ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Η Επιτροπή Περιοχής Αν. Μακεδονίας-Θράκης του ΚΚΕ έδωσε σήμερα  συνέντευξη τύπου  στην Κομοτηνή με θέμα:

Ευρωεκλογές & Τοπικές εκλογές και οι θέσεις του ΚΚΕ και την παρουσίαση των επικεφαλής σε Περιφέρεια και Δήμους.

Σας επισυνάπτουμε τις τοποθετήσεις και τους υποψηφίους.

 

 

Η Επιτροπή Περιοχής Αν. Μακεδονίας-Θράκης του ΚΚΕ έδωσε σήμερα  συνέντευξη τύπου  στην Κομοτηνή με θέμα:

Ευρωεκλογές & Τοπικές εκλογές και οι θέσεις του ΚΚΕ και την παρουσίαση των επικεφαλής σε Περιφέρεια και Δήμους.

Σας επισυνάπτουμε τις τοποθετήσεις και τους υποψηφίους.

 

 

Τοποθέτηση του Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Αν. Μακεδονίας – Θράκης ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΤΟΛΙΔΗ, στην συνέντευξη τύπου  για τη διπλή εκλογική μάχη του Μαΐου.

 

 Το ΚΚΕ  έδωσε στη δημοσιότητα στης 28 Γενάρη τη διακήρυξη της Κεντρικής Επιτροπής με την οποία καλούμε το λαό στη διπλή πιθανά και τριπλή εκλογική αναμέτρηση του Μάη να ενισχύσει τους συνδυασμούς του ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες.

 Σε αυτή την αναμέτρηση οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι νέοι και οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων έχουν συσσωρεύσει αρκετή πείρα από το αντιλαϊκό καταστροφικό δρόμο της κυριαρχίας των μονοπωλίων, της ΕΕ των κομμάτων και συνδυασμών τους.

 Η έξοδος από το τούνελ που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση δε φέρνει φως στο λαό, αλλά στους μεγαλοεπιχειρηματίες, που στην κρίση πετσόκοψαν μισθούς και δικαιώματα, φτήναιναν καταλυτικά την εργατική δύναμη, εξόντωσαν τους μικρομεσαίους και ιδιαίτερα αυτοαπασχολούμενους της πόλης και του χωριού. Τα αντιλαϊκά μέτρα θα παραμείνουν, θα συνεχίζονται να εφαρμόζονται, και θα ‘ρθουν καινούργια είτε με νέο πακέτο βοήθειας που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, είτε με κούρεμα ενός μέρος του χρέους, που επιδιώκει ο Σύριζα.

  Τόσο η κυβέρνηση όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ και της υγιούς επιχειρηματικότητας, κρύβουν έντεχνα από τον ελληνικό λαό, πως με απόφαση της συνόδου κορυφής για το σύμφωνο σταθερότητας της ΕΕ από το 2014, θα είναι μόνιμη η επιτήρηση σε όλα τα μέλη της ΕΕ που υπάρχει κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Δηλαδή από φέτος η τρόικα όχι μόνο δε θα φύγει αλλά θα γίνει μόνιμη και σταθερή για όλη την ΕΕ.  (άποψη μας Σάββατο Ρ)

 Επίσης αυτά τα κόμματα κρύβουν έντεχνα από το λαό ακόμη ένα ουσιαστικό ζήτημα , πως είτε η κρίση είτε η αναιμική  ανάπτυξη που κυβέρνηση και Σύριζα διακαώς θέλουν να υποδεχτούν ως κυβερνητικοί τιμονιέρηδες, έχουν ταξικό πρόσημο. Ανάπτυξη θα ‘ρθει και πιθανά μέσα στο 2014, τι θα σημαίνει αυτό όμως για τον εργαζόμενο και τον αυτοαπασχολούμενο;. Θα δώσουμε ένα παράδειγμα για να μην μιλάμε στον αέρα. Την τελευταία διετία στον κλάδο του τουρισμού στη χώρα μας, παρουσιάζεται ανάκαμψη, που το 2013, ήταν η μεγαλύτερη στις χώρες μέλη της ΕΕ και πιθανά μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο ως ποσοστό αφίξεων. Το αποτέλεσμα είναι αυτή τη διετία, να χαθούν πάνω από 100 000 θέσεις εργασία σταθερής απασχόλησης, με απολύσεις και παράλληλα προσλήψεις εργαζομένων των 300 και 400 ευρώ, με επιδοτούμενα σεμινάρια αντί για σταθερή δουλειά, με κλεισίματα μικρών μονάδων και ενίσχυση των μεγάλων. Δηλαδή ανάπτυξη σήμαινε απολύσεις, μισθοί πείνας, κλεισίματα μικρών και πακτωλός κερδών για τους μεγάλους. Αυτό σημαίνει και κρίση. Αντίστοιχο παράδειγμα έχουμε από τον κλάδο των σούπερ μάρκετ.

