Από το πρίσμα της Δέσποινας Γκούμα

Ακόμη μια μεγάλη μέρα, μια παγκόσμια μέρα για ωραία λόγια και βαρύγδουπες δηλώσεις έφτασε…..

Ακόμη μια μεγάλη μέρα, μια παγκόσμια μέρα για ωραία λόγια και βαρύγδουπες δηλώσεις έφτασε…..


Παγκόσμια μέρα Περιβάλλοντος  και τα ευχολόγια έχουν την τιμητική τους ….άλλωστε  ποιος δεν τα καταφέρνει στα λόγια….;


Εκεί που τα …. “κάνουμε σαλάτα”…είναι στα έργα και η φύση αποτελεί τον αδιάψευστο μάρτυρα……


Συνήθως τέτοια μέρα θυμόμαστε πως έχουμε οικολογική συνείδηση και επιχειρούμε να συμπεριφερθούμε ανάλογα….


Να πείσουμε τα παιδιά μας πως σεβόμαστε και νοιαζόμαστε για το περιβάλλον και φροντίζουμε για αυτό…..


 



Αγαπάς το Περιβάλλον; Απόδειξε το …..


Και ορθώς….Με τις θεωρίες και τα ευχολόγια δεν μπορείς να πείσεις το διπλανό σου για την οικολογική σου ευαισθησία…..


Μια οικολογική ευαισθησία δεδομένη για την πλειονότητα των Ελλήνων, που ωστόσο διόλου δεν ταυτίζεται με τη συμπεριφορά του….


Χαρακτηριστική είναι και η σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε και στον τύπο και σύμφωνα με την οποία οι Έλληνες λατρεύουν το αυτοκίνητό τους, παράγουν αφειδώς απορρίμματα χωρίς να συμμετέχουν σε καμία μορφή ανακύκλωσης και παρόλα αυτά δηλώνουν οικολογικά ευαίσθητοι…..


Έρευνα της  V-PRC/Public Issue, σε συνεργασία με την WWF Ελλάς, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, έδειξε ότι οι Έλληνες ανησυχούν μεν για την κατάσταση του Περιβάλλοντος, δε θεωρούν όμως ότι τους αναλογεί μέρος της ευθύνης για την άσχημη κατάσταση …..


 


Σιγά τώρα τι ευθύνη μπορεί να έχει ο γείτονάς μου που κατεβάζει τα απορρίμματά του την Κυριακή και τα αφήνει έξω από τον κάδο….;


Ή ο γιος της κυρά-Μαρίκας με τη σπασμένη εξάτμιση και τον εκκωφαντικό θόρυβο…..;


Έχει ευθύνη ο συμπέθερος που μπάζωσε το ρέμα για να μεγαλώσει το οικόπεδό του και να χτίσει το εξοχικό του στο βουνό….;


Σύμφωνα  με τη δική τους λογική οι ευθύνες τους φαντάζουν σταγόνες στον ωκεανό μπροστά σε εκείνες π.χ. των αυτοκινητοβιομηχανιών ή των πετρελαϊκών εταιρειών…


Σίγουρα η παραπάνω προσέγγιση από πολύ μεγάλη μερίδα του κόσμου είναι εσφαλμένη….. 


 Όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης, το μέγεθος είναι αυτό που διαφέρει για την άσχημη κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Περιβάλλον….


Η μετακύλιση ευθυνών δεν είναι χαρακτηριστικό ενός αληθινά οικολογικά ευαισθητοποιημένου ανθρώπου….


Ο πολίτης που αγαπά το περιβάλλον το σέβεται και δε βιάζει καθημερινά τη φύση με τις πρακτικές και τις πολιτικές του…..


Από την πιο απλή κίνησή του, όπως το να μην πετάξει στο δρόμο το άδειο πακέτο των τσιγάρων του, έως και τη συμμετοχή του σε κάποια εθελοντική ομάδα το καλοκαίρι για να φυλάει το δάσος από ενδεχόμενη πυρκαγιά, αποδεικνύοντας πώς δεν είναι μόνο θεωρίες, αλλά κυρίως έργα…..


