Η “ΦΩΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ” Σύμβολο Απελευθέρωσης της Γνώσης

Εγκαινιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής στην Κεντρική Πλατεία η πρώτη “φωλιά του βιβλίου” του Δικτύου λόγου και πράξης.

Στην έναρξη των εγκαινίων ο κ. Θανάσης Μουσόπουλος ανέφερε ότι στυλοβάτης όλης αυτής της προσπάθειας είναι ο Μιχάλης Σπανίδης και ο πρώτος λόγος ανήκει σε αυτόν δικαιωματικά.

Ο Μ. Σπανίδης έκανε αναφορά στην κρίση, η οποία έχει κάνει κατάληψη στην καθημερινή ζωή των πολιτών και το Δίκτυο Λόγου και Πράξης προβαίνει σε μία αισιόδοξη πράξη.

Εγκαινιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής στην Κεντρική Πλατεία η πρώτη “φωλιά του βιβλίου” του Δικτύου λόγου και πράξης.

Στην έναρξη των εγκαινίων ο κ. Θανάσης Μουσόπουλος ανέφερε ότι στυλοβάτης όλης αυτής της προσπάθειας είναι ο Μιχάλης Σπανίδης και ο πρώτος λόγος ανήκει σε αυτόν δικαιωματικά.

Ο Μ. Σπανίδης έκανε αναφορά στην κρίση, η οποία έχει κάνει κατάληψη στην καθημερινή ζωή των πολιτών και το Δίκτυο Λόγου και Πράξης προβαίνει σε μία αισιόδοξη πράξη. “Η πρώτη φωλιά του βιβλίου παραδίνεται απλόχερα σε όλους τους ανθρώπους της πλατείας και τα μάτια των ανθρώπων της πλατείας θα εστιάζουν σε κάτι πιο δημιουργικό και το μυαλό δεν θα περιφέρεται σαν φάντασμα στους άδειους διαδρόμους της”.

ανέφερε ότι οι άνθρωποι της πλατείας θα χρησιμοποιούν ένα γόνιμο υλικό, το οποίο είναι παρμένο από τον ίδιο τον λαό.

Ο αναγνώστης θα συνδυάσει το ευχάριστο διάβασμα με τη γνώση δίνοντας μία νότα αισιοδοξίας για το μέλλον αυτής της πόλης. 

Στη συνέχεια ο Θ. Μουσόπουλος ανέφερε ότι το Δίκτυο Λόγου και Πράξης είναι μία παρέα που μαλώνουν και συζητούν αλλά πράττουν και αυτό που λείπει από την κοινωνία είναι οι πράξεις.

Ο Γιώργος Κοτούλας είναι από τους πρωτεργάτες του Δικτύου και ήταν δική του η πρόταση της δημιουργίας της ανοιχτής βιβλιοθήκης και νονός αυτής της ιδέας έγινε ο ίδιος ο Θανάσης ο Μουσόπουλος, ο οποίος και ονόμασε αυτή την ανοιχτή βιβλιοθήκη “Φωλιά του Βιβλίου”.

Ο Γ. Κοτούλας αναφερόμενος σε αυτό που αποκαλείται “ανθρώπων έργα” είπε ότι είχε την τύχη να χτυπήσει πολλές πόρτες συνανθρώπων μας για να φτάσουν σε αυτό το αποτέλεσμα.

Χαρακτήρισε τύχη το γεγονός ότι όπου και αν ζήτησε τη βοήθεια από τους συνδημότες μας, την είχε και απεύθυνε ένα ταπεινό ευχαριστώ. Και όλο αυτό είναι η αρχή για να πραγματοποιηθούν όνειρα και επιθυμίες για το καλό της πόλης, για να γίνει όμορφη, ανθρώπινη και πιο πολιτισμένη, τόνισε.

διάβασε ένα ποίημα του, αφιερωμένο στους πρωτεργάτες του Δικτύου  και ιδιαίτερα στο Θ. Μουσόπουλο για τα 40 χρόνια προσφοράς του στη λογοτεχνία και στον πολιτισμό με τίτλο “Ανθρώπων έργα”.

Ο Θ. Μουσόπουλος ευχαρίστησε το δημοτικό συμβούλιο που σύσσωμο αποφάσισε τα εγκαίνια της πρώτης φωλιάς βιβλίου να συμπεριληφθούν στο επίσημο πρόγραμμα της απελευθέρωσης της πόλης.