 Αυτή η πολιτική δεν είναι προνόμιο της ελληνικής κυβέρνησης, με παραλλαγές εφαρμόζεται σε όλη την ΕΕ, ακόμη και στις λεγόμενες χώρες του Βορρά που υπάρχει μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα, αφού 3 στης 4 θέσεις εργασίας που δημιουργούνται  είναι θέσεις μερικής απασχόλησης των 500 και 600 ευρώ. Ο λαός μας λοιπόν μπροστά του στην ενωμένη ευρώπη θα βρει μια ενωμένη συμμαχία λύκων που βλέπουν τους λαούς σαν πρόβατα και παλεύουν τρώγοντας τις σάρκες ο ένας του άλλου. Τα επόμενα χρόνια θα ζήσει:

  • Το ξεθεμελίωμα όλων  των κοινωνικών καταχτήσεων, μισθών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Αυτά είναι αποφάσεις της στρατηγικής της ΕΕ για να γίνει πιο ανταγωνιστική με Κίνα, Ινδία στο διεθνή ανταγωνισμό.
  • Οι αγρότες θα βρουν την αναθεωρημένη ΚΑΠ, που μαζί με την υπερφορολόγηση ακόμη και των ζημιών τους, θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα στη μικρομεσαία αγροτιά.
  • Οι νέοι θα βρουν τις ευκαιρίες απασχόλησης που δε θα τους δώσουν ένα χαρτζιλίκι για ένα μικρό διάστημα όπως μερικοί νομίζουν, αλλά θα τους καταδικάσουν σε μόνιμη πείνα φτώχεια και εξαθλίωση.
  • Οι αυτοαπασχολούμενοι τα μέτρα  που θα τους εξοντώνουν ακόμη περισσότερο με τους φόρους, τα χαράτσια, το ωράριο, με τις προκλητικές ελαφρύνσεις των μονοπωλίων.

 

Σε αυτό το παζλ που συνθέτει επί της ουσίας ποια οικονομία ποια πολιτική χτίζεται όταν κυριαρχούν οι δυνάμεις που στηρίζουν τους μεγαλοεπιχειρηματίες, δε μπορεί να λείπει το κομμάτι της Τοπικής Διοίκησης.

Οι δήμοι και η περιφέρεια ήτανε μοχλοί αποφασιστικής σημασίας για την υλοποίηση αυτής της πολιτικής. Ο Καποδίστριας και ο Καλλικράτης, τους μετέτρεψαν σε γρανάζια του αντιλαϊκού κράτους, Οι δυνάμεις που σήμερα υιοθετούν  τον ευρωμονόδρομο, είτε πήραν το χρίσμα, από ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ είτε από το Σύριζα, πανηγύριζαν για την αύξηση αρμοδιοτήτων της ΤΔ, κρύβοντας πως αυτές οι αρμοδιότητες δεν ήταν τίποτε άλλο από ιμάντες της πολιτικής που ασκείτε σε κεντρικό επίπεδο, που τσακίζει μισθούς, που περικόπτει κοινωνικές δαπάνες, ιδιωτικοποιεί, εξοντώνει το λαό.

 Να γιατί οι Δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες, οι σύμβουλοι, που στήριξαν και στηρίζουν αυτό το δρόμο, που απλά γκρίνιαξαν και γκρινιάζουν, και υπόσχονται λαγούς και πετραχήλια χρειάζεται να καταδικαστούν. Η φανέλα του ανεξάρτητου δε μπορεί να κρύψει πως οι υποψήφιοι που είναι από τη σάρκα της σημερινής πολιτικής και εξουσίας όχι μόνο δε θα συγκρουστούν  με αυτήν αλλά θα την εφαρμόσουν κιόλας.

 

 Το ΚΚΕ καλεί και στην περιοχή μας τους εργάτες και εργάτριες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωοχομεσαίους αγρότες, τις γυναίκες και τους νέους που τσακίζονται από αυτή την πολιτική, να ενισχύσουμε και στην κάλπη, αλλά και στον αγώνα τη μόνη προοπτική που μπορεί να βάλλει εμπόδια σήμερα στον αντιλαϊκό κατήφορο, στη σημερινή εξουσία και πολιτική.

Να  ξεπροβάλλει πιο δυνατή μια ορμητική εργατική και λαϊκή αντιπολίτευση που θα συμβάλλει στον αγώνα, για να αναχαιτισθεί η αντιλαϊκή επίθεση, για να ανοίξει ο δρόμος της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών.

