Συμμετοχή της Π.Ο.Θ.Σ. στις εκδηλώσεις εξόδου 2015 της Ι.Π.Μεσολογγίου

Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του Δήμου της Ι.Π. του Μεσολογγίου και της Αδελφότητας απογόνων ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ συμμετείχε στην 189Η επέτειο από την έξοδο των ελεύθερων πολιορκημένων,  τιμώντας  με την παρουσία της τους Ήρωες του Μεσολογγίου, στους οποίους ακούμπησε όλη η Ελλάδα το πεπρωμένο της. Την Π.Ο.Θ.Σ.

Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του Δήμου της Ι.Π. του Μεσολογγίου και της Αδελφότητας απογόνων ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ συμμετείχε στην 189Η επέτειο από την έξοδο των ελεύθερων πολιορκημένων,  τιμώντας  με την παρουσία της τους Ήρωες του Μεσολογγίου, στους οποίους ακούμπησε όλη η Ελλάδα το πεπρωμένο της. Την Π.Ο.Θ.Σ.

Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του Δήμου της Ι.Π. του Μεσολογγίου και της Αδελφότητας απογόνων ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ συμμετείχε στην 189Η επέτειο από την έξοδο των ελεύθερων πολιορκημένων,  τιμώντας  με την παρουσία της τους Ήρωες του Μεσολογγίου, στους οποίους ακούμπησε όλη η Ελλάδα το πεπρωμένο της. Την Π.Ο.Θ.Σ. συνόδευαν τα μέλη της, Θρακική Εστία Εορδαίας “Ο ΑΡΧΙΓΕΝΗΣ, Σύλλογος προσφύγων Ανατολικής Θράκης-Αγίας Τριάδας, Σύλλογος Ανατολικοθρακιωτών Λακκώματος “Ο ΑΓΙΟΣ ΜΟΔΕΣΤΟΣ”, πολιτιστικός σύλλογος Ν.Ηρακλείας “Η ΠΕΡΙΝΘΟΣ”, σύλλογος Θρακιωτών Μανδριτσιωτών  Θέρμης..

 

Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων συμπεριλαμβανόταν και η εκδήλωση της αδελφοποίησης της Αδελφότητας των απογόνων ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ με την ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ.

Στη διάρκεια της σεμνής τελετής ο Πρόεδρος της Αδελφότητας κ. Ιωάννης Δ.Μακρής απόγονος του Δημήτρη Μακρή ο τάφος του οποίου βρίσκεται σε κεντρικό σημείο του κήπου των ηρώων, αφού μας καλωσόρισε  κάλεσε στο βήμα τον κ. Ελευθέριο Θ. Χατζόπουλο, πρόεδρο της Π.Ο.Θ.Σ., ο οποίος τόνισε ότι ο Θρακικός Ελληνισμός  με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση χαιρετίζει την εκδήλωση της αδελφοποίησης η οποία έχει σχέση με το ιστορικό παρελθόν και των δύο φορέων και με την ελπίδα ότι αυτή θα γίνει η αφετηρία για την ανάδειξη μιας και γιατί όχι πολλών ακόμη σελίδων της αποσιωπημένης ιστορίας τόσο της Θράκης  όσο και της Ι.Π. του Μεσολογγίου. Ευελπιστούμε ότι παρά τις όποιες δυσκολίες, τα μέλη μας θα αναδιφήσουν στο παρελθόν συμμετέχοντας στο κυνήγι του ιστορικού θησαυρού για να, μπορέσουμε να έχουμε αποτελέσματα και να συμπληρώσουμε όσες περισσότερες αράδες  μπορούμε στο μητρώο των Απογόνων.

Σε δηλώσεις που έγιναν επισημάνθηκε   ότι το Μεσολόγγι κατέχει πρωτεύουσα θέση στην Παγκόσμια Ιστορία και αυτό γιατί οι Μεσολογγίτες με την θυσία τους διακήρυξαν ότι ο Ελεύθερος άνθρωπος πάντα Ελεύθερος θα μείνει. Η δε    κα Δακαλάκη είπε ότι η Επανάσταση  του Μεσολογγίου, το “Μεσολόγγι, το μικρό αλωνάκι” του Διονυσίου Σολωμού στο οποίο ακούμπησε όλη η Ελλάδα το πεπρωμένο της, άλλαξε τον ρου της ελληνικής Ιστορίας και έστειλε μήνυμα προς όλα τα έθνη όπως μας λέει ο Εθνικός μας ποιητής Κ. Παλαμάς “Η μεγαλοσύνη εις τα Έθνη δεν μετριέται με το στρέμμα, με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με αίμα”.

Με θρησκευτική κατάνυξη και  πατριωτική υπερηφάνεια η Ιερά Πόλις του Μεσολογγίου τίμησε κι εφέτος την 189η Επέτειο της Εξόδου της Ηρωικής Φρουράς των Ελευθέρων Πολιορκημένων Στον Κήπο των Ηρώων, στον Τύμβο, όπου βρίσκονται τα οστά των Πεσόντων της Εξόδου, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων.  Στεφάνια κατέθεσε και η Π.Ο.Θ.Σ.  τόσο στον τύμβο όσο και στο μνημείο των θρακών που στήθηκε πριν ΄13 μήνες  στον κήπο των  Ηρώων  με δική της πρωτοβουλία .Το Σάββατο το βράδυ συμμετείχε στην πομπή που κράτησε 2 ώρες και 10 λεπτά.. Στην πομπή συμμετείχαν 25 μπάντες και πλήθος πολιτιστικών φορέων, η δε πομπή έκλεισε με τη μεταφορά  του Λιάρου, το ντουφέκι του καπετάν  Δημήτρη Μακρή και της εικόνας της εξόδου την οποία θεσμικά μεταφέρουν οι μαθητές της τρίτης τάξης του λυκείου της Ιεράς Πόλεως και ακλουθούν ο κλήρος και οι αρχές.

Ελπίζουμε του χρόνου και με τη βοήθεια της Παναγίας Κοσμοσώτηρας να ήμαστε πολλοί περισσότεροι στις εκδηλώσεις.

 

Θεσσαλονίκη 06 Απριλίου 2015

Για το Δ.Σ. της Π.Ο.Θ.Σ.

Ελευθέριος Θ. Χατζόπουλος

Πρόεδρος

 

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button