Η Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κα Σοφία Καλαντζάκου θα βρίσκεται στην Ξάνθη για την ημερίδα με θέμα “Ασφάλεια και Υγεία στην Αγροτική Εργασία – Πρόληψη Επαγγελματικού Κινδύνου”

Η Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κα Σοφία Καλαντζάκου τη Παρασκευή 9 Μαϊου θα βρίσκεται στην Ξάνθη για την Ημερίδα που διοργανώνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας με θέμα:

Η Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κα Σοφία Καλαντζάκου τη Παρασκευή 9 Μαϊου θα βρίσκεται στην Ξάνθη για την Ημερίδα που διοργανώνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και  Τροφίμων σε συνεργασία με το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας  με θέμα:


“Ασφάλεια και Υγεία στην Αγροτική Εργασία  – Πρόληψη Επαγγελματικού Κινδύνου”.


Η Ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στο Ξενοδοχείο “Ελισσώ” (πρώην Ξενία) στις 6.00 μ.μ εντάσσεται στην εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης εργαζομένων και εργοδοτών για την Ασφάλεια και Υγεία στους χώρους εργασίας.


Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (Δ.Ο.Ε.), κάθε χρόνο παγκοσμίως χάνουν τη ζωή τους περίπου 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι, από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες, αριθμός ο οποίος δείχνει αύξηση του ποσοστού κατά 10% τα τελευταία χρόνια.


Ταυτόχρονα περίπου 270 εκατομμύρια εργαζόμενοι παγκοσμίως έχουν υποστεί μη θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, ενώ αντίστοιχα 160 εκατομμύρια υποφέρουν από επαγγελματικές ασθένειες.


Το συνολικό κόστος των ατυχημάτων και των ασθενειών αυτών υπολογίζεται ότι ανέρχεται ετησίως – σύμφωνα με την Δ.Ο.Ε. – περίπου στο 4% του ακαθάριστου παγκόσμιου προϊόντος. 


Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.)  το κατεξοχήν ελεγκτικό όργανο του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας έχει θέσει ως στόχο με την ελεγκτική και την ενημερωτική του δράση την εφαρμογή της  εργατικής νομοθεσίας και την τήρηση της ασφάλειας και υγείας στην εργασία γεγονός που εξασφαλίζεται με τη συχνή παρουσία των Επιθεωρητών Εργασίας στους χώρους εργασίας.


Το 2007 οι Κοινωνικές Επιθεωρήσεις του Σ.ΕΠ.Ε. πραγματοποίησαν 35.805 ελέγχους και επέβαλαν 7.850 κυρώσεις.


Παράλληλα, εξετάστηκαν 15.123 εργατικές διαφορές εκ των οποίων επιλύθηκε το 47% και το ποσό που καταβλήθηκε στους εργαζόμενους ανήλθε στα 10.453.543 ευρώ.


Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα οι Τεχνικές και Υγειονομικές Επιθεωρήσεις του ΣΕΠΕ πραγματοποίησαν περίπου 28.000 ελέγχους και επέβαλαν περισσότερες από 4.500 κυρώσεις.


Το 2003 τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, σύμφωνα με στοιχεία του Σ.ΕΠ.Ε. έφτασαν τα 120, ενώ το 2007 αριθμούσαν τα 94.


Με αφορμή την Ημερίδα η κα Καλαντζάκου δήλωσε:


“Το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, έχει θέσει σε υψηλή προτεραιότητα το ζήτημα της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας.


Σταθερή επιδίωξή μας είναι η αναβάθμιση της ποιότητας στην απασχόληση μέσα από τη συνεχή βελτίωση των συνθηκών εργασίας.


Γιατί οι ασφαλείς συνθήκες εργασίας συμβάλλουν αποδεδειγμένα στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των εργαζομένων  αλλά  και  στην  παραγωγικότητα. 


Ο Απρίλιος ήταν μήνας αφιερωμένος στην Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία. Συνεχίζουμε και το Μάιο με στοχευμένους ελέγχους από το Σ.ΕΠ.Ε. σε επιχειρήσεις υψηλής και μεσαίας κατηγορίας επικινδυνότητας και κυρίως με ενημέρωση των εργαζομένων και των εργοδοτών γιατί η Ασφάλεια και η Υγεία στην Εργασία είναι μια υπόθεση που μας αφορά όλους. 


Οι επαγγελματικοί κίνδυνοι για τους αγρότες μας είναι σημαντικοί, από τη χρήση φυτοφαρμάκων αλλά και από τη χρήση μηχανημάτων στις καλλιέργειες.


Επιθυμούμε την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων όσοι εργάζονται στα χωράφια γιατί με την πρόληψη και την χρήση των μέσων ατομικής προστασίας πιθανές βλάβες στην υγεία αλλά και ατυχήματα μπορούν να αποφευχθούν.”

Σχετικά Άρθρα

Back to top button