Καμία εμπλοκή, καμία συμμετοχή

H ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει την εμπλοκή της σε μια ακόμα ιμπεριαλιστική επέμβαση με την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, αυτή τη φορά στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, με πρόσχημα και πάλι τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε μια χώρα όπου υποδαύλισαν την αλληλοσφαγή του λαού της.

H ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει την εμπλοκή της σε μια ακόμα ιμπεριαλιστική επέμβαση με την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, αυτή τη φορά στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, με πρόσχημα και πάλι τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε μια χώρα όπου υποδαύλισαν την αλληλοσφαγή του λαού της. Οι σχεδιασμοί για την επέμβαση ΕΕ-ΝΑΤΟ, ενώ ήδη ο γαλλικός ιμπεριαλισμός συνεχίζει την επέμβαση στη χώρα από τον περασμένο Δεκέμβρη, προβλέπουν εμπλοκή των υποδομών της Ελλάδας, με αυξημένο ρόλο στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο που εδρεύει στη Λάρισα, και τη «φιλοδοξία» της ελληνικής αστικής τάξης, Έλληνας στρατιωτικός διοικητής να συντονίζει τις επιχειρήσεις.

Στη Συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., τη Δευτέρα 20 Γενάρη 2014 θα συζητηθεί το τελικό σχέδιο γενικευμένης επέμβασης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσουν ο Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχάλης Κωσταράκος. Η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται, λίγες μόλις μέρες μετά την έναρξη της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ να εμπλέξει τη χώρα μας, για μια ακόμα φορά, σε επικίνδυνες πολεμικές επεμβάσεις. Στην προγραμματισμένη για τη Δευτέρα συνεδρίαση θα συζητηθεί η συγκρότηση και το χρονοδιάγραμμα δράσης μιας τέτοιας αποστολής στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, με το Παρίσι να προτείνει ως επιχειρησιακό κέντρο το διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, Μπανγκί, που έχει εδώ και λίγους μήνες κατακλυστεί από 100.000 εκτοπισμένους αμάχους, ώστε να μπορεί να δικαιολογηθεί ο «ανθρωπιστικός χαρακτήρας» της επέμβασης.

Η εξέλιξη αυτή συμβαίνει σε μια περίοδο που τα μονοπώλια της Ε.Ε. επιδιώκουν να πάρουν μερτικό από την τεράστια λεία, τον φυσικό πλούτο που υπάρχει στην Αφρική, που όλο και περισσότερο γίνεται φανερό ότι αποτελεί πεδίο σκληρού ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, ανάμεσα σε παλιότερες και αναδυόμενες καπιταλιστικές δυνάμεις και τα μονοπώλιά τους (όπως η Κίνα και η Ρωσία ή η Βραζιλία).

Η εξέλιξη διαψεύδει και όλους αυτούς που επιχειρούν να εξωραΐσουν το χαρακτήρα της Ε.Ε. Όπως, π.χ., ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε όλους τους τόνους διατυμπανίζει τη δυνατότητα να αλλάξει η Ε.Ε. επί το φιλολαϊκότερον, εάν αλλάξει ο συσχετισμός στο εσωτερικό της. Σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, καταδικάζοντας τη συμμετοχή της Ελλάδας στην απόφαση της Ε.Ε. για επέμβαση, προσπαθεί να χρεώσει εντέχνως αυτή την απόφαση στον Ολάντ, που από …«άνεμος αλλαγής προς τα αριστερά» που πλασάρονταν το 2012, έγινε «γαλλική νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση», και τους «Ευρωπαίους νεο-αποικιοκράτες». Αποκρύπτοντας ουσιαστικά ότι οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις βρίσκονται στο DNA της Ε.Ε. ως ιμπεριαλιστικής διακρατικής ένωσης. Την ίδια στιγμή, δίνοντας συμβουλές στους λαούς της Αφρικής, τους προτείνει να λύσουν τα προβλήματά τους μέσω μιας άλλης καπιταλιστικής διακρατικής ένωσης, της «Αφρικανικής Ένωσης».

 

Η Επιτροπή Ειρήνης Ξάνθης (Παράρτημα της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη ΕΕΔΥΕ) καταγγέλλει την προετοιμαζόμενη εμπλοκή της χώρας μας σε άλλη μια ιμπεριαλιστική επέμβαση κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα έχουν πείρα και από αγώνες ενάντια σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους όπου συμμετείχε η χώρα μας, και από τα «φούμαρα» περί καλών και κακών ιμπεριαλιστών. Να βγάλουν συμπεράσματα για τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να σηκώσουν κίνημα αντίστασης για να σταματήσουν τα σχέδια εμπλοκής της χώρας σε νέο μακελειό.

Η Επιτροπή Ειρήνης Ξάνθης καλεί τον εργαζόμενο λαό, τους ανέργους, τις νέες και τους νέους, τα στρατευμένα παιδιά του λαού, τους φιλειρηνικούς ανθρώπους σε όλη τη χώρα να υψώσουν τη φωνή τους και να εντείνουν τη δράση τους ενάντια σε οποιονδήποτε ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ένταση και απειλή, ενάντια στο φασισμό και την ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο. Παλεύουμε και απαιτούμε:

  • Να απεμπλακεί η Ελλάδα από κάθε πολεμική προετοιμασία που σχεδιάζεται από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.
  • Να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας και όλες οι βάσεις και τα στρατηγεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
  • Να φύγει η Ελλάδα απ’ το ΝΑΤΟ και όλους τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

 

Ξάνθη 18-1-2014

Σχετικά Άρθρα

Back to top button