Στην Ξάνθη ολοκληρώνονται 223 έργα προϋπολογισμού 113,4 εκατ. ευρώ

Στην Ξάνθη πραγματοποίησε χθες τη δεύτερη σε σειρά, ενημερωτική ημερίδα για την ολοκλήρωση της Γ’ Προγραμματικής Περιόδου και την έναρξη της Δ’ Περιόδου-ΕΣΠΑ, η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο πλαίσιο της ενεργοποίησης, ενημέρωσης και προβολής του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) και ειδικότερα του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Μακεδονία – Θράκη 2007 – 2013”, το οποίο εγκρίθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2007 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην Ξάνθη πραγματοποίησε χθες τη δεύτερη σε σειρά, ενημερωτική ημερίδα για την ολοκλήρωση της Γ’ Προγραμματικής Περιόδου και την έναρξη της Δ’ Περιόδου-ΕΣΠΑ, η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο πλαίσιο της ενεργοποίησης, ενημέρωσης και προβολής του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) και ειδικότερα του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Μακεδονία – Θράκη 2007 – 2013”, το οποίο εγκρίθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2007 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Οι δυνητικοί δικαιούχοι που ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν έργα του ΕΣΠΑ, ενημερώθηκαν από Στελέχη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, σχετικά με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και για τη βέλτιστη ανταπόκριση στις απαιτήσεις της διαχειριστικής επάρκειας κατά τη μεταβατική περίοδο, μέχρι την έναρξη εφαρμογής του σχετικού Ελληνικού Προτύπου. 


 Ο Προϊστάμενος της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, κ. Τρύφων Εξάρχου αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα των ενημερωτικών ημερίδων, μέσα από τις οποίες θα εντοπιστούν και θα επιλυθούν πιθανά προβλήματα που παρουσιάζονται κατά το κλείσιμο των έργων του Γ’ ΚΠΣ, προκειμένου να συμβαδίσουν με τους κανόνες του Κοινοτικού Δικαίου, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων:


“Με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας, κ. Δημήτρη Σταμάτη, πραγματοποιούμε τις ενημερωτικές αυτές ημερίδες που ξεκίνησαν χθες από την Κομοτηνή, προκειμένου να πετύχουμε δύο στόχους. Πρώτος στόχος είναι να διαπιστωθούν και να επιλυθούν πιθανά λάθη και παραλήψεις κατά το κλείσιμο των έργων του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης 2000-2006. Όλα πρέπει να γίνουν σύμφωνα με τους κανόνες του Κοινοτικού Δικαίου γιατί θα γίνουν έλεγχοι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η εικόνα που θα παρουσιάσουν οι τελικοί δικαιούχοι στο κλείσιμο των έργων τους θα αποτελέσει σημαντικό κριτήριο για την ένταξη των νέων έργων που θα αφορούν στο ΕΣΠΑ.


Ο δεύτερος στόχος αφορά στην έναρξη του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς και ειδικότερα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης 2007-2013.


Όσον αφορά στο κλείσιμο των έργων, γνωρίζουμε ότι είναι μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία για όλους τους τελικούς δικαιούχους γιατί απαιτούνται έγγραφα τα οποία πρέπει να συλλέξουν όλοι οι φορείς και τυπικά τα έργα να κλείσουν για την Ευρωπαϊκή Ένωση.”


Ο κ. Εξάρχου αναφερόμενος στην Ξάνθη, είπε ότι ολοκληρώνονται 223 έργα συνολικού προϋπολογισμού 113,4 εκατ. ευρώ. 



Τέλος ανέφερε ότι τους επόμενους τρεις μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, κλιμάκιο της υπηρεσίας θα πραγματοποιήσει επισκέψεις στις έδρες των νομών για να παρακολουθήσει την πορεία των έργων αλλά και να ενημερωθεί για προβλήματα που ενδέχεται να παρουσιαστούν κατά το κλείσιμο.


Τόνισε δε, πως οι τελικοί δικαιούχοι θα πρέπει να είναι συνεπείς στο κλείσιμο των έργων διότι μέχρι 31/12/2008 πρέπει  όχι μόνο να υλοποιηθούν τα έργα αλλά και να πληρωθούν ενώ παράλληλα θα πρέπει να υποβάλλουν προτάσεις για το ΕΣΠΑ. 


 Η  πρώτη προκήρυξη του ΕΣΠΑ αναμένεται μέσα στον Ιούλιο και θα αφορά επαρχιακούς δρόμους ενώ τελικοί δικαιούχοι θα είναι οι Νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις και οι Δήμοι. 


 Στους τελικούς δικαιούχους δόθηκαν ξεχωριστοί φάκελοι με τα δικά τους έργα ενώ ο κ. Εξάρχου επισήμανε ότι τα έργα έχουν χωριστεί σε τρεις κατηγορίες. Αυτά που κλείνουν άμεσα, αυτά που παρουσιάζουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα και αυτά που έχουν ενταχθεί πρόσφατα και πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι και τις 31/12/2008. “Για κάθε κατηγορία έργου υπάρχουν στους φακέλους και τα αντίστοιχα δικαιολογητικά που απαιτούνται και οι τελικοί δικαιούχοι θα πρέπει να βαδίσουν βάσει αυτών των εγγράφων που τους δώσαμε ώστε να έχουμε ένα σωστό κλείσιμο των έργων”. 


 Ο κ. Εξάρχου αναφέρθηκε και στην πιστοποίηση των φορέων, υπογραμμίζοντας ότι οι φορείς πρέπει  να πιστοποιηθούν για να μπορέσουν να υλοποιήσουν έργα και δράσεις του ΕΣΠΑ. “Δεν μπορεί να γίνει ένταξη του έργου αν δεν είναι πιστοποιημένος ο φορέας”. Τέλος, ανέφερε ότι έχει  γίνει μια προεργασία για την ετοιμότητα όλων των φορέων και συγκεκριμένα ότι συγκεντρώθηκαν όλες οι προτάσεις που έχουν κάποια ωριμότητα, αξιολογήθηκαν και βάση αυτών θα δημιουργηθεί ένα τεύχος που θα περιλαμβάνει τα ώριμα έργα που υπάρχουν στην περιφέρεια. 


Οι ενημερωτικές ημερίδες θα συνεχιστούν και στις υπόλοιπες τρεις πρωτεύουσες των Νομών της Περιφέρειας . Πιο συγκεκριμένα έχουν προγραμματιστεί: 


 * 19-6-2008, Αλεξανδρούπολη – Ξενοδοχείο EGNATIA GRAND


* 27-6-2008, Δράμα – Ξενοδοχείο ΧΕΝΙΑ


 * 1-7-2008, Καβάλα – Ξενοδοχείο Imaret


Οι ώρες διεξαγωγής θα είναι 10:00 π.μ. – 13:30


Σχετικά Άρθρα

Back to top button