Ομιλία του Βουλευτή Ξάνθης – ΠΑΣΟΚ Δ. Σαλτούρου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2014 είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία και για έναν απολογισμό του απερχόμενου έτους τόσο σε οικονομικό όσο και σε ευρύτερο πολιτικό επίπεδο. Πολλώ δε μάλλον όταν ο συζητούμενος προϋπολογισμός αποτελεί συνέχεια αλλά και συνέπεια των πεπραγμένων του 2013 αλλά και των περασμένων ετών, μέσα στα οποία καταγράφεται η αγωνιώδης και επίπονη προσπάθεια της χώρας μας, η αγωνιώδης και επίπονη προσπάθεια του Ελληνικού Λαού να αποφύγει την κατάρρευση αλλά και να ορθοποδήσει.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2014 είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία και για έναν απολογισμό του απερχόμενου έτους τόσο σε οικονομικό όσο και σε ευρύτερο πολιτικό επίπεδο. Πολλώ δε μάλλον όταν ο συζητούμενος προϋπολογισμός αποτελεί συνέχεια αλλά και συνέπεια των πεπραγμένων του 2013 αλλά και των περασμένων ετών, μέσα στα οποία καταγράφεται η αγωνιώδης και επίπονη προσπάθεια της χώρας μας, η αγωνιώδης και επίπονη προσπάθεια του Ελληνικού Λαού να αποφύγει την κατάρρευση αλλά και να ορθοποδήσει.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ο απολογισμός αυτός να περιλαμβάνει και την αυτοκριτική μας. Και δεν αναφέρομαι βεβαίως μόνο στους βουλευτές και στα κόμματα που στηρίζουν κοινοβουλευτικά την Κυβέρνηση. Αναφέρομαι και στα κόμματα της αντιπολίτευσης και δη αυτό της Αξιωματικής. Είναι και η δική σας στάση η οποία καθορίζει σε μεγάλο – και μερικές φορές κρίσιμο βαθμό τις εξελίξεις, με άμεσο αντίκτυπο στην εικόνα της χώρας στο διεθνές στερέωμα.

Το παράδειγμα του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι εξόχως χαρακτηριστικό. Μπορεί ασφαλώς κάποιος να υποστηρίξει ότι το πλεόνασμα δεν είναι επιτεύξιμο. Ούτε απαγορεύεται να πράξει κάτι τέτοιο ούτε και κανείς πρόκειται να τον κατηγορήσει, παρά μόνο ίσως για λανθασμένη εκτίμηση. Αυτό που δεν μπορεί κανείς όμως να κάνει, αυτό που δεν επιτρέπεται σε κανέναν, είναι να υπονομεύει την εθνική προσπάθεια, πολύ περισσότερο όταν η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος θα είναι ένα μεγάλο όπλο της χώρας μας τόσο στην πορεία της προς την έξοδο από τα μνημόνια και την επιτήρηση όσο και στην άσκηση της αναγκαίας κοινωνικής πολιτικής. Για όσους μάλιστα δεν το έχουν καταλάβει μέχρι σήμερα,  να το πω πιο λιανά. Ακόμη και η δυνατότητα πρόβλεψης και μάλιστα πειστικής πρόβλεψης πρωτογενούς πλεονάσματος – και μην ξεχνάμε ότι η τρόικα δεν είναι θιασώτης της δημιουργικής λογιστικής – αποτελεί ήδη από μόνη της ένα μεγάλο όπλο στα χέρια του Ελληνικού Λαού. Αν λοιπόν υπάρχει κάτι ουσιαστικό να πράξετε, αν θέλετε να κάνετε κάτι ώστε να βοηθήσετε τον τόπο, αυτό είναι προτάσεις για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος και όχι ευχές για το αντίθετο. Είναι η πρόταση μιας συγκεκριμένης και υλοποιήσιμης πολιτικής προς όφελος του Ελληνικού Λαού και όχι τα αλληλοαντικρουόμενα φληναφήματα που ξεκινούν από την άτακτη χρεοκοπία και την επιστροφή στη δραχμή και φτάνουν μέχρι την εκβιαστική επιβολή της πανίσχυρης προφανώς Ελλάδας στους “ευρωπαίους δυνάστες”.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όλοι εμείς στο ΠΑΣΟΚ προσπαθήσαμε να συγκεράσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλες τις αντίρροπες αναγκαιότητες. Δεν είναι εύκολο. Θα ήταν πιο εύκολο αν ο Ελληνικός Λαός μας είχε δώσει μεγαλύτερη δύναμη. Στην προσπάθεια αυτή, ποτέ δεν ξεχάσαμε τα οράματά μας, αντίθετα, πιστεύουμε ότι αυτά υπηρετούμε. Ότι υπηρετούμε το λαό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με συρρικνωμένες μάλιστα δυνάμεις, αλλά μέσα στη φωτιά, μέσα στη φθορά, όχι από τα θεωρεία της εύκολης και υποκριτικής κριτικής.

