Ο Παναγιώτης Σγουρίδης μιλά για όλους και για όλα στον Σεμπαϊδήν Καραχότζα

Ο άνθρωπος που επί τόσα χρόνια εκπροσώπησε τους Ξανθιώτες και όλο τον ελληνικό λαό ως βουλευτής και ως δεύτερος αντιπρόεδρος του ελληνικού κοινοβουλίου και που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται εκτός πολιτικής σκηνής μιλά μετά από αρκετό καιρό για όλα τα φλέγοντα ζητήματα της εποχής όπως το μνημόνιο, τη χρυσή Αυγή, το ΠΑΣΟΚ, την αντιπολίτευση. Φυσικά ο συγκεκριμένος είχε πάντα άποψη και θέση για το μειονοτικό ζήτημα της Θράκης και για το λόγο αυτό δε θα μπορούσα να μην βάλω στη κουβέντα μας και το εν λόγω θέμα.

Ο άνθρωπος που επί τόσα χρόνια εκπροσώπησε τους Ξανθιώτες και όλο τον ελληνικό λαό ως βουλευτής και ως δεύτερος αντιπρόεδρος του ελληνικού κοινοβουλίου και που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται εκτός πολιτικής σκηνής μιλά μετά από αρκετό καιρό για όλα τα φλέγοντα ζητήματα της εποχής όπως το μνημόνιο, τη χρυσή Αυγή, το ΠΑΣΟΚ, την αντιπολίτευση. Φυσικά ο συγκεκριμένος είχε πάντα άποψη και θέση για το μειονοτικό ζήτημα της Θράκης και για το λόγο αυτό δε θα μπορούσα να μην βάλω στη κουβέντα μας και το εν λόγω θέμα. Ο λόγος για τον Παναγιώτη Σγουρίδη, ο οποίος μάλιστα δεν αποκλείει αλλά ούτε και επιβεβαιώνει το ενδεχόμενο να επανέλθει στην πολιτική, τονίζοντας πως αυτό μόνο ο λαός μπορεί να το αποφασίσει.

Κύριε Σγουρίδη, θα ήθελα, αφού πρώτα σας ευχαριστήσω που με τιμάτε παραχωρώντας μου αυτή τη συνέντευξη, να ξεκινήσουμε τη συζήτηση μας με ένα θέμα που όλοι θυμόμαστε πως τα χρόνια που ήσασταν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σας απασχολούσε ιδιαίτερα. Και επιτρέψτε μου να πω πως ήσασταν από τους λίγους που δεν αποφεύγατε να μιλάτε γι’ αυτό. Ασφαλώς αναφέρομαι στο μειονοτικό ζήτημα της Θράκης, το οποίο μας απασχολεί όλους εδώ και αρκετές δεκαετίες. Θέλω να μου πείτε αν βλέπετε, μετά από τόσα χρόνια, να έχει αλλάξει κάτι προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο ή αν η κατάσταση παραμένει σταθερή;

Εσείς με τιμάτε, κύριε Καραχότζα, διότι, σήμερα χωρίς να έχω καμιά δημόσια ιδιότητα, μου δίνετε βήμα επικοινωνίας. Υποθέτω επειδή εκτιμάτε την άποψή μου.

Ως προς το ερώτημά σας θα προσπαθήσω να το προσεγγίσω από τρεις οπτικές γωνίες. Η πρώτη, ως προς το περιβάλλον διαβίωσης, θα έλεγα ότι τα πράγματα βελτιώθηκαν πολύ, λόγω έργων υποδομής και εκσυγχρονισμού της τεχνολογίας. Η δεύτερη, ως προς τις οικονομικές συνθήκες διαβίωσης, τα πράγματα χειροτέρεψαν, όπως σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Ανεργία, μείωση μισθών και συντάξεων, προβλήματα διάθεσης σε ικανοποιητική τιμή του καπνού, αύξηση τιμής παροχών ρεύματος και νερού, φόροι, χαράτσια κ.ά.

