Έκδοση εκλαϊκευμένων οδηγών αναγνώρισης του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης

 Το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης αποτελεί ένα τόπο με ιδιαίτερα πλούσια πανίδα και χλωρίδα, καθώς η εναλλαγή των ενδιαιτημάτων έχει δημιουργήσει ένα φυσικό παράδεισο. Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας μέσω του προγράμματος «Προστασία και Ανόρθωση Υδατικών και Δασικών Πόρων Ν.

 Το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης αποτελεί ένα τόπο με ιδιαίτερα πλούσια πανίδα και χλωρίδα, καθώς η εναλλαγή των ενδιαιτημάτων έχει δημιουργήσει ένα φυσικό παράδεισο. Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας μέσω του προγράμματος «Προστασία και Ανόρθωση Υδατικών και Δασικών Πόρων Ν. Ροδόπης», που χρηματοδοτήθηκε κατά 50% από πόρους του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΧΜ ΕΟΧ) και κατά 50% από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, προχώρησε στην δημιουργία 6 εκλαϊκευμένων οδηγών αναγνώρισης των ειδών και των τύπων οικοτόπων της ευρύτερης περιοχής της Λίμνης Ισμαρίδας και των λιμνοθαλασσών Θράκης.

            Οι εκλαϊκευμένοι οδηγοί αναγνώρισης είναι μορφής τετράπτυχων φυλλαδίων και βοηθούν στην αναγνώριση των θηλαστικών (περιγράφονται 19 είδη με σημαντικότερη τη Βίδρα), των ασπονδύλων (π.χ. πεταλούδες, έντομα), των ψαριών (μεταξύ τους τα δυο ενδημικά είδη της περιοχής, τη Θρίτσα και την Αλάια, μοναδικά στον κόσμο), των πουλιών (επιλέχθηκαν 42 είδη από το σύνολο των 277 που φιλοξενεί η περιοχή), των ερπετών & αμφιβίων (περιγράφονται 15 είδη ερπετών, όπως χελώνες, φίδια και σαύρες και 6 είδη αμφιβίων όπως οι βάτραχοι και οι φρύνοι) καθώς και των τύπων οικοτόπων (όπως οι αμμοθίνες, οι αλμυρόβαλτοι, τα υγρολίβαδα, οι καλαμιώνες) που μπορεί κανείς να συναντήσει στην περιοχή της Λίμνης Ισμαρίδας καθώς και των Λιμνοθαλασσών Ροδόπης. Ο κάθε οδηγός περιλαμβάνει είδη από τα πιο κοινά αλλά και κάποια σπάνια που μπορεί να συναντήσει κανείς στην περιοχή. Στόχος τους είναι να βοηθήσουν τον επισκέπτη κάθε ηλικίας να αναγνωρίσει τα είδη έξω στο φυσικό περιβάλλον χωρίς να χρειάζεται να έχει ιδιαίτερες επιστημονικές γνώσεις.

            Τους οδηγούς αναγνώρισης μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν οι επισκέπτες του Εθνικού Πάρκου με μια απλή επίσκεψη στο Κέντρο Πληροφόρησης Βιστωνίδας –Ισμαρίδας (δυτική είσοδος Πόρτο Λάγος), όπου επιπλέον οι ξεναγοί θα τους δώσουν χρήσιμες πληροφορίες για την επίσκεψη στην περιοχή.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button