Συναυλία κλασικής μουσικής με τη Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης -Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης και το Γενικό Προξενείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζουν τη Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, σε μια μουσική βραδιά αφιερωμένη στην υψηλή τέχνη!

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013, ώρα 20.30 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης.

Στη συναυλία θα ακουστούν έργα R.Wagner και F.Mendelssohn.

Η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης -Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης και το Γενικό Προξενείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζουν τη Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, σε μια μουσική βραδιά αφιερωμένη στην υψηλή τέχνη!

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013, ώρα 20.30 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης.

Στη συναυλία θα ακουστούν έργα R.Wagner και F.Mendelssohn.

Σολίστ είναι η Ελένη Λιώνα (μεσόφωνος), ενώ την Ορχήστρα διευθύνει ο αρχιμουσικός Χάρης Ηλιάδης.

 

Είσοδος με προσκλήσεις Συμβολική τιμή 3€-  οικονομική ενίσχυση του Μουσείου.

Πληροφορίες στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης   τηλ  25410 25421

 

Συνδιοργάνωση:

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης – Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης (ΦΕΞ)

 

Μεγάλος Υποστηρικτής της Συναυλίας

Γενικό Προξενείο της Ομοσπονδιακής

Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη

 

Το πρόγραμμα

 

Α΄ ΜΕΡΟΣ

Richard Wagner:Eine Faust Ouvertüre (εισαγωγή Φάουστ)

Richard Wagner:Wesendonck Lieder (5 τραγούδια)

Ι. Der Engel(ο άγγελος) –  II. Stehe Still! (σώπα!)  – III.Im Treibhaus (στο θερμοκήπιο) –  IV.Schmerzen (πόνοι)  –  V.Träume (όνειρα)

 

Β΄ ΜΕΡΟΣ

Felix Mendelssohn Bartholdy:

Ein Sommernachtstraum (όνειρο θερινής νύκτας)

Ι. Ouvertüre(εισαγωγή–   II. Scherzo –   III. Notturno (νυκτερινό)  –  IV. Hochzeitsmarsch(γαμήλιο εμβατήριο)

 

 

ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1987 με την αρχική ονομασία «Δημοτική Ορχήστρα» και πρώτο Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον Κοσμά Γαλιλαία.

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης αποτελείται από ταλαντούχους και καταξιωμένους μουσικούς και συμμετέχει δυναμικά στα μουσικά δρώμενα της πόλης, με συναυλίες στη Θεσσαλονίκη, σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
Από τον Ιούλιο του 1993 και για μία πενταετία την καλλιτεχνική διεύθυνση είχε αναλάβει ο Αρχιμουσικός Δημήτρης Αγραφιώτης και στη συνέχεια, μέχρι το 2005 ο Αρχιμουσικός Βύρων Φιδετζής. Σήμερα υπεύθυνος της Ορχήστρας είναι ο Αρχιμουσικός Χάρης Ηλιάδης.

Σε όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας της, είχε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει μεγάλους σολίστες και μαέστρους, όπως οι: Δ. Σγούρος, Γ. Δεμερτζής, Λ. Καβάκος, Μ. Τιρίμος, Γ. Βακαρέλης, Κ. Κατσαρής, F. J. Sellheim, L.L. Galati, R. Moog, I. Oistrach, R. Syracuse, V. Trethiakov, K.Kelly, G. Schuller,C. Studer P. Badura Skoda κ.α.

Κάθε χρόνο συμμετέχει στην εναρκτήρια συναυλία των “Δημητρίων” του Διεθνούς Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.
Έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο Θέατρο Λυκαβηττού, καθώς και σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα (Βέροια, Νάουσα, Δράμα, Μεσολόγγι, Καβάλα, Σέρρες, Κέρκυρα κ.α.) και στο εξωτερικό, όπως στο αρχαίο θέατρο της Εφέσου και στην Κύπρο.

Κυκλοφόρησε σε δίσκο το έργο «4 Εποχές» του Α. Vivaldi, με σολίστ τον Λ. Καβάκο, και Μαέστρο τον Κ. Γαλιλαία και την Die Schoepfung του Haydn με Μαέστρο τον Β. Φιδετζή το 2000.