Τέλος, η τρίτη ως προς τα μειονοτικά δικαιώματα ισονομίας και ισοπολιτείας, ενώ τα πράγματα βελτιώθηκαν θεαματικά, κατάργηση του άρθρο 19 περί ιθαγένειας, ποσόστωση 5ο/οο εισόδου στα Πανεπιστήμια των μουσουλμανοπαίδων, πλήρης ελευθερία σε όλα τα είδη αδειοδοτήσεως κλπ., όμως υπάρχει ένα δίκτυο από καθοδηγούμενους μειονοτικούς πολίτες που συνεχώς υπερβάλουν σε διεκδικήσεις, επιδιώκοντας να εκθέσουν τη χώρα, στην οποία ζουν, στα μάτια της Διεθνούς Κοινότητας.

Αναφερόμενοι στο μειονοτικό ζήτημα της Θράκης το μυαλό όλων μας πάει στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής και στις διάφορες δράσεις του. Πιστεύετε πως το συγκεκριμένο προξενείο έχει λόγο παρουσίας στην περιοχή μας ή θα έπρεπε να είχε καταργηθεί;

Ο καθοδηγητής  αυτού του δικτύου είναι το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής που λειτουργεί ως βραχίονας  των επιδιώξεων της Τουρκίας για την τουρκοποίηση της θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης.

Ποτέ μου δεν ήμουν των ακραίων λύσεων, συνεπώς δεν πιστεύω στην κατάργησή του προξενείου, αλλά στη συμμόρφωσή του στους διεθνείς προξενικούς κανόνες που υποδεικνύουν σεβασμό στη χώρα που το φιλοξενεί.  Η αποδυνάμωσή του σκοπού του μπορεί να επιτευχθεί με την έντονη παρουσία της Ελληνικής Πολιτείας σε όλες τις εκφάνσεις διαβίωσης των μειονοτικών πολιτών και φυσικά δεν εννοώ αστυνόμευση.

Ένα κύριο χαρακτηριστικό του μειονοτικού ζητήματος της Θράκης είναι η συνθήκη της Λωζάνης, αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι αν και κατά πόσο αυτή εφαρμόζεται από τις δυο χώρες.

Η Συνθήκη της Λωζάνης, πλην των άλλων που καθόριζε, στηριζόταν στην αμοιβαιότητα μεταχείρισης των μειονοτήτων που παρέμειναν σε Τουρκία και Ελλάδα, μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1922. Της Ελληνικής σε Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο, Τένεδο περί τις 300.000 άτομα και της Μουσουλμανικής σε Ξάνθη και  Ροδόπη περί τις 83.000, που απαρτιζόταν κατά 50% από τουρκογενείς, 35% Πομάκους και 15% Μουσουλμάνους αθίγγανους. Αυτή η ισορροπία προ πολλού έχει ανατραπεί εις βάρος της Ελλάδας, διότι εκεί ζήτημα αν έμειναν 5.000, ενώ εδώ η μειονότητα αγγίζει τους 110.000. Συνεπώς, στο γεωπολιτικό παιγνίδι της ευρύτερης περιοχής, η Ελλάδα μειονεκτεί, διότι προσπαθεί να προστατεύσει θεσμούς, ενώ η Τουρκία διαχειρίζεται όγκο πληθυσμού. 

