ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Αγανάκτηση, οργή και έντονο προβληματισμό προκαλεί στον Αυτοδιοικητικό κόσμο και τους πολίτες που εκπροσωπούμε, το περιεχόμενο δημοσιεύματος εφημερίδας πανελλήνιας κυκλοφορίας που προαναγγέλλει την κατάργηση δεκάδων δημοτικών επιχειρήσεων.

Αγανάκτηση, οργή και έντονο προβληματισμό προκαλεί στον Αυτοδιοικητικό κόσμο και τους πολίτες που εκπροσωπούμε, το περιεχόμενο δημοσιεύματος εφημερίδας πανελλήνιας κυκλοφορίας που προαναγγέλλει την κατάργηση δεκάδων δημοτικών επιχειρήσεων.

Είτε πρόκειται για έγκυρες πληροφορίες που προέρχονται από οποιοδήποτε υπουργείο, είτε πρόκειται για τις συνηθισμένες διαρροές παραγόντων,  εφ’ όσον έχουν έστω και ελάχιστα στοιχεία αλήθειας, τότε δρομολογούνται εξελίξεις εθνικά και κοινωνικά επικίνδυνες που θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο την ήδη επιβαρυμένη θέση των πολιτών, της κοινωνίας και συνολικά της χώρας.

Στην χώρα μας εκτός από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη όπου λειτουργούν οι οργανισμοί της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ η υδροδότηση του πληθυσμού και η διαχείριση των αποχετευτικών δικτύων και σταθμών βιολογικού καθαρισμού γίνεται από την Τοπ. Αυτοδιοίκηση και ειδικότερα από τις ΔΕΥΑ. Πρόκειται για επιχειρήσεις που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Η χρηματοδότησή τους βασίζεται στους πολίτες και επιπλέον απορροφούν  δημιουργικά τα ευρωπαϊκά κονδύλια κατασκευάζοντας σημαντικά έργα, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και στηρίζοντας την τοπική οικονομία.

Επιπλέον η Ευρωπαϊκή εμπειρία από την μεταβίβαση παρόμοιων επιχειρήσεων σε ιδιώτες είναι σημαντική, αφού το εγχείρημα αυτό απέτυχε, με σοβαρές επιπτώσεις όμως στους πολίτες και την τοπική οικονομία.

Όσον αφορά στις επιχειρήσεις που επιδιώκουν κοινωφελείς σκοπούς και προάγουν τον πολιτισμό και οι οποίες περιλαμβάνονται στα σενάρια περί κατάργησης, προβλέπονται από την πρόσφατη Διοικητική Μεταρρύθμιση («Καλλικράτης») και είναι αυτές που δημιούργησαν το τελευταίο ανάχωμα για την κοινωνική συνοχή. Είναι αυτές που έχουν σώσει την αξιοπρέπεια της Χώρας μέσω της λειτουργίας κοινωνικών δομών (βρεφονηπιακοί-παιδικοί σταθμοί, Βοήθεια στο σπίτι, ΚΑΠΗ, Κοινωνικά παντοπωλεία, Ιατρεία, Κοινωνικά φαρμακεία, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ κ.λπ.), αλλά και των δομών στους τομείς του πολιτισμού και αθλητισμού (Δημ. Ωδεία, σχολές χορού, καλλιτεχνικά εργαστήρια, στήριξη μεγάλων πολιτιστικών γεγονότων σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο). Επιπλέον εξασφαλίζουν χρηματοδότηση με την υπεραπορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, όταν άλλοι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς καταγράφουν συνεχώς υστερήσεις στην απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Τέλος, έχουν προσλάβει από τον ΟΑΕΔ χιλιάδες άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (ανάπηροι, απεξαρτημένοι, πλησίον της συντάξεως κ.λπ.)

Πρόθεσή μας δεν είναι να συγκαλύψουμε οποιαδήποτε κακή διαχείριση όπου και αν υπάρχει. Η Δικαιοσύνη όπου χρειασθεί να παρέμβει. Όμως η σκέψη και μόνο για κατάργηση παρόμοιων επιχειρήσεων μόνο εγκληματική μπορεί να χαρακτηρισθεί και στοχεύει να πλήξει απ’ ευθείας την κοινωνική συνοχή, το όποιο κοινωνικό πρόσωπο του κράτους απέμεινε , να πλήξει τους συμπολίτες μας.

Η πρόθεση, εάν υπάρχει, δεν εξυπηρετεί δημοσιονομικούς στόχους.Και αυτό διότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει κάνει θυσίες για τον εξορθολογισμό των οικονομικών της τα τελευταία χρόνια και έχει συμβάλλει όσο κανείς άλλος στην επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος σε επίπεδο Χώρας (μείωση αριθμού Δήμων και Νομικών προσώπων, μείωση πολιτικού προσωπικού, μείωση κονδυλίων κ.λπ.)

Πρόσφατα επίσης η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρότεινε στην Κυβέρνηση την εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα.

Φαίνεται ότι η Κυβέρνηση δεν εμπιστεύεται την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το εκφράζει για μια άλλη φορά σε μια στιγμή που η Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσω των αποφάσεων της στην τελευταία Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ δηλώνει έτοιμη και παρούσα για ουσιαστική και σε βάθος αποκέντρωση, για φυγή προς τα εμπρός ώστε η έξοδος από την κρίση και η ανασυγκρότηση της χώρας να γίνει με δημοκρατικό τρόπο.

Καλούμετους εμπνευστές και τους  διακινητές των σεναρίων αυτών να ανακαλέσουν οποιαδήποτε σκέψη που οδηγεί στο κλείσιμο και κατάργηση των επιχειρήσεων αυτών.

Καλούμετην πολιτική ηγεσία των συναρμόδιων Υπουργείων να αποκηρύξει τα απαράδεκτα αυτά σενάρια και να ενσκήψει στις δημιουργικές προτάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Καλούμεσε επαγρύπνηση όλους τους αυτοδιοικητικούς και τους πολίτες ώστε να προστατέψουμε τις τοπικές κοινωνίες και να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή.

 

                                                                                              Ο Πρόεδρος  της ΠΕΔ/ΑΜΘ

 

 

 

 

                                                                                                 ΣΙΜΙΤΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

                                                                                                   (Δήμαρχος Καβάλας)

Σχετικά Άρθρα

Back to top button