Ο Αντώνης Κοσμίδης απαντά στα σχόλια περί υποστήριξης άλλου δημοτικού συνδυασμού (και περί αφαίρεσης της κομματικής του ιδιότητας)

Αγαπητοί εκδότες,

Ευχαριστώ για τις αναφορές σας στο πρόσωπό μου, ακόμη κι αν δεν ήταν θετικές. Δεν το λέω από ευγένεια, αλλά επειδή δόθηκε και η δυνατότητα να ακουστεί και η άλλη άποψη. Εκείνων από τους συμπολίτες μας που είναι πεπεισμένοι ότι θα πρέπει να στοχεύουν πρώτα στο συλλογικό καλό και λιγότερο στην προσωπική τους ανάδειξη ή τακτοποίηση. Και ιδιαίτερα των αγωνιστών που δεν ασχολούνται με την πολιτική πρωτίστως για να κάνουν πολιτική καριέρα ή κατά το ηπιότερο σταδιοδρομία, αλλά γιατί αντιστέκονται σε κάθε είδους καταπίεση.

Αγαπητοί εκδότες,

Ευχαριστώ για τις αναφορές σας στο πρόσωπό μου, ακόμη κι αν δεν ήταν θετικές. Δεν το λέω από ευγένεια, αλλά επειδή δόθηκε και η δυνατότητα να ακουστεί και η άλλη άποψη. Εκείνων από τους συμπολίτες μας που είναι πεπεισμένοι ότι θα πρέπει να στοχεύουν πρώτα στο συλλογικό καλό και λιγότερο στην προσωπική τους ανάδειξη ή τακτοποίηση. Και ιδιαίτερα των αγωνιστών που δεν ασχολούνται με την πολιτική πρωτίστως για να κάνουν πολιτική καριέρα ή κατά το ηπιότερο σταδιοδρομία, αλλά γιατί αντιστέκονται σε κάθε είδους καταπίεση.

Ως συνέχιση, λοιπόν,  στις δημοσιεύσεις και σχόλια για τις πολιτικές μου αντιλήψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, με αφορμή το «διάγγελμα» πρώην και νυν πολιτευόμενων συνδημοτών που έχω κοινοποιήσει επώνυμα, έχω να πω τα εξής:

Δεν είμαι ο αποκλειστικός εμπνευστής και συντάκτης του. Ανέλαβα την προώθησή του, διότι η ιδέα να υπάρξει ένας κοινός υποψήφιος των αντιπολιτευτικών δυνάμεων στα δημοτικά θέματα με συνεπαίρνει από κάθε άποψη. Ενός κοινού συνδυασμού πολλών αυτοδιοικητικών κινήσεων και ενεργών πολιτών, που θα πατά σταθερά στους αντιμνημονιακούς αγώνες που έχουν δοθεί στον τόπο μας, σε συνδυασμό με τις όποιες αντιστάσεις στην εφαρμογή του Καλλικράτη και του «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ» των ξένων τοποτηρητών στους ΟΤΑ.

Μπορεί το εγχείρημα εκ πρώτης όψεως να μη φαίνεται υλοποιήσιμο, αλλά κανείς δεν αρνείται ότι αποτελεί τη μοναδική δυνατότητα να υποσκελιστούν οι αρχηγικοί συνδυασμοί της διασπασμένης δεξιάς και του εναπομείναντος ΠΑΣΟΚ που θα στηρίζεται από τη ΔΗΜΑΡ, από έναν άλλο συνδυασμό με αντιμνημονιακά χαρακτηριστικά.

Είναι ανάγκη να δημιουργηθεί μια διευρυμένη, πλειοψηφική κοινωνική συμμαχία που θα ανατρέψει το φθαρμένο σύστημα, κάνοντας απαρχή από τα δημοτικά πράγματα.

Αυτό είναι το κύριο ζήτημα και όχι η εναλλαγή ή η αλλαγή των προσώπων στην ηγεσία του Δήμου καθώς και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εάν οι πρακτικές και οι συσχετισμοί παραμείνουν οι ίδιοι, πολύ λίγο ρόλο θα παίξει, εάν θα μεταπηδήσει κάποιος δημοτικός σύμβουλος από τη μία παράταξη στην άλλη, ακόμη κι αν πλαισιώσει τους συνδυασμούς της Αριστεράς. Αυτό το αντιλαμβάνεται τόσο ο Νίκος Ανταμπούφης (ΣΥΡΙΖΑ), όσο και ο Γιώργος Κολλάρος (ΚΚΕ).