Ένα κοινό μυστικό όλων είναι πως το Τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τους μουσουλμάνους και χριστιανούς υποψήφιους βουλευτές της Θράκης που θα καταφέρουν να εκλεγούν και να μπουν στην Ελληνική Βουλή. Άλλωστε, τόσο μουσουλμάνοι, όσο και χριστιανοί υποψήφιοι βουλευτές, με δηλώσεις τους κατά το παρελθόν έχουν αναφέρει πως δεν κατάφεραν να εκλεγούν γιατί δεν το ήθελε το τουρκικό προξενείο. Πιστεύω πως είστε ο πλέον κατάλληλος να μας πείτε αν κάτι τέτοιο ισχύει ή όχι, αν δηλαδή κατά κάποιο τρόπο το Τουρκικό Προξενείο είναι αυτό που αποφασίζει ποιοι  υποψήφιοι από τη Θράκη θα καταφέρουν να εκλεγούν και ποιοι όχι;

Αυτό  και μόνο που είπα προηγουμένως απαντά στο ερώτημά σας. Δυστυχώς κόμματα και πολιτικά πρόσωπα, αυτοδιοικητικά και μη περνούν την πόρτα του Τουρκικού Προξενείου επιδιώκοντας την εύνοιά του.

Παλαιότερα είχα πει ότι για μια “χούφτα” μειονοτικούς ψήφους παίζουν τη Θράκη στα ζάρια. Με αγωνία το υποστηρίζω και σήμερα.

Πριν από μερικούς μήνες ψηφίστηκε στην Ελληνική Βουλή το νομοσχέδιο για τους ιεροδιδασκάλους, οι οποίοι θα αναλάβουν να διδάσκουν τα θρησκευτικά στους μουσουλμάνους μαθητές των ελληνόφωνων δημοτικών σχολείων της περιοχής μας. Αν ο Παναγιώτης Σγουρίδης ήταν ακόμα στη βουλή θα το ψήφιζε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ή όχι και για ποιο λόγο;

Το μέτρο είναι σωστό και φυσικά θα το ψήφιζα. ΄Εχουν κάθε δικαίωμα οι μουσουλμανόπαιδες να διδάσκονται σωστά τα περί της θρησκείας τους. Αντιθέτως καταψήφισα ως βουλευτής τη διάταξη της τότε Υπουργού Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη, ενώ το ΠΑΣΟΚ την υπερψήφισε, για τους επί συμβάσει ιμάμηδες. Αν είναι δυνατόν να έχουμε ιερωμένους με “μπλοκάκι”!

Εκείνη η διάταξη έπασχε και στο ότι το πρόβλημα των μουφτήδων-ψευτομουφτήδων θα το μετέφεραν και στα τεμένη δημιουργώντας ιμάμηδες και ψευτοϊμάμηδες, τους οποίους το κάθε χωριό, ως είθισται, θα προσλάμβανε. Επίσης, εκείνη η διάταξη δεν δούλεψε στην πράξη και αυτό με δικαιώνει.

Πάντα στην Αθήνα αντιπάλευα με τους Θρακολόγους και Θρακολογούντες, που μιλούσαν για τη Θράκη,  χωρίς να ξέρουν προς τα πού πέφτει. 

Το μειονοτικό είναι ένα ζήτημα για το οποίο ειδικά οι δυο μας θα μπορούσαμε να πούμε πολλά ακόμα, αλλά θα ήθελα να περάσουμε στο σημείο αυτό και σε κάποια άλλα θέματα της γενικότερης πολιτικής και θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω από το μνημόνιο, το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ μας το έχουν παρουσιάσει ως τη σωτηρία της πατρίδας μας. Το μνημόνιο είναι αυτό που θα σώσει ή θα καταστρέψει την Ελλάδα, κύριε Σγουρίδη;

΄Όλα κρίνονται στην πράξη και εκ του αποτελέσματος. Η εφαρμογή του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης που το συνοδεύει οδήγησε την ανεργία στην Ελλάδα στο 28% του ενεργού πληθυσμού, ειδικά των νέων κάτω των 25 ετών στο 58% – γι΄αυτό και ξενιτεύονται- τον Ελληνικό Λαό φτωχότερο κατά 52%, το δημόσιο χρέος, παρά το PSI, να είναι 318 δις Ευρώ και με την ύφεση της οικονομίας για τέταρτη χρονιά στο -4% να δείχνει αδύνατον να ξεπληρωθεί και στις επόμενες πέντε γενιές. Και τέλος η Χώρα να είναι υποθηκευμένη υπό το Αγγλικό Δίκαιο, χωρίς εθνική κυριαρχία και αξιοπρέπεια.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα από τη “μνημονιακή θεραπεία”. Ας  βγάλει ο αναγνώστης τα συμπεράσματά του.

