Μέχρι που θα φτάσει η κατάντια μας;

“Την Παρασκευή, λοιπόν, 15/11 η Πολυτεχνική τελεί υπό κατάληψη. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, τα μέλη του που βρισκόμασταν εκείνη τη στιγμή στο χώρο του Πολυτεχνείου αντιληφθήκαμε να πλησιάζει  ένα πλήθος που έφερε ορισμένα χαρακτηριστικά. Υπό το πρίσμα της κατάστασης που επικρατεί στην κοινωνία και που περιγράφηκε παραπάνω, σε συνδυασμό με το γεγονός πως δεν είχαμε καμιά ενημέρωση ή πληροφορία για ορισμένη διαδήλωση ή πορεία τη μέρα αυτή από κάποια συλλογικότητα, ανησυχήσαμε.

“Την Παρασκευή, λοιπόν, 15/11 η Πολυτεχνική τελεί υπό κατάληψη. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, τα μέλη του που βρισκόμασταν εκείνη τη στιγμή στο χώρο του Πολυτεχνείου αντιληφθήκαμε να πλησιάζει  ένα πλήθος που έφερε ορισμένα χαρακτηριστικά. Υπό το πρίσμα της κατάστασης που επικρατεί στην κοινωνία και που περιγράφηκε παραπάνω, σε συνδυασμό με το γεγονός πως δεν είχαμε καμιά ενημέρωση ή πληροφορία για ορισμένη διαδήλωση ή πορεία τη μέρα αυτή από κάποια συλλογικότητα, ανησυχήσαμε. Έτσι, θέσαμε σε λειτουργία μια διαδικασία προάσπισης του ασύλου υποθέτοντας, όπως γίνεται σαφές από τα παραπάνω, πως πρόκειται για μπλοκ που φέρει φασιστικά χαρακηριστικά. Να σημειωθεί πως και στο παρελθόν φασίστες έχουν τολμήσει να κάνουν την εμφάνιση τους στο Πανεπιστήμιο, είτε για να παρέμβουν σε διαδικασία συνέλευσης σε περίοδο κινητοποιήσεων είτε πιο πρόσφατα για να προπηλακίσουν αγωνιστές. Λίγο μετά, βέβαια, από την άφιξη του συγκεκριμένου μπλοκ στην είσοδο του Πολυτεχνείου και με πιο νηφάλια σκέψη αντιληφθήκαμε πως δεν πρόκειται για φασιστοειδή, αλλά για Κύπριους κατοίκους της Ξάνθης, που διαδηλώνανε ενάντια στην τούρκικη εισβολή στην Κύπρο και γι’ αυτό διακόψαμε οποιαδήποτε διαδικασία είχαμε κινήσει για να τους απομακρύνουμε.” 

 

Αυτό είναι το κείμενο που αναρτήθηκε σε ηλεκτρονική εφημερίδα στο διαδίκτυο από τους Φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής που την Παρασκευή το απόγευμα, 14/11/2013, ξέσπασαν το μένος τους, κατά των Κυπρίων φοιτητών, των μονίμων κατοίκων και φίλων που έκαναν πορεία διαμαρτυρίας για την συμπλήρωση 30 χρόνων από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους της ούτω αποκαλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δυστυχώς δεν ήμουν εκεί λόγω  ανειλημμένων υποχρεώσεων μου, έπρεπε να μιλήσω για την τραγική αυτή επέτειο σε διοργάνωση των φοιτητών μας στη Θεσσαλονίκη και στην συνέχεια κάναμε πορεία προς το τουρκικό προξενείο.

 

Το πρωί της Παρασκευής με αντιπροσωπεία των φοιτητών μας της Ξάνθης, πήγαμε Κομοτηνή και συμμετείχαμε στην πορεία που έγινε εκεί στο τουρκικό προξενείο, όπου οι Κύπριοι φοιτητές της Ξάνθης και Κομοτηνής τοιχοκόλλησαν τα ψηφίσματα διαμαρτυρίας για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

 

Οι πορείες αυτές πραγματοποιούνται κάθε χρόνο χωρίς κανένα πρόβλημα. Όταν με πληροφόρησε η πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Φοιτητών και Φίλων  της πόλης μας, ότι τους επιτέθηκαν φοιτητές μέσα από το πανεπιστήμιο, εκσφενδονίζοντας μάλιστα προς το μέρος τους και μια καρέκλα, θεώρησα, ότι ήταν  ένα τυχαίο γεγονός από κάποιον ανεγκέφαλο. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι ήταν μια οργανωμένη αντίδραση από μερίδα φοιτητών, που εξεμάνησαν γιατί οι φοιτητές μας τάχα έφεραν φασιστικά σύμβολα όπως λένε στην επιστολή τους. Ποια ήταν τα φασιστικά σύμβολα των Κυπρίων φοιτητών ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ και η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΣΗΜΑΙΑ.

