Σχετικά με τον σεισμό στην Κεφαλονιά την αποδόμηση του κράτους μέσω διαθεσιμότητας συνάδελφων μας

Η Κεφαλονιά  δοκιμάζεται πάλι από τη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα .

Ο συνάδελφοι  Διπλωματούχοι Μηχανικοί της εκεί  Περιφέρειας του Δήμου και της ΥΑΣ πραγματοποιούν ελέγχους για την καταλληλότητα των κτισμάτων και των υποδομών του νησιού .

Η Κεφαλονιά  δοκιμάζεται πάλι από τη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα .

Ο συνάδελφοι  Διπλωματούχοι Μηχανικοί της εκεί  Περιφέρειας του Δήμου και της ΥΑΣ πραγματοποιούν ελέγχους για την καταλληλότητα των κτισμάτων και των υποδομών του νησιού .

Η  Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ είχε προβλέψει έγκαιρα ότι, η τοποθέτηση του συνόλου του δυναμικού των ΤΑΣ της χώρας και μέρους του προσωπικού των ΥΑΣ-ΥΑΣΒΕ σε διαθεσιμότητα, θα αφήσει ανυπεράσπιστη απέναντι στους σεισμούς τη χώρα. Δυστυχώς πολύ σύντομα ο σεισμός στην Κεφαλονιά μας δικαίωσε.

Οι συνάδελφοι στην Κεφαλονιά δίνουν τιτάνιο αλλά άνισο αγώνα τη στιγμή που 100 έμπειρα στελέχη του υπουργείου Υποδομών, μηχανικοί που υπηρετούσαν στον Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ) Δυτικής Ελλάδας, με έδρα την Πάτρα, στο ΤΑΠ Πύργου αλλά και στα υπόλοιπα περιφερειακά ΤΑΣ από την 1η Νοεμβρίου 2013 τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και περιμένουν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για να ενταχθούν σε υπηρεσίες της αποκεντρωμένης διοίκησης. Ανάλογη είναι η εικόνα για τους συνολικά 310 υπαλλήλους των ΤΑΣ της χώρας, που σημειωτέον είναι η πρώτη σε σεισμικότητα στην Ευρώπη και η πέμπτη στον κόσμο.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα μετά την παράλογη τοποθέτηση σε διαθεσιμότητα      έμπειρων στελεχών του μηχανισμού αντισεισμικών ελέγχων, έπρεπε ως το τέλος Δεκεμβρίου να έχουν ολοκληρωθεί από το ΑΣΕΠ οι πίνακες με τις νέες θέσεις. Ένα μήνα μετά τη λήξη της προθεσμίας δεν έχει γίνει τίποτα.

Είχαμε επισημάνει, τότε στις συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία, ότι απευχόμαστε να σημειωθεί οποιαδήποτε φυσική καταστροφή, αφού η διάλυση έμπειρων και ικανών διαχρονικά δομών θα καθιστούσε προβληματική την αναγκαία παρέμβαση.

Το μεγάλο κενό στις υπηρεσίες ελέγχου των σεισμόπληκτων υποδομών και κτιρίων που δημιουργήθηκε επιχείρησε να καλύψει το υπουργείο Υποδομών, στέλνοντας μηχανικούς από την κεντρική Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων και από τον ΟΑΣΠ.

Τη χρόνια ανικανότητα της κυβέρνησης που οδήγησε στην διάλυση των αρμόδιων τεχνικών υπηρεσιών φρόντισε να την καλύψει το Τεχνικό Επιμελητήριο, στέλνοντας στον τόπο του σεισμού εθελοντές μηχανικούς και καθηγητές του Πολυτεχνείου.

Ο παραλογισμός και η έλλειψη ευαισθησίας και η άγνοια των τροϊκανών καθοδηγητών  μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και η πολιτική προστασία είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε στα χέρια των νεοφιλελεύθερων μαθητευόμενων μάγων.

Όλοι πρέπει να τους αξιολογήσουμε , αυτούς και πολιτικές τους…..

 

Αλέξανδρος Κηπουρός

Πρόεδρος ΕΜΔΥΔΑΣ Θράκης

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button