 Εγγύηση για αυτό είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ στην κάλπη των ευρωεκλογών, η ενίσχυση των συνδυασμών της Λαϊκής Συσπείρωσης στους Δήμους και την περιφέρεια.

 

 Μπορούμε να σταματήσουμε τον καταστροφικό για το λαό δρόμο της κυριαρχίας των μεγαλοεπιχειρηματιών, της ΕΕ, φτάνει να  μη χάσουμε άλλο χρόνο, για να οργανώσουμε τη δική μας λαϊκή  αντεπίθεση. Μπορούμε να κερδίσουμε έδαφος, αδυνατίζοντας όλες τις δυνάμεις που υπερασπίστηκαν το κεφάλαιο και την ΕΕ ότι και να διακήρυσσαν.

 Ειδικά οι νέοι, οι άνεργοι να σκεφτούν που βρίσκεται η ρίζα του κακού, πως παραπάνω υποταγή δε θα σταματήσει την  όρεξη των μεγαλοεπιχειρηματιών, που έχουν σκάσει από τα κέρδη. Να σκεφτούν πως απλά να αλλάξει μια κυβέρνηση χωρίς να θιχτούν αυτοί που έχουν την εξουσία δηλαδή τον πλούτο, χωρίς σύγκρουση με την ΕΕ, δε θα δώσει τίποτε καινούργιο στους ίδιους, το έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί είναι χιλιοπαιγμένο, μπορεί να αλλάζουν οι πρωταγωνιστές, αλλά το σενάριο και οι υπόλοιποι συντελεστές μένουνε οι ίδιοι. Στην ΕΕ οι εργαζόμενοι δοκίμασαν στις κυβερνήσεις αριστερά κόμματα, ακροδεξιά, κεντρώα, δοκίμασαν κυριολεκτικά τα πάντα. Αυτές οι κυβερνήσεις ήταν απόλυτα όμοιες σε ένα πράγμα πήραν τα ίδια αντιλαϊκά μέτρα.

 Οι εργαζόμενοι ο λαός χρειάζεται να αποδυναμώσει την εγκληματική φασιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, αυτή που χτύπησε εργάτες στο Πέραμα γιατί ζητούσαν καλύτερο μισθό, που δολοφονεί, εκβιάζει, αυτή η οργάνωση που έχει στήσει δουλεμπορικά γραφεία για εργαζόμενους των 10 και 15 ευρώ την ημέρα. Που έχει καταθέσει τροπολογίες στη βουλή για νέες φοροαπαλλαγές στους εφοπλιστές. Μια τέτοια οργάνωση έναν έχει στόχο το λαό που θα αγωνίζεται, οι αντιπολιτευτικές κορώνες είναι ψεύτικες, έχουνε άλλωστε διδαχτεί από το Χίτλερ, που  τα έριχνε στους πλούσιους πριν πάρει την εξουσία και μετά απαγόρεψε τις απεργίες, χτύπησε τον αγωνιζόμενο λαό και έδωσε τεράστια προνόμια στους καπιταλιστικούς κολοσσούς της γερμανικής οικονομίας.

 Η διέξοδος για τα την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα βρίσκεται στην πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, βρίσκεται στην κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής , στην αποδέσμευση από την λυκοσυμμαχία της ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, στην μονομερή διαγραφή του χρέους με εργατική λαϊκή εξουσία. Πρόταση ρεαλιστική επειδή πρώτα από όλα συμφέρει το λαό-υπηρετεί τον εργαζόμενο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗ ΤΡΕΛΛΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΚΚΕ ΜΕ ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

 

Όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις  επιδιώκουν τη βελτίωση της θέσης του ελληνικού καπιταλισμού στην ΕΕ και γενικότερα στην περιοχή και έχουν  ως στρατηγικούς στόχους: Την ανάδειξη της Ελλάδας σε κόμ­βο μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων από την Ασία προς την ΕΕ. Τη συνεκμετάλλευση των πλούσιων ενεργειακών κοιτασμάτων (Αιγαίου – Ιο­νίου – Νότιας Κρήτης). Την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του μεγάλου κεφαλαίου και της διαπραγματευτικής θέσης της Ελλάδας στην ευρωατλα­ντική ιμπεριαλιστική συμμαχία. Προβάλλει επίσης το στόχο της ανάπτυξης ορισμένων κλάδων και τομέων όπως: Toυ τουρισμού, της παραγωγής ορι­σμένων αγροτικών προϊόντων, ορισμένων κλάδων της βιομηχανίας, με ε­ξαγωγικό προσανατολισμό.