Το κύριο μήνυμα της Πολιτικής Απόφασης του ΣΥΡΙΖΑ για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές λέει ότι «Πρέπει να δώσουμε τη μάχη με αξιοπρέπεια, αριστερή ανιδιοτέλεια, μυαλό και καρδιά, αλλά να τη δώσουμε έτσι ώστε να ανατρέψουμε συσχετισμούς, προγνωστικά και σενάρια υποδούλωσης και να νικήσουμε».Ως ένα από τα πιο παλιά μέλη του αριστερού κινήματος στην Ξάνθη και από τα ιδρυτικά μέλη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ (σήμερα, μετά και την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ, έχουμε απομείνει μετρημένοι στα δάχτυλα από όσους πλαισιώσαμε το 1989 τον ενιαίο ΣΥΝ), θεωρώ τον εαυτό μου υποχρεωμένο να εκφράσω  ελεύθερα και χωρίς ενδοιασμούς την άποψη, ότι εκτιμώ πως ο συνδυασμός που θα υποστηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ θα εμφάνιζε πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια και δυναμική, εάν πραγματοποιούνταν πρώτα η συνέλευση της Οργάνωσης Μελών (ΟΜ) του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, όπου θα συζητούνταν όλες οι πιθανές προτάσεις διεύρυνσης του υφιστάμενου συνδυασμού που προσπάθησε να διατηρήσει την εμβέλειά του, ξανοιγόμενος και πάλι προς τη ΔΗΜΑΡ. Πολύ περισσότερο, διότι συμμετέχω και ως μέλος της Επιτροπής των ΕΒΕ του ΣΥΡΙΖΑ σε κεντρικό επίπεδο και θα ήταν σκόπιμο να διασφαλιστεί η δυνατότητα διαμόρφωσης της αυτοδιοικητικής και γενικότερης τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ, με την ισότιμη συμμετοχή μου -όπως και κάθε άλλου δραστήριου μέλους- στις αποφάσεις, στον έλεγχο και στη δράση του κόμματος (άρθρο 5 καταστατικού).

Σύμφωνα με το νέο καταστατικό του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ, η στήριξη και δραστηριοποίηση των μελών του σε αυτοδιοικητικά σχήματα της περιοχής τους αποφασίζεται: « για τις δημοτικές κινήσεις, από τη συνέλευση των ΟΜ του οικείου δήμου, στην οποία επιπλέον μετέχουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκουν σε κλαδικές ή θεματικές οργανώσεις και κατοικούν στον οικείο δήμο, καθώς και τα μέλη της Νεολαίας του οικείου δήμου» (οι υπογραμμίσεις δικές μου). Σε ένα αριστερό κόμμα που φιλοδοξεί να αναλάβει την κυβερνητική εντολή, είναι μεγάλη ανάγκη να τηρηθούν αυτές οι ξεκάθαρα διατυπωμένες πλέριες δημοκρατικές διαδικασίες. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος λήψης συγκεντρωτικών, αυταρχικών και ολοκληρωτικών αποφάσεων και εκκαθαριστικών επιχειρήσεων, ώστε να επικρατεί η κάθε φορά αναρριχώμενη στα ηνία των καθοδηγητικών οργάνων ομάδα.  Θα έλεγα μάλιστα ότι είναι σκόπιμο να καταβληθεί προσπάθεια, ώστε να συμμετέχουν στην επεξεργασία της συγκεκριμένης, για κάθε ιστορική συγκυρία, κομματικής τακτικής και όσο γίνεται περισσότεροι υποστηρικτές- φίλοι του Κόμματος. Ακόμη και πολλά μέλη της ΔΗΜΑΡ που έχουν αποστασιοποιηθεί πλέον από τις πρακτικές, τις παλινωδίες και τις αποτυχίες της ηγεσίας της.