Ήσασταν υποψήφιος βουλευτής με τον Γιώργο Παπανδρέου ή αν προτιμάτε με τον κύριο “λεφτά υπάρχουν”. Το πιστεύατε τότε ότι όντως λεφτά υπάρχουν; Και σας κάνω αυτή την ερώτηση, διότι θυμόμαστε όλοι την εποχή εκείνη τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή να ισχυρίζεται το ακριβώς αντίθετο, ότι δηλαδή λεφτά δεν υπάρχουν. Δεν ήταν ένα μεγάλο ψέμα του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να κερδίσει τις εκλογές μιας και εκ των υστέρων αποδείχθηκε περίτρανα πως λεφτά δεν υπάρχουν;

Η Κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή είχε ήδη καταρρεύσει υπό το βάρος των λαθών της. Αυτό κατέδειξαν περίτρανα οι Ευρωεκλογές του 2009. Τότε ο Ελληνικός Λαός δεν χρειαζόταν άλλες υποσχέσεις, αλλά ήταν έτοιμος να δεχθεί διαρθρωτικές αλλαγές στο Κράτος, που παράλληλα με μια εσωτερική υποτίμηση περίπου 30% και έλεγχο της αγοράς , θα απετρέπετο αυτό το σύγχρονο ολοκαύτωμα.

Πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται πως η όποια αντίδραση της Ελληνικής Κυβέρνησης στην επιβολή του μνημονίου έπρεπε να είχε γίνει το 2010  και πως, από τη στιγμή που η κυβέρνηση Παπανδρέου υπέγραψε το πρώτο μνημόνιο, τα επόμενα μνημόνια που έχουμε υπογράψει ως χώρα ήταν αναπόφευκτα. Έχουν δίκιο σ’ αυτό που λένε ή πιστεύετε πως ακόμα και μετά την υπογραφή του πρώτου μνημονίου υπήρχαν περιθώρια να αρνηθούμε τα επόμενα;

Αυτά όλα που λένε και περιγράψατε στην ερώτηση σας είναι λογικοφανή, αλλά δεν είναι η σκληρή πραγματικότητα. Κατ΄αρχάς τα περί μνημονίου και αν έπρεπε να γίνουμε χώρα υπό την κηδεμονία της τρόϊκας, την άποψή μου την κατέθεσα στις προηγούμενες ερωτήσεις σας. Επί της ουσίας το μνημόνιο είναι ένα. Τα υπόλοιπα είναι προσθήκες για συνομολόγηση μεταξύ της Ελλάδος και της τρόϊκας – δηλαδή ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ-  προσθέτων δανείων, τα οποία θα μπορούσαμε να αρνηθούμε.

 Κύριε Καραχότζα, η Ελλάδα χρωστούσε μέσω ομολόγων προς Τράπεζες, funds και ιδιώτες στο εξωτερικό και το εσωτερικό, χρήματα τα οποία αποπλήρωνε με νέα ομόλογα ελκυστικότερου επιτοκίου. Αναχρηματοδοτούσε τις ανάγκες της μέσω των αγορών, αλλά και οι αγορές ποτέ δεν χάνουν, για να μη πω ότι πήραν το αρχικό κεφάλαιο που έδωσαν  πολλαπλάσιο. Με αυτό που έγινε ουσιαστικά ξεπληρώσαμε τις αγορές εξωτερικού με δάνεια ενυπόθηκα υπό το Αγγλικό Δίκαιο. Δηλαδή μετατρέψαμε την ομολογιακή υπόσχεση της χώρας  σε δάνειο με υποθήκη της!

