ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΜΑΣ ΦΙΛΟΥΣ

Τετάρτη 18 & Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013, ώρα 18:00

 

 

 

Την Τετάρτη 18 και το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013ανοίγει η αυλαία ενός νέου Θιάσου Σκιών στην Ξάνθη.

 

Ο Θίασος Σκιών «Τα Παραμύθια του Καραγκιόζη»αποτελείται από τους Δομτζίδη Απόστολο, Μιχαηλίδου Νατάσα και Κατσιλίδου Ειρήνη. Αφορμή για τη δημιουργία αυτού του θιάσου υπήρξε η αγάπη τους για το Θέατρο Σκιών και η προσπάθεια διατήρησης και ανάδειξης του μοναδικού αυτού είδους λαϊκού θεάτρου.

Τετάρτη 18 & Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013, ώρα 18:00

 

 

 

Την Τετάρτη 18 και το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013ανοίγει η αυλαία ενός νέου Θιάσου Σκιών στην Ξάνθη.

 

Ο Θίασος Σκιών «Τα Παραμύθια του Καραγκιόζη»αποτελείται από τους Δομτζίδη Απόστολο, Μιχαηλίδου Νατάσα και Κατσιλίδου Ειρήνη. Αφορμή για τη δημιουργία αυτού του θιάσου υπήρξε η αγάπη τους για το Θέατρο Σκιών και η προσπάθεια διατήρησης και ανάδειξης του μοναδικού αυτού είδους λαϊκού θεάτρου.

 

Το θέατρο σκιών είναι ένα θέαμα που έχει πανάρχαιες καταβολές και αποτελεί σημαντικότατο κομμάτι της λαογραφίας και της παράδοσης του λαού μας. Ο Καραγκιόζης υπήρξε το πρώτο νεοελληνικό θέατρο και ήταν το αγαπημένο θέαμα των Ελλήνων το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, έως την έλευση του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Οι περισσότεροι από τους νεότερους το θέαμα το γνώρισαν από την τηλεόραση, η οποία όμως δεν μπορεί να αναπαραστήσει τη μαγεία της ζωντανής παράστασης.

 

Τη μαγεία αυτή προσπαθεί να αναβιώσει ο Θίασος Σκιών «Τα Παραμύθια του Καραγκιόζη» με την παράσταση «Ο Μέγας Αλέξανδρους και τα αινίγματα της Βεζυροπούλας» η οποία θα παρουσιαστεί στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στην Καπναποθήκη «Π», Καπνεργατών 9 στην Ξάνθη, την Τετάρτη 18 και το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013 στις 6:00 μ.μ.

 

Σας περιμένουμε…

 

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013, 6:00 μ.μ.

και

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013, 6:00 μ.μ.

 

Γενική Είσοδος: 3 €

 

Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

Καπναποθήκη «Π», Καπνεργατών 9, Ξάνθη

 

 

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013, ώρα 11:30

 

Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013,στις 11.30, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και οι εκδόσεις ΣΠΑΝΙΔΗ παρουσιάζουν για τους μικρούς φίλους τους το βιβιοπαραραμύθι της Δήμητρας Συνοδινού με τίτλο,

 

 

 

«Το κουκένιο και το αλατένιο σπίτι»

 

«…..Γιατί όπως καλά καταλάβατε, το δάσος, τα πουλιά, τα ζώα και όλα όσα απλόχερα η φύση μας χαρίζει, δεν ανήκουν σε κανέναν. Μπορούμε όλοι να τα απολαμβάνουμε και να τα γευόμαστε, έχοντας πάντα στο νου και την καρδιά μας ότι όλα και όλοι είμαστε μια μεγάλη δυνατή ατσάλινη αλυσίδα. Κανείς δεν πρέπει να κόψει ούτε ένα κρίκο της, για να μπορούν αργότερα τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας, όπως λέει ο παππούς, να τα γνωρίσουν και να τα χαρούν. Όταν βρεθείτε λοιπόν κάποια μέρα στο δάσος, θυμηθείτε τα λόγια του παππού και χαρείτε το. Ίσως φανείτε τυχεροί και ανταμώσετε τον παππού, και ποιος ξέρει, μπορεί να σας πάει στο κουκένιο σπίτι της γιαγιάς και να σας δώσει να πιείτε μυρωδάτο τσάι που μαζεύει από το διπλανό βουνό. Ίσως ακόμη, σας κεράσει η γιαγιά γλυκιά βυσσινάδα που την φτιάχνει ειδικά για τα παιδιά, που αγαπούν και προσέχουν το δάσος…»

 

Το κουκένιο και το αλατένιο σπίτι, είναι ένα παραμυθένιο ταξίδι στο χρόνο, στην παιδική αθωότητα, στα ζωγραφισμένα μας όνειρα. Ιστορίες που ξετυλίγονται μέσα σε έναν κόσμο μαγικό. Ιστορίες που σε όλες διακρίνεται ένας βαθύτερος τόνος που κεντρίζει την σκέψη και το βλέμμα μικρών και μεγάλων αναγνωστών. Ιστορίες γραμμένες με λέξεις και συναισθήματα για τα σιωπηλά μονοπάτια του δάσους.

Ιστορίες αγάπης που μας χαρίζουν σοφία. Ένα μαγευτικό αφήγημα των παιδικών μας χρόνων,  που ανοίγει διάπλατα την πόρτα της ψυχής στον δρόμο της επιστροφής στο χθες. Βιβλίο γραμμένο για να βοηθά και να ενισχύει την προσπάθεια του παιδιού για διάβασμα. Βιβλίο που διεγείρει τις αισθήσεις του παιδιού και το παροτρύνει να ανακαλύψει την φύση.

 

Η Δήμητρα Συνοδινού γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη και είναι πτυχιούχος   του τμήματος της Προσχολικής Αγωγής και Βρεφ/μίας ΤΕΙ Αθηνών, πτυχιούχος της   Σχολής Εκπαιδευτικών Λειτουργών επαγγελματικής και τεχνικής εκπαίδευσης

(Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε.),  Παιδαγωγική  Τεχνική  Σχολή  (ΠΑ.ΤΕ.Σ.).

 

  • Το1980 ίδρυσε το 1ο ιδιωτικό βρεφονηπιακό σταθμό στην Αλεξανδρούπολη με την επωνυμία ”ΠΕΛΑΡΓΟΣ”.
  • Το 1983 διορίστηκε στο Υπουργείο Υγείας Πρόνοιας και εργάστηκε ως νηπιαγωγός και διευθύντρια αντίστοιχα σε κρατικούς παιδικούς σταθμούς στην Αθήνα.
  • Το 2000 παραιτήθηκε από το Υπουργείο Υγείας Πρόνοιας και ορκίστηκε στο Υπουργείο Παιδείας, καθηγήτρια και εργάστηκε στα τεχνικά λύκεια (Ε.ΠΑ.Λ.) στην Αθήνα έως το 2010.
  • Παρακολούθησε πολλά σεμινάρια και συνέβαλε, με την εθελοντική της εργασία, στις τοπικές κοινότητες των περιοχών κατοικίας της.
  • Είναι έγγαμη και έχει τρία παιδιά. Διαμένει μόνιμα στον Άβαντα Αλεξανδρούπολης από το 2010.Ασχολείται με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων, την ζωγραφική και την κηπουρική.

 

 

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα δημιουργικής απασχόλησης του Πολιτιστικού Πολυχώρου της καπναποθήκης «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη και ηείσοδος θα είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σπανίδη».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button