Δε θέλω να μιλήσω σε προσωπικό επίπεδο, αν και έγινε εσκεμμένη προσπάθεια, μέσω εμού και των απόψεών μου να πληγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, και δεν αναφέρομαι κυρίως στο άτομό μου. Έχω όμως το δικαίωμα να διαπιστώσω πως είναι μεγάλη παράληψη να μη συμμετέχει στις διαβουλεύσεις και τις διαδικασίες σχηματισμού του δημοτικού συνδυασμού μας ο αγαπητός Δημήτρης Σελβιέρογλου, η ψυχή του μετασχηματισμού του ΣΥΝ σε ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη. Το εργατικό ιστορικό πλέον στέλεχος (50 χρόνια αγώνων και θυσιών, όπως και ο υποφαινόμενος, αλλά και με ειδική απώλεια ζωής του κομμουνιστή πατέρα) με τη μεγαλύτερη προσφορά στην περιοχή μας στα ζητήματα της ανανέωσης της αριστεράς, γραμματέας της ΝΕ, κράτησε το Κόμμα σε υψηλό επίπεδο και συνοχή και το άνδρωσε κατά την τελευταία δεκαετία. Τήρησε απαρέγκλιτα τις κεντρικές αποφάσεις, ακόμη κι όταν αντίβαιναν στις θέσεις της τάσης στην οποία ανήκε και έδωσε τη δυνατότητα στον υποφαινόμενο να συμμετάσχει στη συγκρότηση του τοπικού Κοινωνικού Φόρουμ με μια σειρά από άλλους συναγωνιστές εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων της αριστεράς που σήμερα συναποτελούν τον ΣΥΡΙΖΑ και συνέβαλαν καθοριστικά στην αποδοχή του από την κοινωνία. Με σημαντικότατη εμπειρία διοργάνωσης αυτοδιοικητικών και εκλογικών αγώνων, με κύρος και ακτινοβολία στην τοπική κοινωνία, λόγω και της εργασιακής ιδιότητάς του στη Γ. Γραμματεία της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Δεν θα ήθελα προς το παρόν να επεκταθώ επ’ αυτού, εφόσον κάποιοι από εκείνους  που ανέλαβαν τα ηνία της οργάνωσης στο τόπο μας, αναλογιστούν τι ζημιά γίνεται στο αριστερό κίνημα, όταν διαδίδεται στα ΜΜΕ ότι ο υποφαινόμενος έχω υποβάλλει στο κόμμα διάφορα κείμενα με παρόμοια θέματα και έχω ασκήσει κριτική για τον τέως Γραμματέα Νίκο Καλιαμπάκα. Η άποψή μου αναφορικά με τις τοποθετήσεις του στις συνεδριάσεις του κόμματος εκφράστηκε μέχρι σήμερα στη βάση των εσωκομματικών διαδικασιών και μόνο εγγράφως. Δεν υπάρχει καμία δημόσια τοποθέτησή μου στην Ξάνθη και πανελλαδικά που να είναι υβριστική προς κάποιο μέλος, ούτε του ΣΥΝ ούτε του ΣΥΡΙΖΑ. Η παλαιότερη κριτική μου που ασκήθηκε προς τους δημοτικούς συμβούλους της Αριστεράς, για  υποτονική στάση κατά της ανεξέλεγκτης έλευσης των εμπορικών υποκαταστημάτων στην Ξάνθη (ψήφισαν μαζί με τη δεξιά πλειοψηφία υπέρ), θεωρώ ότι δεν αποτελεί ύβρη, αφού σήμερα με δικαιώνει.  

Επειδή ελέχθησαν στρεβλωμένα οι απόψεις μου τόσο για το πρόσωπο του Νίκου Ανταμπούφη, όσο και για το πρόσωπο του Σωτήρη Τσιακίρογλου, ας μου επιτραπεί να αναφέρω τα εξής: Στην πόλη μας υπάρχουν πολλοί συμπολίτες που θα μπορούσαν να υπηρετήσουν με επιτυχία το δημαρχιακό αξίωμα. Με μία διευκρίνιση: Θα πρέπει να αλλάξουν και οι πολιτικές που ασκούνται αυτή τη στιγμή. Για να παραφράσω τον σύγχρονο εθνικό μας ήρωα Μανώλη Γλέζο, «εάν θελήσουν ακόμη και οι εκπρόσωποι της Δεξιάς να εφαρμόσουν τις προτάσεις μας, δεν θα είχαμε αντίρρηση να συνεργαστούμε και μαζί τους», πράγμα που φυσικά δε μπορεί να γίνει, αφού τότε θα πάψουν να είναι εκπρόσωποι της Δεξιάς!

