”ΜΕ ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΡΓΑ”

Όλα έγιναν με μέθοδο, με μεράκι και πολύ δουλειά και έτσι αυτή τη στιγμή ο δήμος Χρυσούπολης είναι έτοιμος να δρέψει τους καρπούς των κόπων του και να δώσει στους συνδημότες τους μέσω του γεωθερμικού πεδίου τη δυνατότητα να ωφεληθούν και να πρωτοστατήσουν στην θερμοκηπιακή καλλιέργεια και να τηλεθερμανθούν.

   Όλα έγιναν με μέθοδο, με μεράκι και πολύ δουλειά και έτσι αυτή τη στιγμή ο δήμος Χρυσούπολης είναι έτοιμος να δρέψει τους καρπούς των κόπων του και να δώσει στους συνδημότες τους μέσω του γεωθερμικού πεδίου τη δυνατότητα να ωφεληθούν και να πρωτοστατήσουν στην θερμοκηπιακή καλλιέργεια και να τηλεθερμανθούν.



  Παρ όλες τις υποσχέσεις των Κυβερνήσεων από το 1981 και τις εξαγγελίες των σημερινών για το γεωθερμικό πεδίο της Ποταμιάς, αυτό εξακολουθεί και μένει αναξιοποίητο φιλοξενώντας κουφάρια αντί για αναπτυξιακά έργα σε αντίθεση με τον δήμο Χρυσούπολης που προχώρησε πάρα πολύ και οι δημότες του σε λίγα χρόνια θα είναι σε θέση να απολαύσουν αυτά που η δημοτική αρχή με κόπο χρόνο και πολύ δουλειά χαρίζουν


 


Σάββας Μιχαηλίδης δήμαρχος Χρυσούπολης:


“Με μικροπολιτικές έργα δεν γίνονται.


Μας ενδιαφέρει να μείνει ζωντανή η δικιά μας κατσίκα και όχι να “ψοφήσει” του γείτονα”


Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Χρυσούπολης Σάββας Μιχαηλίδης, σύμφωνα με νόμο του 2003, δόθηκε λύση στο θέμα της διαχείρισης του γεωθερμικού πεδίου όλων των κοιτασμάτων των βεβαιωμένων γεωθερμικών πεδίων, όπου ξεκαθαρίζει ο νόμος πώς βεβαιώνεται ένα γεωθερμικό πεδίο, και ο τρόπος έρευνας του. Άρα, συνεχίζει,  χαρακτηρίζονται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και φυσικά  προβλέπεται πώς δημοπρατούνται σύμφωνα με τον Ελληνικό και Ευρωπαϊκό νόμο για την εκμετάλλευση τους ενώ τα πιθανά πεδία, αναφέρει ο ίδιος νόμος,  δημοπρατούνται για την έρευνα και μόνο. Παράλληλα ένα γεωθερμικό πεδίο χαρακτηρίζεται με βάση τη θερμοκρασία του και λαμβάνεται  σαν βάση η θερμοκρασία των 90 βαθμών Κελσίου.


Όταν το πεδίο είναι κάτω των 90 βαθμών τη δικαιοδοσία δημοπράτησης την έχει η διευρυμένη περιφέρεια και σε θερμοκρασία πάνω των 90 βαθμούς  την έχει το Υπουργείο Ανάπτυξης. “Με αυτή τη λογική έρχεται η πολιτεία και δημοπρατεί το πρώτο γεωθερμικό πεδίο το 2007 και συμμετέχουμε εμείς ως δήμος με μεγάλο ανταγωνισμό από πολυεθνικές εταιρείες και πετυχαίνουμε την κατοχύρωση και φυσικά ο λόγος ήταν ότι  είχαμε μελέτη ωριμότητας”. Στη συνέχεια διευκρινίζει ότι οι διαγωνισμοί αυτοί δεν είναι πλειοδοτικοί ή μειοδοτικοί αλλά πληρότητας.


Την Άνοιξη του 2008 ο δήμος Χρυσούπολης υπέγραψε τη σύμβαση με το Ελληνικό δημόσιο παράδοσης παραλαβής του πεδίου.  Αυτή η δημοπράτηση έδινε τη δυνατότητα να ξεκινήσουν οι μελέτες στο δήμο Χρυσούπολης και μέσα σε τρία χρόνια προγραμμάτισε 26 δράσεις.


“Περιττό δε να τονίσω ότι η πολιτεία μας αντιμετώπισε με το χειρότερο τρόπο και στις περισσότερες των περιπτώσεων τα υποτιθέμενα στελέχη μας αντιμετώπισαν με κακεντρέχεια και ειρωνεία. Εμείς βέβαια είχαμε τους στόχους μας. Όταν ξεκινήσαμε την πρώτη μελέτη η αντιπολίτευση του δήμου  μας έλεγε ότι πετάμε τα λεφτά μας. Έχουμε όμως αυτή τη στιγμή μία μελέτη κόστους 100.000 ευρώ με όλες τις εγκρίσεις ακόμη και των περιβαλλοντικών όρων και είμαστε σε θέση να εκμεταλλευτούμε τις δύο παραγωγικές γεωτρήσεις αρχικά και παράλληλα θα προχωρήσουμε σε νέα μελέτη για 19 νέες παραγωγικές γεωτρήσεις και η κάθε μία χωριστά θα έχει παραγωγή μισό MWAT και όλες αυτές οι γεωτρήσεις θα δώσουν  σε μία πενταετία όπου και θα γίνει η απόσβεση τους πάνω από 70 εκ. ευρώ και δίνοντας παράλληλα στην πρώτη απόρριψη του νερού να πάει για τηλεθέρμανση και με τη δεύτερη απόρριψη θα δοθεί ζεστό νερό σε 10.000 στρέμματα και όλα αυτά θα γίνονται σταδιακά σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς όρους των μελετών. Σήμερα υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τραπεζικά φαν προκειμένου να επενδύσουν στην γεωθερμία καθώς και ιδιώτες επενδυτές επιθυμούν να μπουν σε αυτή την διαδικασία. Εμείς ψύχραιμοι και σωστά, περιμένουμε και ωριμάζουμε αυτήν την προοπτική και κάθε πρόταση που έρχεται από τους ενδιαφερομένους είναι και πιο σωστή και συμφέρουσα για το δήμο”.


Στη συνέχεια ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι αν  το όλο  εγχείρημα με τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες πετύχει, δεν έχει αντίρρηση να θερμανθούν καλλιέργειες και από την άλλη πεδινή πλευρά του Νέστου.


 



ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ  ΘΕΡΜΙΚΗΣ  ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ


ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗ


“Επίσης αν συνδέσουμε με το πρώτο εργοστάσιο  θερμικής επεξεργασίας που θα κάνουμε στον χώρο του ΧΑΔΑ. μελέτη που προχωρούμε με την κ. Λουίζίδου που έχει κάνει τα σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων στην Κύπρο και Κρήτη και θα είναι το πρώτο εργοστάσιο θερμικής επεξεργασίας των απορριμμάτων στα πλαίσια της διαχείρισης των απορριμμάτων που προβλέπει ο Περιφερειακός σχεδιασμός. Αυτά δεν είναι όνειρα και σχέδια, αυτά είναι πρακτική”.


τόνισε ότι δυστυχώς στην Ελλάδα λόγω της γραφειοκρατίας το 80% της επιτυχίας για μία επένδυση είναι να εγκριθούν οι μελέτες και η χρηματοδότηση της είναι το τελευταίο που απασχολεί την επένδυση.


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ


ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ




Σχετικά Άρθρα

Back to top button