Ο Δ. Μπένης, ως εκπρόσωπος του δημάρχου, ανέφερε ότι η παρουσία της δημοτικής αρχής έχει να κάνει με την ανθρώπινη διάσταση του όλου εγχειρήματος του Δικτύου Λόγου και Πράξης και όχι με την πολιτική τους ιδιότητα. Είπε ότι με τα εγκαίνια της φωλιάς του βιβλίου είναι η δεύτερη κατά σειρά έκπληξη που το Δίκτυο Λόγου και Πράξης κάνει πράξη απλές ιδέες που υλοποιούνται από μία χούφτα ανθρώπων, που διαθέτουν μεράκι, αγάπη και πολύ δουλειά και φτάνουν για να δώσουν άλλη διάσταση και πνοή στην πόλη. Εκφράζοντας την προσωπική του γνώμη ανέφερε ότι μεγαλύτερη αξία από τα έργα τους, έχει ο αέρας αισιοδοξίας που εμπνέουν στους Ξανθιώτες, σε αυτούς τους καιρούς που δεν υπάρχουν τα χρήματα. “Εσείς με το μεράκι σας, την αισιοδοξία σας αποδεικνύετε ότι φτάνουν μερικοί άνθρωποι που αγαπάνε αυτό που κάνουνε με προσωπική δουλειά για να γίνουν μεγάλα πράγματα”.

Τέλος διαβεβαίωσε τους ανθρώπους του Δικτύου Λόγου και Πράξης ότι ο δήμος θα σταθεί αρωγός στην όποια προσπάθεια.

ο κ. Μουσόπουλος ανέφερε ότι συγκινήθηκε πολύ όταν είδε έτοιμη την πρώτη φωλιά βιβλίου άδεια και η συγκίνηση του μεγάλωσε την επομένη όταν την είδε γεμάτη από βιβλία που έδωσαν οι συμπολίτες  και τη γέμισαν. Τόνισε ότι αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί. “Πρέπει να συνεχιστεί για να μην μας ρίξει και μας πάρει από κάτω η δύσκολη συγκυρία”

Θεώρησε την παρουσία και την ευλογία της εκκλησίας απαραίτητη σε αυτό το εγχείρημα που κάνει το Δίκτυο λόγου και πράξης.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης ανέφερε ότι η χαρά του είναι μεγάλη και το Δίκτυο Λόγου και Πράξης, με τις πρωτοβουλίες του είναι άξιο συγχαρητηρίων. Έκανε αναφορά για το “μονοπάτι της ζωής” που αναβάθμισε την παρακοσύνθια περιοχή και στην ανακαίνιση του παλιού Μύλου που αναβαθμίζει η Μονή της Αρχαγγελιώτισας, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους Ξανθιώτες και τις Ξανθιώτισσες να καθίσουν ν’ απολαύσουν ένα γλυκό ή έναν καφέ και προσπάθεια τους είναι να επαναφέρουν σε λειτουργία κάποιες ώρες τον μύλο για να ξαναθυμηθούν τις παλιές εποχές.

Για τα εγκαίνια της “Φωλιάς του βιβλίου” είπε ότι το βιβλίο είναι ο καλύτερος σύντροφος του ανθρώπου και αυτή η προσπάθεια αξίζει την στήριξη και την προβολή προκειμένου να εμπνευστούν τα παιδιά να αγαπήσουν το βιβλίο. Τέλος επανέλαβε την στήριξη της ιεράς Μητροπόλεως στο έργο του Δικτύου λόγου και πράξης.

Τέλος ο Χ. Δημαρχόπουλος, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, είπε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε μία ομόφωνη απόφαση ένταξης  της δράσης του Δικτύου Λόγου και Πράξης στα ελευθέρια της πόλης, τονίζοντας πώς η απόφαση αυτή στηρίζει τις πράξεις του Δικτύου. “Ανταποκριθήκαμε στο αίτημα του Δικτύου Λόγου και Πράξης να ενταχθούν αυτές οι εκδηλώσεις στο επίσημο πρόγραμμα των εκδηλώσεων, πιστεύοντας ότι η πόλη μας έχει ανάγκη από αυτές τις πρωτοβουλίες”.

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button