Απαισιοδοξία για τη Βιομηχανία Ζάχαρης

Εν μέσω εντάσεων, αντεγκλήσεων και διαδοχικών ψηφοφοριών πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, η μαραθώνια κρίσιμη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) για το μέλλον των πέντε εργοστασίων της εταιρίας.

Εν μέσω εντάσεων, αντεγκλήσεων και διαδοχικών ψηφοφοριών πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, η μαραθώνια κρίσιμη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) για το μέλλον των πέντε εργοστασίων της εταιρίας.
Από τις 10 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι τη Δευτέρα, τις εργασίες της συνεδρίασης μονοπώλησε η παρουσίαση των πρώτων εκτιμήσεων της Deloitte & Touche, σχετικά με τη βιωσιμότητα των πέντε μονάδων. Από τις τρεις και μετά, το “κέντρο βάρους” της συζήτησης μεταφέρθηκε στο θέμα της προγραμματισμένης εθελουσίας εξόδου. Αν και για τη συνεδρίαση, που – σημειωτέον – ολοκληρώθηκε τις βραδινές ώρες, δεν ανακοινώθηκε τίποτα επισήμως, ωστόσο το σενάριο που φαίνεται να επικρατεί τελικά είναι να παραμείνουν σε λειτουργία και τα πέντε εργοστάσια της εταιρίας, έστω και με μεγάλη οικονομική ζημία, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων, Μανόλης Λαγογιάννης.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι “οι κύριοι της διοίκησης της ΕΒΖ προχωρούν με βάση τη διυπουργική απόφαση που είχε ληφθεί και κάνουν πίσω σε σχέση με όσα είχαν πει στο πρόσφατο παρελθόν για κλείσιμο κάποιων μονάδων”.
Ο κ. Λαγογιάννης επανέλαβε ακόμη την πρόταση της Ομοσπονδίας για λειτουργία των τριών εργοστασίων ως ζαχαρουργείων και μετατροπή των άλλων δύο σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης.
Κατά τον κ. Λαγογιάννη, στο θέμα της εθελούσιας εξόδου, αποφασίστηκε να αποχωρήσουν με τα -“υποτυπώδη” όπως τα χαρακτήρισε – κίνητρα 113 αντί για 121 άτομα, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, και να παραμείνουν τα οκτώ. Σε κάθε περίπτωση, η λύση επείγει να βρεθεί, καθώς η ΕΒΖ βρίσκεται πλέον ανάμεσα σε “Συμπληγάδες”, όπως έγινε σαφές και κατά την παρουσίαση των πρώτων εκτιμήσεων της Deloitte: από τη μία, έρχεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο ζημίας δεκάδων εκατ. ευρώ φέτος, αν τα πέντε εργοστάσιά της συνεχίσουν να λειτουργούν ως ζαχαρουργεία και από την άλλη πρέπει να “τα βγάλει πέρα” με στενά χρονικά περιθώρια, αυξημένες οικονομικές απαιτήσεις (μεταξύ άλλων προς το Ταμείο Αναδιάρθρωσης της ΕΕ) και μειωμένη σπορά τεύτλων (250.000 στρέμματα έναντι στόχου για 350.000).
Η πρώτη ενημέρωση του διοικητικού συμβουλίου της EBZ από την ομάδα της Deloitte & Touche, η οποία επεξεργάστηκε εναλλακτικά σενάρια για το μέλλον των εργοστασίων, δεν “γέννησε” αισιοδοξία. Παρόλο που μέχρι στιγμής δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση για τα αποτελέσματα της μαραθώνιας συνεδρίασης, ωστόσο τα στελέχη της Deloitte φέρονται να έχουν προειδοποιήσει τη διοίκηση ότι αν τα πέντε εργοστάσια εξακολουθήσουν να λειτουργούν ως έχουν, η χρήση θα κλείσει με ζημία 40 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, με βάση το πιο δυσοίωνο σενάριο, ακόμη και ένα ή δύο εργοστάσια να παραμείνουν ως ζαχαρουργεία, το αποτέλεσμα θα είναι επισφαλές για την εταιρία.
Την ίδια στιγμή, ως κάτοχος ποσόστωσης, η ΕΒΖ καλείται να καταβάλει εισφορά παραγωγής 126,40 ευρώ/τόνο μόνο για το πρώτο έτος (για ποσόστωση που ουσιαστικά δεν μπορεί να καλύψει, λόγω της μειωμένης σποράς). ‘Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται, για να βρεθεί διέξοδος, είναι να “αποσυρθεί” μέρος της ποσόστωσης που δικαιούται η ΕΒΖ (οπότε η βιομηχανία θα λάβει 730 ευρώ ανά αποσυρόμενο τόνο ποσόστωσης τα δύο πρώτα έτη, ποσό που θα κατέλθει σε 625 ευρώ το τρίτο έτος και σε 520 το τελευταίο έτος).
Ωστόσο, ούτε σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα είναι εύκολα, καθώς η αίτηση για την απόσυρση ποσόστωσης πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος Ιουνίου, κάτι που σημαίνει ότι η ΕΒΖ έχει στη διάθεσή της λιγότερες από 50 ημέρες, για να πραγματοποιήσει μια τέτοια κίνηση. Την ίδια στιγμή, θολό παραμένει το τοπίο και σε ό, τι αφορά τη μετατροπή – ή όχι – των δύο από τα εργοστάσια της βιομηχανίας σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης.
Σύμφωνα με τον κ. Λαγογιάννη, ενδέχεται να σταλεί επιστολή από τη διοίκηση της ΕΒΖ προς τον βασικό μέτοχο (ΑΤΕ) και τα υπουργεία Γεωργίας και Οικονομίας, προκειμένου οι αρμόδιοι να ενημερωθούν για τις πρώτες εκτιμήσεις της Deloitte και των διοικούντων την εταιρία, ώστε να λάβουν τις αποφάσεις για το μέλλον των εργοστασίων. Η ολοκληρωμένη μελέτη της Deloitte υπολογίζεται να παραδοθεί προς το τέλος του μήνα.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button