Επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Βόρεια Ελλάδα τον Αύγουστο

Αρνητική εικόνα παρουσίασαν τον Αύγουστο οι επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα, με πτώση του τζίρου τους και μείωση των <a href=”http://www.newsit.gr/default.php?pname=Tags&keywords=%CE%A0%C

Αρνητική εικόνα παρουσίασαν τον Αύγουστο οι επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα, με πτώση του τζίρου τους και μείωση των προσλήψεων.


Σημαντική επιδείνωση παρουσίασε τον προηγούμενο μήνα ο δείκτης Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500), που αποτυπώνει την πορεία των Βορειοελλαδικών επιχειρήσεων, καθώς επέστρεψε κοντά στα επίπεδα που βρισκόταν στις αρχές του 2013.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης έκανε «βουτιά» κατά 10 μονάδες τον Αύγουστο έναντι του Ιουλίου και διαμορφώθηκε στο -32, από -22 και από -49 τον Δεκέμβριο του 2012 και -36 τον περσινό Αύγουστο. Η κατακόρυφη πτώση του δείκτη αποδίδεται από τους αναλυτές της εταιρείας δημοσκοπήσεων και ερευνών «Interview», που διεξάγει τις μηνιαίες στατιστικές μετρήσεις του δείκτη NGBI 500 σε δείγμα 500 επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας, σε μια σειρά από παράγοντες. Ειδικότερα, στο τέλος της φετινής τουριστικής περιόδου, στις ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και στην ανάγκη ενός νέου δανειοδοτικού πακέτου το 2014, καθώς και στη συνεχιζόμενη ύφεση.

Να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο οι επιχειρήσεις έκριναν σε ποσοστό 16% ότι η κατάστασή τους είναι καλή, έναντι 20% τον Ιούλιο του 2013. Την ίδια στιγμή, στο 35% παραμένει το ποσοστό των επιχειρήσεων, που δηλώνουν ότι η κατάστασή τους είναι ικανοποιητική, ενώ αυξάνεται στο 49%, έναντι 45% τον Ιούλιο, το ποσοστό όσων λένε ότι είναι κακή.

Επιδεινώθηκε το επιχειρηματικό κλίμα στη Βόρεια Ελλάδα τον Αύγουστο, με πτώση τζίρου και «πάγωμα» προσλήψεων. Για το επόμενο εξάμηνο, διαμορφώνονται στο 14% οι επιχειρήσεις που εκτιμούν ότι θα είναι καλύτερη η κατάστασή τους, έναντι 18% τον Ιούλιο. Στασιμότητα προβλέπει το 41% (45% τον Ιούλιο) και επιδείνωση το 45%, έναντι 37% τον προηγούμενο μήνα.

Αρνητική είναι η κατάσταση και στον τομέα της απασχόλησης, καθώς η τάση για προσλήψεις, κυρίως εποχιακού χαρακτήρα, φαίνεται ότι έφτασε στο ανώτερο σημείο της το Μάιο και πλέον υποχωρεί πάρα πολύ. Στο πλαίσιο αυτό, η πρόθεση απολύσεων προσεγγίζει το 20%, έναντι 24% τον Ιούλιο του 2013, ενώ μόλις στο 5% (έναντι ποσοστού 8% τον Ιούλιο) είναι η πιθανότητα για προσλήψεις. Η πλειονότητα των Βορειοελλαδικών επιχειρήσεων μάλιστα και συγκεκριμένα το 75% (έναντι 68% τον Ιούλιο) επιλέγει να διατηρήσει αμετάβλητο τον αριθμό του προσωπικού του.

Όσο για τον τζίρο της επιχείρησης, οι απαντήσεις για τον φετινό Αύγουστο καταδεικνύουν σημαντική αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων, που δηλώνουν πως μειώθηκε (50%, έναντι 43% τον Ιούλιο). Αύξηση πωλήσεων αποτυπώνεται μόλις από το 9% (20% ήταν το αντίστοιχο ποσοστό του Ιουλίου του 2013) των επιχειρήσεων, ενώ στασιμότητα αναφέρει το 41%, έναντι 37% τον Ιούλιο.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button