Είναι οξύμωρο έως φαιδρό, να δεχόμαστε σήμερα σφοδρότατες επιθέσεις από ένα μέρος του πολιτικού φάσματος του παρελθόντος, κατά παράφραση: του πολιτικού φαντάσματος του παρελθόντος, το οποίο έχει σημαντικές ευθύνες για την αποδόμηση της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Πολλοί από αυτούς μάλιστα νομίζουν ότι επειδή φόρεσαν τον μανδύα του αριστερότερου των αριστερών ή του δεξιότερου των δεξιών ή του λαϊκότερου των λαϊκών, μπορούν να κρύψουν τα ανεξίτηλα σημάδια της ευθύνης. Δεν κρύβονται κυρίες και κύριοι αυτά τα σημάδια. Και κυρίως δεν πλένονται. Εμείς λοιπόν δεν φοράμε κανέναν μανδύα. Θέλουμε να συσπειρώσουμε γύρω μας όλες εκείνες της υγιείς δυνάμεις της Ελληνικής Κοινωνίας που απεχθάνονται τη διαφθορά, που δεν πιστεύουν στο ατομικό βόλεμα, που δεν θα πατήσουν επί πτωμάτων, που δεν θέλουν να ζουν στην πλάτη του Ελληνικού λαού, που πιστεύουν στην κοινωνική δικαιοσύνη, στην αλληλεγγύη, στην ισότητα, στο συνάνθρωπο. Που αναγνωρίζουν συνειδητά ή ασυναίσθητα ότι η χώρα αυτή πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να επανεκκινηθεί. Πρέπει να επιστρέψει στις κλασικές της αξίες. Με αυτό το κομμάτι της κοινωνίας θέλουμε να συμπορευτούμε. Με αυτό το κομμάτι θα επαναπροσδιορίσουμε αυτό που εμείς αποκαλούμε κεντροαριστερά και που πιθανόν κάποιοι άλλοι να το αποκαλούν αλλιώς. Δεν έχουν άλλωστε σημασία οι ετικέτες.

Προϋπόθεση όμως όλων αυτών, αλλά και αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να μείνει η χώρα όρθια. Να αποφύγουμε οριστικά τον κίνδυνο ακαριαίας και βίαιης κατακρήμνισης του βιοτικού μας επιπέδου. Και να βάλουμε τις βάσεις της ανάπτυξης και της ανόδου. Σε αυτά στοχεύει ο υπό συζήτηση προϋπολογισμός. Και είναι σίγουρο ότι στην εφαρμογή του θα προκύψουν συγκρούσεις, βελτιώσεις, επαναπροσδιορισμοί. Η ουσία του όμως είναι ότι πρόκειται για έναν προϋπολογισμό – θα έλεγα – προπομπό αισιοδοξίας. Θαύματα βεβαίως δεν γίνονται. Ούτε η κατάσταση μπορεί να αλλάξει από τη μία μέρα στην άλλη, τουλάχιστον όσον αφορά τη βελτίωση των πραγμάτων. Έχουμε όμως ήδη διανύσει αρκετό δρόμο και αυτή είναι η μεγάλη μας παρακαταθήκη. Και οι σημερινές μας επιλογές θα έχουν αντίκτυπο όχι μόνο σε εμάς αλλά και στις επόμενες γενιές. Και αυτήν την ιστορική ευθύνη την αντιλαμβάνεται πλήρως η σημερινή κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Και στη συντριπτική της πλειοψηφία, την αντέχει. Εύχομαι να την αντιληφθούν και να την αντέξουν όλοι. Η ιστορία θα τους δικαιώσει.

 

Σας ευχαριστώ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button