Στους παραπάνω στρατηγικούς στόχους συγκλίνουν και τα άλλα πολιτικά κόμματα που στηρίζουν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. έρχονται να υπηρετήσουν τα συμφέρονται και σχεδιασμούς της Ε.Ε., ΔΝΤ, δικομματικής κυβέρνησης και μονοπωλίων ώστε να βγουν αλώβητα από την κρίση τα μονοπώλια και το πολιτικό τους σύστημα σε βάρος του λαού και των εργαζομένων.

           Τους ίδιους στόχους έχει χαράξει και η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας- Θράκης  με την Τοπική Διοίκησηαλλά και ντόπιοι φορείς Επιμελητήρια, κλπ. να αναδείξουν την Περιφέρεια σε διαμετακομιστικό κέντρο με την παράλληλη ανάπτυξη της Τουριστικής Επιχειρηματικότητας «αξιοποιώντας» – ξεπουλώντας στην ουσία σε μονοπωλιακούς ομίλους, βασικές υποδομές της περιοχής όπως λιμάνια (Αλεξ/πολης – Καβάλας), Αεροδρόμια (Χρυσούπολης – Αλεξανδρούπολης), Εγνατία Οδό, ακτές, ορυκτό πλούτο κλπ.  στο ίδιο «επενδυτικό κλίμα» κινείται και ο ΣΥΡΙΖΑ όπως δήλωσε και στην Αλεξ/πολη ο κ. Τσίπρας.

      Όλα τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι στην Περιοχή μας τα αποτελέσματα της κρίσης  είναι πιο οδυνηρά γιατί η περιοχή μας βρισκόταν και στην περίοδο της δήθεν ισχυρής Ελλάδας – της ανάπτυξης, αλλά και σήμερα βρίσκεται σε μια από τις τελευταίες θέσεις των Περιφερειών της Ευρωζώνης με βάση τους δείκτες ανάπτυξης και το ΑΕΠ.

      Η εφαρμογή όλων των μέχρι σήμερα ΚΠΣ, καθώς και η παροχή κινήτρων και ειδικών προνομίων στο μεγάλο κεφάλαιο, με τους Αναπτυξιακούς Νόμους και άλλα Προγράμματα για να επενδύσουν σε περιοχές όπως η ΑΜ-Θ, δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Εφαρμόστηκαν εδώ και δεκαετίες από όλες τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με κριτήρια την επιχειρηματικότητα, την ανταγωνιστικότητα, την κερδοφορία, στα πλαίσια της περίφημης βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης, όμως ο λαός της Περιοχής δε γνώρισε ανάπτυξη. Εκείνοι που είδαν τα κέρδη τους να μεγαλώνουν ήταν οι επιχειρηματίες, αρκετοί από τους οποίους μας άφησαν βιομηχανικά κουφάρια, για να επενδύσουν τα τεράστια κέρδη που αποκόμισαν σε άλλες χώρες ή άλλους τομείς ακόμα πιο κερδοφόρους.

Οι αυτοαπασχολούμενοι (έμποροι, επαγγελματίες, βιοτέχνες) υπερχρεωμένοι οδηγούνται με γρήγορους ρυθμούς στο κλείσιμο των επιχειρήσεών τους.

Ίδια και χειρότερη είναι η κατάσταση στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, που έχει σαν αποτέλεσμα την ένταση του ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών, τα ελλείμματα, τη διατροφική εξάρτηση, την παράδοση στο μεγάλο κεφάλαιο της αγροτικής γης, των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, του δασικού πλούτου. Τα προβλήματα αυτά θα πολλαπλασιαστούν με το νέο  πλαίσιο  της ΚΑΠ.

Το σύνολο των διαθέσιμων στατιστικών στοιχείων επιβεβαιώνει την πορεία επιδείνωσης πλατιών λαϊκών στρωμάτωνστην περιοχή της Ανατ. Μακεδονίας και της Θράκης. Ακόμα και αν δεν τα γνωρίζαμε, η κατάσταση είναι ολοφάνερη και δεν μπορεί να συσκοτισθεί.

Με την έναρξη της κρίσης στη χώρα το 2009, η ανεργία στην Περιφέρεια άρχισε να αυξάνεται, όπως και στο σύνολο της χώρας, με αλματώδεις ρυθμούς, της τάξης του 30% ετησίως. Το  2ο  εξάμηνο του 2013 εκτινάσσετε στο 26,9% .

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ η περιοχή είναι πρωταθλήτρια σε εθνικό επίπεδο στο ποσοστό μειώσεων μισθών, μέσω της επιβολής ατομικών συμβάσεων εργασίας και της μετατροπής των υφιστάμενων συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε συμβάσεις μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας.

