Συνεδρίασε το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ξάνθης

Συνεδρίαση ρουτίνας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το προχθεσινό Νομαρχιακό Συμβούλιο Ξάνθης το οποίο περιλάμβανε πέντε θέματα στην ημερήσια διάταξή του και τα οποία εγκρίθηκαν στο σύνολό τους.

          Συνεδρίαση ρουτίνας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το προχθεσινό Νομαρχιακό Συμβούλιο Ξάνθης το οποίο περιλάμβανε πέντε θέματα στην ημερήσια διάταξή του και τα οποία εγκρίθηκαν στο σύνολό τους.


Με χαμηλούς τόνους και σε κλίμα διαφορετικό από εκείνο που επικρατούσε στις μέχρι τώρα συνεδριάσεις του οργάνου, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι αφού άκουσαν τις εισηγήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων της νομαρχίας για τα θέματα που περιλάμβανε η ημερήσια διάταξη, έκαναν τις τοποθετήσεις και στη συνέχεια ψήφισαν θετικά υπέρ της έγκρισης των εισηγήσεων.


          Συγκεκριμένα, το πρώτο θέμα αφορούσε την έγκριση προϋπολογισμού έτους 2008, το οποίο και καταψηφίστηκε μόνο από τον επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, τον κ. Δημήτρη Φωτιάδη.


Σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ ο προϋπολογισμός ψηφίζεται από το Νομαρχιακό Συμβούλιο ως το τέλος Σεπτεμβρίου.


           Εισηγητής του θέματος ήταν ο προϊστάμενος της Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών, κ. Καρακώστας, ο οποίος μέσα από την εισηγητική έκθεση επί του προϋπολογισμού έτους 2008 έκανε γνωστό πως τα έσοδα του Ν.Δ Ξάνθης  ανέρχονται στα 29.470.491Ε, τα έξοδα στα 31.113.778 Ε και το έλλειμμα υπολογίζεται στο 1.643.287Ευρώ το οποίο και θα καλυφθεί από το ταμειακό υπόλοιπό της τρέχουσας χρήσης 2007.


Τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού προέρχονται από κρατική επιχορήγηση ύψους 11.252.600 Ε και από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, που για το 2008 προβλέπεται το ποσό των 1.795.000 Ε. Παράλληλα από την Κεντρική Υπηρεσία Ν.Α. Δράμας-Καβάλας- Ξάνθης η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ξάνθης επιχορηγείται με 780.000Ε. Σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό επενδύσεων έτους 2008 τα έσοδα υπολογίζονται στα 15.165.093 Ε και τα έξοδα 16.015.093, ενώ το ταμειακό έλλειμμα προβλέπεται στα 850.000 Ε.


Στο μεταξύ και το δεύτερο θέμα της ημερήσιας διάταξης που αφορούσε την έγκριση του Απολογισμού έτους 2006 του Νομαρχιακού Διαμερίσματος 2006 πέρασε κατά πλειοψηφία, καθώς καταψηφίστηκε από τον κ. Δημήτρη Φωτιάδη.


            Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Φώτης Καραλίδης πρότεινε να υπάρξει τροποποίηση του Κώδικα Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, σε ότι αφορά τις ημερομηνίες για την παράταση των πληρωμών και των ημερομηνιών κατάθεσης των απολογισμών των οικονομικών ετών, έτσι ώστε να ολοκληρώνονται όλες οι ενέργειες των υπηρεσιών της νομαρχίας εντός των χρονικών ορίων που θα προβλέπονται. Μάλιστα ζήτησε το θέμα να τεθεί στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΝΑΕ. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του συγκεκριμένου θέματος η νομαρχιακή αρχή δέχτηκε κριτική αναφορικά με την καθυστέρηση των πληρωμών και την απορροφητικότητα των έργων.


            Ο νομάρχης κ. Παυλίδης αντέκρουσε λέγοντας πως ήδη έχει γίνει το 82% των πληρωμών και ζητείται ένα 40% προκειμένου να πάνε περίπου στο130%. Σε ότι αφορά τα έργα του Interreg αυτά έχουν ισοσκελιστεί. Παράλληλα ο νομάρχης Ξάνθης σημείωσε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες της νομαρχίας Ξάνθης κατέθεσαν 4-5 προτάσεις για νέα έργα, ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία αναμένεται να εγκριθούν μέσα στο 2008 και κάποια άλλα πρόσθετα έργα υδάτινων πόρων.


        “Το συνολικό ποσό που θα φτάσουμε από το Γ’ ΚΠΣ θα είναι εκατό και πλέον τοις εκατό προς τα πάνω από πλευράς νομαρχίας Ξάνθης”, υπογράμμισε ο κ. Παυλίδης.


Το τρίτο θέμα της ημερήσιας διάταξης είχε να κάνει με την 8η Τροποποίηση προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2007 καθώς το Νομαρχιακό Διαμέρισμα Ξάνθης επιχορηγείται από την Περιφέρεια Α.Μ-Θ με το ποσό των 289.000 Ευρώ για κάλυψη δαπανών μεταφοράς μαθητών.


          Τέλος δόθηκαν θετικές γνωμοδοτήσεις για δυο μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπου η μία αφορούσε την εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας πέτρας στην αγροτική περιοχή Μάνδρας, και η άλλη την αύξηση της δυναμικότητας βιομηχανίας παραγωγής προφίλ αλουμινίου στη Λεύκη.


Αξίζει να σημειωθεί πως στα δύο τελευταία θέματα, όλοι οι νομαρχιακοί σύμβουλοι συμφώνησαν να υπάρξουν δεσμευτικές δικλείδες, όπως την αποκατάσταση του χώρου στην προτερα του κατάσταση, αν πρόκειται για λατομείο, ή στη λήψη μέτρων για τον περιορισμό των ρύπων και των αποβλήτων αν αφορά βιομηχανίες, προκειμένου να δίδονται θετικές γνωμοδοτήσεις στις ΜΠΕ. Για το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ξάνθης πάνω από όλα προέχει η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.


Γκούμα Δέσποινα      

Σχετικά Άρθρα

Back to top button