Τον εκπαιδευτικό και σύντροφο πλέον Νίκο Ανταμπούφη τον εκτιμώ για τους αντιεξουσιαστικούς και αυτοδιοικητικούς αγώνες που έχει δώσει, για την εμπειρία που κουβαλά και για πολλές τοποθετήσεις του στο δημοτικό συμβούλιο. Όπως προανέφερα, έχω και κάποιους ενδοιασμούς για τις προηγούμενες θέσεις του αναφορικά π.χ. με τα προβλήματα και τα δίκια των ΕΒΕ. Εφόσον η συνέλευση της Οργάνωσης Μελών του ΣΥΡΙΖΑ, αποφασίσει να τον υποστηρίξει, πιθανότατα θα δηλώσω και του λόγου μου συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού «ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ». 

Διευκρινίζω πάντως, ότι είναι πολύ θετικό για το Κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ να είναι γειωμένο με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών σε όλα τα επίπεδα. Τούτο έχει την εξήγησή του στους αγώνες που έδωσε και δίνει και στις κατακτήσεις που είχε η μεγάλη αυτή κοινωνική ομάδα των συμπολιτών μας κατά την προηγούμενη περίοδο. 

Επίσης είναι θετικότατο ότι επαγγελματίες με το κύρος των φαρμακοποιών, πολιτικών μηχανικών, συμβολαιογράφων, γιατρών κ.ά. πλαισιώνουν -πέρα από τους εκπαιδευτικούς που είναι η πολυπληθέστερη ομάδα- τις υποψηφιότητες και τις επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ στην πόλη μας. Δε μπορεί να παραβλεφθεί, όμως, ότι υφίσταται κάποιο σημαντικό έλλειμμα στη σύνδεση του κόμματος με τους μικρούς και μικρομεσαίους ΕΒΕ.Με τον Πρόεδρο των ΕΒΕ Σωτήρη Τσιακίρογλου με συνδέει, ως άτομο και ως κομματικό μέλος, μια μακρόχρονη εξαιρετική συνεργασία στα θέματα εκπροσώπησης των δίκιων των ΕΒΕ, συμμετέχοντας μαζί του τόσο στο συνδυασμό της μειοψηφίας του Επιμελητηρίου, όσο και στην αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Ξάνθης στη ΓΕΣΒΕΕ. Όπως έχω διακηρύξει και παλιότερα, είναι ένας μορφωμένος, συνεπής, εύστροφος και πολύ κοινωνικός επαγγελματοβιοτέχνης που τον χαρακτηρίζει η εντιμότητα και η εργατικότητα. Ένας συνδημότης μας που είναι επιτυχημένος επαγγελματικά και δεν αποσκοπεί σε καμία περίπτωση -κατά την κρίση μου πάντα- σε κάποια θέση για λόγους αποκατάστασης ή πλουτισμού. Θεωρώ ότι, όντας καλός γνώστης των θεμάτων που αφορούν το Δήμο μας, ιδιαίτερα των ζητημάτων που άπτονται της πόλης-αγοράς της Ξάνθης (κυκλοφοριακό, πεζοδρομήσεις, πολυκαταστήματα, ωράριο, εορταστικές εκδηλώσεις, εκπτώσεις κλπ), θα μπορούσε  να αναλάβει ουσιαστικό κοινωνικό έργο και σε επίπεδο ηγεσίας του Δήμου Ξάνθης – Σταυρούπολης. Νομίζω ότι έχει δηλώσει δημόσια, πως θα επιθυμούσε τη στήριξη του συνδυασμού του από όλους τους προοδευτικούς συμπολίτες μας, συνεπώς και από τους αγωνιστές του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι, όμως, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και αποτελεί θέμα της Οργάνωσης Μελών στην Ξάνθη (όχι της Πολιτικής Γραμματείας  ή της Κεντρικής Επιτροπής που κατά την άποψή μου εκτιμά τον συμπολίτη μας πάρα πολύ για τη συνδικαλιστική του δράση στη ΓΣΕΒΕΕ), εάν θα αποφασίσει να τον υποστηρίξει ή και να προτείνει τη δημιουργία ενός ευρύτερου συνδυασμού συνεργασίας από τον υπό αναδιαμόρφωση «ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ». Και βέβαια υπάρχουν προοπτικές συνεργασίας και με άλλους συνδυασμούς με αντιμνημονιακά χαρακτηριστικά. Οπότε σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και η λογική της σύστασης ενός ενιαίου αυτοδιοικητικού συνδυασμού που θα μπορούσε να φέρει με μεγάλη πιθανότητα την ανατροπή στις πολιτικές πρακτικές και τις διοικητικές μεθόδους λειτουργίας του Δήμου μας, στην ανακυττάρωση του πολιτικού προσωπικού του σε άλλη κατεύθυνση. Με τι τρόπο θα επιλεγεί ο πιο κατάλληλος, το έχουμε ήδη αναφέρει και ασφαλώς δεν θα αποτελούσε πρωτοτυπία.

