Απάντηση Σταματιάδη στις προτάσεις των Προέδρων των Κτηνοτροφικών Συλλόγων ΑΜΑΘ για την ευλογιά και την απαγόρευση του κυνηγιού

Προς την εφημερίδα

“Ο ΑΓΩΝΑΣ” , ΞΑΝΘΗ

 

Κύριε Διευθυντά

 

Στο φύλλο της εφημερίδας σας, της 25-11-2013, διάβασα τις προτάσεις των Προέδρων των Κτηνοτροφικών Συλλόγων της  Περιφέρειας ΑΜΘ, για την πρόληψη της Ευλογιάς των αιγοπροβάτων, μια και όπως ισχυρίζονται “διαπίστωσαν πολλά κενά και ελλείψεις στα μέτρα πρόληψης”, που λαμβάνονται από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες !

Προς την εφημερίδα

“Ο ΑΓΩΝΑΣ” , ΞΑΝΘΗ

 

Κύριε Διευθυντά

 

Στο φύλλο της εφημερίδας σας, της 25-11-2013, διάβασα τις προτάσεις των Προέδρων των Κτηνοτροφικών Συλλόγων της  Περιφέρειας ΑΜΘ, για την πρόληψη της Ευλογιάς των αιγοπροβάτων, μια και όπως ισχυρίζονται “διαπίστωσαν πολλά κενά και ελλείψεις στα μέτρα πρόληψης”, που λαμβάνονται από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες !

Η θητεία μου στην Κτηνιατρική Υπηρεσία του Υπουργείου Γεωργίας επί 35 χρόνια και η αντιμετώπιση παρόμοιων δύσκολων καταστάσεων, που αφορούσαν ασθένειες εξόχως μεταδοτικές, όπως η Ευλογιά, ο Αφθώδης, ο Καταρροϊκός πυρετός κ.α  από το 1973 μέχρι το 2008 και από τις θέσεις του απλού κτηνιάτρου, του Διευθυντή των Διευθύνσεων Κτηνιατρικής Ροδόπης και Ξάνθης, του Επιθεωρητή Κτηνιατρικής Αν. Μακ – Θράκης, του Γενικού Διευθυντή, νομίζω ότι μου δίνει το δικαίωμα να τοποθετηθώ επί  της συγκεκριμένης ενέργειας της συνδικαλιστικής ηγεσίας των κτηνοτρόφων.

Δε θα ασχοληθώ με το σύνολο των προτάσεων. Αυτές, στο μεγαλύτερο μέρος αποτελούν επανάληψη εκείνων, των κτηνιατρικών υπηρεσιών, με τάση αξιοποίησης προς  όφελος των κτηνοτρόφων, της συγκεκριμένης κατάστασης.

Εκείνο όμως που αποτελεί πρόκληση για την οικογένεια των τριακοσίων χιλιάδων κυνηγών είναι η απαίτησή τους να απαγορευτεί το κυνήγι  στους νομούς που υπάρχουν εστίες.

Δηλαδή, τουλάχιστον σ’όλους τους νομούς της Θράκης, με  το αιτιολογικό ότι “τα κυνηγόσκυλα μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό φορέα μετάδοσης της Ευλογιάς”.

Επί αυτού του σημείου θέλω να σημειώσω τα ακόλουθα.

Τα μέτρα πρόληψης  επέκτασης της Ευλογιάς που εφαρμόζονται, δεν επινοούνται από τον κάθε προϊστάμενο της τοπικής κτηνιατρικής υπηρεσίας. Αυτά προβλέπονται με κάθε λεπτομέρεια από την ισχύουσα νομοθεσία και στη συγκεκριμένη περίπτωση από το από 26.3.36 Β.Δ και το Π.Δ   138/1995 που είναι μετάφραση στα Ελληνικά της Οδηγίας 92/119/ΕΟΚ και εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Η εφαρμογή του είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να επιδοτηθούν οι σχετικές δαπάνες από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανέρχονται περίπου στα ? του συνόλου των δαπανών.

Αυτή τη νομοθεσία και ΜΟΝΟ  αυτή, υποχρεούνται να εφαρμόζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Χώρας.

Τί προβλέπει λοιπόν, με λίγα λόγια η ισχύουσα νομοθεσία για την κυκλοφορία και τη μεταφορά των ζώων που δεν μολύνονται από την Ευλογιά και στα οποία ανήκουν και τα κυνηγόσκυλα;

Γύρω από την εστία της Ευλογιάς ορίζονται δυο κυκλικές ζώνες, η μια ακτίνας 3 χιλμ.που ονομάζεται ζώνη προστασίας και η άλλη ακτίνας 10 χιλμ. που ονομάζεται ζώνη επιτήρησης.

Και στις δυο αυτές ζώνες απαγορεύονται ΜΟΝΟ η κυκλοφορία και η μεταφορά των ζώων  που είναι ευαίσθητα στην Ευλογιά.

Από επιστημονικής άποψης, η Ευλογιά είναι νόσος που θεωρητικά μπορεί να μεταδοθεί με “χίλιους τρόπους”. Θα αναφέρω ένα, για να γίνω κατανοητός. Ένας άνεμος γύρω στα 7 μποφόρ μπορεί να σηκώσει τη σκόνη από ένα μολυσμένο μαντρί να τη μεταφέρει σε ένα υγιές, δημιουργώντας μια νέα εστία.

Είναι επομένως εύκολα αντιληπτό ότι η επιλεκτική ενοχοποίηση των κυνηγόσκυλων στερείται κάθε λογικής. Τα κυνηγόσκυλα και αν ακόμη ξεφύγουν από τον έλεγχο του κυνηγού δεν είναι δυνατόν να εισέλθουν σε μαντριά που είναι περιφραγμένα και φυλάσσονται από πλήθος ανεξέλεγκτων τσοπανόσκυλων, για να γίνουν μηχανικοί μεταφορείς της νόσου.

Η πρόταση  των προέδρων να απαγορευθεί γενικά το κυνήγι, άσχετα αν αυτό γίνεται ή όχι με κυνηγόσκυλα, όπως συμβαίνει με τα υδρόβια,  τις φάσες,  τις τσίχλες κ.α. προδίδει ξεκάθαρα τη προκατάληψη των συγκεκριμένων ανθρώπων έναντι των  κυνηγών. 

Ας λάβουν όμως υπόψη τους ότι με παρόμοιες  προτάσεις, αν γίνουν αποδεκτές, πλήττουν εκτός των κυνηγών και ένα ευρύ κύκλο επαγγελματιών που επιβιώνουν από το κυνήγι και ασφαλώς ούτε οι κυνηγοί ούτε οι επαγγελματίες θα ανεχθούν αυθαιρεσίες σε βάρος τους.

 

Κοιν.

Κυνηγετικό Σύλλογο Ξάνθης                                

 

Κώστας Σταματιάδης

Διδάκτωρ Κτηνιατρικής

Σχετικά Άρθρα

Back to top button