ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΤΩΝ ΤΕΥΤΛΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΖΑΧΑΡΗΣ (ΕΒΖ)

Κύριε Υπουργέ,

Ο κλάδος των τευτλοπαραγωγών, που συνεργάζονται με τηνΕλληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), συνεχίζει να είναι θύμα της κρατικής αδιαφορίας σε επικίνδυνο πλέον βαθμό.

Κύριε Υπουργέ,

Ο κλάδος των τευτλοπαραγωγών, που συνεργάζονται με τηνΕλληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), συνεχίζει να είναι θύμα της κρατικής αδιαφορίας σε επικίνδυνο πλέον βαθμό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην δημοσιογραφική ιστοσελίδα «voria.gr», που μου κοινοποίησε ο Πολιτευτής Ξάνθης των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Χαράλαμπος Ευστρατίου, οι τευτλοπαραγωγοί με ανοιχτή επιστολή καταγγέλλουν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και την Διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης για την εγκληματική τους αδιαφορία και την αρνητική στάση που τηρείται απέναντι τους.

«Έχετε την διάθεση εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα των τευτλοπαραγωγών;

Αν ναι, γιατί επιδεικνύετε εγκληματική ολιγωρία και δεν αναλαμβάνετε την έγκαιρη αντιμετώπιση και διευθέτηση ζητημάτων πληρωμής ολοκληρωμένης διαχείρισης 2012, όπως θα έπρεπε ήδη να είχε γίνει;

Αντιλαμβάνεστε κ. Υπουργέ ότι η στάση σας, καθώς και η στάση της Διοίκησης της ΕΒΖ οδηγεί σε απαξίωση και μελλοντικά σε αφανισμό του μοναδικού αυτού ελληνικού κλάδου παραγωγής; Υπάρχει στον άμεσο σχεδιασμό σας πρωτοβουλία για την πρωτογενή παραγωγή και προσπάθεια ενίσχυσης της καλλιέργειας; Αν ναι, με ποιους τρόπους;
Και σε τι χρονικό ορίζοντα;

Δεσμεύεστε κ. Υπουργέ ότι δεν θα κλείσει κανένα άλλο ελληνικό εργοστάσιο παραγωγής ζάχαρης και ότι θα έλθετε σε επαφή με τον κάθε αρμόδιο, ούτως ώστε να γίνει επιτέλους αρωγός σε ετούτη την προσπάθεια και όχι τροχοπέδη στον ήδη πολύπαθο κλάδο των τευτλοπαραγωγών;» ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΤΣΑΥΤΑΡΗ
ΘΕΜΑ: ΟΛΙΓΩΡΙΑ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΤΕΥΤΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΖΑΧΑΡΗΣ (ΕΒΖ)