Αν κατά την τελευταία τετραετία ήσασταν στην Ελληνική Βουλή, κύριε Σγουρίδη, θα ψηφίζατε όλα αυτά τα αναγκαία ή μη μέτρα, τα οποία έχουν εξαθλιώσει τον Ελληνικό Λαό;

Για κάτι που δεν μπορώ να αποδείξω, προτιμότερο να σιωπώ, γιατί ό,τι και να πω στο μυαλό των αναγνωστών θα έρχεται η λαϊκή σοφία “έξω από το χορό πολλά τραγούδια λες”. 

Σήμερα ακούμε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό να λένε πως πλησιάζουμε στο τέλος της δύσκολης διαδρομής και πως δε θα υπάρξουν άλλα οριζόντια μέτρα. Το πιστεύετε αυτό ή θεωρείτε πως για άλλη μια φορά θα παρθούν μέτρα που θα έχουν οριζόντιο χαρακτήρα;

Όταν υπάρχει τρύπα στα έσοδα του Κράτους, σύμφωνα με τη δανειακή σύμβαση, αυτή πρέπει να κλείσει από άλλες πηγές εξόδων του Κράτους, όπως από περικοπές μισθών και συντάξεων, φορολογίες ακινήτων κ.ά. Συνεπώς, μέτρα θα παρθούν και θα βαρύνουν τη μεσαία τάξη. Μόνο με σκληρή πολιτική διαπραγμάτευση και κινήσεις, σε επίπεδο κορυφής, μπορούν οι Έλληνες να γλυτώσουν από το θανάσιμο οικονομικό εναγκαλισμό.  

Είστε υπέρ της συνεργασίας ΠΑΣΟΚ Νέας Δημοκρατίας ή θεωρείτε, πως μέσα από αυτή τη συνεργασία, αλλοιώνεται η εικόνα της παράταξης του Ανδρέα Παπανδρέου;

Αυτή η συνεργασία κατέστησε το ΠΑΣΟΚ ουρά της ΝΔ και του κ. Σαμαρά, ο οποίος ξεγέλασε τον Ελληνικό Λαό με τα Ζάππεια Ι, ΙΙ, ΙΙΙ κλπ. και όχι μόνο δεν έκανε τίποτα από αυτά που υποσχέθηκε, αλλά χειρότερα από τους προκατόχους του το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να γίνει Πρωθυπουργός! Φύγε εσύ να έρθω εγώ, για να κάνω αυτά που κάνεις εσύ. Είναι σοβαρή πολιτική αυτή;; Όσο δε για το ότι η Πατρίς εσώθη,  ένα έχω να πω ότι σώζεται η Πατρίδα όταν σώζεται ο Λαός της.   

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α ζητά εδώ και πολύ καιρό προσφυγή στην κάλπη, αλλά η κυβέρνηση επιμένει πως εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Πιστεύετε ότι θα βοηθούσε σε κάτι την Πατρίδα μας η διενέργεια πρόωρων εθνικών εκλογών

Οι εκλογές για τις εκλογές μόνο και μόνο για να ανανεωθεί το πολιτικό προσωπικό της κεντρικής σκηνής, δεν δίνουν λύση. Ισχύουν όσα προηγουμένως είπα. Οι εκλογές θα δώσουν λύση όταν υπάρξει αξιόπιστο εναλλακτικό πρόγραμμα διεξόδου από την κρίση, το οποίο θα αγκαλιάσει ο Λαός και που θα υλοποιηθεί από έντιμους ανθρώπους- όχι όπως τώρα που από πίσω γίνονται “δουλειές”- έστω και αν στα πρώτα χρόνια χρειασθεί επώδυνη οικονομική πειθαρχία.

