Ξεκινάει η καλλιέργεια κηπευτικών στα θερμοκήπια γεωθερμίας στη Θράκη με 40 στρέμματα τομάτας και αγγουριού

Ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου, οι πρώτες φυτεύσεις (συνολικά 40 στρεμμάτων) αγγουριού και τομάτας στα θερμοκήπια των εταιρειών «Έλαστρον Αγροτική ΑΕΒΕ» και Θερμοκήπια Θράκης Α.Ε. Πρόκειται για τις εταιρείες που θα «τρέξουν» το νέο πρότζεκτ παραγωγής θερμοκηπιακών προϊόντων υδροπονίας σε μια έκταση 225 στρεμμάτων με την χρήση της γεωθερμίας. Τα θερμοκήπια βρίσκονται στην περιοχή του Νέου Εράσμιου, του Δήμου Τοπείρου Ξάνθης και η επένδυση υλοποιήθηκε σε εκτάσεις που παραχωρήθηκαν από το ΥπΑΑΤ, μετά από δημοπρασία, εντός του γεωθερμικού πεδίου Νέου Ερασμίου – Μαγγάνων.

Ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου, οι πρώτες φυτεύσεις (συνολικά 40 στρεμμάτων) αγγουριού και τομάτας στα θερμοκήπια των εταιρειών «Έλαστρον Αγροτική ΑΕΒΕ» και Θερμοκήπια Θράκης Α.Ε. Πρόκειται για τις εταιρείες που θα «τρέξουν» το νέο πρότζεκτ παραγωγής θερμοκηπιακών προϊόντων υδροπονίας σε μια έκταση 225 στρεμμάτων με την χρήση της γεωθερμίας. Τα θερμοκήπια βρίσκονται στην περιοχή του Νέου Εράσμιου, του Δήμου Τοπείρου Ξάνθης και η επένδυση υλοποιήθηκε σε εκτάσεις που παραχωρήθηκαν από το ΥπΑΑΤ, μετά από δημοπρασία, εντός του γεωθερμικού πεδίου Νέου Ερασμίου – Μαγγάνων. Η διάρκεια της μίσθωσης των εκτάσεων φτάνει τα 25 χρόνια και το ετήσιο ενοίκιο διαμορφώνεται γύρω στα 40 ευρώ το στρέμμα. Το ζεστό νερό από τα γεωθερμικά πεδία θα μπορεί να αξιοποιείται για να καλύπτει στο 100% τις ανάγκες των θερμοκηπίων σε θέρμανση, ενώ θα χρησιμοποιείται παράλληλα και για την άρδευση.

 

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών

Για τις επενδύσεις αλλά και την πορεία ολοκλήρωσής τους μιλούν στον ΑγροΤύπο οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών. Ειδικότερα, ο κ. Γιώργος Ματζαβίνος, εκπρόσωπος της εταιρείας Θερμοκήπια Θράκης μας αναφέρει: «Τα θερμοκήπια έχουν ολοκληρωθεί και την Δευτέρα 27 Ιανουαρίου ξεκινούν οι πρώτες φυτεύσεις. Οι καλλιέργειες ξεκινούν με αγγούρια και τομάτες. Συνολικά θα φυτευτούν 20 στρέμμα αγγούρι και 20 στρέμματα τομάτες από τις εταιρείες Θερμοκήπια Θράκης και Έλαστρον. Η συγκομιδή των πρώτων αγγουριών υπολογίζουμε ότι θα ξεκινήσει μεταξύ 15 και 20 Μαρτίου ενώ οι τομάτες 20 με 30 Απριλίου».
Και συμπληρώνει «Ήδη έχουμε κλείσει συμφωνίες για την απορρόφηση της παραγωγής μας στην ελληνική αγορά (σούπερ μάρκετ και λαχαναγορά) ενώ απώτερος στόχος μας είναι οι εξαγωγές. Για να προσχωρήσουμε όμως στο δεύτερο αυτό βήμα θα πρέπει πρώτα να πιστοποιήσουμε την ποσότητα και την ποιότητα της παραγωγής μας».
Από την πλευρά του ο υπεύθυνος της εταιρείας Έλαστρον Αγροτικής ΑΕΒΕ, κ. Ευθύμιος Λειβαδίτης συμπληρώνει: «η προοπτική είναι να δημιουργήσουμε εγκαταστάσεις των 100 στρεμμάτων. Αυτή την στιγμή υλοποιήθηκε ο πρώτος στόχος της δημιουργίας και λειτουργίας των πρώτων 20 στρεμμάτων με το σύστημα γεωθερμίας. Υπολογίζουμε ότι από την πρώτη αυτή καλλιέργεια θα συγκομίσουμε 800 τόνους τομάτας και 800 τόνους αγγουριού».
Και καταλήγει: «Είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία των προϊόντων μας δεδομένης πάντα της οικονομικής κρίσης. Και να αναχαιτίσουμε μόνο τις μεγάλες εισαγωγές κηπευτικών θα είναι σε πρώτη φάση πολύ σημαντική υπόθεση. Να συμπληρώσω επίσης ότι ως εταιρεία καινοτομούμε, φέρνοντας και παράγοντας στην Ελλάδα το μεταλλικό κανάλι υδροπονίας. Πλέον έχουμε τη δυνατότητα παραγωγής στην Ελλάδα και η πρώτη εφαρμογή ολοκληρώθηκε στα θερμοκήπιά μας στην Ξάνθη».

Οι επενδύσεις

Η «Έλαστρον Αγροτική ΑΕΒΕ» επί της ουσίας υλοποίησε την 4η μεγάλη επένδυση στη χώρα στο πεδίο της υδροπονικής καλλιέργειας την τελευταία πενταετία, καθώς έχουν προηγηθεί άλλα τρία παρόμοια σημαντικά επενδυτικά σχέδια από τις εταιρείες Wonderplant, Θερμοκήπια Δράμας και Agritex. Τα τέσσερα αυτά project αποτελούν επενδύσεις συνολικού ύψους άνω των 77 εκατ. ευρώ.

Τα γεωθερμικά πεδία της Ελλάδας

Τα γεωθερμικά πεδία εντοπίζονται με γεωφυσική έρευνα και επιβεβαιώνονται με γεώτρηση. Υπάρχουν τρεις κατηγορίες θερμικών πεδίων:

  • Τα πεδία υψηλής θερμοκρασίας, από 150 βαθμούς Κελσίου και πάνω,
  • Τα μέσης Θερμοκρασίας, από 80 έως 150 βαθμούς Κελσίου, και
  • Τα χαμηλής θερμοκρασίας, από 25 έως και 80 βαθμούς Κελσίου.

Τα υψηλής θερμοκρασίας, είναι κατάλληλα για την παραγωγή ενέργειας, καθώς και για θέρμανση και ψύξη και εντοπίζονται σε βάθος 1-2 χιλιομέτρων. Υπάρχουν στα νησιά της Μήλου, Σαντορίνης και Νισύρου. Επίσης, έχουν εντοπιστεί σε Λέσβο, Χίο και Σαμοθράκη (σε βάθος 2-3 χιλιομέτρων), καθώς και στις Περιφέρειες Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Τα πεδία μέτριας και χαμηλής θερμοκρασίας εντοπίζονται στις πεδιάδες της Μακεδονίας και Θράκης, Στα Λουτρά Σαμοθράκης, στη Λέσβο, Χίο, Σέρρες, Φθιώτιδα και Χαλκιδική.

 

Χρήστος Διαμαντόπουλος

Σχετικά Άρθρα

Back to top button