Κύριε Υπουργέ,
Ο κλάδος των τευτλοπαραγωγών που συνεργάζονται με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), συνεχίζει να είναι θύμα της κρατικής αδιαφορίας σε επικίνδυνο πλέον βαθμό.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στην δημοσιογραφική ιστοσελίδα «voria.gr», οι τευτλοπαραγωγοί με ανοιχτή επιστολή καταγγέλλουν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και την Διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης για την εγκληματική σας αδιαφορία και την αρνητική στάση που τηρείται απέναντι τους.
Πιο συγκεκριμένα:
«Οι τευτλοπαραγωγοί που συνεργάζονται με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης κατηγορούν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΒΖ, επειδή με την «ολιγωρία σε θέματα τευτλοκαλλιέργειας», οδηγούν την εταιρεία σε απαξίωση και την τευτλοκαλλιέργεια σε εξαφάνιση.
Ομάδες τευτλοπαραγωγών από τα εργοστάσια Σερρών, Πλατέος και Ορεστιάδος, ζητούν με ανοικτή επιστολή τους την παρέμβαση του πρωθυπουργού, αλλά και την ενεργοποίηση των βουλευτών, «εάν πιστεύουν ότι η διέξοδος στο πρόβλημα της χώρας είναι η πρωτογενής παραγωγή».
Το πλήρες κείμενο των τευτλοπαραγωγών, έχει ως ακολούθως:
«Την ώρα που η ελληνική βιομηχανία ζάχαρης οδηγείται σε ολοκληρωτική απαξίωση και η τευτλοκαλλιέργεια σε είδος προς εξαφάνιση, οι τευτλοπαραγωγοί όλης της χώρας προσπαθούν ανεπιτυχώς εδώ και 3 μήνες να έρθουν σε επαφή με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Τσαυτάρη Αθανάσιο, με σκοπό την εξεύρεση λύσεων για την ελληνική τευτλοκαλλιέργεια και τη συνέχιση της λειτουργίας των εργοστασίων.
«Καταγγέλλουμε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για την συνεχόμενη ολιγωρία σε θέματα τευτλοκαλλιέργειας ( καθυστέρηση πληρωμής ολοκληρωμένης διαχείρισης 2012)αλλά και τη διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και συγκεκριμένα τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Χαραλάμπους Λάμπρο ότι με την πολιτική που ακολουθεί (πρωτοφανή και αδικαιολόγητη καθυστέρηση των πληρωμών των παραγωγών αλλά και καθυστέρηση της ανακοίνωσης της τιμολογιακής πολιτικής) οδηγεί σε πλήρη αφανισμό της ελληνική τευτλοκαλλιέργεια και κατ’ επέκταση σε άμεσο κίνδυνο τη συνέχιση της λειτουργία των εργοστασίων. Παρέλαβαν τη βιομηχανία το 2009 με κόστος παραγωγής 613 ευρώ/τόνο και μέσα σε 4 χρόνια κατάφεραν να εξαφανίσουν την τευτλοκαλλιέργεια και να ανεβάσουν το κόστος παραγωγής σε 1000 ευρώ/τόνο. Και θα έρθουν μετά τις γιορτές, αφού ισχυριστούν υψηλό κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με τη πολύ χαμηλή διεθνή τιμή της ζάχαρης, να λάβουν τέτοιες αποφάσεις που πιστεύουμε ότι δεν θα έχουν καμία σχέση με τη συνέχιση της παραγωγής.
«Γι’ αυτό το λόγο καλούμε τη πολιτική ηγεσία της χώρας, από τον πρωθυπουργό μέχρι τον τελευταίο βουλευτή, εάν πραγματικά πιστεύουν ότι η διέξοδος στο πρόβλημα της χώρας είναι η πρωτογενής παραγωγή, να πάρουν άμεσα πρωτοβουλίες και να σώσουν τη βιομηχανία έστω και στο παρά πέντε από τη κατρακύλα στην οποία κάποιοι την έριξαν. Καλούμε τους αρμοδίους να τοποθετήσουν στη βιομηχανία ανθρώπους με όραμα που θα έχουν ως στόχο τη συνέχιση της καλλιέργειας αλλά και τη συνέχιση της λειτουργίας των εργοστασίων. Ας καταλάβουν επιτέλους κάποιοι ότι πρωτογενές πλεόνασμα στη χώρα δεν έρχεται με κλειστά εργοστάσια και αθρόες εισαγωγές ζάχαρης από το εξωτερικό».

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
1. Έχετε την διάθεση εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα των τευτλοπαραγωγών; Αν ναι, γιατί επιδεικνύετε εγκληματική ολιγωρία και δεν αναλαμβάνετε την έγκαιρη αντιμετώπιση και διευθέτηση ζητημάτων πληρωμής ολοκληρωμένης διαχείρισης 2012, όπως θα έπρεπε ήδη να είχε γίνει;
2. Αντιλαμβάνεστε κ. Υπουργέ ότι η στάση σας, καθώς και η στάση της Διοίκησης της ΕΒΖ οδηγεί σε απαξίωση και μελλοντικά σε αφανισμό του μοναδικού αυτού ελληνικού κλάδου παραγωγής;
3. Υπάρχει στον άμεσο σχεδιασμό σας πρωτοβουλία για την πρωτογενή παραγωγή και προσπάθεια ενίσχυσης της καλλιέργειας; Αν ναι, με ποιους τρόπους; Και σε τι χρονικό ορίζοντα;
4. Δεσμεύεστε κ. Υπουργέ ότι δεν θα κλείσει κανένα ελληνικό εργοστάσιο και ότι θα έλθετε σε επαφή με τον κάθε αρμόδιο, ούτως ώστε να γίνει επιτέλους αρωγός σε ετούτη την προσπάθεια και όχι τροχοπέδη στον ήδη πολύπαθο κλάδο των τευτλοπαραγωγών;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button