λήψης απόφασης, το θέμα αυτό αντιμετωπίζεται σε συνεργασία με τα ανώτερα όργανα.»

Επειδή, όμως, έχει ήδη έστω και εκ των υστέρων συνέλθει η ΟΜ και έγινε ολοφάνερη η πρόθεση της πλειοψηφίας των μελών να αγωνιστούν με το προηγούμενο αυτοδιοικητικό σχήμα και να μη στηρίξουν ένα ευρύτερο ψηφοδέλτιο στη βάση συνεργασιών (πλάνο Β), δεν έχει πλέον νόημα για μένα η επιμονή στην πρότασή μου και γι’ αυτό δήλωσα ότι την αποσύρω και θα στηρίξω το συνδυασμό Ανταμπούφη. Για την ιστορία, όμως, επαναλαμβάνω τι είχα ακριβώς προτείνει και η πράξη πολύ γρήγορα θα αποδείξει, εάν είχα δίκιο ή όχι στις εκτιμήσεις μου:

Στην Ξάνθη η Ομοσπονδία ΕΒΕ έχει εμφανίσει αξιοθαύμαστη δυναμική σε όλη την Περιφέρεια και πανελληνίως με προτάσεις που αφορούν όχι μόνο στην προστασία των δίκιων των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, αλλά και σε όλους σχεδόν τους τομείς στην πόλη-αγορά της Ξάνθης, τελευταία και της Σταυρούπολης. Η Ομοσπονδία με τις επεξεργασίες της και με τις δυναμικές παρεμβάσεις του Προέδρου της και σε ορισμένες περιπτώσεις και του υποφαινόμενου, ανέτρεψε την προειλημμένη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη δημιουργία ΕΟΖ στη Θράκη, αντιστάθηκε στην ανεξέλεγκτη επέκταση των πολυκαταστημάτων, είχε προτάσεις για την αναβάθμιση της Παλιάς Πόλης και του εμπορικού κέντρου της πόλης, για τη διοργάνωση των διαφόρων εκδηλώσεων, για τις πεζοδρομήσεις και τη ρύθμιση του κυκλοφοριακού, υποστήριξε στο μέτρο των δυνάμεών της τη δημιουργία σύγχρονου βιοτεχνικού πάρκου με τη μετεγκατάσταση των βιοτεχνικών μονάδων για την αποσυμφόρηση της πόλης στην περιοχή πρώην ΔΕΡΑΣ και πολλά άλλα που είναι σκόπιμο κάποτε να σταχυολογηθούν. Ψυχή της Ομοσπονδίας είναι ο γνωστός συμπολίτης μας Σωτήρης Τσιακίρογλου. Υποστηρικτής των αποφάσεων του ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο τριτοβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου (ΓΣΕΒΕΕ) που εκλέγεται για πολλοστή φορά με το συνδυασμό του ΣΥΡΙΖΑ στο ΔΣ του. Ενεργό και μορφωμένο μέλος της κοινωνίας μας, με χειροτεχνική επαγγελματική δραστηριότητα και με αναμφισβήτητες ικανότητες επικοινωνίας με τους πολίτες.

Η πρόταση μιας Ομάδας Πρωτοβουλίας Πολιτών για ένα άνοιγμα του υφιστάμενου συνδυασμού ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ προς το χώρο των ΕΒΕ, θα διάνοιγε και μια καθαρή προοπτική συγκέντρωσης των απαιτούμενων δυνάμεων για την ανατροπή στο Δήμο. Ποιος αμφιβάλλει σε αυτό; Δεν είναι θέμα προσώπων, εάν επικεφαλής ενός τέτοιου συνδυασμού θα ήταν ο δημοτικός σύμβουλος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, ή οποιοδήποτε άλλο μέλος καθώς και υποστηρικτής του ΣΥΡΙΖΑ. Προσωπικά δεν είχα και δεν έχω καμία βλέψη για το άτομό μου. Θεωρώ ότι σε ευρύτερες προσωπικότητες θα πρέπει να στραφεί το ενδιαφέρον του κόμματος για υποστήριξη. Όπως έγινε στο παρελθόν με το μέλος πλέον του ΣΥΡΙΖΑ σ. Ν. Ανταμπούφη. Σε ευρεία σύσκεψη των πολιτών της Ξάνθης-Σταυρούπολης που θα ήθελαν να δούνε ένα Δήμο με τα προαναφερόμενα χαρακτηριστικά, θα αποφασίζονταν δημοκρατικά η ανάδειξη του επικεφαλής ενός από τους ίσους υποψήφιους που θα δεσμεύονταν να υποστηρίξουν το τελικό ψηφοδέλτιο, με την προοπτική ανάληψης της Αντιδημαρχίας από τους μειοψηφίσαντες. Τι πιο δημοκρατικό και αυτοδιαχειριστικό από αυτό το εγχείρημα που ας σημειωθεί δεν είναι και τόσο πρωτότυπο και έχει εφαρμοστεί με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη επιτυχία και σε άλλους δήμους;

Αυτή ήταν η πρότασή μου και είχα υποχρέωση να τη διατυπώσω όχι μόνο διότι, όπως είναι γνωστό είμαι στενός συνεργάτης του Σωτήρη Τσιακίρογλου, ως αντιπρόσωπος της ΟΕΒΕ Ξάνθης στη ΓΣΕΒΕΕ, συμμετέχουμε στο ίδιο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στο τριτοβάθμιο αυτό σημαντικό συνδικαλιστικό όργανο, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί την αξιωματική αντιπολίτευση (11 μέλη στο ΔΣ) και έχω εκλεγεί με το συνδυασμό του στο ΔΣ του Επιμελητηρίου Ξάνθης, αλλά διότι είμαι πεπεισμένος ότι θα ήταν ο καλύτερος χειρισμός για τα δημοτικά πράγματα της Ξάνθης και για το ίδιο το κόμμα μου.

