ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Κύριε Πρόεδρε του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΠΑΜ-Θ,

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκε το πρόβλημα των εργαζομένων της Βιομηχανίας Ζάχαρης Ξάνθης η Λαϊκή Συσπείρωση με την παρέμβασή της συμφώνησε στο να εκδοθεί απόφαση στήριξης των εργαζομένων.

Κύριε Πρόεδρε του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΠΑΜ-Θ,

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκε το πρόβλημα των εργαζομένων της Βιομηχανίας Ζάχαρης Ξάνθης η Λαϊκή Συσπείρωση με την παρέμβασή της συμφώνησε στο να εκδοθεί απόφαση στήριξης των εργαζομένων.

Όμως σε μας δεν έφτασε ποτέ κανένα κείμενο ψηφίσματος, ούτε μας τέθηκε υπ’ όψη προς έγκριση, πολύ δε περισσότερο αυτό που δώσατε στη δημοσιότητα και στο οποίο αναφέρεστε ότι ψηφίστηκε ομόφωνα στο ΠΣ, ειδικά στο σημείο 4 αναφέρει:  «Την συμμόρφωση των όποιων αποφάσεων με τα συμφωνηθέντα σε επίπεδο ΕΕ». Θέση που όχι μόνο μας βρίσκει ριζικά αντίθετους, αλλά είναι καθαρό και στην πλειοψηφία των τευτλοπαραγωγών και των εργαζομένων, ότι οι αποφάσεις της ΕΕ, με τη σύμφωνη γνώμη των ελληνικών κυβερνήσεων αποτέλεσαν την ταφόπλακα της τευτλοκαλλιέργειας στη χώρα μας και της βιομηχανίας ζάχαρης.

Η θέση μας για το συγκεκριμένο θέμα και βάση της τοποθέτησής μας στο ΠΣ είναι η εξής:

Οι επιλογές της ΕΕ στα πλαίσια της ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική), για την τευτλοκαλλιέργεια και την παραγωγή ζάχαρης, που έχουν υπογραφεί από τις ελληνικές κυβερνήσεις εναλλάξ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και υποστηρίχθηκαν από όλες τις δυνάμεις του ευρωμονόδρομου, οδήγησαν σε συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής, ξεκλήρισμα των αγροτών, κλείσιμο των εργοστασίων και απολύσεις εργαζομένων.

Στην περιοχή μας υπάρχουν δύο εργοστάσια της Ορεστιάδας και της Ξάνθης (όπου σταμάτησε η παραγωγή ζάχαρης), τα οποία, όλα αυτά τα χρόνια, ήταν άμεσα συνδεδεμένα με τον πρωτογενή τομέα της περιοχής μας.Πριν την εφαρμογή της αναθεωρημένης ΚΑΠ στην περιοχή μας καλλιεργούνταν πάνω από 140.000 στρέμματα τεύτλα.  Σήμερα δυστυχώς δεν ξεπερνούν τις 30.000 στρέμματα.Εκατοντάδες μικρομεσαίοι αγρότες, μεταφορείς δέχτηκαν συντριπτικό πλήγμα, οδηγήθηκαν στην καταστροφή.Έτσι η χώρα μας από εξαγωγική που ήταν στον τομέα της ζάχαρης, σήμερα εισάγει ζάχαρη από τρίτες χώρες. Δεν είναι τυχαίο ότι το έλλειμμα του εμπορικού αγροτικού ισοζυγίου ξεπέρασε τα τέσσερα δις ευρώ.Η συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος με τις ποσοστώσεις στα αγροτικά προϊόντα γενικά και ειδικότερα στην τευτλοκαλλιέργεια, καπνοκαλλιέργεια, βιομηχανική ντομάτα, είχε και έχει βέβαια με τη σειρά του αλυσιδωτές επιπτώσεις, στην οικονομία της περιοχής, συρρίκνωση των εργοστασίων και της παραγωγής ζάχαρης.  Ταυτόχρονα, γίνονται μαζικές εισαγωγές κακής ποιότητας ζάχαρης και φθηνής από άλλες χώρες, όμως και πάλι δεν ωφελείται ο καταναλωτής, ο εργαζόμενος λαός, αφού εξακολουθεί να πληρώνει ακριβά το προϊόν στην αγορά, ενώ αντίθετα οι μεγαλέμποροι μεγαλοεισαγωγείς θησαυρίζουν.Αυτό που απαιτείται σήμερα, εκτός από τα ψηφίσματα, που με τον τρόπο που γίνονται, μα κυρίως με το περιεχόμενο, διαφωνούμε κάθετα, είναι ο ενωμένος αγώνας εργατών, μικρομεσαίων αγροτών, μικροεπαγγελματιών, για να μπει φρένο στην ακολουθούμενη αντιαγροτική – αντιλαϊκή πολιτική που φέρνει  τις ιδιωτικοποιήσεις, τη φτώχεια, το ξεκλήρισμα, την ανεργία.

 

Μπροστά σε αυτές τις συνθήκες,  ο μόνος δρόμος που απομένει είναι ο αγώνας της ρήξης και της ανατροπής για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, που

-με κεντρικό κρατικό σχεδιασμό,

-με παραγωγικούς συνεταιρισμούς

-και με καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές βιομηχανίες

θα αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες της χώρας και θα εξασφαλίζει σταθερή δουλειά στους εργαζόμενους,  καλύτερο εισόδημα στους αγρότες, επάρκεια φτηνών υγιεινών τροφίμων για τη διατροφή του λαού μας και πρώτες ύλες για τη μεταποιητική βιομηχανία.

Η χώρα μας με άλλη πολιτική θα μπορούσε να αναπτύξει την τευτλοκαλλιέργεια, να έχει αυτάρκεια σε ζάχαρη και να μην έχει κλείσει κανένα εργοστάσιο της ΕΒΖ. 

 

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΕ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ.

 

ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΠΡΟΒΕΙ ΣΤΙΣ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΞΕΦΡΑΣΕ Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ.

  

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΤΡΕΛΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ                                                        

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button