Στην 3ετία 2010-2012 οι δυσμενείς αλλαγές συμβάσεων αυξήθηκαν κατά 337%. Η περιοχή, όπως και ολόκληρη η Β. Ελλάδα, καταγράφει επικίνδυνα υψηλό επίπεδο ενεργειακής φτώχειας, αφού 6 στους 10 κατοίκους πρέπει να πληρώσουν πάνω από 10% του πραγματικού εισοδήματός τους για να έχει το σπίτι τους αποδεκτό επίπεδο θέρμανσης.

Η υστέρηση της περιοχής σε σχέση με το πανελλαδικό επίπεδο, δεν είναι γέννημα της τωρινής βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, αλλά συνολικότερα της Καπιταλιστικής Ανάπτυξης και των νόμων της (κέρδος, ανισομετρία κλπ).

Με βάση έρευνα το 2003 για τη φτώχεια στην Ελλάδα η Περιφέρεια ΑΜΘ καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση μετά την Ήπειρο σε ποσοστό φτώχειας των ατόμων με επίπεδο εκπαίδευσης το πολύ μέχρι γυμνάσιο (38,9%) και την πρώτη θέση σε ποσοστό φτώχειας των ατόμων με τριτοβάθμια εκπαίδευση (15,1%).

Η Περιφέρεια ΑΜΘ με βάση το εισόδημα και τον οικογενειακό προϋπολογισμό παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό φτώχειας μετά την Περιφέρεια Ηπείρου. Έχει δε η  φτώχεια την μεγαλύτερη «έκταση» στον αγροτικό χώρο της Περιφέρειας.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη χώρα το 2011 μείωθηκε στα 18.747 ευρώ σε σχέση με το 2010. Μείωση κατά 1.171 ευρώ ή κατά 5,9%. Την μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ σημείωσε η Περιφέρειά μας Αν. Μακεδονία-Θράκη με μείωση κατά 1.430 ευρώ ή κατά 9,7%.

Όσον αφορά στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία (ΑΠΑ) αυτή μειώθηκε κατά 6,2% στο σύνολο της χώρας το 2011 σε σύγκριση με το 2010. Η Περιφέρειά μας Αν. Μακεδονία – Θράκη παρουσίασε πάλι τη μεγαλύτερη μείωση κατά 9,1%.

Ένας χρόνος  λειτουργίας της Περιφερειακής Διοίκησης στα πλαίσια της αντιδραστικής αναδιάρθρωσης του Καλλικράτη αποδείχτηκε ότι ήταν όπως είχαμε επισημάνει   ένας ακόμα οδοστρωτήρας των αναγκών και της ζωής της λαϊκής οικογένειας.

Έφερε και φέρνει για το λαό:

  • Νέα αύξηση φορολογίας.
  • Μεταφορά στις Περιφέρειες και τους Δήμους, αρμοδιότητες του κράτους στην Εκπαίδευση (κλείσιμο και συγχώνευση σχολείων, μεταφορά μαθητών), στην Υγεία (συγχώνευση και κλείσιμο Νοσοκομείων), στην Πρόνοια με στόχο την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση.
  • Χιλιάδες απολύσεις, νέες αντεργατικές αλλαγές στα εργασιακά δικαιώματα, γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας (προγράμματα «κοινωνικής εργασίας, προσλήψεις εποχικών κλπ).
  • Μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση του Περιβάλλοντος και ιδιωτικοποίηση των υποδομών, όπως με την διαχείριση των απορριμμάτων που παραδίδονται σε μονοπωλιακό όμιλο.

 

 

Θεωρούμε πέρα για πέρα λαθεμένη την  αντίληψη όσων υποστηρίζουν πως στα πλαίσια μιας γενικής αντιλαϊκής πολιτικής, που ασκείται στο όνομα της πλουτοκρατίας στο επίπεδο της χώρας,  μπορεί να υπάρξει  φιλολαϊκή τοπική ανάπτυξη. Και μάλιστα σήμερα που η οικονομική κρίση οξύνεται και βαθαίνει. Ή ότι το πρόβλημα ήταν το Αθηνοκεντρικό μοντέλο και όχι οι καπιταλιστικές παραγωγικές σχέσεις που το μεγάλο κεφάλαιο επενδύει σε εκείνες τις περιοχές και κλάδους όπου εξασφαλίζει το μέγιστο ποσοστό κέρδους.

Στην ίδια ακριβώς λογική κινείται και η αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ που διακηρύσσει και προβάλει την δήθεν “υγιή επιχειρηματικότητα” και ανάπτυξη.

Η επίκληση της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης, της κοινωνικής και περιφερειακής συνοχής από πλευράς της αστικής τάξης και των κυβερνήσεων, είναι στάχτη στα μάτια των εργαζόμενων.