Αποφασίστηκε διαφορετικά -με τον γνωστό τρόπο και τις διαδικασίες που έγιναν- από την ΟΜ, δήλωσα ότι αποδέχομαι την μοναδική τελικά πρόταση που κατέβασε η ΝΕ στην ΟΜ, και ότι θα συμβάλλω στην υλοποίησή της, ενώ βάσει του καταστατικού είχα δικαίωμα να μη συμμετέχω (άρθρο 5, παράγρ. 6). Για ποιο λόγο επιδιώκουν τώρα κάποιοι τη διαγραφή μου; Προφανώς όχι για «τιμωρία» αλλά μάλλον για «παραδειγματισμό». Για να μπορούν μελλοντικά να συνεχίσουν να επιβάλουν τις αντιλήψεις τους για τη λειτουργία της κομματικής οργάνωσης. Με κίνδυνο τον αποκλεισμό των ΕΒΕ από τις τάξεις του κόμματος, αφού αιωρείται στην τοπική οργάνωση η λανθασμένη αντίληψη, ότι η αλλαγή σε σοσιαλιστική κατεύθυνση δε μπορεί να στηριχθεί σε μια συμμαχία των εργατοϋπαλλήλων με τα Μμ στρώματα της κοινωνίας, τους διανοούμενους, τους καλλιτέχνες κλπ, αλλά θα προέλθει από τους δημόσιους υπαλλήλους, ιδιαίτερα τους  εκπαιδευτικούς που αποτελούν και την πλειοψηφία στην ΟΜ. Πράγμα που αντιφάσκει τόσο με το Προοίμιο Καταστατικού, όσο και με το Πρόγραμμα, καθώς και με τις Πολιτικές Αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχω καμία προκατάληψη απέναντι στη συμπαθή κοινωνική ομάδα των δημοσίων εκπαιδευτικών και κάνω γνωστό ότι προέρχομαι από τέτοια οικογένεια. Ο ίδιος ήμουν και συνεχίζω να είμαι κατά κάποιο τρόπο και εκπαιδευτικός. Αλλά μερικά πράγματα πρέπει να λέγονται με το όνομά τους. Υπάρχουν και άλλα στρώματα με τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους και απαιτείται η επίτευξη ευρείας κοινωνικής συμμαχίας για την ανασυγκρότηση της χώρας. Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ΕΒΕ γενικώς αποτελούν ακόμη το πολυπληθέστερο τμήμα των εργαζομένων στην Ελλάδα. Υποστηρίζουν σε όλα τα επίπεδα τους εργατοϋπαλλήλους στις διεκδικήσεις τους, διότι εξ αντικειμένου δεν έχουν κανένα όφελος από τη συρρίκνωση των αμοιβών τους. Συνεχίζουν και καταβάλλουν τα δωροεπιδόματα στους εργαζόμενους που απασχολούν. Είναι συγκροτημένη και συνειδητοποιημένη κοινωνική ομάδα και η αριστερά, εφόσον δεν ήταν διασπασμένη, θα μπορούσε να έχει πλήρως το επάνω χέρι στις αποφάσεις τους για αγώνες. Διότι είναι σαφές ότι θα κτυπηθούν περισσότερο από κάθε άλλη κοινωνική ομάδα από την εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης μονοπωλιακής πολιτικής και των επόμενων μνημονίων. Όλοι οι υπάλληλοι κάπως θα επιβιώσουν. Οι χρεοκοπημένοι ΕΒΕ, θα καταστρέφονται και θα χάνουν τα πάντα, διότι είναι υπερχρεωμένοι στις τράπεζες. Θα λιμοκτονούν και θα προστίθενται στο λούμπεν προλεταριάτο με απρόβλεπτες συνέπειες για τον κοινωνικό και πολιτιστικό ιστό της χώρας.

Τέλος θα ήθελα να δηλώσω και πάλι, ότι η καταστρατήγηση του καταστατικού δεν έχει γίνει σε καμία περίπτωση από πλευράς μου. Ενήργησα σύμφωνα με τις υποχρεώσεις μου που απορρέουν από αυτό.  Εκείνοι όμως από τη ΝΕ που διοχέτευσαν πληροφορίες από την εσωτερική αλληλογραφία του κόμματος και προϊδέασαν τα ΜΜΕ ή προέβλεψαν την επιδιωκόμενη διαγραφή μου, έχουν μεγάλες ευθύνες που θα διερευνήσει το Οργανωτικό Γραφείο της ΚΕ.

Ο επαναστατικός αγώνας από μέρους μου συνεχίζεται από κάθε άποψη. Ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη θα αυξήσει -παρόλα αυτά- με βεβαιότητα τη δύναμή του στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ενώ στις ευρωβουλευτικές και ενδεχομένως και στις περιφερειακές πιστεύω ότι θα βγει πρώτο κόμμα. Ας μη διαψεύσει τις ελπίδες όλων μας, ότι θα κυβερνήσει στη βάση δημοκρατικών αρχών και διαδικασιών. Μια ζωή γι’ αυτές παλέψαμε.

 

Αντώνης Κοσμίδης

Σχετικά Άρθρα

Back to top button