Οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης προτείνουν μέτρα για την ευλογιά

Οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μπροστά στο φόβο και την απόγνωση των κτηνοτρόφων της περιφέρειάς μας για την τύχη του ζωικού τους κεφαλαίου, λόγω των συνεχιζόμενων κρουσμάτων ευλογιάς στους νομούς της Θράκης και διαπιστώνοντας πολλά κενά και ελλείψεις στα μέτρα πρόληψης, για τη μετάδοση της νόσου αλλά και την απαράδεκτα αργή αντίδραση του ΥΠΑΑΤ στο πρόβλημα που προέκυψε από τον Αύγουστο στο νομό του Έβρου, υποχρεωνόμαστε να προτείνουμε μέτρα πρόληψης, για να μη συνεχιστεί η απαράδεκτη κατάσταση, με τα ημίμετρα που εφαρμόζονται μέχρι σήμερα και να αποτραπεί η ολοκ

Οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μπροστά στο φόβο και την απόγνωση των κτηνοτρόφων της περιφέρειάς μας για την τύχη του ζωικού τους κεφαλαίου, λόγω των συνεχιζόμενων κρουσμάτων ευλογιάς στους νομούς της Θράκης και διαπιστώνοντας πολλά κενά και ελλείψεις στα μέτρα πρόληψης, για τη μετάδοση της νόσου αλλά και την απαράδεκτα αργή αντίδραση του ΥΠΑΑΤ στο πρόβλημα που προέκυψε από τον Αύγουστο στο νομό του Έβρου, υποχρεωνόμαστε να προτείνουμε μέτρα πρόληψης, για να μη συνεχιστεί η απαράδεκτη κατάσταση, με τα ημίμετρα που εφαρμόζονται μέχρι σήμερα και να αποτραπεί η ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή των κτηνοτρόφων.

  1. Άμεσο εγκλεισμό όλων των αιγοπροβάτων των νομών που έχουν προσβληθεί από την ευλογιά, με προκαταβολική αποζημίωσή τους, για το ημερήσιο σιτηρέσιό τους, στα 15 ευρώ για 21 μέρες. Η καταβολή μπορεί να γίνει άμεσα, με ταμειακή διευκόλυνση της Αγροτικής τράπεζας (Πειραιώς), με εγγύηση την έγκριση της κτηνιατρικής υπηρεσίας για τον κάθε δικαιούχο και με εκχώρηση της είσπραξης του ποσού της αποζημίωσης, όταν αυτό καταβληθεί από το ΥΠΑΑΤ.    
  2. Λειτουργία τάφρων απολύμανσης, σε όλες τις εισόδους των νομών, με την ευθύνη για τη λειτουργεία και τη φύλαξή τους επί εικοσιτετράωρου  στο στρατό, αφού η αστυνομία που έχει μέχρι σήμερα την ευθύνη δεν μπορεί να ανταποκριθεί, λόγω έλλειψης προσωπικού και οχημάτων.
  3. Απαγόρευση του κυνηγιού για το χρονικό διάστημα που χρειάζεται, σε όσους νομούς έχουν νοσήσει, αφού τα κυνηγόσκυλα, λόγω της δράσης τους, μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό φορέα μετάδοσης της ευλογιάς.
  4. Συνεργεία ολοκληρωμένης απολύμανσης, για οχήματα που θα χρειαστεί να μεταφέρουν  ζωοτροφές, γάλα, ζώα στο εσωτερικό και όλων των οχημάτων στα σύνορα.
  5. Λειτουργεία σφαγείου, με ειδικά αυστηρούς όρους, για να σφαγούν  ζώα.

Επίσης για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων που υποχρεώθηκαν ή θα υποχρεωθούν να θανατώσουν τα ζώα τους, να υπάρξει αύξηση της κατά κεφαλή αποζημίωσης, σε πραγματικές τιμές της αγοράς, με προσαύξηση τουλάχιστο κατά 50% για τα έγκυα ζώα.

Για να μην υπάρχει κίνητρο εκούσιας προσβολής των ζώων με ευλογιά από τον ίδιο τον κτηνοτρόφο (ότι πιο αστείο ώς γελοίο έχει ειπωθεί) ζητούμε την προσαύξηση της κατά κεφαλή αποζημίωσης κατά 80%, με την αντικατάσταση των σφαγέντων[ss1]  ζώων με άλλα και την επανασύσταση του κοπαδιού.

Όλα τα παραπάνω διορθωτικά μέτρα θα πρέπει να λειτουργήσουν αναδρομικά για όλους.

Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τον αναπληρωτή υπουργό κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο , σχετικά με τη δήλωσή του, οι κτηνοτρόφοι στη Βόρειο Ελλάδα, λόγω των καιρικών συνθηκών, έτσι κι αλλιώς,  σταυλίζουν τα ζώα τους* ότι στην περιφέρειά μας, όλα τα ζώα βγαίνουν καθημερινά στη βοσκή, εκτός από αυτά για τα οποία υπάρχει απαγόρευση της κτηνιατρικής υπηρεσίας. Μέχρι σήμερα οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή μας είναι καλές και μάλλον η πληροφόρησή σας ήταν για άλλη χώρα, που ίσως οι κτηνοτρόφοι έχουν τη δυνατότητα να κρατούν τα ζώα τους σταυλισμένα και να τα ταϊζουν.   

Τέλος για τις φήμες που έφτασαν μέχρι την περιφέρειά μας, ότι για να ενεργοποιηθεί το ΥΠΑΑΤ και να ασχοληθεί σοβαρά με τα μέτρα πρόληψης και μετάδοσης της ευλογιάς, όπως και με δίκαιες αποζημιώσεις για τα ζώα που πλήγονται από τον ιό, θα πρέπει η ευλογιά να φτάσει στη Λάρισα, θα τις επιβεβαιώσουμε θετικά ή αρνητικά τις αμέσως επόμενες μέρες.

ΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ, ΔΙΚΑΙΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΥΛΟΓΙΑΣ ΘΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΗΠΙΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑΣΗ ΜΑΣ.    

 

Κτηνοτροφικός Σύλλογος  ΔΡΑΜΑΣ ΤΗΛ. 6972421693

Κτηνοτροφικός Σύλλογος  ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΗΛ. 6972409960

Κτηνοτροφικός Σύλλογος ΞΑΝΘΗΣ ΤΗΛ. 6974813465

Κτηνοτροφικός Σύλλογος ΡΟΔΟΠΗΣ ΤΗΛ. 6945560821

Συνεταιρισμός Κτηνοτρόφων Ν.Έβρου Θρακών Αμνός ΤΗΛ. 6979488372

Κτηνοτροφικός Σύλλογος ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΤΗΛ.6945875129

 

 

  

 [ss1]

Σχετικά Άρθρα

Back to top button