Η ανισόμετρη ανάπτυξη είναι σύμφυτη με το καπιταλιστικό σύστημα, είναι ο  νόμος του καπιταλισμού, εκφράζεται σε όλες τις χώρες ανεξάρτητα από το επίπεδο ανάπτυξης και μεταξύ των χωρών, γιατί το μεγάλο κεφάλαιο επενδύει σε εκείνους τους κλάδους και χώρους που μπορεί να μεγιστοποιήσει το μέσο ποσοστό κέρδους. Γι αυτό, είναι αδύνατο στα πλαίσια αυτού του συστήματος να ξεπεραστούν οι όποιες ανισομετρίες υπάρχουν σε επίπεδο Χώρας ή Περιφέρειας.

Η τοπική ανάπτυξη καθορίζεται από τη γενικότερη πορεία, από την κεντρική πολιτική. Νησίδες ευημερίας δεν μπορούν να υπάρξουν όταν γύρω μας τα πάντα ξεθεμελιώνονται.

Καμιά διοικητική αναδιάρθρωση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης, τις αντιλαϊκές συνέπειές της, εφόσον το κουμάντο το έχουν τα μονοπώλια.

 

Τα βασικά ερωτήματα που τίθενται για όλα τα Δημόσια έργα είναι: «Δημόσιο έργο: Εμπόρευμα ή κοινωνικό αγαθό». «Δημόσιο έργο από ποιόν και για ποιόν».

   Είναι φανερό ότι ο δρόμος που έχουν επιλέξει τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και οι παρατάξεις τους στο Π.Σ. και τα Δ.Σ. έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα λαϊκά συμφέροντα.

Η αντίληψη της Λαϊκής Συσπείρωσης  για τις δομές διοίκησης και διεύθυνσης σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο έχει ως θεμέλιό της την κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, στον κεντρικό και περιφερειακό σχεδιασμό με κίνητρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Αυτός εξασφαλίζει το σχεδιασμό της ανάπτυξης ανά τομέα και κλάδο σύμφωνα με τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, αντιμετωπίζει την περιφερειακή ανισομετρία. Στηρίζεται στην εργατική και λαϊκή συμμετοχή, στον έλεγχο από τα κάτω προς τα πάνω.

Στη βάση αυτής της αντίληψης, της αναγκαιότητας του εργατικού – λαϊκού δρόμου ανάπτυξης προβάλλουμε και διεκδικούμε πλαίσιο στόχων πάλης σε γραμμή αντιπαράθεσης με την πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας, που απαντά στις αυξανόμενες σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και στην αντιμετώπιση των επειγόντων προβλημάτων σήμερα της λαϊκής οικογένειας.

Επικεντρώνουμε στους βασικούς άξονες διεκδίκησης:

Πλήρης και επαρκής κρατική χρηματοδότηση

Διεκδικούμε την πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων.

Κατάργηση κάθε είδους τοπικής φορολογίας, ανταποδοτικών, αντισταθμιστικών και άλλων τελών, που χτυπάνε το λαϊκό εισόδημα.

Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων

Προσλήψεις νέου μόνιμου προσωπικού με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα

Αντιπαλεύουμε τη γενίκευση της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων

Κατάργηση των δημοτικών επιχειρήσεων

Να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στη λειτουργία, στις υπηρεσίες και τα έργα των Περιφερειών και των Δήμων.

Διεκδικούμε Εργα Υποδομής και Πόρους που κατευθύνονται για την κάλυψη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας,

– Ορθολογική διαχείριση των στερεών αποβλήτων με έμφαση στην ανακύκλωση μακριά από κάθε ιδιωτικοποίηση, ενάντια στην καύση απορριμμάτων, κ.λπ—

 – Κατοχύρωση Ενέργειας – Μεταφορών – Νερού ως κοινωνικών αγαθών.

Κοινωνικό δικαίωμα ο Πολιτισμός, ο Αθλητισμός, η ερασιτεχνική δημιουργία, ο δημιουργικός ελεύθερος χρόνος για όλους.

Υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών Ελλήνων – μεταναστών – προσφύγων.

Εφαρμογή της απλής αναλογικής στην εκλογή των οργάνων στην περιφερειακή και τοπική διοίκηση.

Το ΚΚΕ σ΄αυτές τις εκλογές θέτει ως κριτήριο, ποια πολιτική δύναμη, ποιο ψηφοδέλτιο αποτελεί εγγύηση για την οργάνωση της πάλης του λαού, υπερασπίζοντας ότι έχει απομείνει από δικαιώματα, αντικρούοντας τα αντιλαϊκά μέτρα, ανοίγοντας το δρόμο για ριζικές αλλαγές ως το επίπεδο της Λαϊκής Εξουσίας.

Τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης που στηρίζει το ΚΚΕ εκφράζουν την εργατική – λαϊκή αντιπολίτευση στην Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση ως πολιτική και ως πρόσωπα.

Εγγύηση της αξιοπιστίας μας αποτελεί η πολιτική μας, η δράση μας σε κάθε χώρο δουλειάς και γειτονιάς, σε κάθε Περιφέρεια και Δήμο της χώρας.  Καλούμε σε συστράτευση και συμπόρευση τον εργατικό λαϊκό κόσμο, χωρίς την προϋπόθεση να συμφωνεί σε όλα μαζί μας.

Να αναδείξουμε το ΚΚΕ πανίσχυρο παντού στην Ευρωβουλή, στην Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση, να ισχυροποιηθεί η εργατική λαϊκή αντιπολίτευση παντού, στην Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση, στα εργατικά Σωματεία, τους Συλλόγους των αγροτών και αυτοαπασχολουμένων ώστε να συγκροτηθεί μια πλατιά λαϊκή συμμαχία που θα αντιπαλέψει τα αντιλαϊκά μέτρα και θα ανοίξει το δρόμο για τη Λαϊκή διακυβέρνηση.

 

 

 

 

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΚΚΕ ΜΕ ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

 

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

ΤΡΕΛΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Ιωάννη

Μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης του ΚΚΕ. Γεννημένος το 1954. Γεωπόνος – μελετητής, ελεύθερος επαγγελματίας. Διετέλεσε Νομαρχιακός Σύμβουλος Εβρου επί δύο τετραετίες. Υποψήφιος Πρόεδρος της ΝΑ Ροδόπης – Εβρου, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ σε αλλεπάλληλες εκλογικές μάχες. Σήμερα είναι Περιφερειακός Σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης.

 

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΑΝΤΙΠΕΡΕΙΦΕΡΙΑΡΧΗΣ ΕΒΡΟΥ

ΒΛΙΣΙΔΗΣ ΑΝΕΣΤΗΣ του Γεωργίου

 

Μέλος του Γραφείου Περιοχής Αν. Μακεδονίας – Θράκης του ΚΚΕ. Γεννημένος το 1951. Καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης, Φυσικός, από την Αλεξανδρούπολη. Διετέλεσε για πολλά χρόνια μέλος του ΔΣ της Α’ ΕΛΜΕ Έβρου. Ήταν εκλεγμένος στην Εκτελεστική Γραμματεία του Νομαρχιακού Τμήματος Έβρου της ΑΔΕΔΥ και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στις τελευταίες εκλογές

 

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του Γεωργίου

 

Μέλος της Επιτροπής Περιοχής Αν. Μακεδ. – Θράκης και της Τ.Ε. Καβάλας. Γεννήθηκε στη Καβάλα το 1966 από λαϊκή οικογένεια, στενά συνδεδεμένη με το ΚΚΕ και τους λαϊκούς αγώνες. Πτυχιούχος της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Πάτρας. Αυτοαπασχολούμενος επί 24 χρόνια και εκλεγμένος συνδικαλιστής στο Σωματείο Κομμωτών και τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας, δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες οργανώσεις,  από το 2001, με τις αντιμονοπωλιακές δυνάμεις του χώρου. Μέλος της Γρ/τείας Καβάλας της ΠΑΣΕΒΕ και του Πανελλαδικού Συμβουλίου της.

 

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

ΒΑΡΓΕΜΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Γεωργίου

 

Μέλος του Γραφείου της Περιοχής Αν. Μακεδονίας Θράκης και Γραμματέας της Τ.Ε. Ροδόπης του ΚΚΕ. Γεννημένος το 1973.

Απόφοιτος του Τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών(πρώην ΑΣΟΕΕ) με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Στατιστική. Υπάλληλος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ( πρώην Ε.Σ.Υ.Ε). 

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

 Μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Αν. Μακεδ.-Θράκης και Γραμματέας της Τ.Ε. Ξάνθης του ΚΚΕ. Γεννήθηκε στηνΞάνθητο 1974.Ιδιωτικός Υπάλληλος.ΣπούδασεΜηχανολόγοςΜηχανικός στο ΤΕΙ Σερρών. Είναι πρόεδρος του σωματείουΈνωσηΙδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης,μέλος τηςτοπικής γραμματείας του ΠΑΜΕ και μέλος του ΔΣ του εργατικού κέντρου Ξάνθης.

 

 

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

 

ΜΗΤΡΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης και Γραμματέας Τ.Ε. Δράμας του ΚΚΕ. Γεννημένος το 1974. Είναι εκλεγμένος  Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Δράμας με το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης.  