 

Θέλω να ρωτήσω αυτούς τους μάγκες φοιτητές που πραγματοποίησαν την επίθεση : ποιος σας όρισε θεματοφύλακες της τάξης  και ιδιαίτερα του δρόμου μπροστά από το πανεπιστήμιο; Είναι δυνατό, εσείς παιδιά, φοιτητές που μεγαλώσατε σε ελληνικές οικογένειες, που φοιτήσατε σε ελληνικά σχολεία, με λεφτά του ελληνικού λαού, να μην έχετε μάθει ακόμη την ελληνική σημαία, για την οποίαν έδωσαν την ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι αιώνες τώρα;

 

Δεν έχετε μάθει ακόμη ότι η σημαία μας, δεν είναι φασιστικό σύμβολο , αλλά το σύμβολο του έθνους μας, η σημαία του κράτους μας, η σημαία της Ελλάδος μας. Εάν έχετε αχρωματοψία ή μυωπία, καλύτερα να πάτε στους γιατρούς και να σταματήσετε να κάνετε τους νταήδες.

 

Δυστυχώς  ο φασισμός έχει διάφορα χρώματα. Δημοκρατία είναι να σέβεσαι τον καθένα με τα δικαιώματα και τις απόψεις του και να ξέρεις τα όρια σου, ότι εκεί που σταματούν τα δικαιώματα των άλλων αρχίζουν τα δικά σου. Οι αιτιολογίες που χρησιμοποιείτε εκ των υστέρων για να δικαιολογήσετε την άνανδρο και απαράδεκτη επίθεση κατά των συμφοιτητών σας και των Κυπρίων μονίμων κατοίκων Ξάνθης, οι οποίοι διαδήλωναν ήρεμα καταδικάζοντας την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, στην αιματοβαμμένη ιδιαίτερη τους πατρίδα, είναι απαράδεκτες και γελοίες.

 

Γιατί με κανένα τρόπο δεν μπορούν να χαρακτηριστούν φασιστικά σύμβολα, ούτε οι ελληνικές σημαίες αλλά ούτε και οι κυπριακές που έφεραν τα παιδιά. Εκτός αν εννοείται φασιστικό το σύνθημα στο πανό τους « το ψευδοκράτος τους η πατρίδα μας».

 

Λυπάμαι πολύ για την κατάντια μιας μερίδας της νεολαίας του τόπου μας, που αντί να συμπαρασταθούν στους συμφοιτητές τους, γιατί έχουν το δίκαιο τους, γιατί στην πατρίδα τους έχει μια εισβολή και κατοχή 39 χρόνια τώρα, τους κυνηγούν ως φασίστες γιατί απλά διαδηλώνουν με ελληνικές σημαίες. Έλεος μέχρι που θα πάει αυτός ο τόπος, Δεν φταίνε όμως μόνο οι φοιτητές την ευθύνη την έχουν τα κόμματα που χρησιμοποιούν την νεότητα, αλλά και οι ίδιες οι οικογένειες οι οποίες προφανώς έχουν χάσει κάπου τον μπούσουλα, γιατί ο σεβασμός στην σημαία  είναι το πρώτο που μας μαθαίνεται από τα σπίτια μας.

 

Εμείς οι Έλληνες της Κύπρου μικροί και μεγάλοι δεν πρόκειται να σταματήσουμε τον αγώνα μας για την λευτεριά και επανένωση του τόπου μας. Την Ελληνική σημαία, την σημαία του έθνους μας,  για την οποία έχυσαν το αίμα τους χιλιάδες παλικάρια του νησιού μας και την κυπριακή σημαία που είναι το σύμβολο του κράτους μας θα τις κρατήσουμε ψηλά με καμάρι και περηφάνια. Τίποτα δεν μας σταματά και τίποτα δεν μας φοβίζει, όσες απόπειρες κι αν κάνουν διάφοροι με χαρακτηρισμούς και τραμπουκισμούς με σκοπό να κάμψουν το φρόνημα μας δεν θα το πετύχουν. Είμαστε περήφανοι για την ελληνική καταγωγή μας και για το νησί μας που είναι ελληνικό εδώ και 8000 χρόνια και θα συνεχίσουμε τον αγώνα λευτεριάς και επανένωσης του.  Τους χαρακτηρισμούς της συγκεκριμένης ομάδας φοιτητών που είναι κατευθυνόμενοι, τους τους επιστρέφουμε. Η Δημοκρατία είναι μια έννοια μεγάλη και είναι ευτυχής ο άνθρωπος που την σέβεται και την έχει κάνει βίωμα και στάση ζωής, η δημοκρατία με ταμπέλες δεν γίνεται, η δημοκρατία κερδίζεται με αγώνα στην καθημερινότητα της ζωής του καθενός μας.

 

Και θέλω να κλείσω με ένα απόσπασμα από την απάντηση της πρόεδρου της Κυπριακής Ένωσης Φοιτητών και Φίλων : Κοιτάζω την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ και ανατριχιάζω.. Έδωσαν τη ζωή τους τόσοι και τόσοι για αυτή τη σημαία.. Πως μπορεί κάποιος να το θεωρεί φασιστικό χαρακτηριστικό; Τονίζω ότι δεν ενοχληθήκαμε ενώ θα έπρεπε, από την επίθεση που δεχθήκαμε, καθώς μόλις αντιλήφθηκαν το λάθος τους οι συμφοιτητές μας σταμάτησαν αμέσως.
“Όπου κι αν ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει” γράφει ο Σεφέρης.
Αρχίζω να το νιώθω και εγώ..

 

Ελένη Χατζηγεωργίου

Πρόεδρος Συλλόγου Κυπρίων Ν. Ξάνθης

Σχετικά Άρθρα

Back to top button