Ένα θέμα που το τελευταίο διάστημα μας απασχόλησε πολύ είναι αυτό της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ. Καταρχήν πιστεύετε πως η ακροδεξιά αυτή παράταξη έχει θέση στο ελληνικό πολιτικό σύστημα ή θα έπρεπε να τεθεί δια νόμου εκτός αυτού;

Δεν πιστεύω ότι με de facto απαγορεύσεις προασπίζεται το Δημοκρατικό Πολίτευμα. Η Δημοκρατία δεν ποινικοποιεί τις ιδέες, δεν διώκει απόψεις, όμως έχει νόμους να πατάσσει τις πράξεις αθόρυβα, δηλαδή φυσιολογικά. ΄Όταν η Δημοκρατία κραυγάζει, δείχνει ότι είναι αδύναμη και φοβάται. 

Όλα όσα έγιναν το τελευταίο διάστημα με τη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ήταν πιστεύετε μια πραγματική προσπάθεια πάταξης του φασισμού ή απλά η κυβέρνηση προσπάθησε να αποπροσανατολίσει τον Ελληνικό Λαό, να τον στρέψει δηλαδή αλλού και όχι στα πραγματικά καθημερινά προβλήματα του;

Θα προσθέσω σε αυτά που περιγράψατε προηγουμένως ότι ο όλος χειρισμός του θέματος ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ από την κυβέρνηση δείχνει την πολιτική της ανικανότητα, τον δημοσκοπικό πανικό της και τη μυωπική προσέγγιση των θεμάτων. Οι Έλληνες δεν είναι ούτε φασίστες, ούτε ναζιστές, ούτε ξενόφοβοι, ούτε ρατσιστές. Τα φαινόμενα αυτά είναι αποτέλεσμα της μνημονιακής πολιτικής και της ασύδοτης οικονομικής λαθρομετανάστευσης. Δυστυχώς για τους κυβερνώντες η επιχείρηση αποπροσανατολισμού, με ναυαρχίδα το MEGA και θωρηκτό το SKAI απέτυχε.  

Δημοκοπικά το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε πρωτόγνωρα για την ιστορία του χαμηλά επίπεδα. Πιστεύετε ότι θα ξαναδούμε κάποια στιγμή το ΠΑΣΟΚ ψηλά και πώς μπορεί να γίνει αυτό;

Αν δεν απογαλακτισθεί από το παρόν του, δεν αποφύγει τον ασφυκτικό εναγκαλισμό με τη ΝΔ, δεν αναθερμάνει την ιδεολογία του και δεν καταδικάσει τις μεμονωμένες προσωπικές πρακτικές στελεχών του , δεν έχει καμιά τύχη .

Ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου από όλα τα συνθήματα του ΠΑΣΟΚ ένα επέλεξε να γραφτεί στον τάφο του : “Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες”. Μόνο αυτό δεν συμβαίνει σήμερα.  

Ο Παναγιώτης Σγουρίδης την εποχή αυτή εκτός από τα εγγόνια του με τι άλλο ασχολείται;

Βοηθώ όσο μπορώ την επιχείρηση των παιδιών μου εργαζόμενος σκληρά στους αμπελώνες. Κλαδεύω, ραντίζω, ποτίζω, ρίχνω λιπάσματα, ξεχορταριάζω, καθαρίζω το μυαλό μου και σκέπτομαι.

Πολιτικά έχει μέλλον ο Παναγιώτης Σγουρίδης; Θα τον ξαναδούμε δηλαδή υποψήφιο βουλευτή, δήμαρχο ή οτιδήποτε άλλο ή θα μείνει απλός παρατηρητής των γεγονότων και των εξελίξεων;

Πάντα ήμουν ενεργός πολίτης και παραμένω. Ο καθένας γράφει τη δική του διαδρομή και εγώ έγραψα μία διαδρομή. Θετική, αρνητική, ο Λαός θα κρίνει.

Όσο για τα άλλα που ρωτάται  “αν είναι να έρθει θε να’ ρθεί, αλλιώς θα προσπεράσει”.Οι συγκυρίες και ο Λαός αποφασίζουν.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button