Έχει συμπράξει σε παραστάσεις όπερας, όπως οι Le Nozze di Figaro και Don Giovanni (Mozart), Ιl Campanelo di Notte (Donizetti), The Medium (Menoti) Gianni Schicchi (Puccini), Μόμο (Α. Μπαλτάς), Il Trovatore (Verdi), Turandot (Puccini), Σαλώμη (Richard Strauss) καθώς και μπαλέττου όπως Η ωραία κοιμωμένη (Thaikovsky), και σημαντικών ορατορίων όπως Τα Κατά Ματθαίον Πάθη (Bach). Το Φεβρουάριο του 2006 μάλιστα παρουσίασε σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση την όπερα του V. Bellini Oι Πουριτανοί.

Ο διάσημος συνθέτης και καθηγητής του Boston University, Θ. Αντωνίου, αναγνωρίζοντας την πολύτιμη συνεισφορά της Ορχήστρας στην προβολή έργων Ελλήνων συνθετών, της αφιέρωσε την πρώτη του Συμφωνία, που παρουσιάστηκε στις 19 Ιανουαρίου 2003 σε Α’ παγκόσμια εκτέλεση.

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία διακρίνεται για την καλλιτεχνική της ποιότητα, στηρίζει Έλληνες μουσικούς και συμβάλλει στην ανάδειξη της πολιτιστικής ζωής του τόπου μας.

 

Ελένη Λιώνα

Η μετζο-σοπράνο Ελένη Λιώνα γεννήθηκε στην Κοζάνη. Σπούδασε τραγούδι στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης με τη Βαρβάρα Τσαμπαλή. Συνέχισε να μελετά παρακολουθώντας τα μαθήματα και σεμινάρια διακεκριμένων καλλιτεχνών και δασκάλων όπως οι Κ. Πασχάλης, Β. Νικολαϊδης, G. Ravazzi, Α. Κοντογεωργίου και Δ. Καλαφάτη. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη σκηνή, στο ρόλο του Oreste στην όπερα του Offenbach La belle Helene σε παραγωγή της Όπερας Δωματίου Θεσσαλονίκης. Ερμήνευσε ακόμη τον Cherubino στην όπερα Le Nozze di Figaro του Mozart, Dido στην όπερα Dido and Aeneas του Purcell, Hermia στο Midsummer Night’s Dream του Britten, στη Θεσσαλονίκη. Από το 1996, συνεργάζεται με την Εθνική Λυρική Σκηνή όπου τραγούδησε μεταξύ άλλων τους ρόλους: Olga στην όπερα Eugene Onegin του Tchaikovsky, δίπλα στο διάσημο τενόρο G. Grigorian, Dorabella στην όπερα Cosi fan Tutte του Mozart, αφηγητή στα Ξωτικά Νερά του Καλομοίρη, Τρίτη Ντάμα στην όπερα Die Zauberflote του Mozart, Frugola στο Tabarro του Puccini, δίπλα στους διάσημους καλλιτέχνες L. Barolini, S. Carolli και M. Crilovich.Ερμήνευσε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το ρόλο της Μάντισσας στην όπερα του Θ. Μικρούτσικου Η Επιστροφή της Ελένης και συμμετείχε στην ηχογράφηση του έργου σε CD. Συνεργάστηκε με την Κρατική και Δημοτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης ως σολίστ και με την Ορχήστρα των Χρωμάτων, όπου τραγούδησε Τα Πινδαρικά του Μ. Χατζιδάκι. Επίσης ηχογράφησε σε CD το ρόλο της Χάμκως στην όπερα Κυρά Φροσύνη του P. Carer. Εμφανίζεται συχνά σε συναυλίες και προσωπικά ρεσιτάλ. Την άνοιξη του 2001 συνεργάστηκε με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ερμηνεύοντας το ρόλο της Flora Bervoix στηLa Traviataτου G. Verdi, ενώ στην Ε.Λ.Σ. ερμήνευσε την Giulietta στην όπερα Les Contes d’ Hoffmann του Offenbach.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button