Είμαστε απόντες ως Περιφέρεια ΑΜΘ από τις καίριες οδικές υποδομές 2014- 2020.

Την πιο ριζική αναθεώρηση της πολιτικής για τις οδικές υποδομές δημοσίευσε προ ημερών η  ΕΕ με νέους χάρτες που δείχνουν τους εννέα μεγάλους οδικούς διαδρόμους που θα λειτουργήσουν ως σπονδυλική στήλη για τις μεταφορές στην μεγάλη ενιαία αγορά της Ευρώπης. Θα φέρουν επανάσταση στις συνδέσεις Ανατολής-Δύσης και θα αναδείξουν περιφέρειες. Για να υλοποιηθούν πο άξονες αυτοί, η χρηματοδότηση της ΕΕ θα τριπλασιαστεί για την περίοδο 2014-2020 σε 26 δις ευρώ.

Την πιο ριζική αναθεώρηση της πολιτικής για τις οδικές υποδομές δημοσίευσε προ ημερών η  ΕΕ με νέους χάρτες που δείχνουν τους εννέα μεγάλους οδικούς διαδρόμους που θα λειτουργήσουν ως σπονδυλική στήλη για τις μεταφορές στην μεγάλη ενιαία αγορά της Ευρώπης. Θα φέρουν επανάσταση στις συνδέσεις Ανατολής-Δύσης και θα αναδείξουν περιφέρειες. Για να υλοποιηθούν πο άξονες αυτοί, η χρηματοδότηση της ΕΕ θα τριπλασιαστεί για την περίοδο 2014-2020 σε 26 δις ευρώ. Δυστυχώς όμως και από τον οδικό μεγαλεπήβολο ευρωπαϊκό σχεδιασμό, απουσιάζουμε πλήρως ως Περιφέρεια, τόσο στις κάθετες συνδέσεις προς τα Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη, όσο και στην αξιοποίηση των λιμανιών μας. Οι υπεύθυνοι της Περιφέρειας , δεν υπέβαλλαν προτάσεις, δεν έκαναν την παραμικρή προσπάθεια. Ακύρωσαν με την αδράνειά τους την καίρια στρατηγική μας θέση, μεταξύ Ανατολής Δύσης και ως εξόδου του βορρά  της Ευρώπης στην Μεσόγειο .Ευτυχώς  στην ΕΕ, υιοθέτησαν το υπό μελέτη σχέδιο του ΟΣΕ της γνωστής σιδηροδρομικής Εγνατίας (παρότι θα απαιτήσει χρόνο δεκαετιών για να υλοποιηθεί).

Απόδειξη, χωρίς περιγραφές για το τι συμβαίνει είναι ο συνημμένος χάρτης.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια κ. Γιώργος Παυλίδης μεταφέροντας τους προβληματισμούς των συναδέλφων του, σχολίασε: «Είμαστε απόντες από καίριες οδικές υποδομές. Στην  λίστα της ανεπάρκειας της περιφέρειας μας προστίθενται συνεχώς αναπτυξιακές αποτυχίες. Στην Χώρα και στην Ευρώπη δημιουργούν και σχεδιάζουν το μέλλον, ενώ εμείς είμαστε απόντες. Εάν μας σκεφθούν μόνοι τους έχει καλώς, αλλιώς τίποτε δεν κινείται! Ανησυχούμε βαθύτατα για τις μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις που θα έχουν όλες αυτές οι παραλείψεις και η αδράνεια στον, τεραστίων δυνατοτήτων, τόπο μας»

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button