 



Και επανερχόμαστε στα της έρευνας…..


Ενώ λοιπόν το 57% δηλώνει ενημερωμένο σε θέματα περιβάλλοντος και ένας τους δυο θεωρεί ότι προφυλάσσει το περιβάλλον στο κομμάτι που του αναλογεί, το 54% δηλώνει ότι κινείται στην πόλη αποκλειστικά με Ι.Χ., το 58% δεν έχει πετάξει ποτέ τα απορρίμματά του σε κάδους ανακύκλωσης και το 44% δεν έχει καταναλώσει ποτέ βιολογικά προϊόντα….


Επίσης άξιο επισήμανσης είναι και το εξής, μεγαλύτερο βαθμό “αυτοσυνειδησίας” για το περιβάλλον, θεωρούν ότι έχουν οι άνθρωποι κατώτερης εκπαίδευσης και οι δημόσιοι υπάλληλοι…..


Η εν λόγω έρευνα βέβαια δεν αιτιολογεί την παραπάνω διαπίστωση….


Παρόλα αυτά, περισσότερο ευαισθητοποιημένες  και διατεθειμένες να κάνουν κάτι για το περιβάλλον εμφανίζονται οι γυναίκες των 55 ετών και άνω, που προέρχονται από αγροτικές ή ημιαστικές περιοχές…..


 



Αν και το 86% θεωρεί κακή την κατάσταση του περιβάλλοντος στον πλανήτη, μόλις το 54% θεωρεί ότι  σε εξίσου κακή κατάσταση  βρίσκεται το περιβάλλον  στη χώρα μας……


Το 91% θεωρεί ότι η περιβαλλοντική κατάσταση στον πλανήτη έχει επιδεινωθεί  την τελευταία δεκαετία….


Το αντίστοιχο ποσοστό για την Ελλάδα ανέρχεται στο 78%, ενώ το 13% θεωρεί ότι η κατάσταση του περιβάλλοντος στη χώρα μας έχε παραμείνει σταθερή την τελευταία δεκαετία……


Πάντως ένας στους τρεις θεωρεί ότι κυρίαρχο περιβαλλοντικό πρόβλημα στον πλανήτη και τη χώρα είναι η ρύπανση και η μόλυνση…..


Ως παγκόσμιο μελλοντικό πρόβλημα προσδιορίζεται η αλλαγή του κλίματος…. Η αποψίλωση των δασών και τα σκουπίδια επισημαίνονται ως τα σοβαρότερα προβλήματα για την Ελλάδα…..


Όσο για τα κακά χάλια του πλανήτη μας, σύμφωνα με την έρευνα και όπως απάντησαν σε αυτήν οι Έλληνες, ευθύνες επιρρίπτουν πρωτίστως στα κράτη και τις κυβερνήσεις, ενώ ήσσονος σημασίας θεωρούν την ευθύνη των επιχειρήσεων…..


 



Εν κατακλείδι και από νεότερη έρευνα για το Περιβάλλον, τα μηνύματα δεν είναι διόλου ενθαρρυντικά…..


Ως συνήθως αφήνουμε τους άλλους να βγάλουν το “φίδι από την τρύπα”….


Ας ελπίσουμε πως οι νεότερες γενιές μέσα από την εκπαίδευση, όπως με τα μαθήματα περιβαλλοντικής αγωγής, θα αποκτήσουν οικολογική συνείδηση και συμπεριφορά….


Και για να το πετύχουν αυτό, θα πρέπει να βγουν στη φύση, να έρθουν σε επαφή μαζί της, να την περπατήσουν και να την εξερευνήσουν….


Μόνο έτσι θα αγαπήσουν το περιβάλλον, θα το σεβαστούν και θα το προστατέψουν…..


Όσο για τους ενήλικες και τις πολυεθνικές των επιχειρήσεων, αλλά και για τα κράτη, ας εφαρμοστεί η θέση της Ε.Ε…. “ο ρυπαίνων πληρώνει”…..


Καιρός για δράσεις λοιπόν και όχι για ευχολόγια…..το Περιβάλλον εκπέμπει SOS….                  

Σχετικά Άρθρα

Back to top button