“Και οι πολιτικοί στον κόσμο τους….”

Αυτό που χαίρομαι στους πολιτικούς πάσης κατηγορίας και δυναμικότητας, υπόστασης και εκτοπίσματος, αναστήματος και διαμετρήματος κλπ…κλπ….είναι το μόνιμο χαμόγελό τους…. Ένα χαμόγελο με πάμπολλες ερμηνείες και μηνύματα, που σπανίως δεν αποτελεί μόνιμο χαρακτηριστικό του προσώπου τους…..

Αυτό που χαίρομαι στους πολιτικούς πάσης κατηγορίας και δυναμικότητας, υπόστασης και εκτοπίσματος, αναστήματος και διαμετρήματος κλπ…κλπ….είναι το μόνιμο χαμόγελό τους….


Ένα χαμόγελο με πάμπολλες ερμηνείες και μηνύματα, που σπανίως δεν αποτελεί μόνιμο χαρακτηριστικό του προσώπου τους…..


Άλλοτε είναι αβίαστο, άλλοτε προσποιητό, κάποιες φορές σαρδόνιο,  ζεστό , παγωμένο, ειρωνικό,  ευτυχίας κλπ. .…κλπ…κλπ. …..


Σου λένε την αλήθεια με το χαμόγελο στα χείλη…..


Σου λένε ψέματα  δια της διπλωματικής οδού, το χαμόγελο στη θέση του….


Είναι εκνευρισμένοι και θυμωμένοι και πάλι το χαμόγελο, έστω και παγωμένο κοσμεί τα πρόσωπά τους….


Άντε τώρα εσύ καλέ μου άνθρωπε, απλέ πολίτη της καθημερινότητας να θυμώσεις με το χαμόγελο στα χείλη …..


Να πας σε κάποια δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα να στηθείς για ώρα στην ουρά, να σου γίνουν τα νεύρα κρόσσια από τη γνωστή γραφειοκρατία να έχεις εκνευριστεί γιατί δε γίνεται η δουλειά σου και όμως εσύ να μπορείς να διατηρείς το χαμόγελό σου….


Γίνεται ; Δε γίνεται…..


 



Ε, αυτά  που για τους απλούς πολίτες φαντάζουν  αδύνατα, για τους πολιτικούς μας φαντάζουν  δυνατά και αυτό ίσως γιατί έχουν τη δική τους κοσμοθεωρία ή ζουν στο δικό τους κόσμο, έτσι όπως τον έχουν σχεδιάσει στα χαρτιά και στις υπουργικές τους αποφάσεις και στα διάφορα νομοσχέδια τους…..


Και που έχουν υλοποιηθεί στη δική τους εικονική πραγματικότητα……


Γιατί στη δική μας πρέπει να περιμένουμε χρόνια για να δούμε κάτι να κινείται ή να ολοκληρώνεται….


Φαίνεται πως τελικά όσοι αποφασίζουν να ασχοληθούν με την πολιτική, ξεκινώντας στην αρχή με την ενασχόλησή τους στα κοινά και σταδιακά εξελίσσεται η πολιτική τους σταδιοδρομία, είναι από άλλη στόφα φτιαγμένοι…..


Ίσως στα γονίδιά τους να είναι καταγεγραμμένα στοιχεία που στην πλεοψηφία των ανθρώπων να θεωρούνται άγνωστα…..


Ίσως και να κυλάει και άλλο αίμα στις φλέβες, όπως  αυτό…. των γαλαζοαίματων….


Έπεα πτερόεντα ή για γέλια και για κλάματα…..


 



Γεγονός πάντως είναι πως πολιτικοί και πολίτες δε μιλούν την ίδια γλώσσα…..


Δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν σε ένα κοινό κώδικα επικοινωνίας, όσο και αν πιστεύουν πως το έχουν καταφέρει….


Ούτε κώδικα επικοινωνίας λεκτικό, ούτε συμπεριφοράς, αρχών και σώματος…..


Ξέρετε τελευταία παίζει πολύ-ας είναι καλά οι επικοινωνιολόγοι και οι image makers- η γλώσσα του σώματος…..the body language….


Έμαθαν όλα τα άλλα οι πολίτες, καιρός τώρα να μάθουν και τι θέλουν να τους πουν οι πολιτικοί, όταν γέρνουν μπροστά ή όταν κουνούν χέρια και ώμους απευθυνόμενοι στο λαό….


Άσε που για το λαό αποτελεί μέγιστη ντροπή να τον αποκαλείς ψεύτη και κλέφτη, ενώ για τον πολιτικό το έχει αποδεχθεί ως φυσικό επακόλουθο της πολιτικής του σταδιοδρομίας ….


Θυμηθείτε γνώριμες εκφράσεις που έχετε ακούσει στο φιλικό και οικογενειακό σας περιβάλλον…..


Το βέβαιο είναι πως δε σας είναι άγνωστες εκφράσεις όπως …. “καλά τσίπα δεν έχει αυτός επάνω του…;”…. “ρεζίλι έγινα, καλύτερα να ανοίξει η γη και να με καταπιεί…”….. “για ένα όνομα ζούμε, για ένα κούτελο καθαρό….”…. “καλά τον φτύνουν και αυτός νομίζει ότι ψιχαλίζει …” …. ” αυτοί τρώνε με χρυσές μασέλες και εμείς είμαστε στην απέξω….”….. “όλα για την τσέπη τους  και κατά το συμφέρον τους….” …. “έχουν το μέλι και δε θα βουτήξουν το δαχτυλάκι τους…;”…. ” σιγά όποιος έχει σήμερα συνείδηση και ηθική θα μείνει στην απέξω….ρομαντικοί και ιδεολόγοι δεν υπάρχουν και αν υπάρχουν θα τους καταβροχθίσουν τα θηρία ή αργά ή γρήγορα θα γίνουν μέρος του συστήματος, αν δε θέλουν να πεινάσουν….”….και τα λοιπά και τα λοιπά……


Αν όλες τις παραπάνω εκφράσεις στο σύνολό τους οι πολιτικοί μας τις λάμβαναν σοβαρά υπόψη, μετρούσαν για αυτούς, τις ενστερνίζονταν και η στάση ζωή τους ήταν ανάλογη των ηθικών αρχών και όχι τους κέρδους και των φιλοδοξιών τους, τότε μάλλον θα γινόταν περισσότεροι πιστευτοί στον κόσμο, γιατί θα είχαν κοινό κώδικα επικοινωνίας…..


Και δε θα θεωρούσαν οι Έλληνες πολίτες ότι οι χειρότερες εστίες διαφθοράς στη χώρα είναι τα πολιτικά κόμματα , το Κοινοβούλιο και η Δημόσια Διοίκηση….


Αλλά  φαίνεται τελικά πως οι πολιτικοί της χώρας μας, αν όχι όλοι, τουλάχιστον οι περισσότεροι ζουν στο δικό τους κόσμο, τον εικονικής πραγματικότητας και για αυτό έφτασαν πλέον να απειλούνται με την αποχή των ψηφοφόρων από την ευρωκάλπη….. 


Άραγε, έστω και καθυστερημένα το μήνυμα το έλαβαν και το εμπέδωσαν….; 


Σχετικά Άρθρα

Back to top button