Τεχνολόγος Γεωπονίας – κηποτέχνης Ελεύθερος Επαγγελματίας

 

 

 

 

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΚΚΕ

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ

ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

 

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ

ΔΕΥΤΕΡΑΙΟΣ ΣΑΒΑΣ  του  Παναγή.

Μέλος της Τομεακής Επιτροπής Έβρου του ΚΚΕ. Γεννημένος στην Αλεξ/πολη το 1960. Πανεπιστημιακός Γιατρός στο Νοσοκομείο Αλεξ/πόλης.

Πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Θράκης. Δημοτικός Σύμβουλος της ΔΗ.ΔΑΣ. και της Λαϊκής Συσπείρωσης  τις τελευταίες τρείς δεκαετίες.

Ήταν υποψήφιος Βουλευτής του ΚΚΕ το 2007

 

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Δημητρίου

 

Μέλος της Επιτροπής Περιοχής Αν. Μακεδονίας – Θράκης  και της Τομεακής Επιτροπής Καβάλας του ΚΚΕ. Γεννημένος το 1953. Καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης  (Γεωλόγος).

Περιφερειακός Σύμβουλος  και Πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Καβάλας. Διετέλεσε Γραμματέας της ΕΛΜΕ Ν. Καβάλας καθώς και Γραμματέας του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών.

Ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στις τελευταίες εκλογικές μάχες.

 

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

ΦΑΚΙΡΙΔΗΣ  ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Μέλος της Επιτροπής Περιοχής Αν. Μακεδ. – Θράκης. Γεννήθηκε την Κομιοτηνή το 1948.  Παιδίατρος, ελεύθερος επαγγελματίας. Με μακρόχρονη και πλούσια πολιτική και πολιτιστική  δραστηριότητα. Διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Κομοτηνής. Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής από 1990-1994 και είναι δημοτικός σύμβουλος. Είναι μέλος του Δ. Σ  του Ιατρικού Συλλόγου Ν. Ροδόπης. Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.

 

 

 

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

 

 ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Στέφανου

Μέλος της Τομεακής Επιτροπής και πρώην Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής  Δράμας του ΚΚΕ. Γεννημένος το 1959 στη Δράμα.

Διετέλεσε αρκετά χρόνια μέλος διοικήσεων σε συλλόγους, καθώς επίσης και αντιπρόσωπος  στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Δράμας. Αντιπρόεδρος στην πρώην Κοινότητα Αργυρούπολης. Από το 2003 έως το 2010 Νομαρχιακός Σύμβουλος Δράμας και μέλος της Επιτροπής Προγραμματισμού Τεχνικών Έργων και Οικονομικών του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ σε αλλεπάλληλες εκλογικές μάχες.

 

 

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΞΑΝΘΗΣ

ΚΟΛΛΑΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ:

Μέλος της Τομεακής Επιτροπής Ξάνθης του ΚΚΕ. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Επίκουρος καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών. Διετέλεσε πρόεδρος Επιστημονικού Διδακτικού Προσωπικού της Πολυτεχνικής Σχολής, και αντιπρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου μελών Διδακτικού προσωπικού της Πολυτεχνικής Σχολής, μέλος της Διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ Θράκης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας. Είναι πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης (παράρτημα Ξάνθης) της ΕΕΔΥΕ. Είναι εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης  στο Δήμο Ξάνθης .

 

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

ΓΚΑΤΖΙΔΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ του Χρήστου

Μέλος της Επιτροπής Περιοχής Αν. Μακεδ. – Θράκης και μέλος της Τομεακής Επιτροπής Έβρου του ΚΚΕ.

Γεννήθηκε στην Κορνοφωλιά Έβρου το 1946. Συν/χος Εκπαιδευτικός. Διετέλεσε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Δασκάλων Ορεστιάδας, στο ΔΣ Ένωσης Γονέων Ορεστιάδας, στο ΔΣ του Παραρτήματος της ΑΔΕΔΥ στον Έβρο, σε συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων.

Ήταν υποψήφιος Νομάρχης Έβρου και υποψήφιος βουλευτής Έβρου του ΚΚΕ. Στις προηγούμενες τοπικές εκλογές ήταν επικεφαλής υποψήφιος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και εκλέχθηκε δημοτικός Σύμβουλος Ορεστιάδας.

 

 

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΑΣΟΥ

ΧΡΥΣΑΦΗ ΝΙΚΟΣ

Μέλος της Επιτροπής Περιοχής Αν. Μακεδ. – Θράκης και Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Θάσου του ΚΚΕ. Γεννημένος το 1967.

Αγρότης,  από τα Λιμενάρια Θάσου.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιμεναρίων «ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ», αντιπρόσωπος στην ΕΑΣ Καβάλας και για τρείς τετραετίες

Δημοτικός Σύμβουλος Θάσου.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button