Τέλος, σύμφωνα με την προαναφερόμενη Πολιτική Απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ, «Είναι επιτακτική ανάγκη η διαμόρφωση ενός πολιτικού κινήματος ανατροπής μέσα από την αναβάθμιση και τη σύγκλιση των επιμέρους κοινωνικών μετώπων και τον συντονισμό των διαμορφούμενων πολιτικών αντιστάσεων». Αυτοδιοικητικές και πολιτικές διαδικασίες δεν βρίσκονται σε διαμετρική αντίθεση, αλλά συμβαδίζουν…

Συνεπώς, τα περί διαγραφής μου που διαδίδονται από καλοθελητές στα ΜΜΕ, επειδή εκφράζομαι ως μέλος του κόμματος με συγκεκριμένες θέσεις που δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις αποφάσεις του συνδυασμού «ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ» για αυτόνομη κάθοδο με την προοπτική εκλογής και μερικών ακόμη δημοτικών συμβούλων, όπως διακήρυξε ο επικεφαλής του στη πλατιά συγκέντρωση στο ΕΛΙΣΣΩ, δεν μπορεί να ευσταθούν. Πολύ περισσότερο διότι ο συνδυασμός προσπάθησε να κλείσει συμφωνία με τα πρώην μέλη του που έχουν προσχωρήσει στη ΔΗΜΑΡ και επιμένουν στην εφαρμογή της πολιτικής της. Πράγμα που με βρίσκει κάθετα αντίθετο.

Πέραν αυτού, σύμφωνα με το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί δικαίωμα ενός μέλους «να εκφράζει δημόσια την προσωπική του άποψη σε περιπτώσεις που διαφωνεί, λέγοντας ταυτόχρονα τη συλλογική απόφαση». Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως τόνισε τόσο ο πρώην γραμματέας της ΝΕ Νίκος Καλιαμπάκας, όσο και ο νυν Γιώργος Χατζηθεοδώρου, δεν υφίσταται ακόμη απόφαση του κόμματος για το Δήμο Ξάνθης και το δημοσίευμα που έγινε στις 19/1/2014 στην εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ «ΑΥΓΗ» για την υποστήριξη του επικεφαλής του υφιστάμενου συνδυασμού μας, στηρίζεται σε «παραπληροφόρηση». Όπως έχει προαποφασιστεί, την τελική απόφαση θα τη λάβει η συνέλευση της Οργάνωσης Μελών και μέχρι τότε πολλά θα μπορούσαν να συμβούν, ώστε να υπάρξει η προτεινόμενη από την «Πρωτοβουλία Πολιτών», διαμόρφωση ενός κινήματος ανατροπής της εμπεδωμένης κατάστασης στο Δήμο, προοίμιο ανατροπής και στα γενικότερα πολιτικά πράγματα του τόπου.

Έχω ζητήσει από τη ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ και από την Κεντρική Επιτροπή να προστατέψει την ελευθερία διατύπωσης της άποψης, να διαψεύσει τα περί «μεγάλης ανοχής» από μέρους της στις διαφοροποιήσεις μου από οποιαδήποτε πολιτική επιλογή. Να διερευνήσει τις συνθήκες και τους λόγους αποκλεισμού μου από τις βουλευτικές εκλογές 2012.

Παρακαλώ να δημοσιεύσετε αυτές τις διευκρινίσεις μου, ώστε να γνωρίζει ο κόσμος της Ξάνθης , ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα όπου τηρούνται απαρέγκλιτα οι δημοκρατικές καταστατικές του διαδικασίες και ελευθερίες. Εξάλλου, όπως είναι παγκοίνως γνωστό, ο σοσιαλισμός που στοχεύει ο ΣΥΡΙΖΑ «ή θα είναι δημοκρατικός ή δε θα μπορέσει να υπάρξει».

 

αντωνης κοσμιδης

Μέλος ΣΥΡΙΖΑ 

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button